Szukam przepisu na masę do przekładania piernika. Biała, lekko kwaskowata
(może z kwaśnego mleka?). Przekładamy był nią piernik pieczony w podłużnej
foremce i całość oblana czekoladą.
Bardzo dziękuję zawszelkie sugestię.
Kinga.
:
mojewypieki.blox.pl/2007/07/Piernik-przekladany.html
Dokonałam niewielkich modyfikacji: przełożyłam ciasto dżemem porzeczkowym (bez
gotowania i galaretki) i masą marcepanową; dałam miód pół na pół z melasą i tylko
odrobinę kakao.
Ciasto jest przepyszne! dziękuję autorce przepisu!
--
Mój blog o szyciu i rękodziele
Przekładałem już masa orzechową, powidłami, marcepanem, masa grysikową...czym można by tu jeszcze...? gdzieś, kiedyś natknęłam się na masę z miodu, skórki pomarańczowej i orzechów, ale gdzie ja wsadziłam przepis? ! Pewnie znajdę na Wielkanoc?, więc proszę o podzielenie się pomysłami. No i
Przypominam bo warto, piernik przekładany z blogu dorotus. Bedzie powtórka na święta
w ilosci 3 sztuk. jest pyszny.
Podaje ze swoimi małymi zmianami.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
200 g płynnego miodu
125 g masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
przekładany powidłami, polany czekoladą . Taki wyśmienity piernik piekła moja babcia, obecnie trwają poszukiwania po piwnicy zeszytu z przepisami babci. Co można dodać zamiast powideł? w zeszłym roku kupiłam w cukierni piernik przekładany masą marcepanową i był bardzo dobry, była to kostka piernikowa
Piernik jest równie dobry przekładany masą orzechową. Albo i masą i powidłami, jedno nie wyklucza drugiego.
W tym roku chcę przełożyć piernik staropolski min. masą marcepanową. Nie wiem jednak, jak to technicznie zrobić, żeby spodnia i wierzchnia warstwa ciasta trzymały się masy - posmarować dżemem? Bo chyba inaczej zjedzie po przekrojeniu, nie będzie się trzymało, masa jest gładka i nie lepka.
powidłami...ale czym jeszcze? czy ktoś próbował z masą ...orzechową?albo
jeszcze czymś innym... no i czy już piec?!
w grubą kostkę. Użyłam orzechów włoskich, moreli,
fig i rodzynek.
Wszystko razem krótko przesmażyłam.
Dwa placki piernikowe przełożyłam sowita ilością masy i .... dojrzewają sobie
do Świat.
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie
robiłam już z powidłami i masą orzechową, no i masą kajmakową... czy tym razem?! macie jakieś pomysły? z góry dziękuję!
)
około 60 minut. Po 45 minutach pieczenia sprawdzamy stopień upieczenia piernika
patyczkiem.
do przełożenia:
200 g masy marcepanowej
ok. 150 g powideł śliwkowych
Marcepan rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując nieco cukrem pudrem. Wycinamy koło o
średnicy równej wielkości piernika. Upieczony
wybrzuszaniu podczas pieczenia.
Po wystygnieciu przekładam masą orzechową.
Masa:
- 80 dag orzechów
- 80 dag cukru pudru
- 50 dag kwąsnej śmietany 18%
- sok z cytryny
- cukier waniliowy
Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudre, waniliowym i sokiem z
cytryny + śmietana.
Placki piernika przełożyć
Domowa czeko-śliwka czyli powidła z dodatkiem kakao.
Masa daktylowo-pomarańczowa (ugotowana pomarańcza zmiksowana z daktylami).
Marmolada morelowa lub zmiksowane suszone morele namoczone w jakimś alkoholu jak rum czy amaretto.
Masa czekoladowa lub domowa nutella.
Dżem porzeczkowy ze skórką
Masa czekoladowo-śliwkowa (ze śliwek suszonych), masa z kaszy manny, masa migdałowa.
Czy ktoś przekłada piernik masą orzechową wg przeisu Starszej Pani?
Zrobiłam piernik z dwóch porcji, jeden przełożyłam powidałami już 3 dni temu,
ale z tą masą maślano-orzechową czekam aż do...no własnie nie wiem do kiedy.
