Platforma blogowa Blox została zamknięta

Blog blogotowanie.blox.pl nie został przez autora przeniesiony w nowe miejsce [jestem właścicielem tego bloga]

Wszystko o:

przecier pomidorowy

Krzysztof Daukszewicz-Cęcelewski, wgrej

Komornik wystawia na licytację przetwory pani Katarzyny. Grzyby za 6,75 zł, miód za 15 zł

Komornik wystawia na licytację przetwory pani Katarzyny. Grzyby za 6,75 zł, miód za 15 zł

Komornik, która zajęła przetwory pani Katarzynie z Łuskowa, zamierza wystawić je w przyszłym miesiącu na sprzedaż. Licytacja odbędzie się 12 listopada w Kamieniu Pomorskim. Cena wywoławcza za słoik grzybów w occie to 6,75 zł. Więcej będzie trzeba zaoferować za słoik miodu, bo aż 15 zł. Komornik zastrzega jednak, że licytacja może się nie odbyć bez podania przyczyny.

Dziwi Cię, że komornik zajął przetwory? Zabierają nawet dziecięce rowerki czy kwiatki w doniczkach

Co komornicy zabierają dłużnikom? Na aukcjach obok samochodów czy sprzętu RTV można znaleźć przedmioty budzące wątpliwości, np. używane rowerki dziecięce, hulajnogi, huśtawki czy doniczki z kwiatkami. - To, czego nie zabrania prawo, powinna zabraniać etyka - mówi Robert Damski, rzecznik Krajowej Izby Komorniczej.

Komornik przy asyście policji zabrała ogórki kiszone i grzyby. Krajowa Rada Komornicza: Pierwszy raz się z czymś takim spotykamy

Komornik zastała panią Katarzynę wychodzącą z domu, ze słojem malin w rękach. Nie pomogły tłumaczenia, że dług jest nie jej, że od ośmiu lat ma rozdzielność majątkową z mężem. Kobieta straciła przetwory, które przygotowywała na zimę, z myślą o 8-letnim dziecku. Komornik sprawy nie komentuje. Za to Krajowa Rada Komornicza zachodzi w głowę, jak to mogło się stać. - Też się zastanawiam, na jakiej zasadzie komornik wyceniła przetwory - przyznaje rzecznik rady.

Te polskie marki znamy wszyscy. Będziecie zaskoczeni, że są już w zagranicznych rękach [ZDJĘCIA]

Te polskie marki znamy wszyscy. Będziecie zaskoczeni, że są już w zagranicznych rękach [ZDJĘCIA]

1927 roku, dwóch profesorów z Uniwersytetu w Poznaniu, T. Chrząszcz i D. Tilgner, pojechało do Londynu, aby zakupić odpowiednie nasiona pomidorów i poznać technologię ich przetwórstwa. Dzięki temu przyczynili się do powstania flagowych produktów Pudliszki - przecieru pomidorowego w słojach oraz

Marek Kotlinowski pomógł naciągaczowi

pirackie płyty gwiazd rocka, stamtąd importował koncentrat pomidorowy. Już wtedy u jego boku pojawił się Marek Kotlinowski. Dawny kontrahent Warykiewicza, który woził dla niego koncentrat, wspomina: - Rysiu przedstawiał Kotlinowskiego jako swego prawnika. Pan Marek przygotowywał mu kontrakty, opiniował

Cały świat je chińskie warzywa

), że staną się pierwszym światowym producentem przecieru pomidorowego i koncentratu jabłkowego? Jak do tego doszło? Przyczyną jest globalizacja. Gdy Chiny wchodziły do WTO, najbardziej obawiano się, jak to zniesie wieś z jej 800 mln mieszkańców. Chłopu uprawiającemu ręcznie małe poletko nie dawano

Zobacz wideo

Przecier pomidorowy

jak zrobić przecier pomidorowy do zupy (nie z puszki ale taki prawdziwy)?

przecier pomidorowy

Mam przecier pomidorowy, który niedługo straci ważność. Do czego mogę go użyć?

przecier pomidorowy

A kto mi powie jak zrobić przecier pomidorowy do słoika na zimę? Tylko prosze o dokładny opis bo garnek mam od tygodnia i jeszcze sie uczę. Dzięki -- nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło

Przeciery pomidorowe

Leneczka mnie natknela tymi sokami z Fortuny i sie zastanawiam czy takie przeciery pomidorowe z kartonika sa zdrowe. Ja kupuje firmy PODRAVKA i uzywam jako baze do zup i sosów. Czy poltoraroczny maluch moze jesc takie "specjaly"??

