Czy używacie w kuchni pasternaku?Gdyby ktoś nie wiedział pasternak to warzywo
które jest zazwyczaj sprzedawane jako pietruszka (pietruszka w sklepie to dziś
rzadkość).Pasternak ma bardzo delikatny, słodkawy smak.Ja gotuję go na parze,
kroję w słupki i podaję z winegretem lub ze śmietaną, lub
przez swoje gapiostwo zamiast pietruszki posialismy
pasternak,przyznaje,ze nie wiem jak go wykorzystac,chyba to troche
zapomniane warzywko.
Puree z pasternaku i ziemniakow jest podobno jednym z ulubionych dodatkow do
mies na dworze milosciwie mi panujacej krolowej Elzbiety.
Polecam !
Uzywam tez pasternaku zamiast korzenia pietruszki,od ktorej jest tanszy i
latwiej tu dostepny.
Czy ktos wie gdzie mozna kupic pasternak,takie warzywo podobne do
pietruszki.Potrzebuje dla chorego meza,ktoremu zalecono to jesc.
ki diabeł?? oglądałam Jamiego i wyjechał z pasternakiem...wyglądało jak korzeń
pietruszki, ale bym chciała się upewnić...
--
kaloszblox
Po pierwsze - nie kradnij wątków, Po drugie - nie publikuj bez zgody
właściciela, Po trzecie - skoro publikujesz
Borys Pasternak
Burzenie to naturalny etap początkowy zakrojonego na szeroką skalę planu tworzenia.
--
Moje forum
poszukuje krewnych z rodziny Pasternak. o ile wiem wujkowie mieszkali w
okolicach Krakowa.O ile dobrze pamietam w Suloszowej.Sa to bracia mojej babci-
stefani pasternak.Z opowiadan wiem ze w latach50-60 ktorys z wujkow byl
soltysem suloszowej.Jeden z braci babci w czasie wojny wyjechal do
kupilam w chwili szalenstwa.
Co z niego da sie zrobic?
Jadlam raz zupe-krem, ale moje pasternakowe proby byly, hm, malo jadalne.
Kto pomoze mi i pasternakowi w nawiazaniu kontaktu?
Z gory dzieki, bo Wy to wiecie wszystko:))
--
Eeela w kolejnym wcieleniu. Tym razem jako (niezbyt poprawna
pieczony - polany miodem albo syropem klonowym :) pycha
zupa z pasternaku tez niczego sobie, albo pure
Pewnej zimy , kupiłam - niby korzeń pietruszki , myślę sobie , piękny ,
dorodny , zasadzę na zieloną natkę do dużej donicy .
Po pewnym czasie korzeń , zaczął puszczać listki w ogóle nie podobne do natki
pietruszki . I tym sposobem odkryłam , że nasze zieleniaki sprzedają nam
dorodny pasternak
to warzywo tajemnicze i malo znane, tajemnicza jest rowniez odmiana roslinki
przez przypadki :)
w galerii potraw pojawil sie dzisiaj w watku wege intrygujacy przepis na ciasto
z pasternakiem, w ktorym autorka podaje w "skladnikach" 225 g (o ile dobrze
pamietam) pasternakA. czy oznacza to, ze na
Trzeba chodzić, patrzeć i wąchać. Była o tym długa dyskusja na FK i wszyscy
znający się na rzeczy mówili, że większość tego, co kupujemy jako pietruszkę,
jest pasternakiem, bo to warzywo łatwiejsze w hodowli (odporniejsze na pogodę,
szkodniki czy coś tam), więc tańsze. I dlatego nam je wciskają
Warto poszukać pasternaku na targowiskach i w halach targowych. Ostatnio wszystko co
widzialam na stoiskach warzywnych bylo pasternakiem sprzedawanym jako pietruszka a
wydawac sie moze, ze trudno go zdobyc. Tymczasem w tej chwili to zdobycie prawdziwej
pietruszki graniczy z cudem.
Wystarczy
Pierwszy raz jadlam pasternak, a zupka jest pyszna, next time zrobie sobie z
figa i makiem:) Na razie ze sklepowego, ale na dzialce juz rosnie wlasny.