Kiedy przełożyć piernik masą, zeby zdążył zmięknąć a przy tym żeby masa
Marmolada morelowa lub brzoskwiniowa, także pomarańczowa.
Nadzienie makowe - mielony mak mieszamy z mlekiem, cukrem i rumem. Można też dodać miód, zaś zamiast rumu esencję migdałową.
http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/masa-marcepanowa-z-r%C3%B3%C5%BC%C4%85 Masa marcepanowa z różą. Tutaj
Jutro piekę staropolski piernik Apolki i w związku z tym mam pytanie. Chcę go
przełożyć masą orzechową, ze śmietanką w składzie. Czy po przełożeniu może
czekać do Świąt, czy też lepiej przekładać go dopiero w ostatniej chwili żeby
masa się nie zepsuła. Czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii
Mam wielką ochotę zastosować ją pierwszy raz do przekładania piernika.
Powoli rozglądam się po rynku- jest zazwyczaj oblewana czekoladą.
Jakiej najlepiej poszukać i na co zwrócić uwagę- na zawartość migdałów- jeżeli tak to jaka jest optymalna?
A to masa orzechowa którą ja przekładam piernik:
- 80 dag orzechów ( utartych)
- 80 dag cukru pudru
- 50 dag śmietany
- sok z 1 cytryny
- cukier waniliowy 1
Wszystko się uciera, masą powinna wyjśc dość gęsta ale wilgotna, przełożyć
piernik np. 3 warstwy ciasta, dwie masy i zawinąc na ok 3
Ja przekładam taka:
- 80 dag orzechów ( utartych)
- 80 dag cukru pudru
- 50 dag śmietany
- sok z 1 cytryny
- cukier waniliowy 1
Wszystko się uciera, masą powinna wyjśc dość gęsta ale wilgotna, przełożyć
piernik np. 3 warstwy ciasta, dwie masy i zawinąc na ok 3 dni - "dojdzie
bardzo ładny w czekoladowym kolorku i nie wiem jakie nadzienie.Kiedyś pierniki
przekładano marmoladą i taką białą masą, może ktoś wie z czego to się robi?
Ja też przekładam piernik masą orzechową ( pewnie podobną bo ze śmietaną) i
robie to na 3-4 dni przed Świętami, piernik ma czas na "dojście do siebie" tzn
zmięknie i nabierze lekko wilgoci z masy. Tylko oczywiście muso być później
zawinięty dość szczelnie :)
Ciasto leżakuje i czeka.
Ale mam inne pytanie.Pamiętam z czasów dzieciństwa piernik kupowany w cukierni
przekładany taką białą ,chyba kwaskową masą.Była jakby cukrowa? Czy ktoś pamięta
,a może wiecie jak zrobić taką masę?
Nie wiem czy teraz smakowała by tak samo dobrze,ale wydaje mi się ,że
łyżeczki przyprawy do piernika, 250 ml kefiru, 25 dag mąki
żytniej, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do
formy
Jaja ucieramy z cukrem an białą puszystą masę (uwazajac zeby wszystkiego nie wyjesc;)
W rondelku rozpuszczamy masło i miód a gdy masa ostygnie
A spróbuj .masa orzechowa. Jeden przekładamy powidlami, drugi tą masą. I polewa czekoladowa
Ja wałkuję ciasto na grubość 1 cm. Ciasto trochę wyrośnie .
Piekę na parę dni przed świętami i zaraz po wystudzeniu przekładam różnymi
masami. Obciążam czymś i zostawiam pod przykryciem na kilka dni aby piernik się
uleżał i zmiękł.
Dobra też jest masa serowa, ktorą czasami przekłada się ciasto marchewkowe albo
krem budyniowy. Musi postać tak przełożone jeden dzień. Powodzenia
:)
Przekładasz piernik.
Pozdrawiam porannie :)
--
gg 7440584
przyprawy przekładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Odstawiamy z ognia - masa powinna trochę przestygnąć, ale wciąż być ciepła.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 6-7 minut) a następnie dodajemy po
łyżeczce masy miodowej i miksujemy na najszybszych obrotach. Kiedy cała masa
Bardzo dziękuję za przepis na masę. Już po zadaniu pytania zauważyłam na
podpisie zdjęcia, że to masa orzechowa. Łudziłam się, że może to coś podobnego
do mas jakimi były dawniej przekładane pierniki. Chodzi mi o taką białą masę,
często występującą jako drugie przełożenie (piernik, powidła
zawrzenia.