Przecier pomidorowy

....wiem, ze to nie to forum ....Ale chciałabym się poradzić .... Dostałam pomidory od znajomych rolników. Oni zajmują się uprawa. Cieszyłam się jak nie wiem co....do czasu..... Narobilam przecieru ( pokroiłam pomidory, wrzuciłam do garnka i gotowałam ok 20 min. Następnie przetarlam przez

Przecier pomidorowy

Witam serdecznie, Mam nadzieję że znajdzie się tutaj ktoś bardziej doświadczony w kwestii pomidorów :) Jestem na etapie przyrządzania w słoiki sosów pomidorowych i przecierów i w związku z tym mam pytanie...czy pomidory po ugotowaniu mogę potraktować blenderem razem z pestkami? Bo po przetarciu

Przecier pomidorowy.

Czy znacie sprawdzony przepis na przecier z pomidorów? Moja mam mieliła doprawiała, wlewała do słoików i zagotowywała. Moja teściowa natomiast, najpierw to gotuje i dopiero do słoików wlewa i pasteryzuje. Ja nie robiłam i nie wiem, ale jutro chce zrobić kilka słoików na zupę pomidorową zimą i

Przecier pomidorowy

Składniki: * 5 kg pomidorów odmiany Lima * 3 łyżki cukru * 2 łyżeczki soli Pomidory przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych (dzięki czemu przecier szybciej zgęstnieje) i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory umieszczamy w garnku z

przecier pomidorowy

chciala mym zrobić pare słoików z pomidorami na zime czy ktoś wie jak sie je robi uwielbiam pomidorówke z własnego przecieru

przecier pomidorowy

Jak długo gotujecie pomidory na przecier? Taki do szybkiego użycia, zapas na tydzień, dwa.Pracowicie wyszukałam przepisy, jedne podają: rozgotować do miękkości, inne: gotować.Ja zwykle gotowałam z 15 min. ale teraz to już nie wiem.

przecier pomidorowy

Hej, Pomidorow w brud, ostatni moment, zeby wziac sie za jakies przetwory i szukam przepisu na jakis przecier, ktory potem do wywaru dodac mozna i na zime pyszna zupka:) Moze macie jakis prosty i sprawdzony? Pozdrawiam i dzieki charl

Przecier pomidorowy

Mam 7 kg pomidorow i zastanawiam sie czy robic je w TM czy tradycyjnie? W przepisie z ksiazki nie kaza pasteryzowac, ale nie wiem, czy to dobry pomysl. Czy robiliscie bez pasteryzacji? -- Pozdrawiam Sylwia

Przecier pomidorowy

Kupilam duzo pomidorow, rozgotowalam je, ale nie wiem jak sie je PPRZECIERA ... Prosze o dokladna instrukcje tej czynnosci.

Domowy przecier pomidorowy

Czy wszyscy robicie w domu przecier pomidorowy? Kupne są złe? Albo pomidory puszkowane? Bo czasami takie odnoszę wrażenie jak czytam to forum i lepiej nie przyznawać się, że się ich używa, tylko domowe.

Przecier pomidorowy

mam ochotę zrobić. Robiłam już konfitury i trzymają się w słoikach jak na razie bez zarzutu, ale dodałam tam odrobinę cukru żelujacego więc może on konserwuje. Natomiast mam ochotę i potrzebę zrobić przecier vel sos pomidorowy do słoików i nie chcę zmarnować. Czy wiecie jak zrobić w T? Czy

przecier pomidorowy

. poczatek byl niezly ale dalej bedzie tak jak z partia demokratyczna - czyli tylko w dol zgadzam sie jednak z toba ze dosc juz koncentrowania sie na jednym z 15 kandydatow. ostatnio zlapalem sie na tym ze boje sie otworzyc przecier pomidorowy...

przecier pomidorowy - przechowywanie

Chcę zrobić zupę ze świeżych pomidorów, kupiłam 2.5 kg i już widzę że trochę za dużo. Powiedzcie, co zrobić żeby ten samorobny przecier przechować około tygodnia? Czy wystarczy zamknąć w słoikach na gorąco? -- Forum Avon

zrobiłam przecier pomidorowy

dostałam trochę pomidorów i żal było zmarnować. Mam odcisk na palcu od przecierania, bo oczywiście nakładkę do robota do przecierania wsadziłam psu w d..., ale wyszedł mi taki pyszny, że chyba zimy nie doczeka:) -- Ten, kto się śmieje ostatni, zwykle nie ma jednego zęba na przedzie.

