Po raz pierwszy zrobiłam polewę czekoladową do ciasta, nie gotowca i od razu mnie pokarało za pracowitość.
Polewa nie zastygła, jest miękka i "babrze" się. Co zrobić? Dać ciasto (babka piaskowa) do lodówki? Polewa z samej gorzkiej czekolady topionej w kąpieli wodnej, zjadłam kawałek ciasta i
Upiekłam tort Sachera wg przepisu Pascala Brodnickiego. Udał się świetnie,
jest wilgotny, pulchny. Nie udała mi sie tylko polewa czekoladowa. Zrobiłam
jak w przepisie: 150 g czekolady gorzkiej, 200g przesianego cukru pudru, 80 ml
wody. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam cukier i
Mam upieczone ciasto.Chcę to polać polewą najlepiej czekoladową, ale nieznam
przepisu? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.
Mam pytanie i mam nadzieję, że znajdę tu na nie odpowiedź ;) Robię pycha
ciasto z ananasem. Mam z nim jednak jeden problem. Na jego wierzch leję polewę
czekoladową (2-3 rozpuszvzone czekolady i mleko). Problem w tym, że polewa
odkleja się od ciasta. Już przy cięciu trzeba uważac żeby równo
Prosze o sprawdzony przepis na polewe czekoladowa.Ma byc nie miekka i nie
twarda.Pozdrawiam
Proszę o przepis na dobrą sprawdzoną polewę (nie mam czasu biec do sklepu po
gotową, a swoje czasami nawet lepsze:-))
Z góry dzięki
szukam dobrego wypróbowanego przepisu ,parę razy robiłam z różnych książek
kucharskich i zrobił się "kit".
a raczej przepis na taką.
Zrobiłam właśnie domek babuni i w przepisie jest - polać gotową
polewą czekoladową, a że takiej nie mam to pytam o przepis.jakoś
dawno nie robiłam nic z polewą...
Możecie polecić i żeby tak trochę więcej wyszło, bo mnie jakoś nigdy
jednej porcji nie starcza
juz kieeeeeedys, bardzo dawno temu zakladalam taki watek, ale wtedy nikt mi
nie doradzil:((
otoz chcialabym zrobic polewe czekoladowa, ale nie taka zwykla, tylko taka,
jaka jest na eklerach - baardzo chrakterystyczna, taka szklista...
moze tym razem ten watek trafi na kogos, kto akurat wie
, masła (akurat nie
miałam i też było dobre). Zaleca się delikatne podgrzanie i odparowanie masy
żeby zgęstniała ale nie za dużo bo ciasto potem ląduje w lodówce i czekolada i
tak stężeje. Nie polecam za to kupnych polew czekoladowych. Raz się skusiłam na
gellwe i żałowałam. Szpetne toto, zastyga i
Witam!
Nadchodza imieniny mojej mamy, a ona przepada za eklerkami; wiem, jak je
zrobic, ale mam problem z polewa czekoladowa - ta cukierniana jest bardzo
charakterystyczna, nie taka jak domowa do ciasta... moze ktos z was wie (na
pewno wiecie:)) jak takowa spreparowac? (inna nie moze byc, bo
niby banalna, ale... jak ją zrobić? nie chcę kupować gotowych, a przyznam
się, że nigdy nie robiłam (tylko podglądała :-)), a chodzi za mną ta
chekolada, oj chodzi (świadczy o tym liczba czekoladowych wątków założonych
przeze mnie :-))
więc jak z tą polewą?
--
Anglicy mają sto religii
zrobilam ze 2 tyg temu polewę na pierniczki w sposób taki: w kapieli wodnej czekolada gorzka, trochę smietanki tłustej, trochę masla (to chyba najpopularniejszy przepis), smak ok, ale po zastygnieciu jest matowa i nieladna. Znacie niezawodny przepis na błyszczącą pyszną polewę z czekolady, a nie z
poszukaj na cin cinie owcowej polewy czekoladowej. Jest najlepsza na
świecie,później postaram się o link
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25360287
oto wątek do polewy czekoladowej, mam nadzieje że ci wyjdzie
jak zrobic dobra w smaku, szklaca (nie matowa) i nie łamiaca ani nie
rozlewajaca sie i nie zcukrzona polewe czekoladowa na ciasto?
Zamierzam upiec sernik z polewą czekoladową. Chciałabym, żeby to była taka
krucha, pękająca w zębach polewa, a nie gęsta mięciutka. Wiecie jak zrobić tę
podróbę?
