Platforma blogowa Blox została zamknięta

Blog mojekuchennesmaki.blox.pl nie został przez autora przeniesiony w nowe miejsce [jestem właścicielem tego bloga]

Wszystko o:

piernik przekładany masą

Aleksandra Sidorowska

Przepis Magdy Gessler na pyszny, świąteczny piernik. Nauczyła się go od mamy

Przepis Magdy Gessler na pyszny, świąteczny piernik. Nauczyła się go od mamy

Nadchodzące święta Bożego Narodzenia to idealna okazja, by podzielić się ponadczasowym przepisem Magdy Gessler na pyszny piernik. Nauczyła się go od mamy. Koniecznie spróbujcie!

Ciasta na Boże Narodzenie 2020. Przepisy na pyszne wypieki [piernik, miodownik]

Nieco ponad tydzień pozostał do świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole pojawiają się przede wszystkim barszcz i karp, jednak każdorazowo znajdzie się również miejsce dla przepysznych ciast. Co warto upiec w tym roku? Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy na świąteczne wypieki.

Boże Narodzenie 2019. Potrawy wigilijne lista - co powinno pojawić się na stole?

Potrawy wigilijne lista. Powoli ruszają przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie wigilijnych potraw. Jakie dania powinny znaleźć się na tradycyjnym bożonarodzeniowym stole?

Ciasta na Boże Narodzenie - przepisy na makowiec, sernik i ciasto marchewkowe

Ciasta na Boże Narodzenie - przepisy na makowiec, sernik i ciasto marchewkowe

, 1,5 szklanki cukru, 3 duże jajka, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka sody, cynamon lub przyprawa do piernika - ilość wedle uznania (ok. 2-3 łyżeczki), szczypta soli. Składniki na krem: 100 g miękkiego masła, 400 g serka

piernik przekładany

przepis znaleziony tutaj tastefully.bloog.pl/id,329816514,title,Piernik-z-masa-z-kaszy-manny,index.html?_ticrsn=3&ticaid=5fb57 masę zrobiłam z

masa do piernika

Szukam przepisu na masę do przekładania piernika. Biała, lekko kwaskowata (może z kwaśnego mleka?). Przekładamy był nią piernik pieczony w podłużnej foremce i całość oblana czekoladą. Bardzo dziękuję zawszelkie sugestię. Kinga.

Piernik Przekładany.

: mojewypieki.blox.pl/2007/07/Piernik-przekladany.html Dokonałam niewielkich modyfikacji: przełożyłam ciasto dżemem porzeczkowym (bez gotowania i galaretki) i masą marcepanową; dałam miód pół na pół z melasą i tylko odrobinę kakao. Ciasto jest przepyszne! dziękuję autorce przepisu! -- Mój blog o szyciu i rękodziele

Czym przekładanie piernik staropolski?

Przekładałem już masa orzechową, powidłami, marcepanem, masa grysikową...czym można by tu jeszcze...? gdzieś, kiedyś natknęłam się na masę z miodu, skórki pomarańczowej i orzechów, ale gdzie ja wsadziłam przepis? ! Pewnie znajdę na Wielkanoc?, więc proszę o podzielenie się pomysłami. No i

Piernik przekładany

Przypominam bo warto, piernik przekładany z blogu dorotus. Bedzie powtórka na święta w ilosci 3 sztuk. jest pyszny. Podaje ze swoimi małymi zmianami. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

piernik przekładany powidłami

przekładany powidłami, polany czekoladą . Taki wyśmienity piernik piekła moja babcia, obecnie trwają poszukiwania po piwnicy zeszytu z przepisami babci. Co można dodać zamiast powideł? w zeszłym roku kupiłam w cukierni piernik przekładany masą marcepanową i był bardzo dobry, była to kostka piernikowa

Re: piernik przekładany powidłami

Piernik jest równie dobry przekładany masą orzechową. Albo i masą i powidłami, jedno nie wyklucza drugiego.