Pytanie o przecier pomidorowy !!!!!!

Hej! moja córka skończyła 8 miesięcy. Wczoraj moja mama kupiła małej obiadek, składający się z warzyw, mięska i przecieru pomidorowego. Czy takie można już podawać? Zwykłe pomidory można dodać niby po 10 miesiącu, ale jak to jest z przecierem????

selfmade przecier pomidorowy - weki??

Witam serdecznie, jestem poczatkujaca gospodynia domowa :)) Mam ogromna prosbe o pomysl/przepis na przecier pomidorowy domowej roboty, a szczegolnie jak GO zabezpieczyc na zime. Innymi slowy - sposob na przetwory pomidorowe dla mlodego malzenstwa :) Z gory bardzo dziekuje Summer

Maszynka do przecieru pomidorowego

Mam wielka prośbę , czy ktos wie gdzie mozna kupic maszynkę do robienia przecieru pomidorowego. Maszynka musi oddzielać pestki i skórę od miąższu . Wcześniej korzystałam z urządzenia przywiezionego z byłego CCCR , ale i ono odmówiło posłuszeństwa, a kontaków z Rosją niestey nie mam ,żeby to

Re: Przecier pomidorowy

We Wloszech istnieje metoda pozwalajaca na wyeliminowanie sterylizowania pelnych butelek/sloikow: ma rozne nazwy np. przecier z kwasem. Na 1 kg przecieru daje sie 1 g kwasu salicylowego: goracy przecier wlewa sie do butelek i odstawia do ostygniecia / np. pod pierzynka /.

Re: Przecier pomidorowy

Ja tez nie robie zadnych przetworow bo jestem sama, ale poniewaz czesto kupuje przeciery pomidorowe w kartonikach 0,5 litra, a potem dopelnim do litra woda i pije jako sok pomidorowy, wiec chcialam pierwszy raz w zyciu sprobowac ... Kilka razy robilam cos w rodzaju powidel

Re: Przecier pomidorowy

Jeżeli słoiki zaczęły "syczeć", to może było za słabo dokręcone? Albo stare zakrętki? W przypadku ogórków do kiszenia ważne jest by nie były przeazotowane, więc dlatego są różnice pomiędzy kiszonkami z własnej uprawy a kupnymi. W przypadku przecieru pomidorowego nie ma to znaczenia. Jeżeli

Re: Przecier pomidorowy

Moje przepisy: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53034839,53036600,Re_Sos_przecier_pomidorowy.html Najlepsza jest wloska maszynka do pomidorow: "spremipomodoro". Ja mam taka

Re: Przeciery pomidorowe

Ja robię z przecierów z kartonika zupę pomidorową. Synuś jak miał 1,5 roku też jadł i nic mu nie było. To prawda, że jest w składzie sól. Przecież inne zupy czy gotowane ziemniaki też się trochę soli.

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Niektórym moje pytanie może wydać się głupie, ale mnie zrozumienie tego zagadnienia sprawia niemały problem. Przejdę do rzeczy: Czytałam wiele stron z przepisami na zrobienie własnego przecieru pomidorowego. Wszystko super, pięknie, aż pojawia się zwrot - 'pomidory (np. z puszki) przetrzeć

Re: przecier pomidorowy

Przecier czy koncentrat? Jesli przecier, ja uzywam glownie do sosow do makaronu.

Re: Przecier pomidorowy

Zrobiłam w identyczny sposób przecier z własnych pomidorów. Nic sie nie dzieje. Wina zapewne leżała po stronie pomidorów, być może za dużo nawozu itp. ...