Do tej dobrze ochłodzonej masy dodać 1 kg mąki krupczatki, 3 całe jaja,
3 ścięte łyżeczki oczyszczonej sody rozpuszczonej w 1/2 szklance mleka,
szczypta soli oraz korzenie (3 - 4 torebki przypraw do piernika).
Można też dodać nieco pokruszonych orzechów i drobno posiekanej skórki
ja taki "dojrzewający " piernik przekładam masą orzechową - dla mnie rewelacja.
A masa z tartych orzechów (ok pół kilograma na duży piernik),półtorej szklanki
cukru pudru i kwaśnej, gęstej śmietany - ok 30 dkg - tyle żeby masa była gęsta,
dająca się rozsmarować na plackach piernika, lepsza
gołąbki kapuściane, piernik przekładany np.masą grysikową lub budyniową.
kto jeszcze się waha, niech spróbuje :) ostatni dzwonek!
moja masa na piernik "już" przechowywuje się na balkonie; a to, że warto przekonałam
się w ubiegłym roku
nigdy nie jadlam tak pysznego piernika - moja wersja jest przekładana powidłami, z
wierzchu polana czekoladą
piernik był u
Masa orzechową, ja tylko tym przekładam piernik i nigdy się nie
zepsuł a czasami zapomniany kawałek leżal i miesiąc od upieczenia;)
- 80 dag orzechów ( utartych)
- 80 dag cukru pudru
- 50 dag śmietany
- sok z 1 cytryny
- cukier waniliowy 1
Wszystko się uciera, masą powinna wyjśc dość
miopdwnik to piernik?Ja piernik przekładam masą maślaną z mlekiem zsiadłym lub
jogurtem,lub kwaśną niskoprocentową śmietaną,ile masa "zabierze".Na 20 dkg
masła ok.3/4 szkl.Goście chwalą,że masa jest orzezwiająca.I cukier
się rozpuści w mleku w trakcie ucierania.
ale to nie jest konieczne). Żelatynę rozpuszczamy i łączymy z masą kawowo żółtkową bardzo dokładnie mieszając. Łączymy masę żółtkowo-kawową łączymy z ubitą pianą i śmietaną ostrożnie mieszając "do dna".
Gotowym kremem przekładamy blaty bezowe, jeśli wcześniej nie wyżarliśmy zbyt dużo kremu to
.
Blaty ciasta przekładamy masą z kaszy mannej i tak przygotowane ciasto zawijamy
w folię aluminiową, następnie w torebkę foliową i odstawiamy w chłodne miejsce
(np. do lodówki) na noc.
Uwaga!!!
Ciasto jest tym lepsze im dłużej stoi w chłodnym miejscu przed podaniem.
SMACZNEGO!!!
Właściwie jest to chyba moja najgorsza wersja tego cudownego pierniczka, bo robiłam
go na szybko, z połowy porcji i zamiast przekroić go na 3 części i przełożyć najpierw
dżemem a potem masą budyniową, to przekroiłam go tylko na pół. No ale jak upiekę
wersję idealną, to na pewno ją tu
,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej
Ja właśnie ten piernik przekładam powidłami i masą orzechową, czasem marcepanem. Jest idealny.
--
https://forum.gazeta.pl/forum/f,245979,Misterni.html Misterni
pierniczkow cała mase nadal i wyszły mi dwa takie
pierniki.
Upiekłam ciasto na całą blache z piekarnika, przekroiłam na 4 cześci. Poskładałam po
dwie, przekładając ciepłymi podidłami z dodatkiem pokrojonych drobno suszonych śliwek i
daktyli.
Pierniki upiekłam tydzien przed swiętami, przełożylam
oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części
ilość skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek
Gotujemy w garnku miód z cukrem i przyprawą do piernika. W naczyniu, w którym
będziemy przygotowywać ciasto przygotowujemy ok. połowę podanej ilości maki.
Ciepły miód wlewamy do mąki i ucieramy tak długo aż masa będzie jednolita.
Teraz wbijamy jajka
Onyksiu, to nie pierniczki, tylko piernik wysoki kilkanaście cm, przekładany 2 razy masą jabłkową z bakaliami i oblany czekoladą. Hmmm. No nie wiem.
