Wszystko o:

kopytka ziemniaczane

Joanna Labuda

Agnieszka Kaczorowska o ci±żowych zachciankach. W pierwszej ci±ży sięgała po ziemniaki, a teraz? "Można sobie pozwolić"

Agnieszka Kaczorowska o ci±żowych zachciankach. W pierwszej ci±ży sięgała po ziemniaki, a teraz? "Można sobie pozwolić"

Kilka tygodni temu Agnieszka Kaczorowska zdradziła, że spodziewa się drugiego dziecka. Teraz opowiada o ci±żowych zachciankach. W pierwszej ci±ży najczę¶ciej sięgała po ziemniaki, a jak jest teraz?

Potrawy wigilijne - lista najbardziej popularnych bożonarodzeniowych dań

Już dzi¶ Wigilia Bożego Narodzenia. Większo¶ć z nas już zaplanowała, jak będzie wygl±dał ten dzień i jakie potrawy zagoszcz± na naszych stołach. Popularno¶ć niektórych potraw wigilijnych będzie się jednak różnić w zależno¶ci od regionu, który zamieszkujemy.

"Kuchenne rewolucje". Magda Gessler ostro rozprawiła się z wła¶cicielk±. "Ty jeste¶ najgorsz± zakał±. Prowadzisz to miejsce na dno"

"Kuchenne rewolucje" zawitały do wsi Dębówka nieopodal Lublina. W tym odcinku największym problemem nie były niesmaczne dania czy leniwy personel, lecz niedo¶wiadczona wła¶cicielka.

  • Tenis. Karolina WoĽniacka: Potrzebuję gry na punkty. I pierogów!

    pobyt w Polsce poza gr± w tenisa? - W ¶rodę przyjeżdża babcia. Będzie okazja do rodzinnych spotkań. No i oczywi¶cie polska kuchnia. Uwielbiam j±! Pierogi, kopytka, placki ziemniaczane, rosół. Mniam, mniam. W poniedziałek mam też jechać na trening piłkarski drużyny dziennikarzy. Mój brat Patryk gra w

Kopytka

Do kopytek dodajemy m±ke pszenn± z ziemniaczan± mamy kluski ¶l±skie:)

ziemniaczane...

my¶lę o kotlecikach ziemniaczanych i kopytkach, bo chyba robi się z podobnego ciasta... mogę prosić o ten przepis?

Kopytka

dziwne, ja do kopytek daję m±kę pszenn±. Ziemniaczan± m±ka+ ziemniaki to kluski ¶l±skie.

czarne kopytka

Zrobiłam kpytka i na drugi dzień zrobiły sie czarne takie mocno sine. Maki ziemniaczanej nie dodawałam. Co to moze być?????

jak robicie Kopytka?

z maka ziemniaczana czy bez? bo slyszalam ze mozna tak: 1. po 1/3 ziemniaki maka zwykla i maka ziemniaczana lub 2. 1.25 kg ziemniakow i 1 kg maki + jajka itp. jak robicie i jak wychodzi lepiej?

kopytka-jak robicie??? m±ka

... druga wersja kopytek to ziemniaki+twaróg+m±ka+jajko... czy myslicie, że jak dodam trochę tej ziemniaczanej to ciasto będzie bardziej ¶cisłe??? czy w ogóle zamienić m±kę zwykła na ziemniaczan±?? a może nic nie zmieniać bo kopyta nie wyjd± tylko jakie¶ podeszwy...... idę wstawiać ziemniaki

Re: Kopytka.

Aż sprawdziłam w googlach, bo co¶ mi nie pasowało, kluski ¶l±skie s± tylko z ziemniaków i m±ki ziemniaczanej, to do kopytek daje się pszenn±, jak uzupełnisz skrobię ziemniaczan±, to to nadal będ± kopytka. Nigdy nie zastanawiałam się z jakich ziemniaków robię, zawsze mi wychodz±.

Robicie kopytka ?

