Lista ofiar, których ciała wróciły do Polski
prezydenta Lecha Kaczyńskiego Janina Fetlińska, senator PiS ppłk Jarosław Florczak, funkcjonariusz BOR por. Paweł Janeczek, szef ochrony prezydenta Dariusz Jankowski, pracownik Kancelarii Prezydenta
Platforma blogowa Blox została zamknięta
Blog bronislawa70.blox.pl jest teraz dostępny pod adresem Kuchnia Broni
Szefowa KBW przekazała informację o śmierci wieloletniego dziennikarza, rzecznika Państwowej Komisji Wyborczej Tomasza Grzelewskiego. Dawnego kolegę wspominają reporterzy telewizyjni i radiowi.
Szef Biura Ochrony Rządu złożył do ministra spraw wewnętrznych i administracji wnioski o pośmiertne odznaczenie i awansowanie funkcjonariuszy, którzy zginęli w sobotniej katastrofie prezydenckiego samolotu.
Reportaż TVN o neonazistach wywołuje kolejne emocje. Jednak tym razem nie chodzi o bohaterów materiału. W ogniu krytyki m.in. warszawskiego oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich znalazła się... stacja, która ujawniła sprawę. Zarzuty? Kuriozalne.
prezydenta Lecha Kaczyńskiego Janina Fetlińska, senator PiS ppłk Jarosław Florczak, funkcjonariusz BOR por. Paweł Janeczek, szef ochrony prezydenta Dariusz Jankowski, pracownik Kancelarii Prezydenta
spełniać tłuszcz używany w barach i restauracjach. - W Polsce do tej pory nie było przepisów regulujących bezpieczeństwo używania tłuszczów. Nie ma w tej sprawie regulacji Unii Europejskiej, ale większość państw unijnych już wprowadziła takie przepisy. Teraz kolej na wprowadzenie ich u nas - wyjaśnia Jan
restauracji. O 10 premier wraz z synami wyruszyli na narty. Pierwsze szusy, dla rozgrzewki, odbyli z Nosala. Potem pojechali na Kasprowy Wierch. Do tej pory rodzina Marcinkiewiczów była znana z familijnych wypadów narciarskich do Karpacza. - Kiedy mieszkałem w Gorzowie, to miałem
. 10 kwietnia 2010 r. pod w Smoleńskiem rozbił się samolot Tu-154M wiozący polską delegację na obchody 70. rocznicy zbrodni katyńskiej. Zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński z małżonką. A także dziewięcioro oficerów BOR: płk Jarosław Florczak, mjr Dariusz Michałowski, kpt. Paweł Janeczek, por
, zmuszeni zostali nagle do gorączkowej krzątaniny. I okazało się po roku, że od tej pory już każde święta będą musieli spędzać pracowicie. Ponieważ faktyczny początek prezydentury Putina zbiega się z Nowym Rokiem, oznacza to, że dopóki Putin zasiada na Kremlu, Nowy Rok będzie obchodzony nie tylko z choinką
trzecią wartości jego produkcji, a także Profi znany do tej pory z pasztetów. Udział dań gotowych w sprzedaży Profi ma wzrosnąć w kolejnych latach do 25 proc., z obecnych 10-15 proc. Producentów dań gotowych do inwestycji motywuje to, że na tle dojrzałych państw Unii spożycie w
surówek, pieczone jabłka, jogurty, ciasta, kawę, różne herbaty. Co ważne, mają możliwość dokładki. W tej formie żywienia posiłek jest ciepły, zawsze świeży, bo nigdzie nie jest przewożony. A co z pacjentami, którzy mają zróżnicowaną dietę w związku z przechodzoną chorobą
, Janusz Krupski, Wojciech Lubiński, Barbara Maciejczyk, Barbara Mamińska, Stefan Melak, ppor. Andrzej Michalak, mjr Dariusz Michałowski, Stanisław Mikke, por. Piotr Nosek, Andrzej Przewoźnik, Sławomir Skrzypek, Władysław Stasiak, ppor. Jacek Surówka, Aleksander Szczygło, Jolanta Szymanek-Deresz, Izabela
