Wszystko o:

pleśniak

UZ

Śmierć podczas konkursu jedzenia ciast. 60-latka nie żyje

Śmierć podczas konkursu jedzenia ciast. 60-latka nie żyje

60-letnia kobieta zakrztusiła się na śmierć deserem lamington - tradycyjnym australijskim ciastem - podczas zawodów kulinarnych organizowanych z okazji Dnia Australii.

Warszawa: Spłonął autobus na Trasie Łazienkowskiej [WIDEO]

O 11.20 na Trasie Łazienkowskiej pod wiaduktem Marszałkowskiej w kierunku centrum zapalił się autobus. Policja wstrzymała ruch, w akcji brały udział cztery jednostki straży pożarnej.

Sportowcy uszanowali żałobę. Szkoda, że nie wszyscy

Na wieść o katastrofie samolotowej w Smoleńsku szybko zareagował Polski Związek Piłki Nożnej, który odwołał wszystkie mecze, w tym pojedynek II-ligowego Rakowa z Turem Turek.

  • Diabelnie ciężka praca, ale za dobre pieniądze

    Jesteś kierowcą? Szukasz pracy? Mamy dla ciebie ponad 500 ofert pracy w Polsce i za granicą . Janusz Pleśniak zrobił prawo jazdy kategorii C za pieniądze wojska tuż przez służbą zasadniczą. Obecnie jest bezrobotny

  • Wizyta Donalda Tuska w Szczecinie

    kierował pan Polską - życzył mu Wojciech Kaniuk. Na obiad były smażone ryby - karp i panga, ziemniaki, surówki, a na deser drożdżowe ciasto i pleśniak. Późnym popołudniem kandydat PO spotkał się z załogą szpitala powiatowego w Policach. Wybór też

Pleśniak

Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich rodzajach) to to samo? Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?

pleśniak

Czy któraś z Was ma dobry przepis na pleśniak? Taki ze skorupką bezową, mniam? bardzo bym była wdzięczna, bo to jedno z moich ulubionych ciast, a jakoś nikt ze znajomych tego nie piecze. Z góry dzięki Berek i Żaba

pleśniak

Szukam przepisu na placek, który ja znam pod nazwą "Pleśniak". Kruche ciasto dzielone na trzy części, w tym kakaowa. Formuje się z nich trzy kule i mrozi. Ściera się je potem na tarce z dużymi oczkami na przemian z dżemem i ubitą pianą z białek. Po upieczeniu ta piana wygląda jak pleśń - stąd

pleśniak

nie wiem czy już był na forum czy nie (wyszukiwarka jakoś mi nie znalazła) więc wklejam :) PLEŚNIAK 500 g mąki 1 paczka cukru waniliowego 4 żółtka 1 kostka margaryny 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 białka 1 szklanka cukru

Pleśniak

Pyszny, niesłychanie owocowy, niezawodny:) jedno z naszych ulubionych ciast! polecam Pleśniak z przepisu Doruś: Składniki: * 200 g masła * 4 duże jajka (osobno białka i żółtka) * 3 szklanki mąki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2/3 szklanki + 3 łyżki drobnego

Pleśniak!

Co zrobic aby po upieczeniu Plesniaka warstwa bialka (wyrosnietego do super rozmiarow) nie opadala gdy ciasto stygnie? probowalam trzymac ciasto w pomalutku stygnacym piekarniku, wyjac je radykalnie z ciepla....itd. Efekt zawsze ten sam: imponujacy wypiek opada! A moze cos powinnam dodac prze

Pleśniak

Skladniki: 2,5 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru pudru 3 zółtka 20 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3 białka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao dżem porzeczkowy lub wiśnie lub co kto ma Ze sklanikow z pierwszej części zagnieść ciasto. Oderwać 1/3 ciasta i dodać kakao, wyrobić ci

Pleśniak - pytanie.