Przekładanie ciasta masą marcepanową

W tym roku chcę przełożyć piernik staropolski min. masą marcepanową. Nie wiem jednak, jak to technicznie zrobić, żeby spodnia i wierzchnia warstwa ciasta trzymały się masy - posmarować dżemem? Bo chyba inaczej zjedzie po przekrojeniu, nie będzie się trzymało, masa jest gładka i nie lepka.

czym przekładacie piernik Apolonki?

powidłami...ale czym jeszcze? czy ktoś próbował z masą ...orzechową?albo jeszcze czymś innym... no i czy już piec?!

piernik przekładany masą powidłowo-bakaliową

w grubą kostkę. Użyłam orzechów włoskich, moreli, fig i rodzynek. Wszystko razem krótko przesmażyłam. Dwa placki piernikowe przełożyłam sowita ilością masy i .... dojrzewają sobie do Świat. -- Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w czarnej godzinie

czy można przekładać piernik staropolski?

robiłam już z powidłami i masą orzechową, no i masą kajmakową... czy tym razem?! macie jakieś pomysły? z góry dziękuję!

Piernik przekładany marcepanem i powidłami.

) około 60 minut. Po 45 minutach pieczenia sprawdzamy stopień upieczenia piernika patyczkiem. do przełożenia: 200 g masy marcepanowej ok. 150 g powideł śliwkowych Marcepan rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując nieco cukrem pudrem. Wycinamy koło o średnicy równej wielkości piernika. Upieczony

Re: czym przekładacie piernik Apolonki?

wybrzuszaniu podczas pieczenia. Po wystygnieciu przekładam masą orzechową. Masa: - 80 dag orzechów - 80 dag cukru pudru - 50 dag kwąsnej śmietany 18% - sok z cytryny - cukier waniliowy Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudre, waniliowym i sokiem z cytryny + śmietana. Placki piernika przełożyć

Re: Czym przekładanie piernik staropolski?

Domowa czeko-śliwka czyli powidła z dodatkiem kakao. Masa daktylowo-pomarańczowa (ugotowana pomarańcza zmiksowana z daktylami). Marmolada morelowa lub zmiksowane suszone morele namoczone w jakimś alkoholu jak rum czy amaretto. Masa czekoladowa lub domowa nutella. Dżem porzeczkowy ze skórką

Re: czy można przekładać piernik staropolski?

Masa czekoladowo-śliwkowa (ze śliwek suszonych), masa z kaszy manny, masa migdałowa.

Masa orzechowa do piernika staropolskiego

Czy ktoś przekłada piernik masą orzechową wg przeisu Starszej Pani? Zrobiłam piernik z dwóch porcji, jeden przełożyłam powidałami już 3 dni temu, ale z tą masą maślano-orzechową czekam aż do...no własnie nie wiem do kiedy. Kiedy przełożyć piernik masą, zeby zdążył zmięknąć a przy tym żeby masa

Re: czy można przekładać piernik staropolski?

Marmolada morelowa lub brzoskwiniowa, także pomarańczowa. Nadzienie makowe - mielony mak mieszamy z mlekiem, cukrem i rumem. Można też dodać miód, zaś zamiast rumu esencję migdałową. http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/masa-marcepanowa-z-r%C3%B3%C5%BC%C4%85 Masa marcepanowa z różą. Tutaj

masa orzechowa do piernika-czy już?

Jutro piekę staropolski piernik Apolki i w związku z tym mam pytanie. Chcę go przełożyć masą orzechową, ze śmietanką w składzie. Czy po przełożeniu może czekać do Świąt, czy też lepiej przekładać go dopiero w ostatniej chwili żeby masa się nie zepsuła. Czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii

Masa marcepanowa

Mam wielką ochotę zastosować ją pierwszy raz do przekładania piernika. Powoli rozglądam się po rynku- jest zazwyczaj oblewana czekoladą. Jakiej najlepiej poszukać i na co zwrócić uwagę- na zawartość migdałów- jeżeli tak to jaka jest optymalna?

Re: masy do przełożenia piernika

A to masa orzechowa którą ja przekładam piernik: - 80 dag orzechów ( utartych) - 80 dag cukru pudru - 50 dag śmietany - sok z 1 cytryny - cukier waniliowy 1 Wszystko się uciera, masą powinna wyjśc dość gęsta ale wilgotna, przełożyć piernik np. 3 warstwy ciasta, dwie masy i zawinąc na ok 3

Re: Masa orzechowa do piernika staropolskiego

Ja przekładam taka: - 80 dag orzechów ( utartych) - 80 dag cukru pudru - 50 dag śmietany - sok z 1 cytryny - cukier waniliowy 1 Wszystko się uciera, masą powinna wyjśc dość gęsta ale wilgotna, przełożyć piernik np. 3 warstwy ciasta, dwie masy i zawinąc na ok 3 dni - "dojdzie

Niespodziewanie dostałam miód i upiekłam piernik,

bardzo ładny w czekoladowym kolorku i nie wiem jakie nadzienie.Kiedyś pierniki przekładano marmoladą i taką białą masą, może ktoś wie z czego to się robi?