Polewa:
1 łyzka masła lub margaryny
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
Wszystkie składniki rozpuścić ale nie zagotować.
ja proponuje polewa z koglem moglem, nie zjezdza z ciasta i tak:
125 gr margaryny
1 cale jajko
3 lyzki cukru
1 lyzka kakao
Jajko utrzec z cukrem i kakaem, czyli zrobic kogel-mogel, margaryne rozpuscic.
Do gotowego kogla-mogla dolewac po trochu goraca margaryne, caly czas ucierajac.
Odkad
:)
4 łyżki masła
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
Wszystko rozpuścić w rondelku, mieszać aż powstanie gładka polewa, nie dopuścić
do zagotowania. Ja to zrobiłam na parze. Podobno im więcej razy odgrzewana tym
bardziej błyszcząca, tego nie miałam jak sprawdzić, bo zużyłam naraz całą
slyszalam, ze aby polewa sie pieknie lsnila nalezy czekolade rozpuscic 2 razy w
kapieli wodnej. rozpuscic, dac zastygnac i znowu rozpuscic.
cukier rowniez wydaje mi sie niepotrzebny jesli czekolada miala jakies 50-60%.
rowniez dodalabym lyzeczke masla, lub lyzke smietanki slodkiej do
tyle czekolady co smietanki kremowki. Rozpuscic czekolade i kiedy lekko
przestygnie wmieszac smietane. Caly czas ubijac trzepaczka do osiagniecia
odpowiedniej gestosci.
Maslo mozesz calkiem ominac, bo po zastygnieciu bedzie sie polewa lamala.
hugolinka napisała:
> jakie są wasze sposoby na zrobirnir plewy czekoladowej do ciast i ciasteczek?
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=28598827&a=28598827
polewa mojej Mamy:
10 dkg cukru pudru + 2 lyzki masla+ 2 lyzki mleka razem zagotowac.
Polaczyc 2 lyzeczki maki+ 2 lyzeczki kakao i mieszanke dodac do gotujacej
masy. Garaca mase wylac na ciasto. Ilosc kakao wplywa na twardosc masy, dodajac
wiecej mleka konsystencja bedzie rzadsza. Podane
Ciekawi mnie bardzo jaki cukier należy dodać do tej polewy, czy
puder czy kryształ.
Nie jest to chyba bez znaczenia.
a ja w ciescie biszkoptowym odkrajam "gore" - nie duzo ale tak by nie bylo tej
wartstwa spieczonej. Klade na to np. banany a potem dodaje na to wsyzstko
pyszyn krem czekoladowy
Trudno mi będzie trafić z proporcjami, bo robie "na oko", ale spróbuję:
ok. pół kostki masła
cukier puder, dosyć sporo, on tą czekoladę zagęści
2/3 łyzki wody i sporo czarnego kakao
wszystko rozpuszczamy w garnuszku na ogniu, cały czas mieszajac. Ja polewam tą
czekoladą sernik :)
Smacznego
się
przypalić!!), dodać wody (tak 2-3 łyzki stołowe), chwilę pogotować razem, wylać
na ciasto- wychodzi super, nie zastyga (ja polewam tym królewca... mniam!)
Powinna zastygnąć - a co tam, najwyzej sie trochę umażesz. Ważne żeby smakowała.
--
mieć w górze niebo a w sobie spokój...
Raczej beztalenciem cukierniczym jestem, ale nie zdarzyło mi się, żeby nie
wyszła: 5 dkg masła i 10 dkg gorzkiej, dobrej czekolady. Czekoladę pokruszyć,
razem z masłem do rondelka, pokropić wodą, podgrzać, rozetrzeć i gotowe.
ja robię tak:
do garnuszka z wcześniej roztopionym masłem (ok. 2 łyzki) wsypuję 2 łyżki
czubate cukru pudru i gorzkiego kakao, wlewam 2 łyzki mleka i wściekle mieszam
nad ogniem, aby grudki zniknęły; zawsze wychodzy bomba-odpowiednio gęsta,
starcza na polanie np. piernika w prostokątnej formi
> jak w przepisie: 150 g czekolady gorzkiej, 200g przesianego
> cukru pudru, 80 ml wody
Ten cukier totalnie zbedny. Czekolada (tak z 52%) polamana na
kosteczki, woda, pokrecic na slabym ogniu az sie rozpusci. Dodalabym
ciut masla (prawdziwego masla, 82,5%), ok 30 gram, wtedy bedzie
5 łyżek słodkiej śmietany
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki masła
wszystko podgrzać do rozpuszczenia się składników
Ganache jest chyba najlepszy, no i klasyka, czyli rozpuszczona czekolada w
slodkiej wysokoprocentowej smietance.
www.joyofbaking.com/ganache.html
1,5 cm margaryny (najlepiej Kasi) w poprzek, 3 łyżki wody, 3 łyzki cukru, 3
łyżki kakao. wodę z cukrem zagotowac, dodać kakao, margarynę i mieszać,az sie
rozpusci. u mnie zawsze wychodzi :) pozdrawiam
przepraszam,bo to bardzo ważne,ta 1 czekolada starcza mi na tortownicę około
30cm średnicy,pozdrawiam.
