Hejka.
Czy ktoś ma może przepis na słynną potrawkę z kurczaka (vide np. "Bułgarski bloczek")???
Kusi mnie potrawa, do której się wrzuca kuraka do gara i nic więcej nie trzeba robić, a pychota sama wychodzi.
Pozdrawiam gorąco.
z wodą
i śmietaną. zagotować,wrzucić kurczaka i zieleninę,doprawic. oczywiście mozna
wywar ugotowac specjalnie do potrawki,ale cześto nei wiadomo co zrobic z
resztka rosołu ,kurczaka gotowanego i warzyw.
Przypomniał mi się przepis Szalonego Kucharza na potrawkę z kurczaka.
Zajrzałam do galerii, wyszukiwarka wypluła, to na pewno ten wątek.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99186818,99186818.html
Ale jak klikam
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia ,
najlepiej szklanego ,
dodajemy gozdziki , cynamon , skrapiamy cytryną ,
tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego ,
szklanką wina czerwonego ,
dodajemy 100 ml. koniaku , 200 ml. smirnoffa , 50 ml. białego rumu ,
i
W samą porę wpadł mi ten przepis. I właściwie robię trochę inaczej ale
potrzebowałem pomysłu :). Ja najpierw obsmazam udka na patelni, potem podlewam
wodą i duszę pod przykryciem. Wyciągam, obieram mięso ze skóry i kości, kroję,
wrzucam z powrotem. Potem doprawiam śmietaną, mąką, pieprzem, solą
mam obgotowanych 6palek. jak z tego potrawke zrobic?
mam jeszcze surowe jakies, ale sama jestem z mala, wiec nie bede na kilogramy
robic :D
szybko przepis poprosze :)
--
*Dietetyczna potrawka z kurczaka*
piersi z kurczaka 15dag
2 łyżki ryżu
cebula
2 pieczarki
20dag cukini
curry
kardamon
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżka śmietany
Na oliwie smażymy pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy
pokrojoną pierś kurczaka oraz pokrojone
Robię swoim dzieciom czasami potrawkę z kurczaka, ale wiadomo, dla mnie jest to mdłe (dużo warzyw, najwięcej marchewki - dzieciaki uwielbiają).
Robiąc więcej mogę sobie oddzielić porcję i dołozyć inne dodatki.
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Muszę opróżnić zamrażarkę z wiejskich kurzych
Hej,dziś robiłam test-przed urodzinami synka w sobotę:
na łyzce oliwy duszę peczarki,dodaję bulion z kuty i kawałki kurczaka-to się
dusi 15 min
w tym czasie gotowałam brokuły
potem do tych pieczarek i kurczxaka dolałam śmietanę kremówkę wymieszana z
solą i pieprzem
w naczyniu żaroodpornym
Własnie! u nas zadna uroczystośc nie odbywa sie bez niej!
My robimy troche inaczej sos do potrawki jest słodko-kwasny z rodzynkami to moja
ulubiona potrawa!
Ja robie tak:
1. gotujesz rosół z duza ilościa włoszczyzny jesli na komunie to z całego duzego
kurczaka ja dodałabym jeszcze kilka
Moze to nie jest super tureckie danie,ale w mojej rodzinie przyjelo
sie z powodzeniem,jest szybkie.
Kroje piers z kurczaka w kostke,sole(ja czesto uzywam soli
czosnkowej),pieprze,obtaczam w mace.
W garnku na odrobinie masla podduszam cebule,wrzucam kurczaka,razem
troche podduszam,a pozniej
1 cebula
piers kurczaka
2 lyz oliwy
cukinia
pomidor
cebule w kostke, podsmazyc na oliwie dodac pokrojona w kostke posolona piers
kurczaka, podsmazyc
dodac pokrojona cukinie i obranego ze skory, pokrojonego drobno pomidora
dusic przez chwile, doprawic sola, pieprzem, oregano
podawac
Fajne jak się na nic mie ma ochoty ;)
przepis nie mój ale próbowałam extra!!!
