Jakie przekąski najlepiej pasują pod wino? Wiem, że wino powinno się dobierać do potraw itd. ale z okazji czwartkowego dnia wina spotkamy się z przyjaciółmi na "degustacji". Niestety nie wiem jakie dokładnie będą wina, bo każdy ma coś przynieść i chciałabym przygotować jakieś przekąski, które będą
Kochani,
jutro wieczorkiem wpada do mnie kolega na wieczorek filmowy przy grzanym
winie, wypadaloby do tego wina cos podac - tylko co?! moze macie jakies
sprawdzone pomysly na przekaski do grzanca? bede bardzo wdzieczna za wszelkie
pomysly - na razie przychodza mi do glowy sery i winogrona i
Przywiozłam z Hiszpanii kilka butelek wina.Chcę zaprosić znajomych...co moge
postawić na stół? cos do przegryzienia,pojedzenia,na zimno,w miare łatwego do
przygotowania.
deska z serami, krakersy, winogrona i seler naciowy, do tego konfitura z cebuli..:)
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
Nie pamiętam dokładnie jakie gatunki sera i wędlin były użyte, ale pamiętam że połączenie tych smaków z winkiem było wyśmienite.
Składniki
•krakersy o różnych smakch
•bułka paryska
•różne gatunki serów pleśniowych oraz żółtych
•polędwica wędzona surowa
•r
sery, oliwki, krakersy, focacia, podsuszone wedliny typu szynka parmenska, salami,
faszerowane pieczarki,
--
Inny Swiat - Zespół Aspergera
O tak, deska serów + bagietka, winogrona, mieszanka orzechów, oliwki, suszone pomidory, ew. wędliny włoskie - prosciutto, salami, bresaola (chociaż to akurat drogi dodatek).
cokolwiek
--
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg
gesi smalec w domowym wydaniu plus swojski chlebek lekko opiekany plus witaminy tzn kolorowe paski papryk roznistych
gorgonzola z gruszką
chorizo
szynka parmeńska
dobre oliwki
bagietka i sery (nie z lodówki - wyjmij je kilka godzin wcześniej!)
pozdrawiam
jeep
--
YCDSOYA
Wina różne,w większości czerwone,ale kilka jest białych i różowych.Prawie
wszystkie półwytrawne.Zakładam,że znajomi przyniosą też wino.
Na siedząco.To nie muszą byc przekąski typowo hiszpańskie,ale chciałam zrobic
cos innego niż koreczki i kanapeczki.
Gość portalu: ania_m napisał(a):
> w niemczech podaje sie do wina prosty placek cebulowy na chlebowym spodzie,
lub> quiche lorraine.
W Niemczech wino pije się do prawie każdej okazji nie tylko do cebulowego
placka. :-)))
Jesli mozna ... ja tez mam pare watpliwosci ktore chetnie bym
wyjasnil bowiem idea takiego spotkania (z powodu wina) jest ciekawa
i mozna to "urzadzic" w bardzo ciekawy sposob. W temacie mowi sie o
winie chociaz w tekscie, "cos do pojedzenia". Stad nasuwaja sie
nastepujace pytania
Jako jeda z przystawek proponuje Carpaccio w dwoch wykonaniach.
Pierwsze, do win czerwonych przygotowane z poledwicy wolowej i
drugie, do win bialych czy rozowych, z lososia bardzo slabo
uwedzonego.
Obydwa podaje sie schlodzone. Carpaccio z poledwicy nalezy lekko
posolic, skropic olejem
chodzlo mi np o festyn wina, jakich duzo jest np w dolinie mozeli. wtedy wino
jest na pierwszym planie, a na straganach jako przegryzke sprzedaja wlasnie ww
wypieki.