Ja rozpuszczam 1 czekoladę z paroma łyżkami mleka,aż się ponownie zagotuje i
czuję podczas mieszania ,,ze gęstnieje i zaraz wykładam na świeżo upieczone
gorące ciasto.Jeszcze nigdy się nie odwarstwiała,pozdrawiam.
Bo tak wogóle, to nie napisałam, ale rozumiem, że kwestia wkładania ciasta do
lodówki chyba nie ma tu nic do rzeczy? ;)
spróbuj czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny masła i
słodkiej śmietany (ja to na oko biorę, ale powiedzmy, że na 100g czekolady po
łyżce masła i śmietany) - powinna być i bardziej miękka, i 'przylegliwa' do
ciasta, no i kroić też powinna się lepiej (znaczy: z ciastem razem
O ile dobrze pamiętam: po 3 łyżki: ciemnego GORZKIEGO kakao, tyle samo cukru
(kryształu), po 2 łyżki wody i mleka. Podgrzać, dodać łyżkę masła, jak się
rozdzieli, kapnąć mleka. Ciemna, fajna wychodzi. Pozdrawiam
Nie wystarczy:)
Najlepiej rozpuścić w garnku trochę masła, dosypać kakao (najlepiej słodkie),
dodać trochę słodkiej śmietany i wszystko zagotować cały czas mieszając.
Ja do czekolady gorzkiej daję łyżkę mleka,albo śmietanki i trochę masła,
wtedy ładnie się błyszczy.Zawsze zastyga.
--
http://i61.tinypic.com/9hhwdu.jpg
super przepis
1 jajo,3 łyżki cukru,3łyżki kakao wedlowskie.1/2 masła roslinnego.
jajo cukier i kakao ubić na pianę,dodać rozpuszczone gorące masło
chwilę razem miksować .
zapomnialam dodac ze do mojej dodaje 6 łyżek cukru pudru i 4 łyżki kakała ,ale
sposob wykonania taki sam Pozdrawiam
Chyba raczej Ci nie pomogę :( Nie znam dobrego przepisu.
Ja rozpuszczam tabliczkę czekolady (najbardziej lubianej przez domowników, w
naszym przypadku to mleczna wedlowska, ale mogą być inne, także z orzechami czy
bakaliami) z kilkoma łyżkami mleka. Pozdr.
witam!
chcę zrobić jutro murzynka z polewą czekoladową. Macie jakieś przepisy na
dobrą polewę.
Pozdrowionka
gocha
Ja jak robie polewe to w innych proporcjac i tez wychodzi dobre :-)a zamiast cukru uzywam cukru pudru (jest bardziej gladkie i szybciej sie rozpuszcza)
0,5 kostaki masła lub margaryny rozpuszczam w garnuszku, zdejmuje "z ognia" i dodaje 2-3 łyżek kakao (zalezy jak bardzo chcem aby bylo czekoladowe
DZIĘKI - polewa super , bardzo szybko się robi i jest b.smaczna i
błyszcząca, elastyczna-gorąco polecam
hmm, dzieki za sugestie:)
wlasnie, ta polewa ma w sobie cos z lukru...:)
powinnam zrobic jakies polaczenie 1szego przepisu z drugim;))
Pauli
--
Na ogół wszystkiemu sie umiem oprzeć - z wyjątkiem pokusy.
Witam wszystkich.
Potrzebuję pilnie pomocy
Upiekłam placek, który miał być przełożony masą serową gotowaną, ale wyszedł
mi za niski, żeby go jeszcze przekrawać i przekładać. Postanowiłam tę masę
położyć na placek, ale nie wiem co może być na wierzchu.Planowałam polać
polewą czekoladową
może lukier czekoladowy by się nadał:
Gotujesz wodę z cukrem "do nitki",a potem ucierasz z kakao i sokiem cytrynowym
(octem)
Spróbuj takiej polewy
125 g masła
1/2 szkl. cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mleka
2 czubate łyżki kakao
Rozpuszczasz masło i dodajesz po kolei wszystkie składniki. Gotujesz do momentu
uzyskania gładkiej masy.
Smacznego
Zamiast galaretki, która o tej porze roku nie za bardzo smakuje.
Pasuje?
Sernik na zimno będzie z paczki, taki na szybko, bo nie mam ani czasu ani
zdrowia.
Polewa - najlepiej nie gotowiec.