Jeżeli tak to z m±k± ziemniaczan± czy pszenn± ? Przepisy widziałam z tak± i tak± - z przewag± pszennej. Zrobiłam z pszenna i dupsko - wyszły w takich dziwnych rozlazłych kształtach nawet się ze sob± nie posklejały, ale się rozpadaj±. Nie mam do¶wiadczenia w tego typu kluchach,ale ostatnio mnie

Kopytka

przepis jest zły.nie da się zrobić z jednej łyżki maki ziemniaczanej dwóch ziemniaków i 2 jajek kopytek ..przecież to oczywiste nawet na oko.

Re: Kopytka

To jaki¶ żart? Do kopytek daje się m±kę pszenn±. Ja dodaję jeszcze trochę ziemniaczanej.

Kopytka

przepis na jedna osobe:) ale dodala bym make pszenna bo z ziemniaczanej to wyjda slaskie-nieprawdaz???

Re: kopytka-łopatologicznie

tez podsypuje tylko lekko maka pszenna i dosypuje odrobinke maki ziemniaczanej- wtedy kopytka sa bardziej zwarte, i takie tez wole. Na okolo kg ziemniakow ze 2 lyzki kopiaste zwyklej maki i plaska ziemniaczanej, byle sie ciasto skleilo;)

Kopytka jak robicie?

Kopytka się rozpadaj±. Robię cuda, odparowuję ziemniaki, dodaje dużo jajek min dwa duże na kilogram, trochę ziemniaczanej, jako pszenn± daję m±kę Szymanowsk± i... i czę¶ć jest fajna twarda, a co 5 z tej samej partii jest miękki i się rozpada. Taki jakby był nie dogotowany. Jest jaki¶ sposób na

Kopytka domowe

Do przygotowania solidnej porcji domowych kopytek na kilka osób potrzebujemy: *Kopytka domowe* około 2 kilogramów ziemniaków około połowy kilograma m±ki pszennej łyżka lub dwie m±ki ziemniaczanej 20 dag chudego boczku na omastę Proporcje specjalnie s± podane w formie

Re: Kopytka.

Ja i tak ciasto wkładam na pół godziny do lodówki. Jeżeli ziemniaki s± zbyt wodniste, dodaje m±kę ziemniaczana.

Młode ziemniaki na kopytka?

Nie da rady, nie można już kupić starych ziemniaków. Więc może do młodych dodać trochę m±ki ziemniaczanej? Żeby się ładnie posklejało?

Re: Robicie kopytka ?

kopytka robi sie z maka pszenna kluski slaskie z ziemniaczana do kopytek albo dodalas za malo maki albo za krotko gniotlas no i do kopytek nie dodaje sie wcale maki ziemniaczanej -- "Idziesz do koleżanki na kawę, a ta nagle ma dziecko ! Pojawiło się znik±d! Bocian przyniósł, czy akurat

Re: kopytka

razem i szybko wyrabiam ciasto. Zawsze przy formowaniu wałeczków podsypuję m±kę ziemniaczan± a nie pszenn±. Kopytka małymi porcjami wszucam na wrz±c± lekko osolon± wodę, jak wypłyn± gotuję na wolnym ogniu ok. 1,5 - 2 min. Pozdrawiam - Maria

Re: kopytka

Ja dodaje trochę maki ziemniaczanej i jajko. Mozna dodac troche sera białego, sa bardzo delikatne.

Re: kopytka

ojej :) ja bym dała objęto¶ciowo niecał± 1/4 m±ki (jak przy kluskach ¶l±skich i dosypała z pół szklanki ziemniaczanej i potem kombinowała na dotyk, czy dobre :) Tylko pamiętaj, że ciasto ziemniaczane trzeba od razu gotować, bo robi się rzadkie jak leży. Powodzenia :) -- Porz±dek to wróg

Nie umiem robić kopytek :(

Witajcie, jestem nowa, ale w potrzebie ;) 30 wiosen minęło, m±ż, dzieci na stanie, a ja ... nie umiem robić kopytek. Zawsze wychodzi mi "za luĽne" ciasto, nie chce się odklejać od łapek, generalnie moja przygoda z kopytkami kończy się zazwyczaj zrobieniem z tego ciasta ... kładzionych, ale też

zwarte kopytka

1) gorace ziemniaki przecinac, do kopytek samych brac przestudzone 2) sporo maki, mozna mieszac ziemniaczana, grys kukurydziany, pszenna ( jak ciasto za rzadkie, doac pszennej maki) 3) bez jajka, mozna dodac troche oleju jako lepiszcza

