Bardzo proszę WDPD o dobry,sprawdzony,nietrudny i nieupierdliwy
przepis na paschę.
Byłam jakiś czas temu w pijalni czekolady Wedla i zamówiłam tam
właśnie paschę.Była wspaniała.Wyglądała jak sernik,ale był to taki
ser na słodko z bakaliami.Nie wiem czy dobrze opisuję,ale o coś
takiego mi
Przepis tutaj:
kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408707,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Paschę robiłam po raz pierwszy w życiu i na pewno wejdzie na stałe do
wielkanocnego repertuaru bo jest
Robie z polowy skladnikow:
2 kg tlustego twarogu
20 dag miekkiego masla
6 zoltek
20 dag cukru pudru
3 torebki cukru waniliowego (ja daje drobno pokrojona 1/2 laski wanilii, mozna
ew. "samorobny" cukier waniliowy - przepis u Dorotus
Mam nadmiar twarogu z sernika a wczoraj rzucił mi się w oczy
przepis: www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-
kulinarne/desery/zobacz/artykul/pascha-z-bakaliami/
I mam wątpliwość bo tam nie ma żelatyny a mnie się wydawała
Pytanie do osób, które robiły paschę z przepisu Kręglickiej (podanego na blogu dorotus kilka dni temu): czy ser zrobił się Wam żółty, a właściwie taki pomarańczowy na następny dzień? :D Wczoraj zagotowałam, dodałam żółtka ze śmietaną 18% i wtedy serek był biały. Ale ze względu na wodnistość i późną
We wszystkich przepisach na paschę, które czytałam jest napisane, że
należy użyć tłustego twarogu. Ja _oczywiście_ kupiłam twaróg
PÓŁtłusty ;-/// Myślicie, że z takiego półtłustego będzie ok? czy
kupić jednak tłusty ser?
--
ja robię prawie zawsze
a tutaj kilka fajnych przepisów:
www.kuchnia.com.pl/DiD/pascha.html
--
;-*
części dodać trochę kakao i będziemy mieć paschę dwukolorową.
W tortownicy układać namoczone ( moczyć nie za długo -parę sekund)biszkopty w kawie .
Następnie nakładamy jedną warstwę masy. Na masę pozostałe namoczone biszkopty, potem drugą część masy. Na wierzch układamy owoce i zalewamy lekko
:)
forum.gazeta.pl/forum/w,77,67487197,67511389,Re_sernik_na_zimno_pascha.html
Kopiuje przepis:
"1 litr gęstej, niezbyt kwasnej śmietany
1 litr tłustego mleka
5 jajek
25 dag masła
1 szklanka cukru
rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, kawalki
czekolady itp
Mleko zagotować, wlać do niego śmietanę i wbic całe jajka. Pogotować
z 5 minut na małym ogniu
gyspi zrobilam z 1/4 przepisu, pyszna (probowalam mieszajac) ale kurcze nic nie
stwardniala, jak dlugo az stwardnieje? obciazylam ciezarkiem 2kg, wystarczy? jak
dlugo trzymac pod tym ciezarem? (wylozylam durszlak sciereczka, ale nic nie
kapie jeszcze. kurcze uwielbiam pasche ale myslalam ze to
Hejka!
Na śląsku nie robi się paschy, ale chciałabym spróbować ją zrobić (i zjeść).
Proszę Was miłe kucharki o przepis sprawdzony i łatwy.
Proszę, proszę :)
P.S. Czy naprawdę potrzebna jest doniczka??
--
Pozdrówka
AlexK
niech żyje siadełko, wiertałka, kapć i górnierze :D
Dziewczyny, które są posiadaczkami TM-macie jakieś sprawdzone przepisy? Zuzanno 56, Tobie kiedyś maman3 linkowała takowy :) ?
W tym roku mam zamiar zrobić na Święta paschę, mam już całkiem duży zbiór
przepisów i ... kłopot z wybraniem. Problemem jest nie wybór konkretnego
przepisu a metody przyrządzania. Są dwa rodzaje przepisów; jeden z twarogiem,
a drugi z mlekiem i śmietaną, z których dopiero twarożek powstaje
czy mi sie wydaje, czy to jest po prostu odcisniety ser z orzechami i
rodzynkami? ?
wtajemniczonych prosze o przepis :-)
Ona nie bedzie twarda bardzo w ogole, ale jak poodcieka przez noc, to nastepnego
dnia da sie kroic nozem w porcje.
