Bardzo proszę wszystkich o radę - jak zrobić tortillę żeby po usmażeniu nie
robiła się twarda jak deska? Ja robiłam ze składkików: mąką kukurydziana,
mąka biała, margaryna i trochę wody. ten przepis niestety się nie powiódł :(
Jak zrobić miękką tortillę?
Czy ktos orientuje sie, gdzie w Zielonej Gorze mozna zjesc tortille?
McDonald's nie wchodzi w gre:)
wiecie moze jak zrobic samemu tortille(chodzi mi o ciasto) no bo wiecie w
sklepach gotowe nie sa najtańsze a studenci nie maja za duzo pieniedzy :)
dzieki za pomoc :)
szukam przepisu na tortillę-ciasto +nadzienie.bardzo smakuje mi ta z KFC
.gdzieś wyczytałam że kurczaka smaży się w płatkach owsianych jako
panierce.jeżeli ktoś ma przepis to będę bardzo wdzięczna.
Do bani to nie jest zadna tortilla tylko najzwyklejszy w
swiecie omlet albo jak kto woli panierka francuska. Na
przyszlosc to do takiego omletu oprocz cebuli pasuje tez zolty
ser szynka i pieczarki i inne rzeczy ale to juz pozostawiam
waszemu doksztalceniu kulinarnemu hihi ;)))))))
Czy można dodać do tortilli ugotowane uprzednio ziemniaki (pokrojone w
plasterki) zamiast podsmażanych?
Poradzcie proszę, bo przez swoją niewiedzę zepsułam uroczysta kolację.
Podjęłam sie zrobienia "meksykańskiego" Buritos. Nadzienie wyszło super.
Natomiast cały kłopot to tortille, które zakupiłam na egzotycznym stoisku
gotowe- cieniutkie placki tortilli o średnicy 20 cm. W momencie gdy
Takie głupie pytanko, czy ktoś wie
gdzie w Gdańsku można dostać gotowe tortille?
Chciałam sobie życie ułatwić :)
kosztem ok 1 zl zrobilam kilkanascie plackow tortilli. ta sama ilosc kosztuje
kolo 20 zl w sklepie. zbrodnia. podaje link do strony, z ktorej korzystalam.
do tego zrobilam chili con carne. polecam przyprawe kotanyi. jezu, toz to
miod w gebie
kupilam dzis ksiazke z daniami kuchni mexykanskiej.niby wszystko pieknie ale
prawie do kazdego dania podaja tortille albo "kukurydziana"
albo "mączną".czym one sie roznia?glownie chodzi mi o przygotowanie(takich
podstaw ksiazeczka nie zawiera :/) przeszukalam cale forum i jakos nie
potrafie
czy robiłyście kiedys samodzielnie tortille? bardzo proszę o przepis, bo te z
supermarketu jakoś nie bardzo mi odpowiadają. dziekuję. g
Kobitki powiedżcie jakie nadzienie można dodać do jej środka?wiem,że robi się ją z mięsa mielonego,piersi z kurczaka......i co dalej?jakie składniki?szczerze mówiąc jestem już kilka lat po ślubie,a do tej pory jakoś Tortilli nie miałam okazji zrobić "SAMA";-)
Czy ktoś ma dobry przepis na tortillę - chodzi mi o placki. szukałam w
internecie i znalazłam różne wersje potrawy - jedni smażą, inni pieką, a ja
nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a chciałabym zrobić sama (bardzo lubię,
ale nie chcę już kupować gotowych placków, mam ambicje zrobić je
nabylem wczaoraj czosnkowe tortilee i wlasnie wyruszylem na poszukiwanie inspiracji:
vegweb.com/food/burritos/
Czym "nadziewacie"?
U nas glownie podsnazone kawalki kurczaka, salata + sezonowe surowe jarzynki.
Dzis - grillowane kurczak w kawałkach, papryka i czosnek + sałata.
--
"Jeśli kobieta jest szczęśliwa, jest także piękna..." Sophia Loren
58,4
Niestety stara to prawda: diabły są atrakcyjniejsze
Na 2 osoby:
6 ugotowanych ziemniaków
5 jaj
5 łyżek groszku kons.
1,5 kiełbasy śląskiej
1 kabanos
sól, pieprz, papryka sł.