Re: przecier pomidorowy

Sos pomidorowy z warzywami / mozna zrobic bez / - 5 kg pomidorow - 250 g marchwi - 1 duza cebula - 2 galazki selera naciowego / lub 1 maly seler korzeniowy / - kilka zabkow czosnku - peczek natki pietruszki - peczek bazylii - sol - pieprz - cukier · pomidory umyc pod

Re: Przecier pomidorowy

: www.empik.com/kuchnia-smakosza-pomidory-schinharl-cornelia,p1044721957,ksiazka-p Caly pierwszy rodzial jest poświęcony przetworom. Zrobiłam prawie wszystkie i z wszystkich bylam zachwycona. Są tam przepisy na: - ketchup pomidorywy o ktory pytasz ( pycha ) jesli chcesz to napisz na priva zeskanuje i Ci wysle - ketchup mango - salse pomidorowa z kolendra, chili i liminka

Re: Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy naturalny 5 kg pomdorów, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli. Zdrowe pomidory umyć, pokroic w cząstki. włożyć do rondla i rozgotować. Uzyskaną w ten sposób miazgę przetrzeć przez specjalne sito. Ponownie włożyć do rondla, zagrzać do zawrzenia, dodać sól i cukier. Gorącym

Re: Przeciery pomidorowe

kawalki, np. na zapiekanki, pizze. Dawalam malej juz w okolicach 10 mca, np do ryzu, makaronu. Dla niej przyprawialam jednak mniej, zazwyczaj swieza bazylia lub suszonym oregano, czasem troche czosnku do smaku. Lepszy taki przecier niz koncentrat pomidorowy.

Re: Przeciery pomidorowe

..może nawet lepsze, bo nie są tak "wygotowane" jak przecier, który trzeba skoncentrować o 30 lub 40%..sama też od jakiegos czasu chętnie ich używam..pomidory, bez skórki, zebrane prosto z krzaka w czasie "żniw", zanurzone w gęstym soku, a własciwie przecierze..jak się uprzec to takiego

Re: przecier pomidorowy

Przecier pomodorowy Pudliszki (ten w kartoniku). Jak szybko zrobić z niego prosty sos? Ile minut trzeba gotować taki przecier?

Re: przecier pomidorowy

We Wloszech, szczegolnie na poludniu, stosuje sie metode bez gotowania. Do przecieru dodaje sie tzw. "kwas". Nie wiem jaki jest sklad chemiczny, ale kupuja to w aptece. Jesli nie zapomne, spytam dzisiaj. Zostawia sie przecier na caly dzien / razem z dodanym "kwasem" /, a nastepnego dnia

Re: Przecier pomidorowy

pomidorową przetrzeć przez gęste sito - tak aby skórki i pestki zostały na sicie. Przecier wlać z powrotem do gara, dodać sól i pieprz do smaku, można też odrobinę posłodzić i gotować na bardzo małym ogniu (ma pypkać), aż trochę zgęstnieje. Dodać bazylię - ilość dowolna w zależności od smaku i ilości

Re: Przecier pomidorowy

pomidorów i nic jej się nie zepsuło. Ale ona gotuje przecier dość długo i porządnie pasteryzuje. Ja pokroiłam pomidory w cząstki, posoliłam, pokładłam do słoików i pasteryzowałam ok. 40 min. I też robiłam to, z powodzeniem, wcześniej.

Re: Przecier pomidorowy

uroku domowemu przecierowi. ostatnio nawet zrobiłam przecier właśnie z takich wydłubanych pestek, bo robiłam suszone pomidory i one niestety, bardzo niestety z pestkami nie wychodzą... -- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: Przeciery pomidorowe

Na przecierach się nie znam ale moja córka zajadała się pomidorami z puszki Poczytaj skład. -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i

Re: Przecier pomidorowy

Witam! Może za późno odpowiadam, bo pomidory trochę zdrożały, ale na następne lata przyda się. To nie jest dokładnie przepis na przecier pomidorowy, ale na sok i przepis podaję z książki "Dobre gotowanie" str.122 na TM 31 Składniki: 1 kg pomidorów 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru

Re: Przecier pomidorowy

To ja taka gapowata nadal jestem. To jak robić przecier? Bo chyba nie przecierać;) Podpowiedz. dziękuję. S.

Re: przecier pomidorowy

Od kilku lat robię przeciery i zawsze korzystam z książki. Wychodzą super. Gorące wlewam do słoika, odwracam słoik do góry dnem i zamyka się.