, Mariusz Kazana, Janusz Krupski, Wojciech Lubiński, Barbara Maciejczyk, Barbara Mamińska, Stefan Melak, ppor. Andrzej Michalak, mjr Dariusz Michałowski, Stanisław Mikke, por. Piotr Nosek, Andrzej Przewoźnik, Sławomir Skrzypek, Władysław Stasiak, ppor. Jacek Surówka, Aleksander Szczygło, Jolanta Szymanek
także o to, żeby w porządny sposób go podać. Jakieś 4-5 lat temu był to dla nas poważny problem, ale od dłuższego czasu udaje nam się codziennie równolegle o zbliżonej porze podać ciepły czy wręcz gorący obiad ponad 600 pacjentom - podkreśla. "Jadłospis konsultowany jest
Zawsze układała warzywa we wzory. Czerwona kapusta, cebula, potem pory, marchew i rzepa. - Czy w takiej kolejności kładziesz je do zupy? - zapytał, przyglądając się starannie ułożonym kręgom. - Nie, panie - rzekła przestraszona Griet. Według Tracy Chevalier - autorki książki
, nielicznych kafejek internetowych, z których przede wszystkim mogą korzystać turyści. Podkreśla, że używa humoru i ironii, że jej zapiski nie są głosem ofiary. Kieruje je do pokolenia Kubańczyków, którzy mają 25 - 40 lat, którzy do tej pory albo milczeli, albo starali się za wszelką cenę wyjechać na emigrację
Jak dodawała minister zdrowia Ewa Kopacz, która jest także w Moskwie identyfikacja ciał przebiega sprawnie, choć jest bardzo trudna. Odbywa się ona bowiem praktycznie na podstawie szczątków ludzkich ciał, które zebrano z miejsca katastrofy i przywiezione do Moskwy w pięciu
Marii ja po skrojeniu zalewam pory wrzątkiem na sitku i jeszcze chwile w nim trzymam. Mięknie i traci goryczke i wtedy po prestudzeniu dodaje jablko i smietane.
Kobitki, co robicie z pora? Coś co nie jest surówką ani tartą. Ani zupą :p I co dziś pichcicie? Mam jakiś kryzys kulinarny od kilku dni :p
pokrojonego w półtalarki pora przelewasz na sicie wrzątkiem, albo zanurzasz we wrzątku na krótką chwilę, studzisz, dodajesz świeży tymianek, pieprz i sól, dodajesz zgodnie z upodobaniem: oliwę, jogurt albo majonez. -- Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć
potrzebuje jakies pomysły na smaczne surówki. Przeważnie serwuję sałatę albo mizerię, albo surówke z pora albo pomidora z cebulką. Prosze o inspiracje do obiadów :-)
to ma być surówka :) por w półtalarki...a co do tego? jabłko? marchew? kukurydza? nie chę dodawać jajek, szynek, ananasów...to ma być prosta surówka do indyka a czym to scalić? śmietaną czy majonezem? gotujące ematki proszę o podpowiedzi
Pierwsze - uraz z dzieciństwa. Drugie - po prostu błe błe i jeszcze raz błe! Te długie oślizgłe nitki... Yyyyy.... -- Pomóż zwierzętom
? ============================================================= Niektórzy narzekają na surówkę z pora,że twarda ale surówka to surówka. Używa się oczywiście tylko białej części pora. Należy go pokroić w cienkie nitki,lekko posolić i odstawić na pół godziny,wtedy trochę zmięknie. Po kompletnym przyprawieniu ale przed dodaniem śmietany lub majonezu też na dłuższą
surówka czy sałatka wydaje się prosta jednak co do wybornego smaku to trzeba mieć rękę. Cukru nie dałam. Niektórzy jeszcze jak pokroją pora to parzą go gorącą wodą. Czy tak należy ?