Re: masa orzechowa do piernika-czy już?

Ja też przekładam piernik masą orzechową ( pewnie podobną bo ze śmietaną) i robie to na 3-4 dni przed Świętami, piernik ma czas na "dojście do siebie" tzn zmięknie i nabierze lekko wilgoci z masy. Tylko oczywiście muso być później zawinięty dość szczelnie :)

Re: Piernik staropolski

Ciasto leżakuje i czeka. Ale mam inne pytanie.Pamiętam z czasów dzieciństwa piernik kupowany w cukierni przekładany taką białą ,chyba kwaskową masą.Była jakby cukrowa? Czy ktoś pamięta ,a może wiecie jak zrobić taką masę? Nie wiem czy teraz smakowała by tak samo dobrze,ale wydaje mi się ,że

Re: Piernik lezakujacy- czy to ma sens?

A spróbuj .masa orzechowa. Jeden przekładamy powidlami, drugi tą masą. I polewa czekoladowa

Piernik ponoć litewski

łyżeczki przyprawy do piernika, 250 ml kefiru, 25 dag mąki żytniej, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do formy Jaja ucieramy z cukrem an białą puszystą masę (uwazajac zeby wszystkiego nie wyjesc;) W rondelku rozpuszczamy masło i miód a gdy masa ostygnie

Re: Piernik świąteczny

Ja wałkuję ciasto na grubość 1 cm. Ciasto trochę wyrośnie . Piekę na parę dni przed świętami i zaraz po wystudzeniu przekładam różnymi masami. Obciążam czymś i zostawiam pod przykryciem na kilka dni aby piernik się uleżał i zmiękł.

Re: najlepiej czym przełożyc piernik?

Dobra też jest masa serowa, ktorą czasami przekłada się ciasto marchewkowe albo krem budyniowy. Musi postać tak przełożone jeden dzień. Powodzenia

Re: piernik z jasna masą ale z jaką?

:) Przekładasz piernik. Pozdrawiam porannie :) -- gg 7440584

Piernik "Śliwka w rumie"

przyprawy przekładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia - masa powinna trochę przestygnąć, ale wciąż być ciepła. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 6-7 minut) a następnie dodajemy po łyżeczce masy miodowej i miksujemy na najszybszych obrotach. Kiedy cała masa

Re: Qchcia1

Bardzo dziękuję za przepis na masę. Już po zadaniu pytania zauważyłam na podpisie zdjęcia, że to masa orzechowa. Łudziłam się, że może to coś podobnego do mas jakimi były dawniej przekładane pierniki. Chodzi mi o taką białą masę, często występującą jako drugie przełożenie (piernik, powidła

Piernik Adwentowy

zawrzenia. Do tej dobrze ochłodzonej masy dodać 1 kg mąki krupczatki, 3 całe jaja, 3 ścięte łyżeczki oczyszczonej sody rozpuszczonej w 1/2 szklance mleka, szczypta soli oraz korzenie (3 - 4 torebki przypraw do piernika). Można też dodać nieco pokruszonych orzechów i drobno posiekanej skórki

Re: najlepiej czym przełożyc piernik?

ja taki "dojrzewający " piernik przekładam masą orzechową - dla mnie rewelacja. A masa z tartych orzechów (ok pół kilograma na duży piernik),półtorej szklanki cukru pudru i kwaśnej, gęstej śmietany - ok 30 dkg - tyle żeby masa była gęsta, dająca się rozsmarować na plackach piernika, lepsza

Re: Pomysłowi - pomocy!!!!

gołąbki kapuściane, piernik przekładany np.masą grysikową lub budyniową.