Przepis z dwutygodika "Sol i pieprz", proporcje nieco zmienione.
500 g pasternaku,
1 l wywaru warzywnego,
2 cebule,
2 lyzeczki curry (tej
W kuchni francuskiej nazywany jest czasami biala marchewka i mozna
go przyrzadzac jak te zwykla czerwona. Najczesciej uzywany w pot-au-
feu, do zup, purée i in.
podobne toto do bialej marchewki, troszke slodkawe
mozna dodac w ramach jarzyny do wywarow
mozne zterzec z narchewka do slynnego piernika marchewkowego
nie dysponuje przepisami niestety
--
misza_kazak napisał:
> mac.card napisał:
>
> > ...której to nagrody nie pozwolono mu odebrać...
>
> Zgadza sie.
>
Sława!
Chyba kazali mu sie dobrowolnie zrzec..?
Forum Słowiańskie
g
Doktor Żiwago.taka straszna beznadzieja na końcu, po takiej wspanialej milosci
przez dwie trzecie ksiazki. Zasłuzony Nobel.
A ja tej wiosny posiałam pasternak całkiem celowo.
I wcale nie było łatwo kupić nasiona! W dobrym sklepie ogrodniczym
udało się je kupić - na opakowaniu na stronie "tytułowej"
jest "pasternak", na drugiej stronie w opisie rosliny mówią o
pietruszce... Sprzedawczyni też nie wiedziała na 100
Przypomnialo mi sie jeszcze, ze mam przepis na ciasto z pasternaku i syropu
klonowego, przekladane mascarpone. Nie robilam, ale zdjecie wyglada obiecujaco.
Marchewke i buraki w ciescie lubie, wiec czemu nie pasternak
Dobre jest puree (ziemniaki gotuję z pokrojonym w większe kawałki
pasternakiem, reszta normalnie). Właśnie posiałam pasternak w
ogródku ziołowym, bo kupić się go raczej nie da..
Pasternak absolutnie nie moze zastapic pietruchy bo przeciez ma inny
smak... i to jest - przynajmniej dla mnie - zupelnie oczywiste; nie
rozumiem jak mozna pomylic mając jaki taki nos i język... ;-)
Ja wlasnie od dawna poszukuje w W-wie pasternaku na garni i nie moge
go utrafić; jedyny
Doral ja już o tym kiedyś pisałam, 99% wielkich pietruch w sklepach to
pasternak. To oszustwo, bo produkcja pasternaku bardzo tania, a pietruszki nie.
Pietruszka jest pewna jak jest z nacią - paternak ma inną.
Tu jest mój wątek
Widocznie w moich stronach nastąpiło takie zdziczenie obyczajów, zaręczam wam,że
nigdy nie widziałem w swoim mieście pasternaku sprzedawanego jako pasternak.Cóż
pasternak tańszy i łatwiej się przechowuje więc czemu nie sprzedawać go jako
pietruszki, pazerni handlarze!Myślałem,że to zjawisko
do " g "
Właśnie " te dupki " pietruszka i pasternak , mają inne .
I po tym je rozpoznaję .
U nas tez pasternak"robi"za pietruszke.Swietokrzyskie.Kto nie
wie,ten przeplaca.Roznica ceny kolosalna!!!
pietruszka w sklepie to dzis rzadkośc?
Chyba do innych sklepów chodzę.
Nigdy jeszcze "dupka"/odkrojona końcówka pietruszki nie wypusciła mi
pasternakowych liści:)
a na bazarku pasternak sprzedają jako pasternak.W kuchni nie uzywam.
W USA uchodzi za delikates i jest podawany w okresie Bożego Narodzenia. W Anglii
puree z pasternaku jest klasycznym dodatkiem do pieczonego mięsa. Z dość
słodkich korzeni można też zrobić piwo, wino i marmoladę. To o pasternaku.
Nadal się Emerycie upierasz, że zamiast pietruszki gotuję pasternak???
mylisz się;/
--
Człowiek, który sam sobie wystarcza, nikomu nie jest potrzebny
puree z brukwi i marchewki jest swietne, takze zupa krem oraz brukiew
faszerowana. Pasternak muisi byc do moczki.