Acha, to juz wiem jak robić. Ojoj, to ja całego pora kroiłam od korzenia w górę do zieleniny i jeszcze. To dlatego traciło to wszystko smak. Odstawiałam, ale dalej twardy był por. Teraz to już jestem świadoma błedów. Dzięki, ale z domowego sposobu robienia majonezu nie skorzystam, bo ten czas na
Ponieważ sezon na cukinię się skończył :(((( trzeba przerzucić sie na inne ulubione warzywo. Co można zrobić z porów? 1. sałatkę 2. surówkę 3. zupę (z porami w plasterkach, nie przecierową) Co jeszcze? Jak sie robi zupę-krem? Czy używacie do porów malaksera? Ja ostatnio eksperymentalnie
Do pora pokrojonego w półkrążki dodaj przekrojone cząstki pomarańczy. Śmietanę (jogurt) połącz z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Wszystko wymieszaj i ... niech Ci smakuje!!! :)
downo niy robiouech juz zapiekanego poru ze kyjzom najprzod musisz pogotowac trocha pora we we wodzie ze mlykym - coby gorzkosc sie stracioua potym dowosz te podgotowane pory do piekarnika(we jakyjs brytwance ceraiczny nojlepiyj) i na nie dowosz zuty syr tera juz ino popiyc i smacznego:)
Ja kroje pora w cieniutkie plasterki, sole i odstawiam na 15 minut zeby puscil sok. Potem tre na tarce marchewke, ogorka kiszonego i jablko . Na koniec dodaje smietane (nie probowalam z jogurtem). Dodam tylko, ze jest to ulubiona surowka moich dzieci:) Pozdrawiam i smacznego:)
musisz miec bryja, psziprawy, mielone miynso(osobno przesmazyc trocha), dac wszysko razym ze topionym syrym, miyszac, dosmakowac, i na koniec dac fura pokronyj fajnie pory. no i trocha pogotowac, tak coby pora zmiynkua my dowomy do tego jeszcze tako ekstra psziprawa we tycce co je ekstra
Dzisiaj zrobiłam sałatkę z porów - pokroiłam pory, pokroiłam gotowane jajko, posłoniłam i zmieszałam ze śmietaną. Ale coś mi w smaku brakuje
rita100 napisała: > Dzisiaj zrobiłam sałatkę z porów - pokroiłam pory, pokroiłam gotowane jajko, > posłoniłam i zmieszałam ze śmietaną. > > Ale coś mi w smaku brakuje ==================================================== A cuker,korzyni(pieprz) i cetrona kaj
Poleku Laband, poleku, musi się naprzód w żołądku poukładać niedzielne jadło zaczym następny rozczyn rozrobię ;))))) Dzięki, trzeba będzie te nowości wypróbować, szczególnie te pory co zastępują nudle w kurczynie.
szwager_z_laband napisał: > jo do rosou zamiast nudli lubia se dac surowy robno pociynty por! > > pycha! Popytam się czy to prawda, bo aż nie wierzę. To się pytam Prawda to, może tak być ?
a sam blynk ajnfachowy ajntopf ze topionego syra, mielonego miynsa i coukyj fury pokronych porow - pycha:) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=219
pokroić w paseczki, dodać puszkę groszku, wymieszać z jogurtem + trochę majonezu można też z ananasem, kukurydzą i całą resztą innych roślinek :) -- od wspinania na podium zrobiły mi się już zakwasy, chętnie spocznę na laurach (c) Aniela
doch! dodowo sie "wosko "kapusta ale yno do zupy z woua;) rosou s kury bydzie chyba za "suotki"
szwager_z_laband napisał: > a sam blynk ajnfachowy ajntopf ze topionego syra, mielonego miynsa i > coukyj fury pokronych porow - pycha
hanys_hans napisał: > https://freegifs.123gif.de/essen/essen-0096.gif Hanys, a to Ty jesteś tym kuchorzem z chochlo ?
Dokładnie Seppel, był tak slodki, to jeszcze nic dodałam dużo pieprzu, zeby ten smak zabić - ale najgorsze w tym, ze wczoraj go robiłam , a dziś mi sfermentował. Pierwszy raz , żeby aż tak szybko sfermentować. Biedna moja babunia, zawiozłam jej wczoraj, a dziś ..... to chyba przez ta kapustę
https://freegifs.123gif.de/essen/essen-0096.gif -- o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗ ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝ h
Wczoraj miałem placki ziemniaczane . A dzisiaj drapie się w głowę . Może jednak zrobię jarskie kotleciki z kaszy gryczanej z surówka i ziemniakami , ...hm ... http://i62.tinypic.com/21b9ibo.jpg
Dziewczyny, dajcie pomysły surówek do obiadu bo jakaś monotematyczna jestem. Robię mizerie, z pora I wiosenna Jakie wy robicie?