Re: Piernik czas zacząć.

kto jeszcze się waha, niech spróbuje :) ostatni dzwonek! moja masa na piernik "już" przechowywuje się na balkonie; a to, że warto przekonałam się w ubiegłym roku nigdy nie jadlam tak pysznego piernika - moja wersja jest przekładana powidłami, z wierzchu polana czekoladą piernik był u

Re: czym przełozyć piernik Staropolski

Masa orzechową, ja tylko tym przekładam piernik i nigdy się nie zepsuł a czasami zapomniany kawałek leżal i miesiąc od upieczenia;) - 80 dag orzechów ( utartych) - 80 dag cukru pudru - 50 dag śmietany - sok z 1 cytryny - cukier waniliowy 1 Wszystko się uciera, masą powinna wyjśc dość

Re: mleko skondensowane - kajmak

miopdwnik to piernik?Ja piernik przekładam masą maślaną z mlekiem zsiadłym lub jogurtem,lub kwaśną niskoprocentową śmietaną,ile masa "zabierze".Na 20 dkg masła ok.3/4 szkl.Goście chwalą,że masa jest orzezwiająca.I cukier się rozpuści w mleku w trakcie ucierania.

Re: PIERNIK!!!!

ale to nie jest konieczne). Żelatynę rozpuszczamy i łączymy z masą kawowo żółtkową bardzo dokładnie mieszając. Łączymy masę żółtkowo-kawową łączymy z ubitą pianą i śmietaną ostrożnie mieszając "do dna". Gotowym kremem przekładamy blaty bezowe, jeśli wcześniej nie wyżarliśmy zbyt dużo kremu to

PIERNIK KWIATEK

. Blaty ciasta przekładamy masą z kaszy mannej i tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową, następnie w torebkę foliową i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na noc. Uwaga!!! Ciasto jest tym lepsze im dłużej stoi w chłodnym miejscu przed podaniem. SMACZNEGO!!!

Piernik Doskonały

Właściwie jest to chyba moja najgorsza wersja tego cudownego pierniczka, bo robiłam go na szybko, z połowy porcji i zamiast przekroić go na 3 części i przełożyć najpierw dżemem a potem masą budyniową, to przekroiłam go tylko na pół. No ale jak upiekę wersję idealną, to na pewno ją tu

Piernik Starapolski Apolki-2008

, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Pieczenie: Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej

Re: Pierniczyć będę...

Ja właśnie ten piernik przekładam powidłami i masą orzechową, czasem marcepanem. Jest idealny. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,245979,Misterni.html Misterni

Jeszcze świątecznie - piernik

pierniczkow cała mase nadal i wyszły mi dwa takie pierniki. Upiekłam ciasto na całą blache z piekarnika, przekroiłam na 4 cześci. Poskładałam po dwie, przekładając ciepłymi podidłami z dodatkiem pokrojonych drobno suszonych śliwek i daktyli. Pierniki upiekłam tydzien przed swiętami, przełożylam

piernik

oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Pieczenie: Ciasto dzielimy na 2-3 części

Re: przepis na piernik

ilość skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek Gotujemy w garnku miód z cukrem i przyprawą do piernika. W naczyniu, w którym będziemy przygotowywać ciasto przygotowujemy ok. połowę podanej ilości maki. Ciepły miód wlewamy do mąki i ucieramy tak długo aż masa będzie jednolita. Teraz wbijamy jajka

Re: Co gotujecie/pieczecie?

Onyksiu, to nie pierniczki, tylko piernik wysoki kilkanaście cm, przekładany 2 razy masą jabłkową z bakaliami i oblany czekoladą. Hmmm. No nie wiem. -- 6543097 Wszystko zaczyna się od przyjaźni ;)

co dziś upiec dla męża?

Hej, mąż poszedł do roboty, ma dyżur, więc ja siedzę i obiecałam, że mu upiekę ciasto. Swietnie wychodzi mi kruche, biszkopt, mam jabłka usmażone w słoiku, chyba powidła, piernik w torebce. Teraz potzrebuję pomysłu, jak złożyć sensownie coś z tych rzeczy, żeby było przekładane, może jakąś

Piernki z powidłami, ale nie ze śliwkami?