W roku 1998 w Katedrze Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie
przeprowadzono badania wzrostu i plonowania czterech odmian pietruszki
korzeniowej i jednej odmiany pasternaku (Półdługi Biały).
Zbiór korzeni prowadzony był w październiku. Plon uzyskany z plantacji
pasternaku wielokrotnie
Potrzeba kilku szczegol dotyczacych tej osoby.
Potrzeba,komus.
--
Wyrzuc smiecia!!
Napisz cos przyjacielu!!
corrina_f1 napisała:
> Buuu, a tyle razy informacja się przewijała... Szkoda :(
> Ja jutro jadę po ostatnie dyńki i więcej pasternaku. W jakimś angielskim magazynie
> wynalazłam fajny przepis na zupę-krem z pasternaku.
No, ładnie sie zrobiło to może pojade dzisiaj zeby tam
Choć dysputa wydaje się już jałowa, nadal podtrzymuję absurdalność tezy, iż nie
pietruszka jest na straganach tylko pasternak.
Po pierwsze wygląd listków, a po drugie intensywny zapach pietruchy powoduje, że
tylko na oko, z daleka można się pomylić
Slownik ortograficzny PWN:
paster•nak -ku, -kiem; -ków
--
dont hejt de pleja, hejt de gejm
ja problem widzę raczej odwrotnie-pietruszka to raczej zapomniane warzywko. To
co masz w sklepach to w 99 % jest pasternakiem.
Ludzie juz tak przyzwyczaili sie do pasternaku,że niektórzy nie mają pojęcia
jak wygląda prawdziwa pietruszka.
Ja je odróżniam po nasadzie łodyg wychodzących
ja tez uzywam pasternaku, ale dlatego ze musze, bo francuzi jakos
dziwnie nie znaja korzenia pietruszki, ktory jednak wole ze wzgledu na
bardziej zdecydowany smak.
Przeciez nikt Ci nic nie wmawia. To Ty usiłujesz nas przekonać,ze Ci
ktoś coś wmawia.Ludzie nie znają się na warzywach,są tacy co coś wiedzą
,opisują to i wtedy Ty sie wcinasz dość bezceremonialnie,a nawet niegrzecznie
i usiłujesz udowodnic ,że w sklepach nie ma pasternaku,a jak
Wrzuć w wyszukiwarkę w Galerii, poprzednie lata. Thiessa robiła różne rzeczy z
pasternakiem.
--
Every sin is a result of collaboration.
... :-
> ) nie wiem tylko czy w listopadzie tam jeszcze będą...
Buuu, a tyle razy informacja się przewijała... Szkoda :(
Ja jutro jadę po ostatnie dyńki i więcej pasternaku. W jakimś angielskim magazynie wynalazłam fajny przepis na zupę-krem z pasternaku.
Gość portalu: emeryt napisał(a):
> ja problem widzę raczej odwrotnie-pietruszka to raczej
> zapomniane warzywko.
> To co masz w sklepach to w 99 % jest pasternakiem
>
Emeryt, cóż Ty za brednie opowiadasz?
W życiu nie spotkałam pasternaku w sklepie, za to na wsi
W tym roku,o ile sobie dobrze przypominam,byla juz dyskusja o
pasternaku i pietruszce.Powod "naciagania" kupujacych jest prosty i
stary jak swiat: cena.Prosze sprawdzic ile kosztuje jedno i drugie.
Nie wiem, czy zawsze jest słodki pasternak. Może jak się zepsuje, to już taki słodki nie jest.
W porównaniu z korzeniem pietruszki, który z tego co wiem nie jest popularny poza naszym, środkowo-europejskim regionem kulinarnym jest pasternak słodszy, miąższ ma zdecydowanie bardziej miękki, a po
Tu jest pasternak jeszcze przed przerobieniem na puree. Zdjęcie puree z niego gdzieś
też jest... Przepis na puree zna każdy, ja biorę ziemniaki i pasternak (1 :1), gotuję,
trochę masła, troszkę mleka i gniotę na puch.
Pasternaku ani brukwi jeszcze nie miałam okazji.