Marzy mi się upieczenie pleśniaka. Wg przepisu nawet ja nie powinnam go zepsuć. Ale. Mam dżem porzeczkowy, domowy, jednak był robiony z cukrem żelującym. Moja mama twierdzi, że do ciasta się nie nadaje, bo wysoka temperatura spowoduje, że się rozpłynie. To jak? Rozpłynie się? Czy da radę

Hodowla pleśniaka

Temat mało apetyczny a wręcz obrzydliwy,ale moje dziecko przypomniało sobie,że ma wyhodować pleśniak a na biologię.Czasu coraz mniej,a plesniak jakiś oporny. Ma chlebie są małe plamki plesni-może znacie sposób na jej cudowne rozmnożenie ? jak zalezy to się nie wyhoduje,a czasem w plecaku się

Pleśniak, sprawdzony przepis

Marzy mi się pleśniak, ale pod specjalnymi warunkami: - ciasto ma być jak najbardziej kruche - ciasta ma być mało w stosunku do dżemu i piany - piana ma być gruba i dużo Podzielicie się sprawdzonym przepisem? No i kluczowe- jaki dżem/ powidła uważacie za najbardziej trafione w pleśniaku?

pleśniaka

a oto przepis: PLEŚNIAK Składniki: 3 szkl. mąki krupczatki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietany, 2 mleka 1 łyżeczka (kopiasta) proszku do pieczenia 3 żółtka Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (2/3 w lodówce, 1/3 w zamrażalniku). Ciasto (2/3) wyłożyć na blachę

pleśniak+truskawki

Ciasto na skubańca chłodzi się w lodówce, a ja nie wiem, czy mogę go zrobić z truskawkami? Jeśli tak, to czy je "zmacerować" czy dać na żywca? Proszę o szybka pomoc. Zawsze robiłam z jabłkami, orzechami, itp, a teraz jabłek nie mam, ale mam truskawki.

Ciasto Pleśniak

Przykro mi ale Pani Ewa nie jest na pewno "autorem" tego przepisu!Ludzie przkazuja go sobie na ogół ustnie,przeprawiaja , modyfikuja po swojemu.Ale to co zostało podane przez P.Ewe na pewno nie ona wymyslila.Moze warto robic takie dopiski do przepisow(np. autor nieznany).To naprawde nieladnie

Pleśniak

już były 2 warianty tego przepisu, to ja podam trzeci;) PLEŚNIAK Składniki: 3 szkl. mąki krupczatki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietany, 2 mleka 1 łyżeczka (kopiasta) proszku do pieczenia 3 żółtka Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (2/3 w lodówce, 1/3 w zamrażalniku

Dżem do pleśniaka

Mężczyzna zamówił u mnie pleśniaka. U mnie w domu się nigdy nie robiło tego ciasta :-) Przepis mam, ale nie wiem, jakiego dżemu użyć. Poleca się czarną porzeczkę (szkodzi mi) albo powidła śliwkowe (nie za słodkie?). Głupio mi dzwonić do teściowej z takim pytaniem, pomożecie? Aha, to musi być

Pleśniaki

jeszcze jedna nurtująca kwestia - jecie pleśniowe ?(mam na myśli te z mleka pasteryzowanego, najczęściej tańsze,polskie;) np.lazur) Lekarz powiedział, że nie widzi przeciwskazń, oczywiście w umiarze...

Pleśniak

Jest takie kruche ciasto z konfiturami i pianą na wierzchu. Chodzi za mną od paru dni. Czy ktoś ma wypróbowany przepis? -- Forum Łomianki OIOM Lec Sokole

Re: Pleśniak

dobra, dzwonię dziś wieczorem do znajomej i ustalam przepisy na: - pleśniaka -krówki -czekoladę MAm darmowe wieczory :)

Re: Pleśniak

Ze wspomniej z dzieciństwa pamietam, że pleśniak bo ta piana miała wygladć troche jak pleśń... Ale tak naprawde to pamiętam że pleśniak to był prawie jak śmietnik, wiele warstw, mnóstwo dodatków a może to tylko ktoś robił taką max wypasioną wersje z głowy a normalnie jest tego mniej