Proszę o jakieś przekąski lub lekkie Dania do wina czerwonego na kolacje,)
wybor tapas jest naprawde olbrzymi, np tu znajdziesz sporo przepisow
www.arrakis.es/~jols/tapas/indexin.html
jesli nie musi byc po hiszpansku, zrobilabym ze dwie wytrawne tarty.
w niemczech podaje sie do wina prosty
Jako nastepne dania/przystawki proponuje:
1. Zestaw serow:
Wszelkiego typu. Dojrzale i poldojrzale do wina czervonego.
Koniecznie z konfiturami i rodzynkami bez pestek
albo
Polędwicę wyjąć z zamrażalnika i pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plastry
i rozkładać na 4 oddzielne talerze. Do małej miseczki wlać sok z cytryny, oliwę
z oliwek dodać sól i zmielić pieprz. Dobrze wymieszać i polać tym rozłożone
plastry mięsa. Poprzykrywać talerze folią i odstawić
Sery, pasty z oliwek(tapenady) z grzankami lub chlebem,pieczona
papryka z fetą, szynki surowe, wędzone, jakieś suche wędliny.
Czy moglibyście polecić mi jakąś zakąskę do różowego wina (wino ma być w ten
wieczór w roli głównej)? Chodzi mi o to, aby wino nie było "samotne" i aby owa
przekąska pozwoliła wydobyć jego smak.
Dzięki,
Gwendal
W piątek na wieczór przyjeżdżają znajomi. Madzia zawsze nas u siebie gości bardzo, więc też chciałabym coś fajnego wykombinować... Na obiad coś już wymyślę, ale mam problem z przekąskami na wieczór. Musi być coś do łapki, co będzie pasować i do piwa i do wina i do soczku ;) Wiecie, żeby każdy miał
paellę. Nie spróbowałam,
dopiero co wsypano do niej ryż. Ale spodobała mi się mała kuchareczka.
Było w wersji przemysłowej - tego lano centymetr do szklanego kieliszka. I w
wersji domowej - lane po pełnym plastikowym kubku.
Na większości stoisk były też przekąski, znowu, z przyypadku wina domowego
bardziej obfite.
Macie jakieś fajne miejsce, gdzie mają duży wybór fajnych przekąsek? Coś na
zasadzie hiszpańskich tapas - małe porcyjki różnych smakołyków, podawane do
wina albo piwa.
--
NAJPIĘKNIEJSZE STORCZYKI
www.cattleya.pl
do wódy śledź :))
do wina carpaccio
do piwa orzeszki pistacjowe
do kawy ciacho
--
------------
Bądź konsekwentny.. po kliknięciu kliknijjeszcze raz.
Ku wyjaśnieniom:
Spodziewam się, że mój gość będzie po obiedzie, więc odpada mi tworzenie jakiś
konkretniejszych dań. Myslałam ewentualnie o jakiś zimnych przekąskach. I nie
mam pojęcia, jakie wino to będzie oprócz tego, że półsłodkie.
Dziękuję za wszystkie dotychczasowe porady i oczywiście
np.)
Poszłabym raczej w stronę ryby i mięsa niż w stronę serów, bo jednak sery - to wino :-)
--
Mój ekskribicjonizm kontrolowany.
ich4pory.blogspot.com
napisałam że wiem że przyniosą czerwone wytrawne wino, białego nie lubią więc po
co mam im je serwować
napisałaś/napisałeś że jak czerwone to różnego rodzaju sery, koreczki i
przekąski - no i jak właśnie cały czas się próbuje dowiedzieć JAKIE te
przekąski? słone paluszki, migdały, krakersy? co
Witam!
Domowe przekąski na niedużą imprezkę,to właśnie TO!!