Natomiast dzięki Turkowi na rogu mam korzeń pietruszki , rarytas w Norwegii:)
A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...
qubraq napisał:
> No, ładnie sie zrobiło to może pojade dzisiaj zeby tam byc po 12tej...
no i byłem i pasternak oraz ziemniaki żółte kupiłem , kupiłem tez serek i jogurt u rudowłosej pani obok państwa "Warzywko" :-)
Hmmm, ja się nie pieklę:D
Może trochę się podśmiewam z uparciuchów, którzy starej babie
(czytaj - mnie)próbują wytłumaczyć, że gotuję pasternak zamiast pietruszki.
Owszem, można się pomylić na pierwszy rzut oka, ale na boga pietruszka ma
zapach! a pasternak prawie nie.
Dla ciekawości dodam
Po pierwsze, nie wcinam się, bo forum jest otwarte.
Biorę więc udział w dyskusji.
Po drugie, "autorytatywne" stwierdzenie Emeryta, że
"To co masz w sklepach to w 99 % jest pasternakiem." jest właśnie wmawianiem
mi(i pewnie nie tylko mnie), że kupuję i zjadam coś innego niż myślę.
I nadal
U mnie jest i pietrucha i pasternak, kosztuja tyle samo (pewnie zeby
w kasie sie nie zastanawiali co dokladnie na tasmie lezy :D).
Mam w zwiazku z Waszym doswiadczeniem w temacie pytanie: Czy
pasternak jest zawsze slodki? Pytam, bo kupilam ostatnio po raz
pierwszy swiadomie 1 korzen do
qubraq napisał:
> qubraq napisał:
>
> > No, ładnie sie zrobiło to może pojade dzisiaj zeby tam byc po 12tej...
>
> no i byłem i pasternak oraz ziemniaki żółte kupiłem , kupiłem tez serek i jogur
> t u rudowłosej pani obok państwa "Warzywko" :-)
Fajnie
pomyli ich nawet
krowa.Ale ludzie kupują w warzywniakach korzenie(bulwy) i tu już potrzeba mieć
więcej wiedzy.Jeśli na półkach nie ma leżących obok siebie korzeni pasternaku i
pietruszki to jak ktoś ma odróznić jedno od drugiego?
W sumie o pasternaku znalazłam sporo w GP i w Almanachu, ale macie pomysł na czarną rzepę ? Kupiłam pierwszy raz w życiu, w ramach eksperymentu :)
Emerycie, napisałam "brednie", bo jak żyję kilkadziesiąt lat, nigdy nie
spotkałam w żadnym sklepie pasternaku, bo pietruszka ma swoisty smak i zapach, i
trudno się pomylić.
Niekoniecznie miało to być uszczypliwe, czy obraźliwe - fakt pozostaje faktem
Leon Pasternak (notka biograficzna) - O Armii Andersa (z wiersza „Miała matka
trzech synów”)
Miała matka trzech synów,
dwóch jest w Dywizji Pierwszej,
a trzeci był frajerem
i poszedł za Andersem
Zawieźli nieboraka
daleko do Iranu,
tam biedak się
temat walkuje po raz ostatni, bo namieszalam moja instrukcja opisowa, za co
przepraszam.
znaczy wszystko podalam dobrze, tyle tylko, ze niestety odwrotnie.
tym razem wiec instrukcja obrazkowa.
jesli ta cholerna resztka wypustki z ktorej normalnie wyrasta nac wyrasta Z
DOLKA, to pasternak
, słodkie cudo bez smaku i
zapachu , z twardymi, włókniastymi liścmi o smaku trawy to
pasternak. Nazywanie tego, co mozna kupic w większości sklepów
piertuszką to profanacja ;) A jeśli ktoś uważa, że jest inaczej,
powinien włozyc trochę wysiłku, znaleźc lub wyhodowac prawdziwą
pietruszkę, a
Pieczony! Palce lizać! Wrzucę do Galerii, może dziś jeśli zdążę.