Re: Pleśniak

robiłam kiedyś pleśniaka - wielokrotnie super nadają się do tego kwaśne owoce ja np. miałam zaprawiane latem czarne porzeczki (tylko owoce, bez cukru, zapasteryzowane) , super! -- Mój blog kulinarny

Re: Pleśniak

Mało pleśniakowe te pleśniaki - i te jabłka mnie zażyły!! A co dodajecie zamiast jabłek bo tam w komentarzach pisza o wiśniach... coś jeszcze można?

pyszne ciasto Pleśniak

Przepis znalazlam na blogu Dorotus76 - dzieki Kochana:) Talentu do pieczenie i robienia zdjec nie mam ale ciasto pyszne a zdjecia chyba tez moga byc:) Składniki: * 200 g masła * 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka) * 3 szklanki mąki * 1,5 łyżeczki

pleśniak z pleśnią

Czy ser pleśniowy niebieski, leżący w lodówce, nadaje się do zjedzenia, skoro na bokach pojawiła sie nowa, biała, aksamitna pleśń? Czy to aby napewno jest ta dobra pleśń? Skąd mieć pewność?

pleśniaki w ciązy...

wiem ze kobiety w ciąży nie powinny jesc serow plesniowych. Ale mam pytanie odnośnie sosów ktorych glownym skladnikiem jest plesniak. Takie sosy sa przygotowywane w wysokich temp. Czy wysoka temp. moze pozytywnie wplynac na taki ser i bedzie on nadawal sie do spozycia przez ciezarna? -- 

Re: Pleśniak

Ja pleśniaka zwykle robię w wersji super lekkiej - a mianowicie: żadnego cukru do ciasta! (cukier jest już w biłakach i powidłach) duszone jabłka zamiast powideł (jabłka, cukier, cynamon) Ciasta nie wałkuję! Wkładam na pół godziny do zamrażalnika i trę na tarce. Wychodzi przepyszna szarlotka

Re: Pleśniak

"Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich rodzajach) to to samo? Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?" "Pleśń w bleu cheese i brie to smakowo dwie różne rzeczy i wrzucać ich "jednego garnka" tej samej kategorii "pleśniaków" moim zdaniem

Re: Pleśniak

Z tym, że tutaj nie chodzi o botanikę lecz o smak. Pleśń w bleu cheese i brie to smakowo dwie różne rzeczy i wrzucać ich "jednego garnka" tej samej kategorii "pleśniaków" moim zdaniem nie należy.

pleśniak z truskawkami...

2 szklanki mąki 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru 3 jajka 3/4 kostki masła/margaryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około 500g truskawek Z mąki, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Ciasto wło

Re: Pleśniak

Teraz mój pleśniak tylko kwasny dzemik zamiast owocow -- www.pajacyk.pl/ ,,A ja kocham moją Mamę, co ma włosy jak atrament``

Re: Pleśniak

Miała podobny problem z ciastem, co prawda z innego przepisuna pleśniak. Nie chciało się zlepić. Dodałam zimej wody. Połączyło się, siup dp zamrażarki na pół godz. Piana ubita była od razu z cukrem pudrem (w cieście nie wiele cukru było). Upiekłam i było super! -- Życie niemal na pewno ma

Re: Pleśniak

Może to kwestia tego, do jakiego stopnia słodkości jesteście przyzwyczajeni. Bo jak dla mnie to w tym przepisie brakuje jeszcze pół szklanki cukru do piany :) Mam jednakowoż przepis na pleśniaka, do którego do ciasta nie dodaje się w ogóle cukru - może to byłaby alternatywa? Poza tym - z