teraz chyba najlepsza pora na nie, ze świeżych warzyw najlepszy smak... podam przepis na taką która u mnie bije rekordy, i proszę może ktoś ma dobry przepis to rówież się podzieli najpierw robię majonez, następnie około 30-40 dkg kapusty białej + 2 jabłka podzielone na ćwiartki, siekam
Pocięte w paseczki zużywam jak cebulę. Bardzo lubię w różnych sosach. W całości wrzucam do rosołu czy bulionu warzywnego. Pasuje też do surówek - z pora i jabłka lub jako pikantny dodatek do jakiejś innej surówki. Ogólnie niemal do wszystkiego, do czego dodałabym cebulę można dodać pora. Czasem
Często robię surówkę z samych porów. Kroję drobno w półkrążki sparzam na sicie gorącą wodą, gdy przestygną , przekładam do miski, dodaję śmietanę , doprawiam solą i cukrem.
jak to zrobić, aby por w surówce np. z jabłkiem i marchewką był smaczny, a nie cierpki, gorzki itp??? czy to zależy tylko od odmiany pora?? dzięki z góry:))
Utarło się, że do surówki z porów konieczne jest jabłko. Chciałbym przełamać ten mit. O tej porze roku mamy obfitość pomidorów. Proponuję zamiast tradycyjnych jabłek do pokrojonych porów dodać pkorojone pomidory + oczywiście śmietana + cytryna lub ocet + pieprz (kto lubi, to do tego jeszcze
Dzięki Ci dobra kobieto za przepis na pyszną surówkę
Włączę ją do repertuaru.
Gina
por 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki majonezu sól, pieprz kajeński Umyte marchewki i obrane ze skórki jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Dokładnie umyty i osuszony por pokrój w cienkie talarki. Połącz w misce marchewkę, jabłko i por
A co zrobić z koleżanką, która na por mówi "pora", np kupiłam porę, zrobiłam surówkę z pory...Kiedyś wyrwało mi się: Na dobranoc? To i tak nie zrozumiała. Uswiadomić?
ładny por, słoiczek majonezu, puszka ananasow, sól, pieprz, cytryna do smaku Por dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż i wypłukujemy resztki piasku. Odcinamy zielone części, a białe kroimy w dośc grube (1/2 cm) paski. Do porów dodajemy posiekane ananasy. Potem doprawiamy majonezem
ładny por, słoiczek majonezu, puszka ananasow, sól, pieprz, cytryna do smaku Por dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż i wypłukujemy resztki piasku. Odcinamy zielone części, a białe kroimy w dośc grube (1/2 cm) paski. Do porów dodajemy posiekane ananasy. Potem doprawiamy majonezem
Co dzisiaj gotujecie? Ja pulpety w sosie koperkowym. Surówka z pekińskiej do tego. -- Bez Granic ""Życia nie można przeczytać, przez życie trzeba przejść..." https://img16.imageshack
Po sparzeniu i ostudzeniu dodaję jabłko, marchewkę i jogurt grecki z odrobiną majonezu, doprawiam i mam surówkę. Albo do buraczków.
Po usunięciu zewnętrznych twardych ciemnozielonych, dodaję drobno pokrojone do surówki lub na pomidory i paprykę na kanapkę (zamiast cebuli).
Zrobiłam ostatnio 2 surówki z porem i były b. pyszne : Sos - 1/3 serka feta + jogurt + sól pieprz + sok z cytryny 1. por - sparzyć wrzątkiem, cieniutko posiekać + pokrojona papryka + 10 śliwek węgierek + 2 gruszki 2. kukurydza + śliwki + papryka + por składniki wyymieszać z sosem
kroi sie i wzdłuż i w poprzek, zależy do czego. Wzdłuż do rosołu (zup), do surówek to jednak wole w poprzek
Jakie robicie? Ja właściwie umiem tylko trzy i robię je na zmianę z kupowanymi. Marchewka tarta ani gotowana nie ma wzięcia, buraków się boję. No i zostają mi: por+jabłko+jogurt naturalny; ogóry kiszone+papryka+cebula (pyszna!); kapusta pekińska+w różnej konfiguracji wybrane elemnty: ogór
Która najlepsza, z marchewką, a może z porem? Podzielcie się spostrzeżeniami i przepisami. -- Nie klikać, to jest zaraźliwe (a poza tym i tak nic tu nie ma)!