Podgotowujesz pasternak kilka minut(przecięty wdłuż na pół) i
mieszasz z:
a) parmezanem i odrobiną mąki
b) miodem i pełnoziarnistą musztardą
Na blachę, do rozgrzanego pieca, pieczesz, aż nabiorą złotego
koloru, obracasz w
Pasternak to rowniez nazwisko najbardziej utytuowanego pisarza
rosyjskiego, Borysa, a ze korzen z niego dobry to juz nawet nasi
przodkowie wiedzieli
--
Ziobro jest jak dziennik tv, wszystko wie najlepiej i ukazuje sie co
drugi dzien
corrina_f1 napisała:
> Czy obiło Ci sie o uszy, czy za tydzien jeszcze planują być ?
Pani Mariola powiedziala, ze będą jeszcze cały listopad... wiec ja tam bede za 2 tygodnie gdzies tak trochę po pól do pierwszej :-)
qubraq napisał:
> spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to
fajne!
> :-))
Wczoraj na bazie "bez mięsa" ugotowałam kwaśnicę. I chyba nigdy
więcej tego nie powtórzę :/
Kwaśnica, jednak wymaga mięsnej bazy ;)
qubraq napisał:
> jan.kran napisała:
>
> > A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...
>
> spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to fajne!
> :-))
prosze tylko o jedno (na zapas), nie nazywajcie juz tego rosołem ;)
--
Gość portalu: ania_m napisał(a):
> jest w polskim realu,
No, tak, ja nie kupuję w "realach", więc nie mogłam zauważyć:)
--
Człowiek, który sam sobie wystarcza, nikomu nie jest potrzebny
u nas we Wrocławiu jest na Hali Targowej, i na stoiskach z eko
warzywami czesto występuje .
--
Moje anioły
Moje obrazy
mój synek Julian urodzony 25 lipca 2007
oo, dzięki Lirio :*
--
kaloszblox
Po pierwsze - nie kradnij wątków, Po drugie - nie publikuj bez zgody
właściciela, Po trzecie - skoro publikujesz kradzione, to znaczy że sam kradniesz...
gugle mówią, że to nie pietruszka...więc CO?????
--
kaloszblox
Po pierwsze - nie kradnij wątków, Po drugie - nie publikuj bez zgody
właściciela, Po trzecie - skoro publikujesz kradzione, to znaczy że sam kradniesz...
bulion warszywny - warzywa (marchew, pietruszka, seler bulwiasty,
por, cebula) gotowane do miękkości.
Vegata niekoniecznie. Chyba, zelubisz i nie mozesz bez niej zyć :D
Zupy na bulionie warzywnym są lekkie :)
Lubie je :)
--
Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
Widzialam. :( Mnie chipsy na szczescie od paru lat niezbyt smakuja. Czasem wsune
kilka sztuk na pikniku, zdarzy mi sie - moze raz do roku. Kettle lub Tyrrels,
inne mi nie wchodza.
Rzeczywiscie te ciala sie przelewaly z jednej strony na druga. I zipaly ciezko
po przejsciu 1 (jednej!) mili. W s
jan.kran napisała:
> A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...
spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to fajne!
:-))
Bardzo lubie. Najbardziej pieczony i chipsy pasternakowe. :)
--
Te cwane sępy!
Chipsy? Czego to tam za kanałem dla dżankfudystów nie wymyślą.
PS> Ogląda kuma "Fat Families" na Skaju?
--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
Widzialam w sobote rodzine czterech chopa, co to salaty nie lubili i jeden nawet
polakal, ze jest gruby. A czemu kuma pyta? Bo jak to przytyk do tych chipsow, to
tylko wspomne, ze chipsy pasternakowe robilam przy okazji dhalu z soczewicy - je
sie piecze, a nie smazy. Sa w GP. Dzankfudem bym tego
tez mi sie tak wydawalo :)
a przepis, choc z bledem, intrygujacy acz nie szokujacy- w koncu carrot cake,
czyli ciasto z marchwia jest ogolnie znane.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,93145506.html
--
<
Jest mnostwo fajnych przepisow po angielsku na ciasto pasternakowe.
Nigdy nie mialam jakos odwagi wyprobowac ktoregos. Jak chcesz
przetlumaczony, to tu wrzuce jakis.