Smaczne i wyśmienite,a do tego dobre domowe wino
zrobione owoców swojego ogrodu,np.wino agrestowe
)
wiem że znajomi przyniosą czerwone wytrawne wino
czy powinnam je podać do kolacji czy też do takiej kolacji bardziej pasuje
białe i powinnam je sama kupić (jeśli tak to jakie? wytrawne, pólwytrawne)
myślałam żeby może czerwone podać po kolacji z jakimiś przekąskami jeśli tak
to co pasuje?
pomóżcie
Mam takich znajomych, którzy zawsze przynoszą wino, które nigdy nie pasuje do dania głównego (bo zawsze jest to białe półsłodkie wino reńskie). W takiej sytuacji kiedy zjemy i wypijemy to, które dobraliśmy, pytam czy do dalszej części (słodycze, drobne przekąski) wolą wino czy drinki (mój partner
oj a o czym innym mozna?w sumie o kobietach winie i spiewaniu hehe
tora mnie nikt nie opuszca na 3 miesiace ani nic podobnego to nie
mam takich klimatow do przekazania
do dyskusji politycznych nie ma szaro wiec nie bede pisal o kryzysie
jutro mam wesele i licze nie na przekaski tylko na
W oczekiwaniu na Beaujolais weszłam dosłownie na chwilę do Vincenta na
drinka. Spotkała mnie miła niespodzianka - właściwie to jest już od 2-3
tygodni, ale nie zaglądałam tu od pewnego czasu, bo sprawdzałam Havanę) -
maja świetne przekąski. Niedrogie i oryginalne. Jadłam łososia z marynaty
Półsłodkie? Ja bym poszła w wytrawne lub półwytrawne.
Do tego przekąski na zimno - faszerowane oliwki, małe krakersiki, deska serów.
:) przepraszam, rzeczywiscie zle wybralem :) nastepnym razem wybiore Pavillon de Chavannes Cote de Brouilly Beaujolais 2009. No i oczywiscie napisze, ze bylo calkiem niezle, jak na mlode wino :)
Pozdrawiam tych co BN kosztuja, ale tylko "z tradycji" i dla zabawy :)
W sklepach mozna kupic mrozone ciasto francuskie i szpinak (co prawda
najlepiej świży, obrac i posiekać).
A teraz z tych o to sklłądników, oraz z sera feta light polecam moja
ostatnio ulubiona zakąskę do piwa i wina:
podsmazyc szpinak z czosnkiem, dobrze odparowac, doprawić.
fete pokroic
romantyczny wieczorek.. ChillOut, świece, wino i... no właśnie. Do Was drodzy
forumowicze mam pytanie o to "i".
Mieszkamy w hotelu, nie mamy dostepu do Kuchni. Na przygotowanie mam
kilkadziesiat minut a do wykorzystania jedynie to co uda sie kupic w sklepie.
Prosze o radę, przepis na jakąś lekką
Już od kilku tygodni w sobotę w Sklepie z Winami przy Syrence, można degustować przekąski.
Były już tartoletki z pasztetem z foie gras, smalec z gęsi z jabłkiem i skwarkami z kaczki.
W najbliższą sobotę zapraszamy na łososia marynowanego w koprze i rumie.
Również jutro (tj.sobotę) Happy Hour
BN to jedna wielka ściema . Jak Wam zdrowie niemiłe to pijcie ten ,,produkt'' czyli jakąś podejrzaną chemiczną mieszaninę , która na dwa kroki wali glikolem ! Zdrowiej (i znacznie taniej) sami zróbmy sobie dobre wino , choćby z jabłek 8-) Przepisy można znaleźć w necie 8-) Owoce , cukier
dobre Beaujolais tez sie trafia, trzeba umiec wybrac. Polecam "Les Sarmentelles, Vieilles Vignes, BAUJOLAIS-VILLAGES"(2009) - pic nalezy ochlodzone, ale nie za mocno. Vielles vignes - jest niejako gwarancja, wino pochodzi ze starych, ponad 30-letnich winnic. No i nie zapominajmy, ze nie kazdy rok
Jeśli nie zamierzasz się wygłupiać z kilkoma rodzajami win do każdej przekąski inne to zdecydowałabym się na półsłodkie białe (ew, półwytrawne). Pasuje do serów i nie gryzie się z ciastem. Pieczone mięsa... hm... niech popijają gorzałą ;)
--
>>Wyższa Szkoła Złudzeń i Nieuzasadnionego
Tak, zgadzam sie - to syf i chemia + naturalny ekstrakt z buraka, ale jest w tym wszystkim kawalek marketingu, ktory sprawia, ze ten kieliszek mozna ostatecznie wypic. Zabawa przy BN to po prostu zgodna na wtloczenie w siebie produktu, ktory skladem bardziej przypomina domestos niz wino :) Nikt tez
,
korniszony.