Re: kopytka

Do ziemniaków (3/4 garnka) dodaję 1/4 m±ki zwykłej, łyżke lub dwie m±ki ziemniaczanej, 1 jajko. -- A sygnaturka się obraziła :P

Re: Kopytka

Gotuję ziemniaki obrane,Zimne lub lekko ciepłe mielę przez maszynkę. Dodaję 1 jajko mAkę pszenn± i 3 łyżki m±ki ziemniaczanej

Gnocchi ziemniaczane

ja to znam od dziecka jako kopytka moze i gnocchi brzmi bardziej "made in zagranica", ale czy lepiej smakuje.... no i gnocchi, ktore jadlam mialo taka falista perforacje, ktora domowym sposobem latwo wykonac widelcem

Re: Robicie kopytka ?

Z ziemniaczan±:) -- fotoforum.gazeta.pl/u/lidia341.html

Re: kopytka

Dodaję, żółtko dla koloru białko dla zwi±zania ciasta, jak zawsze mówiła moja Mama. Do ciasta pierogowego też dodaję, jak i zarówno do placków ziemniaczanych.

Re: Robicie kopytka ?

Robię tak samo, kopytka krzywo krojone z pszenn±, ¶l±skie okr±głe z ziemniaczan± i z dziurk±, a leniwe z pszenn± i serem i krateczk± od noża na wierzchu.

Re: Kopytka.

Młode ziemniaki zawieraj± mniej skrobi, a urok kopytek polega na poł±czeniu skrobi z ziemniaków ze skrobi± z m±ki pszennej. Kto¶ powyżej pisze, że dosypuje m±ki ziemniaczanej, żeby uzupełnić tę skrobię. Ale m±ka ziemniaczana z m±k± pszenn±, to chyba jest przepis na kluski ¶l±skie? >Czy jakas

Re: kopytka

A ja robię z takiego przepisu: 80 dkg ziemniaków 2,5 szklanki m±ki 0,5 szklanki m±ki ziemniaczanej 2 jajka sól Ziemniaki należy ugotować, następnie zemleć. Przestudzone przełożyć na stolnicę, dodać obie m±ki i jajka. No a potem z wyrobionego ciasta formować kopytka. -- m0711

Re: Kopytka mnie nie lubi±... pomocy!

Ja nie dodaję do kopytek m±k ziemniaczanej, ziemniaczan± dodaję do klusek ¶l±skich, a kopytka tylko z pszennej. I owszem trzeba jej dać do¶ć dużo w stosunku do masy ziemniaczanej, a ziemniaki musz± być ciepłe, lepiej się ciasto zagniata.

Gnocchi ziemniaczane

Pewnie nie jadła¶ prawdziwego włoskiego gnocchi, bo absolutnie nie smakuj± jak kopytka. W Polsce "robi±" z nich kopytka.Sama próbowałam je zrobić, niestety wyszły kopytka, ale nie gnocchi.

Re: jak zrobić kopytka?

własnie. Tyle ziemniaczanej w kopytkach? -- Szczę¶cie to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera.

kopytka vs. ¶l±skie

kopytka - z dodatkiem m±ki pszennej ¶l±skie - z dodatkiem m±ki ziemniaczanej -- Wspaniała kobieta. Marzę o tym, żeby kiedy¶ kto¶ na mój widok też zakrzykn±ł „Ga¶cie ¶wiatło, ga¶cie ¶wiatło! Stare próchno będzie ¶wiecić!”

Re: jak zrobić kopytka?

wła¶nie to ¶l±skie... do kopytek dajesz makę pszenn± i tylko troche ziemniaczanej... -- Ala 18 08 09, Sta¶ 13 09 12

Ile jajek na kopytka?

Znalazłam przepis mówi±cy o 1kg ziemniaków, 50 dkg m±ki pszennej i 2 łyżkach m±ki ziemniaczanej i 1 jajku!! To chyba za mało. Bardzo byłabym wdzięczna za sprawdzone przepisy - chcialabym uzyskać kolor lekko żółtawy, zwart± konsystencję i żeby były takie, że same można je¶ć! M.