Chyba, że waszym zdaniem ten zestaw się nie sprawdzi, to zrobię jednak galaretkę.
Ze względu na alergię dziecka na czekoladę muszę zamienić polewę czekoladową czymś innym tylko czym??? Deser (sernik z serków homogenizowanych i herbatników) musi mieć polewę, bo ostatnia warstwa to herbatniki. Czy macie jakieś pomysły? Chciałabym żeby było to coś niezbyt słodkiego więc lukier
Trafia mnie coś lekko na myśl, że znowu zrobię polewę do mazurków, która
będzie smaczna, ale matowa. Daję gorzką czekoladę, trochę mleka, masło i jest
matowe. Ponoć lśni po dodaniu śmietany. Czy to prawda i jakie są sensowne
proporcje?
A dlaczego nie chcesz gotowych? Ja kupuję polewę czekoladową Schwartau
i "dosmaczam" ją czekoladą z tabliczki - po prostu w trakcie rozpuszczania tej
pierwszej dorzucam kostki czekolady, polewa i czekolada się topią, mieszam i
taką mieszankę wylewam na ciasto.
--
Życie jest poszukiwaniem
Jest super, ale zmodyfikowałam ją na własne potrzeby i zamiast wody dodaję mleko- jeszcze bardziej jami!!!
w dodatku pisze się wykoRZystać ! Ludzie ! Skoro się ktoś wypowiada
na publicznym forum , to chociaż trzeba mieć pojęcie o podstawach
gramatyki języka ojczystego !!!
bulka
tarta. piec w piekarniku nagrzanym na 180C przez 40 minut.
kiedy lekko przestygnie wysmarowac polewa (milka rozpuszczona w kapieli
wodnej wymieszana z jogurtem). smacznego! (ciasto jest cudownie czekoladowe,
rozplywa sie w ustach i znika w zastraszajacym tepie ;)).
no dobrze,nie bedziemy molestowac receptowo;))))))))))))
tez nieraz mi sie wypiek nieudaje,ptaszyny wtedy maja "swieto";)))))))))))),
najczesciej zimowa pora....
Polewa czekoladowa wg. przepisu mojej cioci.
10 dkg masła
2 łyżki cukru
2 łyżki czubate kakao
1 jajko
- rozpuścić masło z cukrem,
- dosypać kakao, ciągle mieszając,
- po lekkim ostudzeniu, wbić jajko i dalej mieszać do ostygnięcia.
pól kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, kakao i kilka lyzek
mleka :)).. zagotowac, wyżerac jeszcze cieple lyżką :))
upaprac sie tym jak nieboslkoe stworzenie ;)
aaa.. i mozna wsypac jeszcze platkow owsianych hojna ręką.. bedzie
treściwsze ;)
zaslodzi w pięc minut ;)))
a w ogole rzadko c
dwie czekolady (ja używam deserowych), 4 łyżki mleka, 10 dag masła. wszystko
stopić na wolnym ogniu (można na parze, ale mnie się nie przypala) ciagle
mieszając, zagotować , ostudzić i polać gęstniejącą.
udało :DDD
pyszne, ale udało się tylko połowicznie
dlatego recepty publicznie nie podam
--
"And it harm none, do what ye will"
czy może mi ktoś z Was pomóc, jak zrobić polewę czekoladową do ciasta.
Niby banalna sprawa, ale nie wychodzi mi. Po mocnym zagrzaniu składników
oddziela mi sie jakaś woda (z masła chyba) od gęstniejącej masy, a masa ta za
nic nie przyczepia się do boków ciasta, bo jest jakaś tłusta i gęsta
Szukam sprawdzonych proporcji ...
Niby nic, taka prosta rzecz, ale albo mi się maże, albo rozwarstwia, albo za
rzadka , albo za gęsta ...
Na ogół rozpuszczam tabliczkę gorzkiej czekolady - i mieszam z podgrzaną
śmietaną - na oko, niestety ... I tak mnie dziś olśniło : może trzeba jeszcze
jakie
Da sie cos z nia zrobic?? Moze to wina margaryny?
--
Nigdy nie jest tak zle aby nie moglo byc gorzej :-))
właśnie wypróbowałam polewę czekoladową do brownie (przepis gdzieś tu jest, razem z przepisem na polewę - w linku, bo to przepis z 'wysokich obcasów)
Mniej więcej było to tak
- drobno pokroić/ pokruszyć gorzką czekoladę
- zagotować śmietanę kremówkę (można coś do tego dodać, np. gałązkę
pomóżcie proszę bo musze piernik polukrowac:/ jak nie bede miała polewy cappucino to zostaje polewa czekoladowa:/ dzieki za pomoc.
--
https://suwaczki.maluchy.pl/li-29822.png