--
"Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
.Albo lokatorzy tego piekła-nieba byli mało rozgarnięci,albo
w referacie zasług i win rozpleniła się biurokracja.
A drugiego dania nie było? A deser?
Serdecznie zapraszam wszystkich miłośników wina do naszej nowo otwartej
Winiarni mieszczącej się na Warszawskim Żoliborzu przy ul. Suzina 8 (budynek
dawnego kina Tęcza koło pl. Wilsona) od wtorku do niedzieli w godzinach
17:00-22:00.
W ofercie wina z Chorwacji oraz Czarnogóry, gorące i zimne
Hej,
wino bedzie czerwone wytrawne - tylko takie pijamy. A sery - kilka rodzajow
zamierzam podac, i blekitny, i twarde i miekkie, i camembert rowniez- bo
osobiscie b.lubie. Zeby bylo do wyboru, do kolory ;-) ale faktem jest, ze
rzeczywiscie mam 2 moje ulubione wina czerwone wytrawne, ktore mi
W innym wątku jedna taka polecała relanium ?
A tak na serio to do wina zawsze się sprawdza deska serów, grissini. Małe bruschetty z pomidorami, bakłażanem itp.
może jakaś tarta warzywna?
--
"Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
Nie :) Bardzo lubię czerwone, wytrawne wino, innych alkoholi właściwie nie pijam, ale idei lampki wina do obiadu nie rozumiem. Jeśli jem, to nie popijam nigdy i niczym. Wino przed jedzeniem (do gotowania, jeśli w restauracji to czekając na posiłek) z chęcią, po jedzeniu kawa jest cudowna, ale przy
Albo gruszki zapiekane z serem plesniowym i szynka, jako kolejny wariant:) chociaż tu wybrałabym wino do picia...no i z reszty nici, bo alkoholu to bym jednak nie mieszala:)
a podajesz z tym jakieś wino? Jeśli musi być czerwone wytrawne, to weź jakiegoś
malbeca z Argentyny. Ale najlepiej spasowało by do tego coś białego, słodszego -
ja bym podała jakieś niemieckie spaetlese (tylko nie Peter Mertes). Wśród serów
koniecznie coś błękitnego, a najlepiej gorgonzola. I
No i czarna pomroczność mnie dopadła.
Na sobote umówiliśmy się na degustację win (w większości czerwonych
wytrawnych). Trzeba co nieco po te winka przygotować i nie mam pomysłu co...
dodam, że nei chodzi o wielkie dania, a jedynie przekąski.
Może pomidorki nadziewane? co jeszcze?
--
"Z
Cześć,
próbowałem szukać ten przepis ne czeskim internecie, ale nie mogłem go znaleźć, co jest dziwne. Może to jakiś nowy przepis?
Burczak czyli po czesku burčák jest taki napój z wina, który jeszcze nie jest wino. Jest to taki półprodukt. Jest to słodki napój, ale trzeba uważać, bo dobrze się
nabyłaś? W O'Briensie, czy w bardziej wyszukanym mi
> ejscu?
Prezent-niespodzianka od znajomego, to jego ulubione wino, mieszka w pobliżu tej winnicy i postanowił dodatkowo zmotywować nas do przeprowadzki.
:-)
--
Chaotyczna
perejil napisała:
> Organizuję bankiet dla kluczowych klientów firmy, w jej siedzibie, gości
> będzie setka. Jakie wino i gdzie w Krakowie mi polecicie? Będą przekąski we
> włoskim stylu. Dzięki z góry i pozdrawiam!