Re: kopytka jak robic??

Praska tak, maszynka/malakser - nie! Ziemniaki na kopytka powinny byc gladkie i bez grudek, ale mozliwe malo wymęczone. Zasada taka, jak z puree - im dluzej sie je międli, tym bardziej gumowe wyjd±. Podczas międlenia bowiem tworza sie struktury ze skrobii ziemniaczanej - dlugie lancuchy, ktore

Re: moje kopytka

dzieki wielkie, wł±snie chodziło mi o jakies z maka ziemniaczana ylko nie wiedziałam w jakich proporcjach.pozdrawiam

Podajcie przpis na kopytka

Proszę podajcie mi przepis na kpytka. W archiwum znalazłam ale tam dodaj± ser, ja chce bez sera białego. Jaka m±ka? o raz mówi±, że ziemniaczana, raz że zwykła. Ile tej m±ki ma być? Nie mam praski, jestem ¶wieżo po ¶lubie, nie wszystko zd±żyłam kupić. Czy mogę ziemniaki ubić ubijakiem?

Re: Przepis na kopytka poszukiwany

Oj, tak - ¶l±skie z ziemniaczan± kopytka ze zwykł±! -- - Przybieżeli do Betlejem haaarceeerze!

Re: obiad-kopytka:)

*pocięte Ja na 1 kg ziemniaków daję ok. 1/2 kg m±ki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej. Im ziemniaki cieplejsze tym więcej m±ki ,,pobieraj±'', dlatego najlepiej robić kopytka jak już ziemniaki s± dobrze schłodzone.

że ziemniaczane kopytka moge je¶ć na tyle sposobów

-- Nie będę przepraszać za to, kim jestem. Nie będę przepraszać za to, czego potrzebuję. Nie będę przepraszać za to, czego pragnę. Każda chwila to szansa, aby wszystko zmienić.

"Klej±ce" ciasto na kopytka

z m±k± ziemniaczan± i bez. Dzisiaj spartoliłam pyzy i w¶ciekła jestem bo ciasto rzadkie, klej±ce się do r±k i wszystkiego naokoło. O co biega? Kopytka to obowi±zowe pi±tkowe danie i bez nich ani rusz...

Gnocchi, czyli włoskie kopytka

Wła¶nie dodałam zdjęcia swoich klusek ziemniaczanych. Robiłam dzisiaj i rodzina omal nie wylizała patelni (bo oczywi¶cie wszyscy chcieli odsmażane). Oto link do mojego przepisu ze zdjęciami: http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=191 kluski ziemniaczane

co z tymi kopytkami???

nie krzyczcie od razu na mnie:) jestem facetem wcale nie gotuj±cym:) ale zachciało mi sie kopytek...i cóż zrobić. mam przepis ilo¶ciowy- co i jak . tylko brak wagi u mnie. w małym- takim srebrnym garneczku ugotowałem ziemniaki i potłukłem. maszynki czy takiej wyciskarki też nie mam :( no

Re: Kopytka - czy można przygotować wcze¶niej?

zamiast kopytek robie kluski slaskie, bez maki pszennej, tylko ziemniaczana (ugotowane ziemniaki + maka ziemniaczana). I takie mozna spokojnie w lodowce przechowac nawet 2 dni, nic sie nie rozlazi.

Re: KOpytka!!POMOCY!!

kopytka to poprostu resztka ziemniakow z poprzedniego dnia,jajko,maka ,sol wszytko dokladnie wymieszane na ciasto....mozna dodaC TEZ make ziemniaczana troszke.na wrzatek rzucaj kawalki z pokrojonego waleczka ciastowego:)))))))))))powodzenia i proporcjami sie nie pzrejmuj.

Kopytka,prosze podzielcie sie przepisem.

Nachodzi mnie na tzw: kopytka,z sosem grzybowym lub cos w tym stylu. Podajcie swoje przepisy. Jakiej m±ki uzywacie?mozna razow±? 100lat temu mialam przepis na "cos" m±cznego z maka ziemniaczana,dodawalo sie ser biały i ziemniaki,ale nigdy nie zrobiłam i nie pamietam dokładnie przepisu.Z czym

Re: Robicie kopytka ?