--
6543097
Wszystko zaczyna się od przyjaźni ;)
Hej, mąż poszedł do roboty, ma dyżur, więc ja siedzę i obiecałam, że mu
upiekę ciasto. Swietnie wychodzi mi kruche, biszkopt, mam jabłka usmażone w
słoiku, chyba powidła, piernik w torebce. Teraz potzrebuję pomysłu, jak
złożyć sensownie coś z tych rzeczy, żeby było przekładane, może jakąś
Robie piernik straopolski (Apolki)
zwykle przekładam go powdłami w tymroku postanowiłem wypchać go
bakaliami (na wzór tego od Bliklego)
we wszytskich przepisach jakie piejrzałem sa różne bakalie, ale
nigdy nie wymienia się śliwek suszonych... czy jest jakiś powód czy
spokojnie mogę je
stopniowo, niemal do
wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub
uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji
4. Zastosowanie masy grylażowej:
· masa produkowana przy udziale ceresu
· do przekładania wafli, herbatników i pierników
· masa produkowana z udziałem kremu russel: do przekładania, nadziewania i
wykańczania ciastek i tortów
5
Ja w tamtym roku piekłam piernik Na Boże Narodzenie i przekładałam go podgrzanymi powidłami śliwkowym (wyłożyć powidłą ze słoiczka do rondelka i podgrzać, cały czas mieszając-mają być bardzo ciepłe). Można zamiast powideł przełożyć dżemem morelowym lub z czarnej porzeczki(też podgrzać)lub masą, np
, niemal do wrzenia a następnie ostudzić.
Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie
łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2
łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika.
Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub
o śledziach pisałam w galerii potraw:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18718173&a=18918590
piernik Apolki wspaniały. Zrobiłam 2 z lukrem - przekładany powidłami z figami
i przekładany
(rozpuszczona z masłem czekolada plus lub minus orzechy plus np koniak albo jakiś fajny likier). Możesz z rozpuszczoną czekoladą wymieszać powidła i tego użyć jako przełożenia. Poza tym gdzieś tu na forum jest przepis na starożytną masę do przekładania pierników, taką z zaparzanych orzechów.
--
Moja mama ma
DROBNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Z tego samego cia sta. z którego robimy piernik bakaljowy, można upiec wąskie paski i przekładać je masą migdałową, łub orzechową, składać po dw a paski i oblewać z obydwu stron glazurą czekoladowy. Masę orzechową przygotować, mieląc na młynku 400 gr. orzechów włoskich
DROBNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Z tego samego cia sta. z którego robimy piernik bakaljowy, można upiec wąskie paski i przekładać je masą migdałową, łub orzechową, składać po dw a paski i oblewać z obydwu stron glazurą czekoladowy. Masę orzechową przygotować, mieląc na młynku 400 gr. orzechów włoskich
DROBNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Z tego samego cia sta. z którego robimy piernik bakaljowy, można upiec wąskie paski i przekładać je masą migdałową, łub orzechową, składać po dw a paski i oblewać z obydwu stron glazurą czekoladowy. Masę orzechową przygotować, mieląc na młynku 400 gr. orzechów włoskich
stopniowo, niemal
do
wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do
następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki
pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2
szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika.
Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego
garnka
. miodu, 2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać
stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić.
Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie
łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2
łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika
ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykrywamy
Nie mam doświadczenia z piernikiem ale gdy piekę biszkopt to nigdy nie smaruję
boków tortownicy i zawsze wyrasta równy bez górki. Murzynka prawie zawsze
przekładam masą (mój małżonek musi mieć ciasto z masą)i aby wyrósł równy to
zawsze przez przynajmniej 2/3 czsu pieczenia piekę od spodu a
Moj piernik juz upieczony. Upieklam jedna duza blache z piekarnika ciasta i przekroilam
na 4 czesci - wyszły mi dwa sliczne pierniki przekładane powidlami z dodatkiem suszonej
sliwki i daktyli.
Teraz sobie leza zawinietye w papier i sciereczke. Zrobie im zdjecie po lukrowaniu.