Jajka roztrzepać, dodac ugotowane ziemniaki w plastrach, kiełbasę i kabanos w
plastrach oraz groszek. Porządnie przyprawić, wymieszać. Wlać na rozgrzany
tłuszcz i sm
Kochani, kupilam w sklepie gotowe spody...ale jak to przyzadzic i z czym to
sie je? Dziekuje...i czekam na informacje:)
Do ciasta na trójkąciki warto dodać sól ziołową, czosnek granulowany, pieprz,
zioła wg uznania. Wtedy można jeść jak chipsy, bez dodatkowych kalorii z sosu.
Tak mi się przypomniało czytając któryś z wątków w którym ktoś
zaproponował hiszpańską tortille...
Ile wspólnego z klasyczną tortillą ma ta podawana w
polskich "hiszpańskich" restauracjach? Osobiście uwielbiałam
tortille i sama ją często w domu przyrządzałam, z różnymi dodatkami.
Jakoś mi
Tortilla Flat Steinbecka - szukam tego od lat, a ostatnio już mam w ogóle
odjazd. Niech mi ktoś chociaz pozyczy jak nie ma sprzedać. Plissssss.
Podajcie jakiś przepisik na taką typowo meksykańską tortillę.
Z góry dzięki.
--
Pozdrawiam
Rexer
mam do zrobienia enchilladas dla 13 osób i tak się zastanawiam, czy zamiast
kupować gotowe tortille, nie zaeksperymentowac robiąc podrabiane tortille,
czyli usmazyc naleśniki, ale zamiast pszennej mąki dodać mąkę kukurydzianą
ja wiem jak się robi tortille i ze to nie ma nic wspolnego z
moze jestem upierdliwa , ale nie wiem co z tym koncertem w Tortilla Factory , czy to dziś czy nie. ?Mam odwolaną randkę , a nie chce mi się juz siedzieć w domu, więc pytam czy ktoś coś wie, kto się wybiera ???
hiszpańska tortilla, taka z ziemniaczkami i tłustym chorizio w sam raz na
zawieruchę. mlask mlask
odwacanie tortilli jednąręką (!) i tortilla gruba na 4-5cm(!!!)
Pozdrawiam
Drodzy moi, proszę o pomoc. Postanowiłam zrobić w tym tygodniu tortille z
czymś tam.. No i mam big problema, albowiem nigdy tortilli nie robiłam i
szczerze mówiąc też i nie jadłam.
Dlatego też i moje obawy w stosunku do owej sobotniej lub niedzielnej
produkcji, jak i pytania do was
dzis robilam na obiad tortille, podgrzewalam je pol minuty w mikrofali
wczesniej zwilzone woda, ale one jakos malo plastyczne sa niezaleznie od
firmy, daje nie za duzo farszu, ale zawsze wychodza mi niezgrabne jakies,
trzeba je spinac wykalaczka i jesc nozem i widelcem, jak sie je bierze do lapy
Czy ktos wie, jak sie robi meksykanska tortille? Jestem na diecie
bezglutenowej wiec poszukuje wszystkich mozliwosci potraw z maki
kukurydzianej, a poza tym lubie poszlec w kuchni.
JO
ponizej 20 zl.
Miejsce bardzo ladnie urzadzone, mozna odniesc wrazenie, ze Tortilla Factory nie
jest w Polsce. Dobra muzyka. Polecam.
R.
Mam zamiar podać w sobotę na kolację tortille i mam problem. Przestudiowałam
przepisy na forum- chcialabym sama usmażyć placki, w dodatku wcześniej a
później ew. zapiec - czy jest to możliwe - czy one stwardnieją? Moze nie
zawracać sobie głowy i zrobić naleśniki. A może kupne placki do
www.gotujmy.pl/tortilla---przepis-podstawowy-,przepisy,31007.html
zrobiłem Tortille nadziną kurczakiem i warzywami podaną z sosami czosnkowym (jogurt,
majonez, czosnek, sól) i musztardowo-mojonezowym (majone, musztarda francuska).
Przepis na placki:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/3 kostki smalcu
1 szklanka bardzo ciepłej wody
Składniki połączyć
TORTILLA DE PATATAS
Uwielbiam na kolację. I jak coś zostanie to na śniadanko, na zimno.