Likus importuje włoskie wina do Krakowa choć nie jestem
Przede wszystkim trzeba zaczac od tego do czego Ci takie
wino!?Jeśli dla Ciebie samej to w jaki sposób będziesz je piła i do
czego(posiłek,przekąska,czy aperitif)Jeśli masz pytania dalej to
podaje adres emailowy:1tomik@wp.pl.Pozdrawiam
Przekąski. Deska serów, małe kawałeczki dobrego świeżego chleba, oliwki, krakersy, dobra szynka suszona (np parmeńska, serrano), chorizzo albo kabanosy, orzeszki, papryka podpiekana w piekarniku z oliwą i świeżym czosnkiem, koreczki, małe pierożki z tuńczykiem/łososiem pieczone lub smażone. Owoce
."
Jak powszechnie wiadomo, imprezy z humusem są najlepsze.
"Pobiegnij 10 minut szybkim truchtem."
O, to jest imprezowa rada - pobiegnij... do nocnego.
I najważniejsze...
"Zrezygnuj z piwa. Zrezygnuj z wina."
Nic o wódce. Aha! Wyszło szydło z worka!
Celowałabym raczej w półwytrawne-kup butelkę czerwonego i butelkę białego. Skoro na dworze to możesz zrobić grilla, do tego jakąś lekką sałatę a la grecką i bagietka np czosnkowa. Albo typowe przekąski-deskę różnych serów i wędlin, winogrona, orzechy do tego chrupiąca pieczywo i cześć. Jeśli
A propos burciaku. Jest to wino, któremu brutalnie przerwano fermentację.
Kolor różny, od bladej cytrynady, po oliwkowy. Przejrzystość też różna. Smak -
słodkie drożdże. Sprzedają w niedokręconych do końca butelkach plastikowych.
Nie próbuj dokręcać, bo z otwarciem będziesz miał problemy
Wszystko zależy od tego czy podajesz Szampana czy wino gazowane.
Szampan jest wytrawny i drogi. Najlepiej podać do niego wykwintne przekąski
typu kawior.
Jeśli to wino gazowane, to tak jak każde wino białe, może być wytrawne,
półwytrawne, półsłodkie lub słodkie. Wtedy podajesz przekąski
hebrataaa, wina dobierasz do dań.
Na pewno nie kupowałabym win półsłodkich ani słodkich bo to wina dedykowane
deserom - czasami ewentualnie do niektórych ryb podaje się półsłodkie białe. Ale
na weselu goście raczej będą jeść konkretniejsze dania, mięsa, przekąski,
sałatki itd.
Ja
proponuję kiełbasę chorizo pokrojoną w grube plastry (ok. 2 cm)
ułożone w naczyniu żaroodpornym, zalane winem czerwonym, piwem lub
ciderem i wstawione do piekarnika. Pycha!
To nieprawda, że dobre wino musi być drogie. Wiedzą o tym najwięksi producenci i smakosze win: Włosi i Francuzi. Podają je do obiadu, kolacji i sączą podczas niezobowiązujących spotkań. My, Polacy jeszcze się uczymy kultury picia wina. Dań, do których pasuje, sposobów rozpoznawania tych najlepszych
różne kanapeczki, tartinki, deski seów oraz wędlin
--
"Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
crea.tura napisała:
> Jedynie camembert jest produktem, który u
> wielbiam z winem, ale nie traktuję tego jako posiłek, raczej przekąska.