Z reszty
zadanie mojej córy, z którego chętnie się wywiązuje - no, przynajmniej przez pierwszą godzinę ;), potem funkcja dekoratorki przypada mi w udziale.
'Duży' piernik przekładam tradycyjnie powidłami i masą grysikową - pycha!
..a jak pachnieć będzie w ten weekend..:)
--
'I don't mean to hurt you, no
będzie jeśli "odstoi" parę dni zawinięty w ściereczkę. Dalej postępować jak z
innymi piernikami: przekładać powidłami, polewą oblewać.
:PPP
Ja tylko do tego miodu pół kostki masła jeszcze dodam.
. mąki
pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2
szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika.
Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego
garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2
szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika.
Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego
garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy
waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego
O pierniku staropolskim całe epopeje powstały (mam na myśli rózne
wątki). Staram się czytać wszystkie, ale już sama nie wiem - może
przeoczyłam tę informację.
Normalnie, po ostudzeniu piernik przekłada się i obciąza. No i co -
czy ten nieszczęsny piernik ma przez cały czas mięknięcia znosić
. Blachę wysmarować woskiem, ciasto rozciągnąć na grubość 3 cm,
ubrać obranymi ze skórki migdałami i piec ok. l godziny w gorącym
piekarniku.
Przepis z roku 2001 znaleziony w Intemecie, na "piernik przekładany"
Ciasto: 80 dkg mąki pszennej, 20 dkg mąki żytniej, 50 dkg miodu, 1/2
szklanki cukru
zwilżamy wszystkie 3 blaty. Masę dzielimy na pół i
przekładamy nią biszkopt.
Połamaną czekoladę umieszczamy w misce razem ze śmietanką i podgrzewamy nad
garnkiem z gotującą się wodą do czasu, aż utworzy się jednolita polewa którą
pokrywamy wierzch i boki tortu. Wstawiamy go do lodówki na co
i znów ucierać, aż wytworzy się gładka masa: na samym końcu wlać 200 gr. rozpuszczonego na parze masła kakaowego i ucierać, dopóki nie zastygnie, a masa będzie pul chna i jednolita. Grylaź służy do przekładania tortów, wafli i pierni ków. Piernik, przekładany grylażem. najlepiej jest polukrować
i znów ucierać, aż wytworzy się gładka masa: na samym końcu wlać 200 gr. rozpuszczonego na parze masła kakaowego i ucierać, dopóki nie zastygnie, a masa będzie pul chna i jednolita. Grylaź służy do przekładania tortów, wafli i pierni ków. Piernik, przekładany grylażem. najlepiej jest polukrować
i znów ucierać, aż wytworzy się gładka masa: na samym końcu wlać 200 gr. rozpuszczonego na parze masła kakaowego i ucierać, dopóki nie zastygnie, a masa będzie pul chna i jednolita. Grylaź służy do przekładania tortów, wafli i pierni ków. Piernik, przekładany grylażem. najlepiej jest polukrować
korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej
tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160
podgrzewać
stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić.
Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie
łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2
łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika.
Ciasto starannie wyrabiamy
:
150 g masła
110 g cukru pudru
4 łyżki kakao ciemnego
1 ? łyżeczki żelatyny
około 5 łyżek mleka
Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam
:
150 g masła
110 g cukru pudru
4 łyżki kakao ciemnego
1 ? łyżeczki żelatyny
około 5 łyżek mleka
Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam
:
150 g masła
110 g cukru pudru
4 łyżki kakao ciemnego
1 ? łyżeczki żelatyny
około 5 łyżek mleka
Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam
:
150 g masła
110 g cukru pudru
4 łyżki kakao ciemnego
1 ? łyżeczki żelatyny
około 5 łyżek mleka
Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam
:
150 g masła
110 g cukru pudru
4 łyżki kakao ciemnego
1 ? łyżeczki żelatyny
około 5 łyżek mleka
Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam
Przepis na takie ciasto jest w 1 n-rze Poradnika Domowego (zupełnie pierwszym,
sprzed wielu lat), nazywa się piernik kwiatek :), jest przekładany co prawda
masą z manny, ale ciasto jest pyszne. Kilka lat później był też przepis na
placek królewski - też podobne ciasto. Na ten drugi mogę podać
I prosto z pracy polecicie po mleko słodzone :)
Ja zawsze kupuję 2 puszki, do tego wafle suche, gotuję w wyżej wymieniony sposób
i przekładam masą wafelki- pyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaaa.