Zależy ile chcesz tego nagotować - czy dla pułku wojska czy tylko dla
rodzinki. I tyle bierzesz mięska z kurczaka - może być
cały kuroczek, mogą być tylko udka, albo udka plus skrzydełka - no od Ciebie
zależy
Przepis pochodzi ze strony The Art Of Uzbek Cuisine.
SKŁADNIKI:
kilka kawałków kurczaka,
2 cebule pokrojone w cienkie plasterki,
2 cukinie pokrojone w plasterki,
2 ziemniaki pokrojone w plasterki,
2 pomidory pokrojone w plasterki,
30 g rozpuszczonego masła lub oliwy,
tarty żółty
POTRAWKA Z KURCZAKA
(dla 2 osób wystarczy połowa porcji)
1.3-4 piersi z kurczaka
2.3-4 cebule
3.40 dag pieczarek
4.2 pomidory
5.2 papryki
6.koperek (dużo)
7.szklanka mrożonego groszku zielonego
8.3 łyżki kwaśniej śmietany
9.sól, pieprz
piersi pokroić w paseczki i poddusić na oleju
Jak zrobić potrawkę z kurczaka i sos koperkowy????
Czy znacie jakieś ciekawe strony z przepisami kulinarnymi?
nigdy nie robiłam takiej potrawki,a mam ochotę dzis zrobić,jak wy ją
robicie?
--
Paulo Coelho
Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez
powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił,
tego czego się pragnie.
Witam,
Zawsze mam problem z kurczakiem z rosołu. Co zrobić z, badz co badz, sporą
iloscią gotowanego miesa?
Moja babcia robila potrawke z takiego kurczaka, bardzo mi smakowala. Moze
ktoś wie jak to sie robi. Ja pamietam jedynie, ze byla mocno zaprawiana
smietaną.
Bede wdzieczna za przepisy
Santa Madonna, "smażyć kurczaka do zeszklenia"..?
Już pominę nawet te wszystkie erzety.
Czepiam się, wiem.
Piersi kurczaka w potrawce
Składniki: ½ kg piersi, 3 marchwie, 2 pietruszki, mały seler, biała cześć pora,
2 łyżki mąki, łyżka oleju, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, ½ ltr bulionu z
kostki, ½ szklanki śmietany kremówki, łyżka soku z cytryny, vegeta, pieprz i
sól do
A ja zawsze byłem przekonany, że potrawka jest na biało (smietana) i kwaśno
(cytryna).
niewielką ilością gorącej wody i gotować. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać i dodać do kurczaka — razem ugotować. Kurczaka ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokrajać w kawałki. Włoszczyznę wyjąć z wywaru. Marchewkę pokrajać w plasterki. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością
mogepodac ci przepis potrawke z kurczaka,ktora tutaj na kaszubagh jest bardzo
swiateczna potrawa,albo lepiejodswietna,robi sie ja na wesela,przyjecia
pierwszokomunijne.gotujesz duza porcjewarzyw z 2 cebulami,listek
ziele,pieprz.na wrzace wrzucasz kurczaka,pokrojonego na 4,gotujesz do
A może to:
truspichci.blogspot.com/2010/03/kotlety-z-kurczaka.html
--
I'll try being nicer if you try being smarter.
https://lmtm.lilypie.com/ohYMp2.pnghttps://lb5m.lilypi
e.com/OFISp2
Przepis super! Trochę bym tylko uzależniła go od tego kto będzie go wcinał :) Dla gości - na stole ON (kurczak), łeb koniecznie urżnięty, żeby nie odleciał, w stanie surowym (do powtórnego użycia po wyjściu gości). Goście zadowoleni - sos pycha a i zagrycha jest na stole... Dobra gospodyni :D No i
hmmm pisałyście że robicie, ja poproszę o przepisy,
mi się marzy taka nie zagęsta, z groszkiem marchewką tudziez innym
warzywkiem żeby sos był taki białawy i tym polac ziemniaczki,
oj dajcie przepisy swoje proszę :)
--
Jadziu,
Ja robię to tak.