Re: Pleśniak

własnie zrobiłam plesniaka.. pierwszy raz... dokładnie wg przepisu.. i coz.. nie wiem co było nie tak ale moj pleśniak daleko odbiega wizerunkiem od wzoru... piany nie widac wogole, całkowice znikla pod warstwa ciasta, tak sam o zreszta jak warsta ciemnego ciasta, sam plesniak jest niziuteńki

ciasto podobne do pleśniaka

mam wielką prośbę. ostatnio piekłam pleśniaka, k tóregos z przepisów z forum i był pyszny. chce upiec na srode jakies podbne ciasto, ale jakos je urozmaicic. moze mi mozecie pomóc? zeby było to cos ala plesniak, a jednak inne. bardzoi dzieki z góry

Re: Pleśniak

dżemu Ponadto mam doskonały przepis na pleśniaka z serem. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

Pleśniak, Blue Cheese, przepisy

Często widzę ser pleśniak wspominany na tym forum. Po angielsku nazywa się on Blue Cheese. Oto link do 86 przepisów angielskich włączających ten ser

Re: Pleśniak

A dlaczego to ciasto nazywa się pleśniak? Szybko pleśnieje??? :) Który z tych przepisów polecasz Panie Pichciarzu? Robiłes juz to ciasto? Brzmi ciekawie, spojrzałam na przepis nr 1 z "trójmiastowego" linku i zastanawiam się czy nie uatrakcyjnic wizualnie ciasta poprzez dodanie do piany z

Pleśniak- czy dobrze zrobiłam?

No to zachciało mi się :( Przepis na pleśniaka znalazłam i zrobiłam mimo ze wszelakie słodkości to nie dla mnie, no nie umiem. I skończyło sie smutno. Piekarnik zbuntował się i już. Zostałam z gotowym ciastem. W akcie rozpaczy, po długiej walce z piekarnikiem (jak nic, ..... elektronika

Pleśniak.. hmm

Myshen82, u mnie w domu też robi się pleśniaka. Niby takie proste i zwyczajne ciacho, ale wychodzi fantastycznie kruche, że znika w mgnieniu oka! ..i tak sobie pomyślałam, że może podam na niego przepis: co prawda zazwyczaj robię go z dżemem porzeczkowym albo agrestowym (musi być

Re: pleśniak

Był już, a jakże, ale to nic nie szkodzi:) Twój jest taki apetyczny i taki....solidny, wysoki (wypasiony?;), że aż miło popatrzeć. A ja to zawsze z powidłami robiłam, może czas na jabłka?

Re: Pleśniak

dzieki, dobra kobieto!!!!!!! :)) smietane ,mowisz? mialam ci ja smietane, nie powiem... a jesli chodzi o wierzchnia warstwe, to tez sobie pomyslalam, ze nastepnym razem to bedzie mniej niz 1/3, na rzecz srodkowej kakaowej a dodajesz make ziemn. do piany? i cukier puder czy zwykly do niej?

Re: Pleśniak

upieklam wczoraj, pierwsy raz i pojawily sie nastepujace problemy.. ale moze zaczne od poczatku- wzielam make krupczatke puszysta i odmierzylam 3x po ok 250ml (z braku szklanki), 1.5 lyzeczki proszku do piecz. 3 lyzki cukru, szczypta soli ,4 zoltka ( jedno trafilo sie podwojne), 200g masla( nie t

Re: Pleśniak

Plesniak rzadzi. Jednak imo wygrywa wersja z czemem z czarnej porzeczki i duza iloscia orzechow. Nawet powidlowa mu nie dorownuje. -- stereotypes are a real time-saver

Re: pleśniak

Ja też robię w ten sposób, tylko zamiast zwykłej mąki w przepisie mojej mamy jest mąka krupczatka. Jest pyszny i wszyscy twierdzą że mój jest najlepszy :-)

ciasto PLEŚNIAK

Słyszałam, że gdzieniegdzie bywa nazywane skubańcem. Jak zwał tak zwał- pycha:) 20 dkg. masła, 4 jajka, 3 szkl. mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szkl i 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, sloik gęstego dżemu lub powideł. Zimne maslo siekamy nozem z mąką wymieszaną z proszkiem do piecze

Re: Pleśniak!