Re: Przecier pomidorowy.

Ja gotuję pomidory ze skórą, potem traktuję je malakserem, troszkę soli i do słoików. Przyprawy dodaję po otworzeniu słoika w zależności od tego na co przecier ma być przeznaczony.

Re: Przecier pomidorowy

Pomidory po zdjęciu skóry zagotowuję i potem miksuję razem z pestkami. Potem wylewam na sitko, czekam aż odcieknie i pozostałość przecieram. Robi się błyskawicznie. Wydaje mi się, że do sosu przecier z pestkami mógłby być ale do zupy już nie bardzo.

Re: Przecier pomidorowy

No niestey - ja nie znalazłam dobrego sposobu na przecier z T ... Przecieranie... Ale moze ktos inny znalazł? MiM

Re: Przecier pomidorowy

o tej porze roku zdecydowanie przedkładam pomidory ze słoiczka( co prawda mam jeszcze swoje ale nawet ze sklepu lepsze) nad robienie przecieru ze szklarniowego plastiku

Re: Przecier pomidorowy.

ja robie tak: pomidory sparzam, sciagam skorke kroje na czesci i wrzucam do gara. Gtuje az sie rozpacka i woda odparuje. wlewam do sloikow, zakrecam i stawiam do gory dnem. gdy wystygnie - odwracam. Wtedy mam pestki w przecierze.Rzadko pasteryzuje... jezeli nie chce miec pestek - niesciagam

Re: Przecier pomidorowy

Ależ w ogóle po co miksować to wszystko? Ja prażę w szerokim garnku pomidory bez skóry i ości - same z siebie sie rozgotowują a nadmiar wody odparowuje. Powstaje coś w rodzaju dzemu z pomidorów, czyli domowy koncentrat. Zajmie mniej miejsca niż przecier, a pestki tylko mu dodają uroku domowości

Re: Przecier pomidorowy

Zalezy do jakich pomidorow ma sie dostep. Wiekszosc przecierow w sprzedazy tez jest niestety "na chemii", a w dodatku jakosc surowca jest dyplomatycznie rzecz ujmujac nienajlepsza / nierzadko chinskiego pochodzenia /. Jest jeden przecier bardzo dobry: passata "M...i" / w Polsce tez /, ale nalezy do

Re: Przecier pomidorowy

ale pomidory do takiego przecieru to chyba z ekologicznej uprawy lub własnej bierzecie? bo jaki sens takiego zwykłego ze sklepu, w którym chemii tyle samo, co w koncentracie... podejrzewam, że nawet mniej w tym słoiczku Pudliszka, jak w tym setki razy pryskanym pomidorze... szkoda by mi było roboty

Re: Przecier pomidorowy.

przecier w słoikach bez żadnych przypraw. -- pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl

Re: Przecier pomidorowy

pia.ed - ja też nie tworzę żadnych przetworów. Nie lubię tej roboty. Są wyspecjalizowane przetwórnie, niech mają mozliwość zatrudniania ludzi w czasach bezrobocia i kryzysu. Strasznie dzisiaj wieje i cały dzień pada deszcz. Acha: są w sprzedaży soki pomidorowe, często z sokami bananowymi

Re: Przecier pomidorowy

Sezon pomidorowy we wloskich sklepach: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,114791538,1,2.html?wv.x=3&noi=0

Re: przecier pomidorowy

. Gorący przecier wlewam do wyparzonych słoików. pasteryzuję 10 min. U mnie tak zrobiony przecier potrafi stać kilka lat i nic się z nim nie dzieje. No chyba, że przykrywka nawali. pozdrawiam

Re: przecier pomidorowy

Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój na drobne cząstki, posól i gotuj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy zrobi sie z tego jednolita masa, odstaw, poczekaj aż wystygnie, przetrzyj prze sitko i zapakuj pulpę do słoików. Mnie taki przecier najbardziej smakuje, ale wiem że są

Re: Przecier pomidorowy

Kroję umyte pomidory w cząstki razem ze skórą, duszę ok. pół godziny do 45 min (im twardsze tym dłużej), odstawiam do wystudzenia, następnie przecieram przez sito - można ręcznie, ja to robię mikserem z końcówką do przecieru. Pestki i skórka zostają prawie suche na sitku. O tej porze roku z