Czy kapie to zalezy od twarogu, czasami tylko gaza sie wilgotna zrobi, a czasami
jest troche serwatki.
Nie wiem ile dni moze w lodowce stac, u nas znika zawsze do wieczora w
ponied
Czy tego sie nie piecze?
Jesli nie to w jakim czasie trzeba zjesc,bo sa surowe zoltka?
A porcja z 2 kg sera to chyba na kilka rodzin:D Musi byc dosc
masywne + duzo bakalii.
I jeszcze robisz z polowy skladnikow??
:D
--
***** 8-my CUD SWIATA *****
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/
Ponieważ święta właściwie niedługo, postanowiłam podzielić się przepisem na paschę -
kremową, bakaliową, która zawsze się udaje.
Pascha
150 g pokrojonych owocow kandyzowanych
50 g rodzynek
sok oraz starta skórka z jednej cytryny
cukier z prawdziwą wanilią
700 g twarogu (użyłam
No, moja pierwsza w życiu pascha zrobiona :) Właśnie wg tego przepisu.
Zmachałam się trochę, ciągle coś trzeba mieszać czy miksować i galaretka
(wstawiona do zimnej wody) próbowała mnie przechytrzyć i stężeć zbyt
szybko ;). Ale ostatecznie się udało. Sama masa przed włożeniem do formy była
Ten przepis jest po prostu perfekt! Dokladnie tak samo robimy to co
roku.
Dodatek Gerwazego: drobno pokrojone czeresnie (dobrze odsaczone)
pozostale po nalewce czeresniowej w ilosci okolo 20-25% (wagowo)
bakaliow .
Chcialabym zrobic Pasche na Wielkanoc. Tu gdzie mieszkam nie mam dostepu do twarogu.
Znalazlam nastepujacy przepis
Pascha
2 l mleka
laska wanilii
0.5 l kwaśnej śmietany
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
sposób przygotowania
Bakalie namoczyć, jeśli trzeba
uwaga znam ten przepis jest b stary , uważac przy owazaniu , nie zagotowac ,
potem to ma postac w garnku i dopiero odcedzac w gazie przez 6 godzin,
potrawa b smaczna i mozna sie od niej uzależnic i zostac łasuchem
smacznego
z tego przepisu
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=93691970&a=93761794
A dodam że to mój debiut w tej dziedzinie. Masa jest przepyszna, delikatne i kremowa. Teraz odcieka w wiaderkach. Dwóch, bo
Kiedy odwiedzam Kraków, śpię zwykle w moim ulubionym hotelu na Kazimierzu -
Ariel i zawsze, po prostu zawsze muszę zjeść paschę w arielowskiej
restauracji. Nigdy nie jadłam lepszej. Nie jest ani za bardzo śmietanowa, ani
serowa. Wyważona ilość bakalii... Marzy mi się przepis na coś takiego
Jak w temacie, macie jakieś sprawdzone przepisy na paschę? Najlepiej z
gotowego twarogu. Szukałam w internecie ale jest tyle różnych wariacji, że
sama już nie wiem, który przepis będzie dobry. Może ktoś ma swój wypróbowany
przepis i zechciałby się podzielić?
Lisko bardzo dziękuje Ci za ten przepis. Paschę robię co roku z żółtkami, ale
niestety tylko dla rodziny bo sama nie mogę jeść surowych jajek. Nigdy wcześniej
nie udało mi się znaleźć przepisu bez jajek. Dzięki wielkie:)
--
Niestety nie są:( ale dzięki za dobre chęci. Oprócz tradycyjnego przepisu, mam
też przepis na paschę z ugotowanymi żółtkami tartymi na tarce. Zrobiłam raz i
rodzinie nawet w miarę smakowało, dla mnie jednak smak gotowanych żółtek był
zbyt intensywnymi
Witam!
Pierwszy raz zabieram się za paschę wielkanocną, a właściwie za dwie. I mam następujące pytanka:
1. Czy zamiast wyłożenia paschy na gazę tj. czytam w większosci przepisów, można półokrągłe naczynie typu durszlak wyłożyć folią aluminiową do żywnosći, czy po zastygnięciu folia ładnie
Nie wiem z którego przepisu robiłaś, bo są trzy Kręglickiej. Przypomniałam sobie, że w zeszłym roku robiłam wg przepisu w którym trzeba wziąć mleko, nie ser i też zrobiła mi się zbyt mdła i mało serowa. W tym roku zrobię pewnie z gotowego sera.