Gorycz pojawia się często z zielonej części, mozna wyeliminować przez krotkie parzenie lub za pomocą soli i lekkiego gniecenia aby puściła sok. Kroję por w cienkie talarki (część korzenia), posolić i lekko ugnieść, odstawić na 1/2 h, następnie wymieszać ze śmietaną. Można dodać pieprz do smaku.
-pomidory (6 średnich) -kapusta pekińska (4 duże liście) -drobno pokrojone pory (4-5 cm) -listki świeżego oregano składniki na sos: -sok z kiszonej kapusty (7-dniowa kiszona bez soli) -2 pomidory -1 czerwona papryka -1 jabłko -1 ząbek czosnku -kawałek pora -świeża kolendra -świeży
Najbardziej zieloną część wrzucam (kilka liści, zależy od wielkości) do wywarów, rosołów, później wyjmuję i wyrzucam. Białą i jasnozieloną do sałatek, surówek, sosów, zup (siekam i wrzucam), kiedyś robiłam pierś z kurczaka w porach.
Uprzejmie proszę o nieprzenoszenie tego wątku :) Dziewczyny, bardzo Was proszę o przepisy na pyszne surówki na każdą porę roku :) Najlepiej proste, nieskomplikowane, bez jakichś egzotycznych ingrediencji ;). Po prostu - zwykłe, polskie, takie jak np. w barach mlecznych ;) Może o jakiejś
Pyszna sałatka (surówka): Białe części pora, cienko pokrojonego i sparzonego, ogórek konserwowy lub kiszony, groszek zielony lub kukurydza (lub jedno i drugie) wymieszać z majonezem, można posypać szczypiorkiem lub zieloną pietruszką - proporcje wszystkich składników wg gustu. Naprawdę
1. tarta 2. surówka z marchewką i jabłkiem do obiadu 3. zapiekane z szynką, pod beszamelem 4. sałatka z pieczarkami oraz jajkiem - z minimalną iloscią majonezu 5. duszone na oliwie, z dodatkiem brokuła i czosnku do makaronu rurki (posypać serem) - patent mojej przyjaciółki:)
annabetka napisała: > > Surówki z pora nigdy nie robiłaś? zielone liście się kroi drobniutko,posypuje s > olą i ugniata- Zamiast sypania solą można w celu zmiękczenia pokrojone liście przelać wrzątkiem na sitku - też miękną oraz tracą trochę ostrości, dzięki czemu mają
Zupa pomidorowa z kluskami i kopytka z kotletem z kurczaka plus surówka żydowska . I...Kompocik z jabłuszek .:D:D
Dziewczyny, poproszę o przepisy na surówki ze świeżych warzyw. Takie najprostsze - z kapusty (czerwonej też), marchwi, rzepy... Te b. skomplikowane i wymyślne też moga być. Jadam je przy okazji obiadków poza domem, ale jak przyjdzie co do czego to jakieś takie niefajne mi wychodzą... Będę
Właśnie zrobiłam taką jak zawsze: por, majonez, sól i pieprz. Ale jest to dosyć ostra surówka, tylko dla koneserów :)
Odchudzam się super.222 napisała. Zupa ogórkowa plus kotlety rybne z młodymi ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty :D
Marchew z porem (3 marchewki, ze 12 cm białej części pora) dressing jogurt+2 łyżeczki majonezu. Marchewka drobno tarta z chrzanem - moje niedawne odkrycie. Surówka "polska" - tak mnie poinformowała znajoma Amerykanka - pomidor, ogórek, dużo cukrowej cebuli, jogurt grecki, sól, pieprz. -- Ci z
Do surówki z pora dodaję ugotowane i posiekane jajko oraz jogurt naturalny wymieszany z łyżką majonezu.Nie solę za to dodaję trochę cukru.
Złagodzić smak surówki czymś słodkim - Ja robię z jabłka, kiszonych ogórków i pora + majonez. Proporcje są takie, że ostrości pora nie czuć.
misterni napisała: > My bardzo lubimy też surówkę z pora - My też, ale w innej wersji - pokrojonego w cienkie talarki pora (bez tej ciemnozielonej części) przelewam na sitku wrzątkiem, jak przestygnie solę i mieszam z kwaśną gęstą śmietaną.