To nie jest tak. Cukier chlonie i zatrzymuje wode, wiec nie utrwala piany. Piana bedzie sztywniejsza, jesli doda sie do niej troche maki ziemniaczanej - ale tez nie ma co liczyc na efekt chrupkiej i trzymajacej wysokosc bezy, bo wysuszyc zamiast upiec plesniaka jak bez sie nie da. Wiec racz

Re: Pleśniak

Hm...no dobra, jak sie upieracie :) Moja Mama robi GAGARINA tak:warstwa krychego jasnego ciasta, podpieczona, na to dzemik z czarnej porzeczki, ciemne ciasto, piana z bialek z czerwonym kisielem i jasne ciasto (wszystkie cwarstwy ciasta utarte na tarce).Porzeczkowy dzem sie swietnie komponuje

Re: pleśniak

Chętnie podam Ci ten przepis. Jest sprawdzony przeze mnie i kilka innych osób. Z góry zaznaczam,że nie jestem talentem w pieczeniu, więc jeśli mnie udaje się to ciasto to musi być ono stosunkowo proste. A teraz przepis: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 5 jaj 25 dag margaryny (k

Re: Pleśniak

u nas to ciasto nazywa się fuga lub skubaniec i oczywiście najlepsza jest z agrestem z kompotu lub jakimś kwaśnym dżemem o dodaniu łyżki mąki ziemniaczanej do piany nie wiedziałam przetestuję następnym razem aha ja nie trę ciasta na tartce tylko byle jak skubię palcami

Re: pleśniak

Ja przeważnie robię z jabłkami, czasem z powidłami - ciast z dżemem nie lubię (brrr) a jabłka wnoszą do plesniaka smaczną odmienność :) -- Ania na miotle

Re: Pleśniak

musi być dżem porzeczkowy i szklanka drobno-śrdnio drobno :-) posiekanych orzechów do gotowej już piany.

Re: Pleśniak

Robie tak samo to ciasto od wielu lat tylko zamiast dzemu cala pierwsza warstwe ciasta zakrywam wisniami drylowanymi lub agrestem (kwasny owoc) z cukru.

Re: Pleśniak

u mnie wyszlo podobnie, ale pewnie dlatego, ze blacha byla nieco wieksza niz ta w przepisie no i dalam za duzo dzemu z czarnej porzeczki, spokojnie moglam dac polowe, przynajmniej mialabym na kolejnego plesniaka, a wiecej sloikow juz nie mam ale wyszedl bardzo pyszny :) nastepnym razem zr

Re: Pleśniak

ja robiłam wczoraj, tez mi jakiś wyścigowy nie wyszedł, chociaz dzisiaj w smaku juz lepszy. z ciastem się męczyłam chwile, ale potem dolałam zimnego mleka i poszło. Jak dla mnie za dużo roboty nad tym ciastem. Jak znowu będe miała niepotrzebne 2h to pewnie upiekę :) -- Łasicudki :)

Re: Pleśniak

-- -"a dodajesz make ziemn. do piany? i cukier puder czy zwykly do niej?" Tak,dodaje,bo zawsze mam nadzieje,ze tym razem piana bedzie wysoka i okazala jak na zdjeciu plesniaka "sweet spoon". Mozna dodac zarowno puder jak i drobny krysztal,tyle,ze dluzej trzeba ubijac. Powodzenia i nie zalam

Re: Pleśniak

Shachar, do tej porcji składników dodaj ze dwie pełne łyżki gęstej i zimnej śmietany lub 2-3 zimnej wody. Sklei się wszystko na pewno.

Re: Pleśniak

wygooglalam inny przepis na plesniak, o tu www.gotowanie.wkl.pl/przepis3526.html mowia tam ze znakomita ilosc cukru idzie do ciasta, a nie do piany z bialka, tak wiec gdzie ta wieksza ilosc cukru ma byc, he?