Robie piernik straopolski (Apolki) zwykle przekładam go powdłami w tymroku postanowiłem wypchać go bakaliami (na wzór tego od Bliklego) we wszytskich przepisach jakie piejrzałem sa różne bakalie, ale nigdy nie wymienia się śliwek suszonych... czy jest jakiś powód czy spokojnie mogę je

a może piernik na Święta?

stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub

Re: Masa grylażowa

uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji 4. Zastosowanie masy grylażowej: · masa produkowana przy udziale ceresu · do przekładania wafli, herbatników i pierników · masa produkowana z udziałem kremu russel: do przekładania, nadziewania i wykańczania ciastek i tortów 5

Re: Lukier i przełozenie do piernika, pewnie powt

Ja w tamtym roku piekłam piernik Na Boże Narodzenie i przekładałam go podgrzanymi powidłami śliwkowym (wyłożyć powidłą ze słoiczka do rondelka i podgrzać, cały czas mieszając-mają być bardzo ciepłe). Można zamiast powideł przełożyć dżemem morelowym lub z czarnej porzeczki(też podgrzać)lub masą, np

Re: Piernik staropolski-pytanie

, niemal do wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub

Re: potrawa z Forum na Święta, Ok?

o śledziach pisałam w galerii potraw: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18718173&a=18918590 piernik Apolki wspaniały. Zrobiłam 2 z lukrem - przekładany powidłami z figami i przekładany

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

DROBNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z tego samego cia sta. z którego robimy piernik bakaljowy, można upiec wąskie paski i przekładać je masą migdałową, łub orzechową, składać po dw a paski i oblewać z obydwu stron glazurą czekoladowy. Masę orzechową przygotować, mieląc na młynku 400 gr. orzechów włoskich

Re: A może wątek kulinarny XI

DROBNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z tego samego cia sta. z którego robimy piernik bakaljowy, można upiec wąskie paski i przekładać je masą migdałową, łub orzechową, składać po dw a paski i oblewać z obydwu stron glazurą czekoladowy. Masę orzechową przygotować, mieląc na młynku 400 gr. orzechów włoskich

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

DROBNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z tego samego cia sta. z którego robimy piernik bakaljowy, można upiec wąskie paski i przekładać je masą migdałową, łub orzechową, składać po dw a paski i oblewać z obydwu stron glazurą czekoladowy. Masę orzechową przygotować, mieląc na młynku 400 gr. orzechów włoskich

Re: Masa do tortu piernikowego (bez jaj)

(rozpuszczona z masłem czekolada plus lub minus orzechy plus np koniak albo jakiś fajny likier). Możesz z rozpuszczoną czekoladą wymieszać powidła i tego użyć jako przełożenia. Poza tym gdzieś tu na forum jest przepis na starożytną masę do przekładania pierników, taką z zaparzanych orzechów. -- Moja mama ma

Piernik staropolski Apolki

stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do

Piernik staropolski na święta - już powoli czas :)

następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka

piernik staropolski-specjalna dedykacja dla

. miodu, 2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika

Re:swiateczny piernik

ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy

Re: Żeby ciasto równo wyrosło-proszę o radę

Nie mam doświadczenia z piernikiem ale gdy piekę biszkopt to nigdy nie smaruję boków tortownicy i zawsze wyrasta równy bez górki. Murzynka prawie zawsze przekładam masą (mój małżonek musi mieć ciasto z masą)i aby wyrósł równy to zawsze przez przynajmniej 2/3 czsu pieczenia piekę od spodu a

Re: Czy już pieczecie !!!!!!!!!!!!!?

Moj piernik juz upieczony. Upieklam jedna duza blache z piekarnika ciasta i przekroilam na 4 czesci - wyszły mi dwa sliczne pierniki przekładane powidlami z dodatkiem suszonej sliwki i daktyli. Teraz sobie leza zawinietye w papier i sciereczke. Zrobie im zdjecie po lukrowaniu. Z reszty

Re: Pierni czymy?Sposoby na świąteczny piernik

zadanie mojej córy, z którego chętnie się wywiązuje - no, przynajmniej przez pierwszą godzinę ;), potem funkcja dekoratorki przypada mi w udziale. 'Duży' piernik przekładam tradycyjnie powidłami i masą grysikową - pycha! ..a jak pachnieć będzie w ten weekend..:) -- 'I don't mean to hurt you, no

Re: apropos wiadomego piernika-pomysł!

będzie jeśli "odstoi" parę dni zawinięty w ściereczkę. Dalej postępować jak z innymi piernikami: przekładać powidłami, polewą oblewać. :PPP Ja tylko do tego miodu pół kostki masła jeszcze dodam.