Ziemniaki na kopytka najlepsze s± na drugi dzień, ze ¶wieżych s± niesmaczne. Ja robię tak : z masy na kopytka robię kulkę,spłaszczam j±,dzielę na cztery czę¶ci,czwart± czę¶ć wyjmuję i na to miejsce sypię m±kę. Robię różne kopytka-z m±ki pszennej, orkiszowej,ostatnio dyniowe dla dziecka. M±ka

Re: kopytka-łopatologicznie

Ta proporcja to w ¶l±skich. W niektórych przepisach jest 1 do 4. I zdaje się o m±kę ziemniaczan± chodzi. Kopytka robię na oko. Daję tylko tyle m±ki (pszennej), by zwi±zało się ciasto. By było miękkie i dało się formować. Dzięki temu kopytka s± delikatne i nie posłuż± jako amunicja pancerna.;)

Re: kopytka

yyyy specjalistk± nie jestem ale daję sporo m±ki zwykłej, pszennej i tylko trochę ziemniaczanej. i jajko daję i pokrojon± natkę - wychodz± wtedy plamiaste i wygl±dem nadrabiaj± ;) -- Nie wszystko złoto co się ¶wieci, Nie każdy chłop z widłami to Posejdon

Re: kopytka

Mniej więcej na o,5 kg ziemniaków dodaje 10-15 dag dobrze odci¶niętego sera, 1 jajko lub 2 żółtka, 1 łyżkę z czubkiem m±czki ziemniaczanej i 1,5 - 2 łyżek m±ki pszennej . Ziemniaki nie mog± być rozgotowane. Ja robię cienki wałeczek mniej więcej 1,5 cm ¶rednicy i kroję sko¶nie małe kluseczki.

Re: obiad-kopytka:)

Na 1 kg ziemniaków daję 2 szklanki m±ki i 2 łyżki m±ki ziemniaczanej, 1 jajko i 1 żółtko. i To wszystko. Jak się daje za dużo m±ki pszennej to wychodz± twarde kluchy.

Re: Kopytka w sosie pieczarkowo-¶mietanowym

A jak± m±kę dodała¶? Normaln± czy ziemniaczan±? A kopytka wygl±daja przepysznie!

Re: a te kopytka

musi z krupczatki one byly :))) zaloze sie ze wytnie, mnie wyciela kiedy zapytalam jak smakuje polenta ziemniaczana ;)

Re: Robicie kopytka ?

kopytka robi się z m±ki pszennej, ale owszem można dodać odrobinę ziemniaczanej jednak nie za dużo, ziemniaki też maj± znaczenie, lepsze s± te tzw m±czyste. z samej ziemniaczanej s± wła¶nie ¶l±skie. u Ciebie zabrakło pewnie m±ki i długo¶ć ugniatania też pewnie była za krótka. u mnie w domu stosuje

Re: kopytka czy leniwe

> U Knorra baza to po prostu pure ziemniaczane z którego robi się albo kopytka po > dodaniu jaj i m±ki albo sera, a wtedy s± leniwe. wtedy to sa leniwe ruskie, a nie po prostu leniwe...

Re: kopytka-z czym?

Kluski ¶l±skie robi się z m±ki ziemniaczanej, a kopytka ze zwykłej. -- - Szkoda, że nie masz rodzeństwa… Ja mam dwóch braci! - No, chciałabym, ale co, jak mój tato nie wrzuca tego ziarenka i nie wrzuca!

Re: Przepis na kopytka poszukiwany

Nie wiem, czy najlepsze, bo kluski robię 3:1 (zwykła m±ka), a kopytka 2:1 (m±ka ziemniaczana) i wychodz± bardzo dobre. -- - Przybieżeli do Betlejem haaarceeerze!

Re: kopytka czy leniwe

U Knorra baza to po prostu pure ziemniaczane z którego robi się albo kopytka po dodaniu jaj i m±ki albo sera, a wtedy s± leniwe. Knorr to kuchnia dla leniwych czyli tych którym nie chce się wcze¶niej gotować ziemniaków.

Re: Robicie kopytka ?