Ale skoro lubisz camembert z winem, to znaczy że nieobca Ci jest idea łączenia smaków. Nie próbowałaś eksperymentować z innymi potrawami
mysiulek08 napisała:
> losos w bialym winie
> plyta raclette
> paszteciki i czysty barszcz czerwony
możesz podac przepis do tych 3 dań
można wpaść do Cafe GT ul.Kondratowicza 18 czynne do 22giej, mało stolików, ale
jest sympatycznie...
byłam tam pierwszy raz wczoraj...
kawa dobra, piwo dobre, wino owszem też, nie wiem jak desery, ale frytki i
chleb ze smalcem, solą i ogórkiem jako przekąski tez były ok...
no i
Półsłodkie jest chyba mało bezpieczne - nie znam nikogo poza moją teściową, kto piłby słodkie lub półsłodkie wina. Najbezpieczniej z półwytrawnym. Jeśli koniecznie półsłodkie to podałabym coś deserowego - lekkie ciastka, owoce, może sałatkę owocową albo galaretkę z owocami.
Do wytrawnego
Eeee, sama jestem cukrzykiem i jem węglowodany, cukry i tłuszcze :) Na imprezach piję też wino, piwo i inne alkohole. Wszytsko jest kwestią wiedzy o swoim organizmie. Np jeśli chcę zjeść kawał tortu - dostrzykuję insulinę. Najwyraźniej problem nie leży w twojej kuchni, tylko w jej nastawieniu do
Co do sera - to pewnie ementaler, brie, może lazur i pewnie jakiś
jeszcze . Co do wina , nastawiłam się na czerwone Santa Rita ( ale
czy dostanę ?), na pewno jakieś winko przyniosą dziewczyny. Przydało
by się jeszcze coś do pogryzania: może sałatka grecka ( z fetą), ale
chciałabym podać
zmienia faktu ze Beaujolais Nouveau to doskonaly produkt marketingowy, sprzedajacy sie obecnie na calym swiecie (jak widze w tym roku wdarl sie tez na polski rynek)... nie majacy nic wspolnego z dobrym winem, kazdy Francuz o tym wie( co nie przeszkadza mu kupic butelke by zgadywac z kolegami w pracy jaka
My nie sylwestrujemy, więc będą KOTlety. ;-)
Za to jutro mamy gości.
Do lampki wina podam: mix sałat plus pomidorki koktajlowe, jajka na twardo i vinegret miodowo musztardowy,
sałatkę z buraków z serem plus sos ocet balsamiczny z miodem,
tortilla espanola (bo bardzo lubimy),
chleb czosnkowy,
i
siebie i swojego otoczenia bezpośrednio przed wypiciem wina. Uczestnicy zostali poproszeni o wypicie dwóch kieliszków Quinta da Lapa Reserva Syrah rocznik 2018. W trakcie badania mogli jeść przekąski i palić, jednak do picia podane było tylko czerwone wino i woda. Poproszono ich również, aby nie używali
Kolejność "najpierw gorące, potem zimna płyta i desery" to jest dobra na weselach i balach całonocnych. Bo najpierw jest porządna gorąca kolacja, a potem zabawa na tyle długa i intensywna, że można w trakcie zgłodnieć i mieć ochotę na zimną przekąskę.
"Światowe" standardy dotyczą obiadów, na
Jezeli masz dostep do kapusty kiszonej, to tarta z kapusta i zurawina jest rewelacyjna. Przepis na Kwestiismaku. Ja robie na gotowym spodzie, wiec jest szybko. Mozna jesc na zimno.
I do wina pasuje.
--
http://tickers.cafemom.com https://tickers.cafemom.com/t/eNortjKzUjIyNDYxNFSyBlwwFVcCyQ,,39
W Kauflandzie nie ma porządnego wina. Bywają natomiast przeciętne - takie
właśnie piłęm wczoraj: Simonsvlei cabernet-sauvignon 2001 z RPA. Zapach dość
mocno alkoholowy, z którym jednak dobrze radzi sobie czarna porzeczka. W
ustach dość łagodne, ale treściwe, garbniki na poziomie średnim
U mnie furorę zrobily pierożki z kruchego ciasta z roznymi farszami.