Re: piernik swiateczny /staropolski

. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około

Re: A może wątek kulinarny X

waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około

Re:staropolski piernik swiateczny

łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Pieczenie: Ciasto dzielimy

przepis na piernik staropolski dojrzewający

wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego

Re: Czy już czas piec piernik staropolski

O pierniku staropolskim całe epopeje powstały (mam na myśli rózne wątki). Staram się czytać wszystkie, ale już sama nie wiem - może przeoczyłam tę informację. Normalnie, po ostudzeniu piernik przekłada się i obciąza. No i co - czy ten nieszczęsny piernik ma przez cały czas mięknięcia znosić

25 listopada dzień Św. Katarzyny - dzień piernika

. Blachę wysmarować woskiem, ciasto rozciągnąć na grubość 3 cm, ubrać obranymi ze skórki migdałami i piec ok. l godziny w gorącym piekarniku. Przepis z roku 2001 znaleziony w Intemecie, na "piernik przekładany" Ciasto: 80 dkg mąki pszennej, 20 dkg mąki żytniej, 50 dkg miodu, 1/2 szklanki cukru

Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową

zwilżamy wszystkie 3 blaty. Masę dzielimy na pół i przekładamy nią biszkopt. Połamaną czekoladę umieszczamy w misce razem ze śmietanką i podgrzewamy nad garnkiem z gotującą się wodą do czasu, aż utworzy się jednolita polewa którą pokrywamy wierzch i boki tortu. Wstawiamy go do lodówki na co

Re: A może wątek kulinarny XI

i znów ucierać, aż wytworzy się gładka masa: na samym końcu wlać 200 gr. rozpuszczonego na parze masła kakaowego i ucierać, dopóki nie zastygnie, a masa będzie pul chna i jednolita. Grylaź służy do przekładania tortów, wafli i pierni ków. Piernik, przekładany grylażem. najlepiej jest polukrować

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

i znów ucierać, aż wytworzy się gładka masa: na samym końcu wlać 200 gr. rozpuszczonego na parze masła kakaowego i ucierać, dopóki nie zastygnie, a masa będzie pul chna i jednolita. Grylaź służy do przekładania tortów, wafli i pierni ków. Piernik, przekładany grylażem. najlepiej jest polukrować

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

i znów ucierać, aż wytworzy się gładka masa: na samym końcu wlać 200 gr. rozpuszczonego na parze masła kakaowego i ucierać, dopóki nie zastygnie, a masa będzie pul chna i jednolita. Grylaź służy do przekładania tortów, wafli i pierni ków. Piernik, przekładany grylażem. najlepiej jest polukrować

Re: Piernik staropolski - już czas!

korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Pieczenie: Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160

Re: Piernik staropolski na balkonie ? Czy da radę

podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy

Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

: 150 g masła 110 g cukru pudru 4 łyżki kakao ciemnego 1 ? łyżeczki żelatyny około 5 łyżek mleka Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

: 150 g masła 110 g cukru pudru 4 łyżki kakao ciemnego 1 ? łyżeczki żelatyny około 5 łyżek mleka Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam

Re: A może wątek kulinarny XII

: 150 g masła 110 g cukru pudru 4 łyżki kakao ciemnego 1 ? łyżeczki żelatyny około 5 łyżek mleka Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

: 150 g masła 110 g cukru pudru 4 łyżki kakao ciemnego 1 ? łyżeczki żelatyny około 5 łyżek mleka Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam

Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

: 150 g masła 110 g cukru pudru 4 łyżki kakao ciemnego 1 ? łyżeczki żelatyny około 5 łyżek mleka Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam

Re: szukam nazwy ciasta kruchego na miodzie!!!

Przepis na takie ciasto jest w 1 n-rze Poradnika Domowego (zupełnie pierwszym, sprzed wielu lat), nazywa się piernik kwiatek :), jest przekładany co prawda masą z manny, ale ciasto jest pyszne. Kilka lat później był też przepis na placek królewski - też podobne ciasto. Na ten drugi mogę podać

To ja was dobiję...