Z tego przepisu robilam 3 razy:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40374022,40374022,0,2.html?v=2 Byla bardzo
dobra. Ale ja nie mam porownania, bo poza tymi trzema razami paschy nie jadlam ;-)
Bardzo ucieszył mnie Twój przepis. Nigdy nie robiłam paschy (u nas w domu się
jej nie jadło) i miałam ochotę spróbować w tym roku, ale odstraszały mnie surowe
jajka z uwagi na ciążę. A teraz pewnie zrobię. :)
Dokładnie ten, który jest na blogu dorotus - mojewypieki.blox.pl I tak, tam trzeba wziąć mleko, a nie ser. Zachęciły mnie zbiorowe zachwyty mówiące, że to rewelacyjny przepis. Ale gdyby nie wyrazisty smak bakalii, których dałam bardzo dużo - byłoby to właśnie mdłe i mało serowe. Miło, że nie tylko
km dziekuje za przepis
problem polega na tym, ze nie mam dostepu do twarogu :-)
--
kuchnia pod wulkanem
ja robię wg tego przepisu:
www.kuchniawioli.pl/desery/pascha/pascha.htm
jest nietrudny ale niestety trochę upierdliwy, ale to jest smak prawdziwej
paschy, nie z mielonego sera.
--
https
Ja z tego przepisu robilam, zawsze sie udawalo:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40374022,40374022.html
Fajny przepis na paschę jest w "Przekroju" nr.12 autorstwa Adama Geslera.On pisze żeby użyć slodkiego, tłustego twarogu, myślę, że może być serek mascarpone, skoro nie masz dostępu do twarogu.Ja bedę tak robić, zobaczymy co wyjdzie:) "Przekrój "można czytać on line.
Cudo!
Dzięki za przepis, niewykluczone że się bardzo przyda wkrótce, bo nie chce nam się piec
sernika na Święta :)
--
Podróżować lubię
into a bowl fold in the egg mixture and add the almonds and orange peel.
Refrigerate for 4-5 hours. Place in a double thickness of cheese cloth. Hang over a bowl in a cold place
and let it drain for 24 hours. Chill, serve cold.
tylko ten przepis znalazlam, robilam sernik na zimno z sera
Nie kupiłam mleka niepasteryzowanego na targu, więc mi się problem
produkcji sera rozwiązał :-)
Spróbuję dzisiaj tego nieszczęsnego półtłustego sera. Jeśli będzie
niedobry, to kupię drugi :-)
A głupia połaszczyłam się na kubełek, bo w którymś wątku
był "przepis" na foremkę do paschy właśnie
Przepis wygrzebałam z jakiejś starej gazety "Naj" (wydanie specjalne na
Wielkanoc). Pascha była b. smaczna, chociaż trochę się rozwalała przy
krojeniu. Ale smak kompensował tę "estetyczną niedogodność". Niestety zdjęcie
zrobione jest już po przekrojeniu ciasta na pół. Podaję przepis:
Dla 10
A czyli ta bez jajek? Mam przepis od Winoczerwone z jajkami wlasnie:)
I chyba wyprobuje obydwie:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki
ja robilam z http://niebowgebie.blox.pl/2008/03/wpis.html tego przepisu i nie byla zolta
masa jest dosc rzadka - tezeje po odstania w lodowce
Robię z bardzo podobnego przepisu, jest dobra. A będzie bardzo dobra, jeśli doda się spirytusu lub innego mocnego alkoholu. Ale spirytus imo najlepszy.
A masła to chyba ciutkę przydużo.
Kliknij na "Święta" i na "Wielkanoc" - 14 przepisów.
--
"Mądrej głowie dość dwie słowie".
Przepisy kulinarne są dłuższe.
Kilka przepisów tutaj:
kuchnia.kisa.pl/pasek.php?sw=1&co=wie#wie
--
"Mądrej głowie dość dwie słowie".
Przepisy kulinarne są dłuższe.
W sumie ten przepis wygląda na łatwy. Może na targu dzisiaj uda mi
się kupić mleko "swojskie". Tylko jakoś nie mam zaufania do tego
mleka z targu, sprzedawanego w butelkach po wodzie mineralnej.
Jeśli ten ser zrobię w ciągu powiedzmy 3 godzin, to wieczorem będę
już mogła robić paschę? Czy
Witajcie!