Re: Przecier pomidorowy

tez tak robie jak Dede,(kiedy czegos mi zostaje),obrane ze skorki pomidory przesmazam z cebula i przyprawami,nakladam bardzo gorace do malych sloiczkow,odwracam,bardzo smaczne sa z tego pomidorowe zupy i sosy :) teraz zrobilam w srednich sloiczkach buraczki,czesc zamrozilam w pojemniczkach

Re: Przecier pomidorowy

Co do ogórków, nie zawsze to, że się popsują oznacza, że przenawożone. No bo jak wytłumaczyć mój przypadek z tego roku: oprócz własnych ogórków miałam kupne, robione w osobnych słoikach. Z własnych na 4 słoiki dwa do wyrzucenia. Z kupnych na 3 słoiki jeden do wyrzucenia. Następna partia, tylko własn

Re: Przecier pomidorowy

może też to być kwestia słoików - jeżeli były już używane, to po prostu nakrętki są nieszczelne i nie zawekuje się nigdy. albo nakrętki nie od tych słoików. nakrętki mają cztery lub sześc "ząbków" i do tego są dostosowane gwinty na słoikach. ja gotuję pomidory z bazylią, solą, cebulą, czosnkiem, p

Koncentrat lub przecier pomidorowy

W takim zwyklym koncentracie - czy to sa same pomidory, czy ktos moze slyszal, zeby cos dodawali ?

Re: Przecier pomidorowy

mamy w domu dokładnie takie samo doświadczenie jak hopryna4 - jak ojciec zakisi ogórki (bez nawozu) to się nigdy nie zepsują jak kupi w niesprawdzonym źródle i zakisi (czytaj nawożone) - zawsze się z nich purchawki robią i szybko się psują moja hipoteza (niezweryfikowana) jest - albo dodasz konserwa

Re: Przecier pomidorowy

Jezeli własne pomidory się dobrze zawekowały, to znaczy, że z tymi drugimi było coś nie tak. Może rzeczywiście były przenawożone - pamiętam, jak znajomy przesadzał na własnej dzialce z nawozami, a potem usiłował kisić ogórki z tej działki. Z kiepskim skutkiem.

Re: Przecier pomidorowy

Najczęściej to nie wina ani gospodyni, ani warzyw, tylko "zły dzień" na przetwory. ;) Po burzy często nie wychodzą, bo za dużo ozonu w powietrzu. Jak jesteś podziębiona (nawet bezobjawowo), masz okres, bierzesz lekarstwa (szczególnie antybiotyki) - też potrafią się zepsuć, bo inne bakterie się dost

Re: Przecier pomidorowy.

A ja przycięłam plastikowy lejek - dolny otwór ma ok. 3 cm średnicy, pasuje właściwie do wszystkich, nawet całkiem malutkich słoiczków. Wg mojej mamy brzegi słoika i pokrywka wewnątrz muszą być idealnie suche i czyste - ona nawet przeciera wacikiem ze spirytusem, żeby bakterie poginęły. -- Koty.

Re: Przecier pomidorowy.

Też będę robić. Tylko zamiast bazylii do kilku słoików dodam cubrzycę. Lubię tą przyprawę -- "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP lubię posiedzieć czasem bo gdzie lepiej czekać jest "

Re: Przecier pomidorowy.

Przcier zrobiłam jak radzicie. Wrzący zalewałam, zakręcałam i do góry dnem stygną. Dodałam na koniec siekaną bazylię. Ale.........jeśli puszczą te słoiki to was oskalpuję;) bo jest tego z 12 kilogramów. -- " Zawsze patrz na jasną stronę życia " ...i tej zasady warto się trzymać.

Re: Przecier pomidorowy.