Biorę kurczaka i dzielę go na nieduże kawałki - przy okazji usówam kości -
zamiast kurczaka może być tzw. gulaszowe z indyka. Solę, pieprzę i odstawiam.
W tym czasie (w zależności od ilości czasu) ścieram na tarce lub kroje w kostkę
5 marchewek
2 pietruszki
1 selera
Ja mogę podać z pamięci, bo też nie zapisałam. Leciało jakoś tak:
- korona z kurczaka (pierś na mostku)
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- liść pora
- sól, pieprz
Z podanych składników ugotować rosół. Jakieś 45minut, do godziny, żeby warzywa nie rogotowały się nadmiernie
- filety z kurczaka 3-4 sztuki
3 szt. małych cukini
1 dorodna czerwona papryka
2 duże marchewki
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy
dowolna kostka rosołowa.
natka pietruszki.
Kostkę rosołową rozrobić z półtorej łyżki oliwy i nasmarować nią filety. Filety układamy na najniższym "pięterku
i co i bedzie słodki sos potrawkowy? bo ja kiedys jadłam to i wydaje mi sie ze
to takie budyniowe było i z rodzynkami:/
--
https://www.suwaczek.pl/ https://www.suwaczek.pl/cache/dfe8022a9b.png
https://suwaczki.maluchy.pl/li-29822.png
ciut rosołku, w to wrzucić obskubane z kuraka mięsko, dodać ciutkę warzyw,
doprawić, zasmażkę z masła dać można albo śmietaną zaciągnąć, jak tam lubisz :)
z ryżem dobre :)
--
z dzieciństwa i zrobiłam sobie.
Przepis jest np. tu:
kuchennymidrzwiami.blox.pl/2006/11/Pyszna-potrawka-z-kurczaka.html
cebulę i pietruszkę z bulionu się wyrzuca
mięso dodałam w całości tylko
Dla mnie moze byc ta potrawa równiez z kury.Wprawdzie dluzej trzeba podlewac,jesli stara,ale wszystko do zrobienia.
Bardzo mi miło, że blok Wam smakował. Wrzucę przepis oczywiście, będzie też na
moim blogu :-)
--
A tu sobie piekę ;-)
Szczerze nie mam bo nie przepadam, ale skoro juz jesteśmy przy
przepisach to też mam prywatę. Do Kurcgalopka (chyba) o przepis na
pyszny blok czekoladowy... Śni mi sie po nocach i pożądam zrobić ;)
książka poniekąd kucharska, str. 96. Jak nie masz, a bardzo Ci
zależy na przepisie to wieczorkiem mogę przepisać, późnym wieczorkiem
--
......świętokrzyskie jakie cudne:)
Teraz to po ptokach truskawka, ale mam te palki w lodowce surowe, to moze na jutro.
wrzucilam do gara miesko, pol litra bulionu z kury, z warzyw az marchewka i
seler naciowy (nie mam nic innego), zasypalam koperkiem.
dlugo to gotowac?
i na logike-zasmazka to masllo z maka i na koniec to
Czy o to danie Ci chodziło:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=10ef64ffb590b98c http://images41.fotosik.pl/310/10ef64ffb590b98cm.jpg
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c01847de6502821a http://images39.fotosik.pl/311/c01847de6502821am.jpg
--
Nader nieordynarny spożyły jad osoby
Miałam do Was uderzyć dokładnie z tym samym wołaniem o pomoc:) Jakże byłam
sfrustrowana, kiedy przygotowana do pracy nie mogłam odnaleźć tego przepisu!
Szalony Kucharz przepadł w eterze, ale mamy teraz Ciebie kochana Krysiu ;)
Serdecznie dzięki za pomoc. Odpalam wrotki i lecę na bazarek po
też robię od czasu do czqsu coś takiego ale świetny pomysł z tymi warzywami bo
ja dodawałam tylko marchewkę, następnym razem zrobię wg tego przepisu
--
Uczniem poprzedniego jest następny dzień
Cóż za boskie zrządzenie losu, że zamiast na forum "kuchnia" wlazłam na melynę. Przepis palce lizać. Stokrotne dzięki.