Od kiedy mozna podawac dziecku surowe warzywa w formie surówek? Np.surowka z kapusta pekinska,starta marchewka,porem,jablkiem itp? oczywiscie wszystkie składniki trzeba byłoby pewnie drobniutko zetrzec (np.na tarce z małymi oczkami) albo drobno pokroic.
beata_ napisała: > A kto powiedział, że w surówce z pora jest/musi być SAM por??? nikt, pisalam o mojej, smacznego:) -- "leben und leben lassen"
> sałatka z porą czy z porem ?? Surówka z porów.
Ja ogólnie uwielbiam pora, w surówkach, w sałatkach, w zupie jarzynowej, w zupie z samych porów! To jedno z moich ukochanych warzyw. Zielone liście wrzucam do zupy, jak najbardziej! Szczególnie młode! I potem osobiście zjadam, bo reszta rodziny za nimi nie przepada. :D -- Spock - Nie rozumiem
ja po posoleniu wygniatam trochę, zeby zmiękla, a potem dodaje procz marchwi seler, jablko, jesli mam to pora. tez dobre :)
mhr2 napisała: > lagodzic w ten sposob, to po co robic surowke z pora? A kto powiedział, że w surówce z pora jest/musi być SAM por??? -- Nigdy...!
chipsi napisała: > Jestem w posiadaniu dużego pora i mam pilną potrzebę zagospodarować to warzywo > na obiad. Szanowne koleżanki podsuną coś sprawdzonego? no surówka oczywiście! dodatki co kto woli. ja robię samego ze śmietaną i odrobiną soku z cytryny. mniam. do ziemniaczków
z selera naciowego-seler+jabłko+majonez z kapusty białej-poszatkowana biał+marchewka+trochę cebuli+majonez/ciut śmietany-jogurtu z pora:por,marchew,jabłko,majonez ze śmietaną i jogurtem z kapusty kiszonej :kapusta,marchew,cebula,jabłko olej To taki mój standard :) no i pomidory z cebulą
Ja ostatnio robiłam surówkę z pora i sparzyłam go. Niepotrzebnie. Lubimy pikantne potrawy, a wrzątek pozbawił go ostrości.
Uwielbiam taką: cieniutkie plasterki pora, jabłko, rodzynki i sos: śmietana, trochę majonezu, sok z cytryny, pieprz, troszkę cukru. Pycha.
Do surówki z pora jabłko ścieram na tarce i zamiast majonezu daję śmietanę.
postaci surówki. Może poszukaj przepisu na zupę, tartę lub zapiekankę z porami, albo po prostu wrzuć do zamrażarki, do późnego wykorzystania. ----------------------------------- http://finansekobiecareka.blox.pl/html Finanse Osobiste Kobiecą Ręką
Phi tam, nie znasz się ?. Nawet mój starszy syn, którego zdaniem warzywa są trujące, zjada moją surówkę z pora. Napisz coś więcej o karmelizowaniu pora w soku z pomarańczy, bo też dobrze brzmi.
sagittarius954 napisał: > Naczynia mogą poczekać w zmywarce :D > A obiadzik wcale wcale może i ja jutro zrobie tak dla siebie tylko :D ---------------- Nie mogą poczekać bo nie mam zmywarki. Już zresztą umyłam. Polecam szczególnie surówkę z kiszonej kapusty. Ile w niej
A bo teraz te pory mają taki smak, ze nie odróżnisz, czy białe, czy zielone jesz. Kiedyś por naturalnie hodowany, miał zieloną część twardą i ostro-gorzką w smaku, dlatego do surówek ta zielona część średnio się nadawała. Ja z przyzwyczajenia odcinam zielone i wyrzucam, ale ostatnio por był mały
Z gotowanych buraczków można zrobić milion "surówek": - buraczki, ogórek kiszony/konserwowy, cebula - buraczki, cebula - buraczki, jabłko, biała część pora (można pora potraktować wrzątkiem, żeby nie był ostry) - buraczki, jabłko, cebula - buraczki, jabłko, chrzan - buraczki, jabłko, cebula
główka czerwonej kapusty, 4 marchewki, por , czerwona papryka, może być rzodkiewka (i co tam kto jeszcze sobie życzy :), majonez, sól, pieprz, cytryna. Kapustę sztkujemy, marchewki ścieramy na tarce jarzynowej, pora kroimy cieniutko, paprykę kroimy bardzo, bardzo drobno (właściwie może być
Czerwona kapusta, coleslaw, kiszona (z marchewką, z rodzynkami, z ananasem...) - co dalej? A gotowane: szparagi, pory - co jeszcze? -- "Ci, którzy wiedzą - nie mówią. Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
Będąc gotującą ematką wypowiem się: jeśli por to tylko karmelizowany w soku z pomarańczy, albo podsmażony na maśle z czosnkiem i pietruszką. Żadnych surówek z surowego pora! Z blanszowanego też nie! To jest po prostu niezjadliwe.