Generalnie ziemniaki (pokrojone w drobną kostkę) powinny smażyć się w dużej
ilości tłuszczu, wtedy z resztą zajmuje to mniej czasu. Po usmażeniu powinny
być odsączone z tego właśnie tłuszczu. Ja
taka tortilla bardziej smakuje (taka jadlam w hiszpanii), skraca
to tez czas duszenia ziemniakow:)
surowka z cyklu 'co znajde w lodowce' z dressingiem: lyzka musztardy, sok z
cytryny, oliwa i ocet balsamiczny z duza iloscia pieprzu ziolowego i koperku.
bardzo prosto i bardzo pysznie
pozdr
Witajcie,
To moja wariacja na temat hiszpańskiej tortilli. Zrobiłam ją aby wykorzystać po sylwestrową
wędlinę, końcówkę zalegającego w zamrażalniku groszku zielonego i ostatnie 4 ziemniaki w
domu. I wyszedł fajny, pyszny obiad dla 2 osób a do tego zrobiłam mozarellę z bazylią i
pomidorkami
Proponuje nie wypowiadać sie i nie pouczać bliznich kiedy nie
ma sie odpowiedniej wiedzy (również kulinarnej).
Tortilla to po prostu hiszpańska odmiana omletu z
ziemniakami: "tortilla de patata" czyli 'tortilla espanola"
Pozdrowiam miłośników tortilli :)
Jest to moim zdaniem polaczenie kuchni meksykanskiej, wloskiej i chinskiej
Wloskiej bo jest prosciuto crudo
Chinskiej bo jest kapusta pekinska I sos sojowy
No I meksykanskiej, bo calosc ukladamy na tortilli
Wszystko bardzo szybko I prosto:
Kapuste pekinska kroimy nie za drobno, nie za
Tortille mogą być np. http://smakowite.com/2010/09/15/tortille-meksykanskie-z-kurczakiem-i-warzywami/ z kurczakiem i warzywami albo zapiekane w piekarniku http://smakowite.com/2010/11/08/chilli-con-carne-i-meksykanskie-tortille/ z chilli con carne . Te pierwsze każdy sam zawija sobie na talerzu
znałem ten przepis, był już chyba na FK - i na cholerę tam jest ten proszek do
pieczenia????
a poza tym co to za tortilla bez mąki kukurydzianej... tak tak można
odpowiedzieć że pszenna - i co z tego - tortilla powinna mieć posmak kukurydzy
może to dobry przepis, ale przez sposob w jaki to napisales niestety nie
przebrnalam. co to są ziemniory? albo "wywal na talerz", co to ma byc?
Placki na tortille możesz kupić, bo ciasto z mąki kukurydzianej jest dość wymagające. A do środka wkładasz podsmażone na patelni z oliwą i ząbkiem czosnku pocięte w paski papryki, bakłażany, cukinie, kawałki kiełbasy lub boczku, możesz dodać kawałek sera żółtego ostrego ładnie zwiąże warzywa
Szukałam przepisu - i znalazłam różne wersje - jedne z sama mąką i wodą, inne
ze smalcem - byłam zaskoczona tym smalcem... jakoś niebardzo mi pasuje.
Możecie ktoś z Was ma jakiś sprawdzony przepis?
--
Każda chwila to szansa, aby wszystko zmienić...
Mam ok. szklankę mąki pszennej i szklankę kukurydzianej. Czy mozna z tego
usmazyc placki? Bo farsz juz mam- podsmażoną wołowinę z czerwoną fasolą na
ostro. A co później? zapiekać? Czekam na sugestie bom glodna niebywale
(planowałam naleśniki,ale z takiej ilości mąki...)
zrobilam tortille wg przepisu i nadzialam ja miesem zpiersi indyka podsmazonym
oraz salatkaz pomidora ,ogorka konserwowego.kukurydzy,kapusty pekinskiej.Zalalam
to majonezem rozrobionym ze smietana i czosnkiem Pychota !
Danny zostaje otoczony gronem przyjaciół dopiero w momencie otrzymania
spadku, jednak oddanie jego współtowarzyszy jest bezgraniczne. Uważają go za
swojego opiekuna i nawet nie myślą o jego utracie. Gdy jednak los skazuje ich
na utratę Dannego nie potrafią już dalej bez niego wspólnie przebywa
zafascynowana tortillami pokazanymi w GP postanowila również skorzystać z tego
przepisu. Moje ciasto wyszło jednak trochę "gumowate" i nie chciało się cienko
wałkować. Wyszły małe grube płacki, w smaku dobre, ale to jednak nie to. Co
zrobiłam nie tak?
roztrzepujemy jajka. Jak zimniaki sa miekkie przekladamy je z patelni do
roztrzepanych jajek, mieszamy wszystko razem i wylewamy spowrotem na patelnie.
smazymy jakies 5 minut, przykrywamy talerzem o srednicy takiej jak patelnia.
Wywracamy patelnie, przytrzymujac jednoczesnie talerz, tak zeby tortilla
nie przypalić.