Stara kuchara
o dzieki, ide obdzierac te biedne palki :D
--
moja szwajcaria
dalam sie wymaglowac :)
--
przepraszam,
zapomniałam o dopisaniu śmietany, oczywiście zabielamy na koniec
cytryna nie jest konieczna, używa się kwaśnej śmietany
pozdrawiam
andzia
ja robie na dwa sposoby.
Jeden wg Kuronia i ta potrawka smakuje bardziej mnie, jest delikatniejsza
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art534.html potrawka z kurczaka
Drugi bardziej smakuje moim facetom, potrawka jest pikantniejsza.
Podaje orientacyjne proporcje, wg oryginalnego przepisu
- 3
A da się ta waszą potrawkę zagęścić w jakis dietetyczny sposób?Chodzi mi o ograniczenie kalorii.
Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka z góry dziękuje.
Nasza ulubiona, niedroga robi się "sama" i jest przepyszna takie smaki stołówkowo przedszkolne
www.maxymonium.com/2013/08/jednogarnkowa-potrawka-z-kurczaka-z.html
Szukam przepisu na potrawke z kurczaka bez mąki pszennej i nabiłu.
Ja bardzo lubię z dużą ilością papryki (pokrojonej w paseczki) - daję więcej niz kurczaka. Kurczaka przyprawiam sosem sojowym.
Nic szczególnego ;) piers z kurczaka kroję na paseczki, marynuje sosem sojowyn. podsmażam kurczaka na oliwie. Dodaje dużo czerwonej papryki pokrojonej w paseczki. Do tego dodaje sporo papryki słodkiej (przyprawy). Podaję z ryżem. Danie błysk.
Moje dziecko jadło coś takiego w przedszkolu( z ryżem). I chce teraz żebym mu
ugotowała. Proszę o podpowiedż, co to jest i jak się robi.
Dziękuję .MCH
Bo chyba przyda Ci się trochę przepisów.
Parę kurzych piersi pokroić w paseczki, obtoczyć w mące, obsmażyć
na złoty kolor. Cebulę posiekać, obsmażyć. Boczniaki umyć, pokroić
na cieniutkie paseczki, takie jak zapałka. Wszystko do rondla, zalać rosołem
(tak z pół litra, żeby przykryło i było
mam super przepis. sama wymyslilam. POTRAWA MEKSYKANSKA Z KURCZAKA
1. pokroic piers lub udko z kurczaka na male kawalki(ilosc wg uznania)
2. dusic bez tluszczu na patelni
3.dodac pokrojona marchew, seler, por, papryke,pomidory PIETRUSZKE
(obowiazkowo), podac kukurydze, fasole i groszek wg
ja dodaję mascarpone albo mleko kokosowe. Mascarpone najczęściej w konfiguracji z cebulą, czosnkiem i przecierem z pomidorów, czasem do tego pieczarki (z tym, że przeciery robi mi teściowa z pomidorów ze wsi, są gęste i pyszne w smaku). Mleko kokosowe z zieloną albo żółtą pastą curry, kurczaka
Na oliwie, przed wrzuceniem kurczaka, zeszkliłabym posiekaną cebulę. A do
śmietany kremówki może gałkę muszkatołową.
Komisarz ds. przemysłu Guenter Verheugen chciałby, żeby Unia Europejska
zniosła obowiązujący od 1997 roku zakaz importu świeżego mięsa drobiowego z
USA. Jak nieoficjalnie dowiedziała się, kilka państw UE protestuje.