Robicie:) do klusek ¶l±skich odkłada sie czwart± czę¶ć ziemniaków ubitych i dosypuje w to miejsce m±ki ziemniaczanej, żeby póĽniej tak jak dziewczyna wyżej pisała wszystko poł±czyć , a do kopytek odkłada się połowę ubitych ziemniaków i w tę "dziurę " po tej odłożonej połowie sypie się m±kę

Re: kopytka ale bez ziemniaków

Do wyrabiania ciasta oczywi¶cie zimne, ale z m±k± ziemniaczan± zrobiła¶ ¶l±skie, nie kopytka (nota bene -w ¶l±skich proporcja m±ki do ziemniaków jest 1:4 i to objęto¶ciowo, czyli układasz zmielone ziemniaki w misce, uklepujesz dzielisz na 4 1/4 wyjmujesz, w to miejsce dodajesz m±ki ziemniaczanej i

Re: jak robicie Kopytka?

Ziemniaki, maka pszenna i m±za ziemniaczana to krokiety takie niby. Robisz małe kuleczki z tego obtaczasz w jajku bułce i smażysz! Pycha :)

Re: Nie umiem robić kopytek :(

Ja robię kopytka z ciasta na kluski sl±skie czyli z m±ka ziemniaczan±. Wychodza pyszne, dla mnie to łatwiejsza wersja bo z maka przenna rozłaz± mi się.

Re: Kopytka.

wła¶nie! nigdy nie zastanawiałam, sie, z jakich ziemniaków mozna zrobić kopytka, placki ziemniaczane czy tam inne leniwe, ruskie. Przecież to najprostsze, wła¶ciwie najtańsze, dania kuchni polskiej, robione od wiekow i głównie dlatego, że ziemniaki były łatwo dostępne i tanie. Czy jakas pani domu

Re: Jak dokładnie robi się kopytka?

Do kopytek dodaje sie make pszenna, ale tez i lyzke (lub dwie - zalezy, z jakiej ilosci ziemniakow) ziemniaczanej. Wtedy maja najlepsza konsystencje.] Moj przepis - zmielone ziemniaki, lyzka maki ziemniaczanej, jajko, sol i maka pszenna w ilosci takiej, jaka sie wgniecie (raczej mniej niz

Re: Robicie kopytka ?

oczywi¶cie,że robię-tak jak lenka. m±ka ziemniaczana tylko do ¶l±skich. sukces zależy od gatunku ziemniaków. -- "Erst wenn die Wolken schlafengehn kann man uns am Himmel sehn wir haben Angst und sind allein Gott weiss ich will kein Engel sein"

Re: kopytka-z czym?

A leniwych, wg mojego przepisu, nie robi sie z ziemniakami. Ja kopytka robie ze zmielonych ziemniakow + plus maka pszenna + łyzka ziemniaczanej i jajko. Oczywiscie ciasto posolone. A leniwe ze zmielonego (albo dobrze pogniecionego) bialego sera, z maka i jajkiem

moje kopytka

wielko¶ci planowanego kopytka, wrzucić na wrz±tek (osolony) i ugotować na próbę. Wyj±ć próbkę i po kilkunastu sekundach stwierdzić czy ciasto nie za rzadkie-wtedy dosypać m±ki. Kopytka i dłużej stygn± tym tym robi± się twardsze. UWAGA. "Surowe" ciasto rzednie. Kopytka robić od razu po zarobieniu ciasta

wariacja na temat kopytek - cynamon

jako, że jestem cynamonowym maniakiem, dzisiaj wypróbowałam kopytka z tymże. wyszły całkiem całkiem, więc podaję przepis: ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, przecisn±ć przez praskę. Dodać tyle m±ki pszennej ile jest ziemniaków (żby było pół na pół) i trochę m±ki ziemniaczanej (2

Ziemniaczane kuleczki, proste i tanie

Kuleczki ziemniaczane robię, kiedy zostaj± mi z obiadu ugotawane ziemiaki a na pierogi czy kopytka nie mam ochoty. Przepis jest prosty a kuleczki w ¶rodku pulchne a na zewn±trz chrupi±ce. Każdy na pewno poradzi sobie z ciastem więc nie podam dokładnie ile czego, bo to zależy od ziemniaków