Do wielu dan z fasola, soczewica czy ciecierzyca. Glownie do dan indyjskich, ale takze robie czasem zwykla kartoflanke i podrasuje ja kuminem czy kolendra. Masz mielony czy caly? -- http://zmyslywkuchni.blogspot.com/ Zmysły w kuchni

Re: Przeciery pomidorowe

tez się przychylę..czytaj skład..pozatym nawet gdy w składzie znajdzie sie sól wszystko zależy jakiej ilości używasz..puszkowe pomidory też sa dobre, szczególnie dobrych form, ale tez zawierają zazwyczaj sól -- Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga ludzi gotow

Re: Przecier pomidorowy

Dzięki wielkie, Lin, jutro mam kolejną dostawę pomidorów więc z pewnością wypróbuję Twój przepis na sos.Ale maszynki już nie zdążę kupić więc zostaje mi blender ;) Pomidory kupuję od babci na targu, ze szklarni ale nie pryskane, pyszne! Dziś miałam miksa...malinowe, paprykowe, żółte i te tradycy

Re: Przecier pomidorowy

Nie słyszałam,żeby w Szwecji był kryzys. http://i33.tinypic.com/2aferg9.jpg -- Nie wystarczy zdobywać mądrości,trzeba jeszcze z nich korzystać. Cycero (106-43 p.n.e.)

Re: Przecier pomidorowy

Super222, takie duże gary można kupić na straganach na targowisku, ale najlepszy jest o większej średnicy i nie wysoki.

Re: Przecier pomidorowy

ja robilam w zeszlym roku (mam wlasne pomidory) w bardzo prosty sposob, ktory mi ktos podsunal. Oskalpowane pomidory (oszczedzasz sobie potem pracy przy przecieraniu, jak od razu obierzesz ze skorki) a wiec te pomidory na odrobinie oliwy dusilam i dusilam, az byly calkiem miekkie. Przetarlam

Re: Przecier pomidorowy

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=27308255&a=27308434

Przecier pomidorowy prosty

Bardzo dobrze ze bez przypraw kazdy dołozy sobie jak bedzie robil zupe czy sos ile bedzie uważał. Jedni lubia bardziej ostre drudzy mniej. Dzięki za przepis.

Przecier pomidorowy Dawtona

W bardzo zgrzebnym opakowaniu, ale pyszny od lat. Slodki, ultrapomidorowy, w pieknym kolorze - w niczym nie przypomina niektorych wyrobow firm konkurencyjnych, obrzydliwie kwasnych, brązowawych, o zapachu metalu. Bieluch - serek doskonaly do roznych rzeczy, najlepszy do szpinaku, takze wersja slo

Re: Przecier pomidorowy.

Tym lepiej, bo mozna po podprazyc na suchej patelni i zmiazdzyc. A tak masz wiele innych zastosowan dla calego - posypuje nim salatke z pomaranczy i cebuli, dodaje uprazony go raity ogorkowej. Dodaje tez do chili con carne, choc to podobno wersja tex-mex, a nie typowa meksykanska kuchnia. --

Re: Przeciery pomidorowe

Dzieki za odpowiedz. Pomiroski z kartonu zakupilam:) A co do skaldu to czytam, jak najbardziej, myslalam ze inne forumowiczki moze wiedza cos wiecej.

oczy przecierem pomidorowym

Za panem w ciemnych okularach? Byc moze. Moze kobiecina opublikowala/wyglosila gdzies expiacje. W tym PiSie i okolicach w ogole trudne towarzystwo. Ona chyba nie miala pogladow, nie przypominam sobie by je glosila. Byla dosyc pragmatyczna a Kaczory palaja miloscia do nauczycieli to moze

Re: przecier pomidorowy

Jasne, że trzeba :)) słoiki musisz wyparzyć zanim władujesz do nich pomidory - wlewasz wrzątek i czekasz aż przestygnie, potem wylewasz i suszysz.

domowy przecier pomidorowy-jak zrobić?

Witam ja tak z innej beczki. Chciałabym zrobić przecier pomidorowy (koncentrat) ale nie mam przepisu. Czy macie jakiś godny polecenia.Pozdrawiam:)

przecier pomidorowy na dwa razy

Prośba o pomoc doświadczonych. Zamierzam zrobić przecier pomidorowy, pierwszy raz będę go robiła sama. Towaru dużo, czasu mało. Czy można udusić pomidory, schłodzić i przechować przez noc w lodówce, a jutro nałożyć je do słoików i pasteryzować czy to strata sensu

Re: Przecier pomidorowy.

tamaryszek44 napisała: > A jak nalewacie to w słoiki, żeby ich nie ubrudzić. Czy jak twista zakręcacie to wycieracie do sucha i czysta brzeg słoika? W AGD kupiłam przyrząd, coś w rodzaju lejka, pasuje do różnych wielkości słoików. Bardzo przydatna rzecz przy nalewaniu przetworów d