Tak sobie myslę zeby było bardziej "bozonarodzeniowo" można spróbować szczyptę
cynamonu albo przyprawy do
zauważyłam, że większość z Was przełożyła piernik powidłami śliwkowymi. Dlatego
też mam pytanie - czy piernik przełożony kremem orzechowym wg forumowego
przepisu starszej pani nie zepsuje się do Świąt? Skład tej masy, w przybliżeniu
to:masło, orzechy, cukier, spirytus i nie pamiętam w tej
Piernik
Ciasto przygotować 5-6 tygodni przed Świętami, piec na 4 dni
wcześniej
½ kg miodu
2 szklanki cukru
25 dkg. masła
podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie wystudzić
Do chłodnej masy dodać:
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w
Też nie szaleję ...staram sie wszedzie trzymac porządek
poniewaz lubię przesuwac meble więc siłą rzeczy kąty mam omiecione.
Okna umyte po remoncie zewnętrznym budynku.
Do gruntownego sprzątania to łazienka oraz kuchnia...na koniec listopada.
Ciasto na piernik przekładany masą marcepanową oraz
oczyszczonej
1 łyżka karmelu(z dwóch łyżek cukru upalonych na patelni)
1 łyżka kakao(spokojnie można z kakao zrezygnować)
1 łyżeczka cynamonu
dowolne bakalie ale z przewagą orzechów-ilość według uznania
Miód ,masło,przyprawę do piernika,cynamon i karmel zagotować razem i
ostudzić.Do ostudzonej masy
masy grylażowej:
· masa produkowana przy udziale ceresu
· do przekładania wafli, herbatników i pierników
· masa produkowana z udziałem kremu russel: do przekładania, nadziewania i
wykańczania ciastek i tortów
5. Przechowywanie masy grylażowej:
Grylaż może być
, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i
PIERNIK
60 dag mąki
3 jajka
25 sad margaryny
20 dag miodu (niepełna szklanka)
? szklanki cukru
przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki sody
Składniki na masę
? l mleka
5 kopiatych łyżek grysiku
25 dag masła
20 dag cukru pudru
3 żółtka
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać
zmodyfikować przepis:
pokruszone pierniki zalałam mlekiem (szklanką - tak jak w przepisie),
pozwoliłam, żeby namokły dobrze i zmiękły; mąki dałam mniej, bo przecież już w
piernikach była
i tyle - pyszny, i bynajmniej nie suchy :D, piernik z tego wychodzi
nie przekładałam żadną masą, bo nie zdążyłam
Nie przypominam sobie orzechowego z orzechową masą, ale jesteś pewna tego, co piszesz? Orzechowe placki przekładane orzechowym kremem nie dadzą efektu warstw - placki są ciemnoszaro-brązowe, krem jasnoszaro-brązowawy, kontrast niewielki.
Możesz swoją wizję odtworzyć, łącząc elementy
podgrzewać stopniowo, niemal
do
wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do
dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal
do
wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy
/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej
tłuszczem
Ten przepis tak naprawde stosowany jest do ciasta korzennego przekładanego
masa z kaszy manny.
Jednakze zrobiłam w tym roku z tego takie własnie a'la pierniczki na choinke,
bo w zasadzie ma to smak piernikowy.Tak wiec spokojnie mozna powykrawac
foremkami, ciasto walkowalam raczej cienko, jak
karmel, wlać mleko, wsypać mąkę, wyrobić. Wyłożyć na blaszkę , upiec
w dobrze nagrzanym piekarniku. U mnie robiło się z tego 3 placki i przekładało
raz dżemem śliwkowym a raz masą - jakąś z masłem / najczęściej z zapachem
arakowym i alkoholem/ Był ciągle pyszny i mógł poleżeć. Najpierw czekał na
Jestem i ja przelotem:D
Hmm nie mam pomysłu czym jeszcze przełożyć piernik,w sumie można jeden z dżemem zrobić czy powidłami a drugi z tą masą orzechową o której pisałam?Ja jak robię to przekładam tylko powidłami:)
Piekłam dzisiaj królewskie,kwiatuszki cytrynowe i różyczki,te ostatnie dały mi po