--
smutas13 napisała:
> Wczoraj na bazie "bez mięsa" ugotowałam kwaśnicę. I chyba nigdy
> więcej tego nie powtórzę :/
> Kwaśnica, jednak wymaga mięsnej bazy ;)
Przebacz, ze Cie naraziłem na takie przeżycie! Więcej nie będę ;-)
Po prostu jesteśmy z innych planet :-) ale musze
CzyLi same warzywa plus woda ?
A vegeta też ?
Dawaj bliższe informacje bo ja mam w planie żurek:)))
Zapomniałem ze oni sa tam tylko we środy i pojechalem autobusami tam do Fortecy i
"pocałowalem klamkę"... ale juz jutro mi sie tam nie chce jechac, troche sie zmęczyłem choc z przystanku aut. 222 na Konwiktorskiej nie jest tak daleko ... :-) nie wiem tylko czy w listopadzie tam jeszcze będą...
corrina_f1 napisała:
> Można wjechać na teren posesji, pomimo zakazu poruszania sie pojazdów, pod nim
> jest tabliczka że nie dotyczy gości Fortecy czy jakoś tak. ale ...
Dzieki! bede starac sie gdzies bezpiecznie postawic tam mojego Malucha bo komunikacją miejską o kulach nie chce
a co do wykorzystania,to jest troche przepisów,ale nie czarujmy sie-rewelacja
toto nie jest. Trzeba zamknąć oczy,złozyć na zimę,wykorzystac jako
pietruszke,a liscie mozna zamrozić-będą do potraw.
Ugotować na parze, kilka minut.Doskonałe do surówek, komponuje się dobrze z
ogórkiem kiszonym, jabłkiem poza tym pole do popisu.Do tego winegret, kwaśna
śmietana albo jogurt.Podgotowany można zapiec albo obsmażyć, przyprawy i dodatki
jakie lubisz.
Cukinia jest bardzo ok. Tylko ja mam taki problem ze moja mala za
bardzo nie chce jesc przygotowanych wlasnorecznie jedzonek. Kupilam
specjalnie blender a tu ciagle jakies 2-3 lyzeczki... A skad bierzecie
dynie, bo sloiczkowa dynia z ziemiaczkami jej smakowala wiec moze by
wiecej zjadla....
kasia_bzdeta_wons napisał:
> prosze tylko o jedno (na zapas), nie nazywajcie juz tego rosołem ;)
:D :D :D :D :D
--
https://tiny.pl/hxdtg
kasia_bzdeta_wons napisał:
> prosze tylko o jedno (na zapas), nie nazywajcie juz tego rosołem ;)
tak jest... i slusznie zresztą; wszak mówimy o podstawie do innych
zup! :-)
Ależ w żadnym wypadku przytyk! Kuma ma figurę leśnej boginki i przede wszystkim umie gotować - w przeciwieństwie do tych monstrualnych rozmiarów nieszczęśników, którzy z trudem przelewają się z jednego boku na drugi, półleżąc całymi dniami na tych sofach wielkich jak transatlantyk.
Tak tylko mi s
> nie
> rozumiem jak mozna pomylic mając jaki taki nos i język... ;-)
To było dawno, jeszcze w głębokich latach osiemdziesiątych, kiedy wszyscy myśleli, że jest tylko pietruszka, jedna jedyna, tak jak jeden Pambuk jest, tylko polski. Owszem, inne narody mogły sobie mieć swoich Pambuków,
Soul
My mournful soul, you, sorrowing
For all my friends around,
You have become the burial vault
Of all those hounded down.
Devoting to their memory
A verse, embalming them,
In torment, broken, lovingly
Lamenting over them,
In this our mean and selfish time,
For conscience
gdzie mozna kupic pasternak? Chce raz w zyciu zrobic slaska moczke na Wigilie
i niezbedny jest pasternak. Gdzie to mozna kupic?
jest w polskim realu,
sprzedaja go pod tytulem "pietruszka".
przynajmniej sprzedawali.
a do autora watku - WYSZUKIWARKA FORUM KUCHNIA NIE BOLI, uzycie jej NIE POWODUJE
lysienia, impotencji, przedwczesnego wytrysku, ani wystapienia tradziku
mlodzienczego ;)