Re: Pleśniak

U mnie w domu to sie nazywalo ciasto szampanskie i rzadzilo na imprezach urodzinowych w latach osiemdziesiatych i dlatego je tak uwielbiam, bo mi sie kojarzy z dziecinstwem. Zdecydowanie do zrobienia i jak slusznie napisala Bene - z porzeczkowymi przetworami najlepsze. :) (albo innymi kwaskowatym

Re: Pleśniaki

Czytałam żeby nie jeść w czasie ciąży serow plesniowych i owoców morza, wiec nie jem. Unikam. Zjem w przyszlym roku choć uwielbiam krewetki :-) -- https://www.suwaczki.com/ https://www.suwaczki.com/tickers/xnw43e3ksxsmcdyd.png

Re: Pleśniak

To ja Cię trzymam za slowo -- Forum Łomianki OIOM Lec Sokole

Re: Pleśniak

zrobiłam , ale mi wyszło płaskie, jednak nie zmienia to faktu że rozeszło sie w trzy sekundy, ja np. zjadałam zanim ostygło.

Re: Pleśniak

polecam chociażby lekturę "Botaniki" Szwejkowskich, tomu "Systematyka" (łatwo to zdobyć w każdej bibliotece) abyś zapoznał się z różnorodnością biologiczną królestwa grzybów. Różnice między wspomnianymi przez ciebie grzybami można porównać do różnic między szparagiem a dębem. To dwie różne rze

Re: Pleśniak

Jakie to zdjecie jest piekne!!!Dlaczego wczesniej go nie widzialam?:) -- no i jeszcze Pinezka Kuchenne Pogaduszki

Re: Pleśniak

Ja robie plesniaka z takich warstw: kruche (zamrozone i utarte) ciasto, na to powidla sliwkowe, na to warstwa ciasta ciemnego (z kakao) - tez zamrozone, na to piana, na koniec tez posypane bialym ciastem. jest po porostu pyszne.

Re: Pleśniak

Moja mama robi podobnie. Dodaje jeszcze tylko warstwę powideł śliwkowych, a wierzch posypuje cukrem pudrem. Mój mąż się zajada...

Re: Pleśniak

kuchnia.3miasto.pl/1445.htm kuchnia.3miasto.pl/6575.htm

Re: Pleśniak

Niestety nie mogłam wcześniej, ale lepiaj późno niż wcale :-), podaję przepis na plesniaka z serem. Mam ten przepis z onet -gotowanie i tam nazywał się "hetmaniec". Chciałam dołączyć link, ale nie mogłam już go odszukać, może dlatego, że był z 2006 r. Ciasto prawie takie samo jak w powyższym

Re: Pleśniak

hmm, blache miałam nawet mniejsza niz ta w przepisie. do paainy dałam łyzke mąki ziemniaczanej. Jeden słoik dzemu nawet niepokrył całej pierwszej warstwy ciasta wiec dałam połowe jeszcze jednego. Martwi mnie ze ciasto nie wyrosło i ze piana znikła. Co do smaku nie mam uwag bo zostało zjedzone

Re: Pleśniak

dziekuje bardzo :) nawet o tym nie wiedzialam, sernik zawsze wstawiam do zimnego, drozdzowe tez i tak samo zaczynalam z biszkoptem, ktory oczywiscie nie mial prawa sie udac :)

Re: Pleśniak

Oczywiście, że do nagrzanego. Każde pieczenie powinno się zaczynać od rozgrzania piekarnika. -- Coito ergo sum! ;o)

Re: Pleśniak

lila_star napisała: > ja robiłam wczoraj, tez mi jakiś wyścigowy nie wyszedł, chociaz dzisiaj w smaku > juz lepszy. Ja - plesniaczy smakosz - uwazam, ze plesniak lepszy jest, kiedy dojrzeje. Dlatego glownie, ze dzem sie wtedy lepiej wgryza w warstwe czekoladowa. -- indywidu

Re: Pleśniak

Boze: dziekuje Ci za (m.in. oczywiscie) to forum, za Sweet-spoon (a wczesniej Dorke) oraz przepis na plesniaka - TO CIASTO WYSZLO REWELACYJNE (jutro postaram sie wkleic zdjecia) DZIEKI!!! - tyz Dorotka -- Usmiechajmy sie do siebie!