Re: Robicie kopytka ?

czarnaalineczka napisała: no i do kopytek nie dodaje sie wcale maki ziemniaczanej Tak tez mi podpowiadała intuicja,ale w necie s± tez przepisy na takie ze skrobi±. Może i za krótko zagniatałam choć te ¶l±skie zagniatałam naprawdę chwilkę,a wyszły jak z obrazka. M±ki dodałam według przepisu

kulinarny znów:/ szybko- kopytka

tak? m±kę , jajco czy inne cuda dodaję jak ziemniaki s± zupełnie zimne. O kopytka mi chodzi. Jedni daj± jajko, inni nie daj±, sa przepisy z dodatkiem m±ki ziemniaczanej i pszennej, inne tylko z pszenn±..kurde no. Poza tym jaki sos zrobic do nich? na jakie sposoby najlepiej podać? -- a zdajesz

Re: kulinarny znów:/ szybko- kopytka

Do klusek sl±skich to się daje tylko make, ale ziemniaczana. A do kopytek pszenna i jajko. -- http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=16156551941ee107 Chico i Harpo;)

Re: kopytka-proporcje-bardzo pilne....

Ja robie maka, ziemniaki jajko i to wszystko...no i sol...czyli kopytka maja byc bardziej ziemniaczane..moze byc proporcja 1/4 maki 3/4 ziemniaki?czy jeszcze mniej maki?

Re: Gnocchi,kopytka,kluchy;-)

Kluski slaskie biale i szare najlepiej z cieplych ziemniakow:) Kopytka wychodza najlepiej z ziemniakow "wczorajsyzch"-ale pogniecionych-odparowanych na cieplym palniku.W mundurkach tez ok-pod warunkiem ze masz praske.Aby byly twardsze dodaj wiecej maki i lyzke ziemniaczanej.Jajko wystarczy

Re: kopytka-jak robicie??? m±ka

z tego co wiem to ziemniaczana to sa kluski slaskie (sory ale mi klawiature poslak szlag trafil) kopytka to ze zwykla maka -- 65FF-G to WCALE nie jest wielki biust:)

Re: jaka maka na kopytka...?????????

Maka pszenna / di grano tenero tipo 00 /. Niektorzy dodaja troche maki ziemniaczanej / fecola di patate /.

kluska czy kopytko?

Kluski ¶l±skie, kopytka, pyzy s± pyszne nie tylko dlatego, że kojarz± się z najlepsz± na ¶wiecie kuchni± babci. Jak Polska długa i szeroka uwielbiamy ziemniaczane potrawy, bo s± po prostu bardzo smaczne. Kluski ¶l±skie 1 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek m±ki ziemniaczanej 2 łyżki m±ki

Re: jak zrobić kopytka?

Wchodzisz, od razu nastawiasz wodę. Woda się zagotowuje, a Ty w tym czasie zagniatasz ciasto, robi się to piorunem - 3 czę¶ci ziemniaków, 1 czę¶ć m±ki, można do pszennej domieszać trochę ziemniaczanej, wtedy będ± takie leciutko gumowe; no i jajko. I od razu formujesz kluski i wrzucasz na wrz±tek

Re: kopytka-jak robicie??? m±ka

czyli tak jak kombinowałam-dosypie trochę ziemniaczanej i będ± ¶ciisłe:) -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... mojafilcowabiżu

Re: Jak dokładnie robi się kopytka?

nigdy nie dodawalam maki ziemniaczanej, kopytka bez niej sa bardziej "kruche" (to nie jest najtrafniejsze okreslenie, ale nic lepszego nie przychodzi mi do glowy). Ale podejrzewam, ze dodanie maki ziemniaczanej pozwala latwiej "zapanowac" nad kopytkami, tzn. zeby nie byly za twarde, ale tez

Re: Kopytka jak robicie?

ja do kopytek nie dodaję wcale jajka tylko ziemniaki przeci¶nięte przez praskę ,m±kę pszenn± i 2 łyżki m±ki ziemniaczanej,zawsze wychodz± super mięciutkie i nic się nie rozpada,ale gdy robię ich bardzo dużo to przyrz±dzam na dwa razy, jak surowe kluski długo czekaj± na ugotowanie to miękn±

Re: Kopytka jak robicie?