Zakaz wprowadzono, gdyż amerykańskie kurczaki są chemicznie odkażane - kąpane
o, to ja robie zupelnie inna potrawke z kurczaka, bo na slodko-kwasno i z rodzynkami. w samym sosie nie ma zadnych warzyw. sa tylko rodzynki. sos jest zageszczony smietana, maka i jajkami, doprawiony cytryna, cukrem i cukrem waniliowym. je sie ja z ryzem i moja rodzina uwielbia. ja z reszta tez.
icookandlook.pl/paprykarz-z-kurczaka-wg-maklowicza/
Ja lubię kuchnie wegierska. Ten przepis brzmi podobnie do mojego, tylko ja daje mniej pomidorów. Kluczowa jest duża ilość papryki w proszku
uduszone - nie mówię już o kurczaku)
jesli chodzi o ser pleśniowy to ostrożnie, bo nie każdy lubi i ja (chociaż
uwielbiam :-) zwykle raczej mieszam częsciowo żółty z pleśniowym - bedzie
pikantniejsze, ale nie zdominowane
Robię tak samo-tylko z cukrem zwykłym, nie waniliowym. Bardzo lubię. Na Kaszubach zwie się to ferkase.
,
przykryc pokrywa i zdjac z ognia. Trzymac pod przykryciem do wystygniecia. To
wszystko!
Podzielic na czesci do potrawki.
--
Od przybytku głowa nie boli.
jedna tacka podudzia z kurczaka ( ok 8 kawalkow)
wpierniczyc do garnka i zalac woda
mozna zaczac gotowac
w tym czasie obierasz z 10 marchewek, kroisz je w kosteczke i wrzucasz do gara
mozna dodac jeszcze innych warzyw
jak marchewka robi sie miekka bierzesz 2 puszki groszku zielonego
groszek
to jest fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjj
ku.. to jest
niedooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
oooooooooooo
no to ja:) autorka postu:)
ale mi namieszaliście:)
kurcze ,chyba rzeczywiście czosnek będzie o.k. i może ten ser pleśniowy ? tylko
konretnie jaki? nazwa!!!
Rany ,jak ja nie lubię takich imprez...stres ,czy to ,co podam zasmakuje:(
do brokułow odrobina cukru - zachowuja kolor i nie maża się, poza tym gałka
muszkatołowa do śmietany, pieprz zielony oprócz czarnego, a ryż z szafranem -
piękny kolor i ostrzejszy smak
srk76 napisał:
> przez chwilę. Podlewamy wodą i dusimy.
u mnie taka bylaby juz gotowa, po co woda, po co dusic
--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."
cukru waniliowego daje tylko troche, dla aromatu. slodze zwyklym cukrem. moja tesciowa, tez z kaszubskimi korzeniami, dodawala jeszcze kompot agrestowy.
3 udka z kurczaka
paczka rodzunek
cytryna
cukier waniliny
cukier zwykły
smietana 30%
ugotowac udka w rosole tak klasycznie
odcedzi rosól wyjąc udka włozyc rodzynki gotowac az beda miekkie
włozyc obrane mieso
rozrobic make ze smietana dodac do rosołu, zakwasic cytryna około lyzku
rokpol bedzie dobry, ale lazur go wypiera czasem w sklepach - tez dobry.
Bedzie smakowac.
powodzenia!
do ryżu dodaj kurkumy nabierze ładnego żółtego koloru i oczywiście zmieni smak,
nie wspomnę już o szafranie który wg mnie wspaniale nadaje się do ryżu
a ser lazur zamiast żółtego to też dobry pomysł
Uwielbiam potrawki, tylko że nie za bardzo umiem je robić. Mam straszną ochotę
na potrawkę z kurczaka w sosie chrzanowym. Może znasz prosty przepis na to
danie?
az mi slinka cieknie :)
--
kreatywny blog o szyciu
plci meskiej, jako odpadow, bo nie znosza jajek dla ludzi
ergo odpady
idz i nie grzesz wiecej
--
www.prince-online.com/
www.gipsyradio.com/
jest odpadem, niemniej
nie zmienia to faktu, że - jak się należało spodziewać - przyznałaś, że potrawkę
z kurczaka robi się z kurczaków z hodowli masowej:)))))
--
"Śnieżyce, setkom turystów, uniemożliwiły, wyjazd z górskich kurortów Rumunii"
(tvnmeteo