Re: Pleśniak

dziekuje wam wszystkim za mikle slowa:) ja dodalam krupczatki. Moim faworytem jest fersja z czarnymi porzeczkami, ale z rabarbarem, truskawkami czy agrestem tez jest pyszny:) jak piszecie, zawsze sie udaje i nie wazne z czym je zrobimy bedzie pychota!:) pozdrawiam -- zajrzyj!

Re: Pleśniak

ŚLICZNE, ja tylko dodam, że tez daję krupczatki, pierwszą warstwę na dno wałkuję wałkiem i nakłuwam widelcem. Do piekarnika wkładam warstę: dno, dżem, bakalie (rodzynki, orzechy), starte ciemne ciasto i zapiekam, a pianę nakładam potem i ścieram tę trzecią jasną cześć i wkładam drugi raz na 10 m

Re: pleśniak

Tutaj jest bardzo dobry przepis: mojewypieki.blox.pl/2008/07/Plesniak.html Piekłam to ciasto z tego przepisu, także polecam ;) -- "Myśli o przyszłości, choć pełne niepokoju, budzą wielkie nadzieje..." "Człowiek n

Re: Pleśniak

Bryniu, dzięki za miłe słowa. (Tę pierzynkę zawdzięczam synkowi, który dzielnie ubijał pianę) Pozdrawiam, Anka

Re: Pleśniak

No ale "pleśń" w Blue Cheese czy Grgonzola, a "pleśń" na brie to dwie różne rzeczy! Wystarczy popatrzeć i posmakować.

Re: Pleśniak

Ja robię ciasto jak w przepisie 3 , dzielę na trzy części, do jednej dodaję kakao i wszystko do lodówki na ok.2 godz. Potem ciasto białe ucieram na tarce na dół blachy, na to powidła śliwkowe, następnie ciasto ciemne, piana z białek i ciasto białe u tarte na tarce.Do ciasta daję mało cukru a d

Re: pleśniak

A ja piekę w takiej wersji, że do ciasta kruchego nie dodaje sie ani grama cukru. Robię je nie tylko z jabłkami, ale ze wszystkimi możliwymi owocami (truskawki, teraz węgierki - ciasto trzeba podpiec przed położeniem owoców). Aha, i między owoce daję jeszcze rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Zim

Jak się robi pleśniaka?

Bo niektórzy tu smak robią człowiekowi od samego rana? ;D -- bardzo fajne forum Fasolandia Laska

pleśniak w wersji deluxe ;)

Właśnie się piecze w wersji ze śliwkami. 500g mąki - 3 szklanki 4 schłodzone jajka - oddzielamy białka od jajek 250g masła śmietankowego 750 g śliwek (ja kupuję takie bardziej zielone) lub agrestu lub porzeczek czarnych lub kwaśnych jabłek z takimi wielkimi rodzynkami lub wiśni lub nawet trusk

Re: pleśniak

bardzo lubie to ciasto :) U mnie w domu mowilo sie na nie "Fuga" :) A tutaj linka do innych postrzepionych ;) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83520545,83520545.html

Re: Pleśniak

zamierzam dzis upiec to przepyszne ciasto po raz pierwszy napiszcie prosze, czy nalezy wstawic je do zimnego czy nagrzanego piekarnika?

Re: Pleśniak

Przepisy przepisami ,a zasada jest taka,ze jak kruche ciasto jest za suche i sie rozpada, to dodaje do niego jakies "lepiszcze",najczesciej smietane ,nie za duzo ,czasem wystarcza jedna lyzka.Wazne jest czy dostatecznie polaczylas z maka zimne maslo z lodowki- moze zostaly grudki ? Kruche cias