Jedno jajko, więcej m±ki, zwykłej, nie ziemniaczanej, ciepłe ziemniaki, nie gor±ce, wyrobić dobrze, żeby się składniki poł±czyły i już. Aaa, gotować krótko, krócej niż pierogi. I noc się nie rozpada.

Re: Robicie kopytka ?

bombastycznie napisała: > kopytka robi się z m±ki pszennej, ale owszem można dodać odrobinę ziemniaczanej > jednak nie za dużo, ziemniaki też maj± znaczenie, lepsze s± te tzw m±czyste. z > samej ziemniaczanej s± wła¶nie ¶l±skie. u Ciebie zabrakło pewnie m±ki i długo¶ > ć

Re: Jak dokładnie robi się kopytka?

Tylko że z tego przepisu wyjd± kluski ¶l±skie w formie kopytek.Do kopytek nie dodaje się m±ki ziemniaczanej tylko pszenn±.Niestety nie znam proporcji --

Re: Gniocchi, kopytka - maka "na oko"?

Ja dodaję ziemniaczanej i do kopytek, bo: bo teraz trudno dowiedzieć się od sprzedawcy co sprzedaje. A na pytanie, czy ziemniaki s± m±czyste, czy sypkie, czy na placki, czy na pyzy, czy na kluchy, najwyżej odpowie, że nie wie, albo, że nie jada:D Nauczona smutnym do¶wiadczeniem, że ciasto może

Re: kopytka jak robic??

ja ubijam zaraz po odcedzeniu i pozwalam im ostygn±ć w garnku. Wyjmuję 1/4 i w to miejsce wsypuję m±kę pszenn± (1/4 oczywi¶cie wraca do garnka), dodaję jajko, czasami nie, łyżkę m±ki ziemniaczanej, a dalej już z górki :)

Re: Kopytka

faktycznie przepis doc dziwny ja robie kopytka z conajmniej 1,5 kg ziemniakow i dodaje maka zwykla nie ziemniaczana i jajko ,ziemniaki po ugotowaniu ostudzeniu i zemleniu w maszynce zasypuje maka ( na oko dodaje make)jajko i zagniatam podsypujac maka zeby ciasto nie przylepialo sie do

Re: Gniocchi, kopytka - maka "na oko"?

Normalnie do kopytek tylko pszenna.Ale niektorzy lubia dodac dla pewnosci ziemniaczanej-nie jest to jednak konieczne:) -- no i jeszcze Pinezka Kuchenne Pogaduszki

Re: Szybko, pomóżcie- kopytka

Szczerze Ci polecam <a href="http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408332,P_KOBIETA_PRZEPISY.html">gnocchi ziemniaczane</a> A.Kręglickiej. S± miękkie i pyszne :) -- Life's a journey, not a destination.

Re: z czym wolicie kopytka??

Odsmażane s± najlepsze. Ze smalcem, cebulk± i oczywi¶cie - skwarkami. A co my¶licie o plackach ziemniaczanych jedzonych z cukrem?

Re: jak robicie Kopytka?

ugotowane, odparowane, utłuczone i wystudzone ziemniaki, m±ka pszenna, jajko, sól wszystko m±kę ziemniaczan± obok ugotowanych ziemniaków to widziałam, ale w przepisach na kluski ¶l±skie z dziurk± :D -- Beznickowcy = Niezalogowany Lud Miast i Wsi

Re: kopytka ale bez ziemniaków

Ja dodałam ¶ladow± ilo¶ć m. ziemniaczanej, ale raczej, żeby nie były za kleiste :) Spróbuję tak± ilo¶ć pszennej, jak pisały¶cie. Dzięki!

Re: Przepis na kopytka poszukiwany

a nie przypadkiem odwrotnie - toż to ¶l±skie s± chyba z ziemniaczan±, no ja innych nie znam w każdym razie natomiast nie wiem o czym dziewczyny pisz± że kto¶ dał przepis na oszukane kluski.... co do klusków i kopytek - ja daję same żółtka...