I prosto z pracy polecicie po mleko słodzone :) Ja zawsze kupuję 2 puszki, do tego wafle suche, gotuję w wyżej wymieniony sposób i przekładam masą wafelki- pyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaaa. Tak sobie myslę zeby było bardziej "bozonarodzeniowo" można spróbować szczyptę cynamonu albo przyprawy do

Re: Piernik po raz n-ty - coś chyba mi się

zauważyłam, że większość z Was przełożyła piernik powidłami śliwkowymi. Dlatego też mam pytanie - czy piernik przełożony kremem orzechowym wg forumowego przepisu starszej pani nie zepsuje się do Świąt? Skład tej masy, w przybliżeniu to:masło, orzechy, cukier, spirytus i nie pamiętam w tej

Kulinaria

Piernik Ciasto przygotować 5-6 tygodni przed Świętami, piec na 4 dni wcześniej ½ kg miodu 2 szklanki cukru 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie wystudzić Do chłodnej masy dodać: 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w

Re: wigilia w sobote

Też nie szaleję ...staram sie wszedzie trzymac porządek poniewaz lubię przesuwac meble więc siłą rzeczy kąty mam omiecione. Okna umyte po remoncie zewnętrznym budynku. Do gruntownego sprzątania to łazienka oraz kuchnia...na koniec listopada. Ciasto na piernik przekładany masą marcepanową oraz

Re: A może wątek kulinarny XII

PIERNIK 60 dag mąki 3 jajka 25 sad margaryny 20 dag miodu (niepełna szklanka) ? szklanki cukru przyprawa do piernika 1 łyżka kakao 2 płaskie łyżeczki sody Składniki na masę ? l mleka 5 kopiatych łyżek grysiku 25 dag masła 20 dag cukru pudru 3 żółtka Wykonanie Jajka ubić z cukrem, dodać

Re: Przepis na piernik szybki - inny niż Apolki?!

oczyszczonej 1 łyżka karmelu(z dwóch łyżek cukru upalonych na patelni) 1 łyżka kakao(spokojnie można z kakao zrezygnować) 1 łyżeczka cynamonu dowolne bakalie ale z przewagą orzechów-ilość według uznania Miód ,masło,przyprawę do piernika,cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić.Do ostudzonej masy

Re: ciasto grylażowe

masy grylażowej: · masa produkowana przy udziale ceresu · do przekładania wafli, herbatników i pierników · masa produkowana z udziałem kremu russel: do przekładania, nadziewania i wykańczania ciastek i tortów 5. Przechowywanie masy grylażowej: Grylaż może być

Re: piernik staropolski Apolki z ubieglego roku

, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Pieczenie: Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i

na bazie suchych piernikow zrobiłam

zmodyfikować przepis: pokruszone pierniki zalałam mlekiem (szklanką - tak jak w przepisie), pozwoliłam, żeby namokły dobrze i zmiękły; mąki dałam mniej, bo przecież już w piernikach była i tyle - pyszny, i bynajmniej nie suchy :D, piernik z tego wychodzi nie przekładałam żadną masą, bo nie zdążyłam

Re: ciasto orzechowe wartstwowe - szukam przepisu

Nie przypominam sobie orzechowego z orzechową masą, ale jesteś pewna tego, co piszesz? Orzechowe placki przekładane orzechowym kremem nie dadzą efektu warstw - placki są ciemnoszaro-brązowe, krem jasnoszaro-brązowawy, kontrast niewielki. Możesz swoją wizję odtworzyć, łącząc elementy

Forumowe przeboje

podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do

Pierniczki staropolskie

dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy

Bucowa <wątek kucharski>

/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Pieczenie: Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem

Re: kto zna przepis na pierniczki bez leżakowania

Ten przepis tak naprawde stosowany jest do ciasta korzennego przekładanego masa z kaszy manny. Jednakze zrobiłam w tym roku z tego takie własnie a'la pierniczki na choinke, bo w zasadzie ma to smak piernikowy.Tak wiec spokojnie mozna powykrawac foremkami, ciasto walkowalam raczej cienko, jak

Re: jak wykorzystać sztuczny miód?

karmel, wlać mleko, wsypać mąkę, wyrobić. Wyłożyć na blaszkę , upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. U mnie robiło się z tego 3 placki i przekładało raz dżemem śliwkowym a raz masą - jakąś z masłem / najczęściej z zapachem arakowym i alkoholem/ Był ciągle pyszny i mógł poleżeć. Najpierw czekał na

Re: NIE JESTEŚ SAMA - POROZMAWIAJMY - 9 :)

Jestem i ja przelotem:D Hmm nie mam pomysłu czym jeszcze przełożyć piernik,w sumie można jeden z dżemem zrobić czy powidłami a drugi z tą masą orzechową o której pisałam?Ja jak robię to przekładam tylko powidłami:) Piekłam dzisiaj królewskie,kwiatuszki cytrynowe i różyczki,te ostatnie dały mi po