Wycinam kwadraty z ciasta, brzegi sklejam widelcem. Do kruchego ciasta dodaje troche białego wina, nadzienia podobne jak w babeczkach. Szpinak, feta, łosoś, suszone pomidory, ricotta, pieczarki itp. Polecam bo można zrobić
Suszona zurawina niedostepna?
No to bigos, zaniesc w crock pot.
Barszczyk czerwony, tez w crock pot trzymac, podawany w kubkach.
Salatka sledziowa, choc to nie do wina
Keks
Piernik
--
http://tickers.cafemom.com https://tickers.cafemom.com/t/eNortjKzUjIyNDYxNFSyBlwwFVcCyQ,,39.png
Jesli nie bedzie kuchni to trzeba najprosciej:)Zabierz z domu foremke do
piernikow w ksztalcie serduszka:)Z chleba,sera,wedlin powycinaj owe i wbij na
wykalaczki.U gory jako zwienczenie pomidory koktajlowe i listek bazylii.Do tego
deska serow i wino:)Ladne serwetki-swiece to juz sam napisales
>Będą idealne jako przekąska do lampki białego wina smile
Jesli moge cos zmienic w idealnej bergamotczyznie to zamiast wina to szampan. Szampan i truskawki jest wręcz filmowe
Witam, chciałabym zalożyć w dużym mieście własna restaurację.
Zastanawiam się jaki nad pewnymi rzeczami a mianowicie czy możecie
mi napisać:
-jaki kapitał trzeba wlożyć na początek, myśle o restauracji z
potrawami typu sałatki, przekąski, zapiekane makarony itp + piwa,
wina i inne alkohole
wino, winogrona i sery- na mnie to by zadziałało...
idealne połączenie:ser camembert i żurawina ,kawior i krakersy, łosoś i
bagietka... a w ogóle to idż do miejscowych delikatesów- jest pełno gotowych
sałatek, wędlin, owoców- ekspedientki ci coś doradzą!
jedno ALE: absolutnie BEZ cebuli
właśnie tu tez pewnie moja wina, bo w szafce są zawsze jakieś przekąski.. nic, będę musiała z nią porozmawiać, że to co jest w szafce obecnie ma im wystarczyć na cały kolejny mc, jak zjedzą wcześniej, nie kupię i jeżeli synka przyzwyczai do ciągłego jedzenia, a potem nagle nie będzie przekąsek, to
Teraz każdy musi ciągle coś mielić w gębie, ciągle.
Na ościennym forum widziałam dyskusję czemu w prywatnej przychodni nie ma automatu z przekąskami. Nic to, że zwykle w takich miejscach najczęściej nie ma "obsuw" dłuższych niż 10-15 minut. Trzeba ciągle mielić gębą i żreć.
Tak samo kiedyś był tu
. Ceny jak w Przekąskach: wódka, wino, piwo po 4 PLN. Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony.
W sobotę mamy sesję RPG, zwyczajowo jedna osoba przygotowuje jakąś przekąskę,
ostatnio znajomy zrobił fenomenalne sushi. No i mi po ambicji pojechał :D Tym
razem chcę zrobić grilowane polędwiczki marynowane w oliwie z sokiem
cytrynowym, tartą skórką, czosnkiem i rozmarynem, do tego sos ze
Tapas to przykrywka. Hiszpanie w porze sjesty wyskakują do barów na zjedzenie
czegoś na szybko i wypicie lampki wina- zawsze na kieliszek wina kelnerzy
kładli przykrywkę, a na niej kawałek czegoś do przekąszenia.
Teraz tapas to po prostu przekąska i nazwa baru z przekąskami.
polecam np. Riesling
Spatlese Rudolf Muller - odpowiednia kwasowość (kręgosłup) z nutkami słodyczy
(dla przekąsek, i dla tych którzy nie lubią win wytrawnych. Cena około 24 zł
netto ale znajdziesz też i tańsze propozycje. Ja zastosowałem na swoim Weselu
podobne zestawienie i się sprawdziło