To naprawdę prosty, nie wymagający wysiłku przepis (prawdopodobnie
zaczerpnięty z cin-cin, nie pamiętam) a tortilla wychodzi super!
Polecam!
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=36399609&a=36401836
Przepis na placki super!!!Do srodka zapakowalam podsmazone piersi z
kurczaka,papryke,pomidory,swiezego ogorka,salate lodowa i sos czosnkowy
-- jak robicie?
mama Laury ur.22 marca 2004
kliknij na LAURA
kliknij na GAWLIKÓW
, podsmazyc z dwoch stron.
Po smazeniu mozna zostawic na reczniczkach papierowych, aby nie bylo tyle
tluszczu na plackach. Mozna piec w gofrownice.
Tortilla smakuje do zup, cieplych sosow, a na zimno do dipow.
Kupiłam placki tortilli w markecie. Z jakim farszem podajecie placuszki
tortilli i jak je robicie?
Macie przepis na dobry farsz do tortilli?
--
www.vanessa.bobasy.pl
Ostatnio robiłam ciasto na tortille meksykańska, stwierdziałm, że robie sama,
a potem stworze nadzienie :-)...we wszystkich przepisach jest mąka
kukurydziana...co powoduje, że placki są żółte ...i wszytko byłoby ok,
tortilla sie udała...ale potem zobaczyłam takie gotowe placki ( pakowane po
). Tortillę
pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze
elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Możemy je już podczas
pieczenia zawinąć tak, aby utworzyły "kieszeń".
Placki Tortilla:
5 szklanek maki (szklanka ma 200 ml)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Po pierwsze - "tortilla DE patatas", nie "di patatas", czyli trzymajmy się hiszpańskiego, nie włoskiego (co mi przypomina inny kulinarny casus mieszania hiszpańskiego z włoskim ("itañol") - gazpacho, wymawiane przez wiele osób też z włoska "gazpaczjo", zamiast po prostu bardziej twardo
Tortilla espa?ola
Jest wiele wersji tejze. Proponuje wersje moja, nieco inna niz w innych regionach Hiszpanii.
Jak zwykle (temat dysput narodowych) czy ma byc z cebula czy nie. Wg. Mnie, cebule dodaje
specjalny smak i teksture tortilli.
Skladniki na 2/4 osoby (mysle, ze bedzie to dla 2
Witam.Chcialabym zrobic tortille z kurczakiem.Nie wiem tylko co powinnam
dodac i jak to wszystko po kolei robic.Moze ktos z Was zna jakis fajny
przepis na tortille ,ktora nie bylaby strasznie ostra? Pamietam jak w pewnej
restauracji jadlam takowe danko wlasnie z kurczakiem,ale dodany byl
mam takie składniki w domu. Czy mogę dokupić mięso mielone? co jeszcze żeby
wyszła mi pyszna tortilla? co jeszcze dodać? co z przyprawami?
jakie znacie nadzienia do tortilli?? (plackow mącznych, nie zadnych
ziemniaczanych zapiekanek czy co to jest..) szczegolnie szukam przepisu na
krem z avokado z białym serem..
Gdzie można kupic tortille z serem w Rzeszowie?Była pyszna w
Grafice, ale juz nie ma:(
--
Jak kochac to księcia jak krasc to miliony tylko gdzie ten
książe.......
Próbowałam odtworzyć pyszną przekąskę - była to tortilla na zimno, zrolowana
nadziewana łososiem, sałatą lodową i radicchio z majonezem. Pokrojona na fajne
kawałki. Moją zrobiłam wcześniej i mi rozmokła, źle się rolowała (kupiłam Deli
Wraps) i miała trochę pustych miejsc w środku. Macie na to
Czy ktoś może mnie poratować? Wyrzuciłąm bez zastanowienia ostatnią "Galę",
taka bodajże z Natalią Lesz na okładce. W środku fajne jednak były przepisy.
Spodobał mi się aki na tortillę z kurczakiem i awokado. Czy ktoś a nuż ma tę
gazetę i może mi napisać jak ten przepis brzmiał? Byłabym
Bardzo poprosze o przepis na domową tortillę; mam na razie tylko mąkę
kukurydzianą, mleko i jajko. Jak to wszystko zrobić żeby było dobre???
Na farsz mam mrozonkę warzyw z hortexu (takich z bazylią) na drugi farsz mam
fete, szpinak i czosnek. Jak to ciekawie zrobić doprawic, zeby było
chcialam kupic ostatnio gotowe placki do tortilli, spieszylam sie, nigdzie nie
znalazlam a jak na zlosc ludzi z obslugi zero:( na jakim dziale w ogole mam
tego szukac?:)
chodzi mi przede wszystkim o carrefoura, alme...
z gory dziekuje:)
Czy ktoś z Was piecze sam tortillę (nie omlet a 'naleśniki')?