Do większości surówek dodaję pokrojonego pora - im drobniej/cieniej, tym łagodniej smakuje :) Dobrze mu robi sos jogurtowy z kapeczką majonezu bezcukrowego. Robiłam tak czerwoną kapustę, kalafiora, marchewkę... -- Zorganizuj
Obiad: - wątróbka wieprzowa smażona z cebulką -surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłka, szczypiorku, oliwy - dwa kartofelki. Teraz zastanawiam się czy już pozmywać naczynia, czy może trochę później. :D
kapusta pekińska pokrojona drobno, marchew starta na dużych oczkach i sporo pora pokrojonego w talarki z sosem z majonezu i jogurtu greckiego czasem z czosnkiem , przyprawy sól i pieprz -- Przed wdaniem się ze mną w kłótnie skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż jedno słowo niewłaściwie
1 kapusta pekińska 3 jabłka 2 czerwone cebule 1/2 pora 3 łyżki majonezu Warzywa drobno posiekać, doprawić według uznania i wymieszać wszystko z majonezem.
co pasuje do niedzielnego obiadu do takiego mięska? Tylko błagam nie buraczki i nie czerwona kapusta, bo nie lubie:(( A pomidory, ogórki i inne takie o tej porze roku smakują jak drewno... Ja juz chę lato i świeże warzywka!
ja robie tzw sałatkę włoską, czyli ze wszystkim: marchew, pietrucha, seler (te trzy z szybkowaru), jabłka, ogórki kiszone, pory, cebula, szczypiorek, zielona pietruszka, koper, sok z cytryny; oraz zielony groszek, kukurydza (z puszki) wszystko pokroić wymieszać z majonezem, doprawić
pomidory, cebula, ogórek kiszony + oliwa, pieprz, sól sałata lodowa, pomidory + vinegret tarta marchewka ze śmietaną i chrzanem poszatkowane pory, sparzone, wymieszane ze śmietaną kiszona kapusta, tarta marchew, pory, jabłko + oliwa, trochę cukru kapusta pekińska, żurawina albo borówki (takie
Tak jak piszą dziewczyny,wszystkie te warzywka można dać dziecku,moja je wcina i jeszcze paprykę surową lubi,a ostatnio dobrała się do papryki marynowanej ze słoika gdy jej nie przypilnowałam :S,a pachniała później octem :).Jeszcze lubi surówki z pora i selera,na szczęście nie jest uczulona na nic
Kapustę drobno posiekać, koperek drobno posiekać. Pora pokroić na cieniutkie półplasterki Połączyć kapustę z koperkiem i porem, osolić i odstawić. W tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę, seler (który trzeba skropić cytryną). Starte warzywa dodać do kapusty. Surówkę polać olejem z pestek
Używa się przecież tak jak białej części. Pora pokrojonego w krążki od białej części do zielonego końca używam często zamiast cebuli do różnych makaronów, ryżu, curry, na elsaskim tarte flambée, do zup, jako surówka, albo krótko duszone warzywo. -- http://smayliki.ru/smilie-1253369895.html
surówka z marchewki gości na naszym stole bardzo często, do tej pory robiłam na słodko (marchew + cukier). z opcji pikantnej na pewno skorzystam :)
surówka jak dla mnie z czerwonej jest smaczniejsza niż z białej
Oczywiście że tak:) Faktycznie marna z Ciebie kucharka jak wywalasz pół pora:) Surówki z pora nigdy nie robiłaś? zielone liście się kroi drobniutko,posypuje solą i ugniata-odstawiasz(miękną w tym czasie,puszczają sok).Do tego trzesz drobniutko marchewkę,jabłko.dodajesz pieprz,trochę cukru do