Cały czas kupuję, ale ponieważ ostatnio dość często jemy (mam fazę
na nadziewane guacamole) chyba za dużo mnie kosztuje to proste
danie. Podzielcie się proszę pomysłami i przepisami.
Jest to najprostsza hiszpańska tortilla, tylko ziemniaki i jaja. Oczywiście
zachęcam do wariacji (szpinak, owoce morza, zioła itp.).
ok 1 kg ziemniaków
8 jaj
sól, pieprz
cóś do podsmażenia (w sensie: tłuszcz)
Ziemniaki pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podmażać na małym
czy orientujecie się może czy gdzieś w PL jest do kupienia praska do tortilli??? na ebayu widziałam, ale prawie drugie tyle wyjdzie za przesyłkę :( Wiem, że to taniej niż jechać po nią do Meksyku ;), ale może którejś z was wpadła gdzieś w oko.
--
https://gify.klimacik.pl/mini/1850.gif
, smaczne i szybkie :)
Przepis na to danie znalazłam w jednej z moich książek kucharskich, ale troszkę uległ
modyfikacji.
Przepis na tortille:
* 200g mąki kukurydzianej
* 200g mąki pszennej
* płaska łyżeczka soli
* 1/2 l mleka
* olej do smarowania
Jajka połączyć z mąką i solą, dodać mleko i
Witam.
Moze pomoze mi ktorasz Was? A moze znacie kogos kto pracowal lub pracuje w Mc
Donald's? Chodzi mi dokladnie o to jak odgrzac placek na tortille, zeby sie
nie zsechl? Wiem ze w Mc Donalds maja do tego jakas parownice, ale nie za
bardzo wiem o co chodzi.
Prosze o pomoc:)
Pozdrawiam.
Czy jest dostępna w Turcji, jeśli tak to pod jaką nazwą? Ewentualnie jaki turecki zamiennik proponujecie??
Lilka , kupujesz je gotowe? I co tam zawijasz? Zawsze mięcho i warzywa? Ja tosty z oliwkami to jak najbardziej ale chłopcy chyba by mi sie zbuntowali :-)
--
lbyf.lilypie.com/lZfhp2.png
Przepis mojej siostry, jeszcze nie próbowałam, ale jak ona mówi, że genialne, to ja jej wierzę bez zastrzeżeń :)
1 jajko
6 łyżek otrąb owsianych (zmielone)
Pół szkl. mleka (ja lałam na oko, żeby ciasto było w miarę gęste, ale też nie rzadkie)
Szczypta soli
Trochę maki kukurydzianej
Po przy
smażenie na dwie tury.
3. Roztrzepać jajka, dodać do nich przyprawy, wymieszać. Dodać podsmażone
ziemniaki.
4. Wylać masę na rozgrzaną patelnie, pilnować, żeby za mocno nie przywierało.
5. Po ok. 10 minutach (jak spód się zarumieni), przewrócić tortillę na drugą
stronę – niezbędny do tego
zapomnialam dodac, ze bardzo dobrze smakuje na zimno:)
--
Perepeczko to jest mężczyzna, nie troki od kaleson:)
za Babcia emki_1
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36525617,36525617.html
--
nie obawiaj się śmierci,
obawiaj się niespełnionego życia
Chciałam się gdzieś podpiąć, ale wszystkie tortillowe wątki już zarchiwizowane, więc
zakłądam nowy. Inspirowany tym:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85704959,85704959.html
Zużyłam:
4 duże ugotowane dzień wsześ
ach ten Arturo, znów robi ludziom wode z mózgu
to zenujace, jak ktos nie ma dostepu do zagranicznych mediow, jeszcze gotow mu uwierzyc...
czy mozna zamrazac?
zostało mi chyba z 5 sztuk, nie zuzyje teraz a szkoda wyrzucic.
--
Blog Furii: TO nie jest wpis o KONCZICIE, tylko o męskim przyrodzeniu
Jejku, ja to nie wiem o co Wy sie tak kłócicie, bo to na pewno
nie jest zwykła wymiana zdań:) Są najnormalniej w świecie dwie
tortille: hiszpańska i meksykańska, W Hiszpanii tortilla to
omlet z dodatkami, nie tylko ziemniakami, i to sie nazywa tam
tortilla, a nie jakieś tam omletto, albo