Mam zamiar zrobić w tym roku pierwszą w życiu paschę - w większości przepisów widzę kwaśną śmietanę - rozumiem że chodzi o ukwaszenie mleka by otrzymać ser - powiedzcie, czy śmietany homogenizowane i generalnie wszystkie dostępne w sklepach, te gęste, się do tego nadają? Mam w domu 18
W przepisie Winoczerwone zupelnie inaczej sie to robi-z mleka,jajek,smietany i
masla.
Ale nie bede tu konkurencji Lisce robic-podciagne watek w Kuchni:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Szczerze mówiąc nie chce mi się teraz studiować przepisów, ale pascha powinna mieć mimo wszystko smak, sera, jako dominujący, tyle, że nie będzie taka kwaskowata jak twaróg.
No i jest to również kwestia dodatków.
--
http://merrygoround.blox.pl/resource/WitoldRozbicki.jpg Gdybym ja był
Zrobiłam, z małymi modyfikacjami: zamiast owoców kandyzowanych użyłam mieszanki
owoców suszonych (śliwki, gruszki, jabłka, morele, brzoskwinie, daktyle) i
suszonych wiśni. Dodałam z grubsza posiekane migdały, a ser utarłam z laską
wanilii. Pascha wyszła przepyszna, bardzo kremowa, wilgotna i
no ona lekko zoltawa jest-nie wiem jaki mialas dokladnie przepis,ale z tego wychodzi swietna:)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,109589060,109589060.html
--
https
Prosze, tu sprawdzony przez Liske przepis:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76631836.html
--
Pies: dają mi jeść, kupują zabawki, dbają o mnie - muszą być bogami!
Kot: dają mi jeść, kupują zabawki, dbają o mnie - muszę
No wiem, że chyba powinnam sama.... Ale w osiedlowym sklepie mleko
tylko pasteryzowane. Może być takie?
I jeśli mogę prosić o przepis :-) Bo babcia mnie uczyła wiele lat
temu twaróg robić, ale z samego mleka. I to zsiadłego.
--
Masla mozna dodac mniej, ale deser bedzie sie bardziej kruszyc. W moim przepisie jest wspolczesna kostka - 200g, czyli niewiele mniej przy podobnych proporcjach.
Zamiast spirytu - o ile - dodalabym jakiegos likieru owocowego, najlepiej cytrusowego.
--
cute but psycho. things even out
Ja robię od kilku lat z żółtkami ubijanymi na parze. Mogę wklepać przepis, jeśli
takie jajka są wystarczająco ugotowane dla Ciebie ;)
--
Grant me(..) the wisdom to hide the bodies of those people I had
killed today because they pissed me off. Amen.
Co roku robie pasche i mam multum przepisow, ale ... z surowymi zółtkami/jajkami.
W tym roku - moze nie psychoza, ale "dmuchanie na zimne"? - no, w kazdym razie
szukam przepisów na pasche BEZ surowych jajek. Znalazlam jeden, ale troche
mnie przeraziła ilosc zołtek (wiem, ze na Świeta i tak
Widziałem parę dni temu w telewizorze przepis na paschę! Bardzo interesujący? Najbardziej spodobało mi się robienie twarogu na tę paschę:
1. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Dodaj je razem z pozostałością laski do mleka, mleko zagotuj.
2. Śmietanę ubij z jajkami, wlej do
Trzy lata sie zbieralam:)Taka "porzundna" gotowana:)Mmmmm:)
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/rc/qi/yic0/PBqm7hoBENYVas6aBB.jpg
przepis tu:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,109589060.html
upieralabym sie przy wersji mrozonej, bo akurat ja zrobilam na Swieta i sama
sie nie moglam nazachwycac jaka dobra:)). wstyd mi, bo nie podalam w przepisie
ilosci pudru - trzeba go dac do smaku - skoro sery rozna miewaja kwasnosc
Przyznam,ze ja nie znam przepisow z zelatyna;)Tu watek z Kuchni
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=93878085&v=2&s=0
gdzies mialam przepis sprzed 2 lat chyba-jak znajde to wkleje:)
I Tobie rowniez
Składniki: 1 kg tłustego twarogu,
10 dag masła,
1/2 szklanki śmietanki kremówki,
6 żółtek,
40 dag (2 szklanki) cukru pudru,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu).
Sposób przyrządzenia:
Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć,
zdjecie i przepis skopiowane z 66.102.9.104/search?
q=cache:4pLmdAyCbLQJ:tyitwojdom.wp.pl/kat,24663,wid,8826933,wiadomosc
i.html+Pascha+herbaciana+z+galaretk%C4%85&hl=pl&ct=clnk&cd=2&gl=pl
plisss,
dopisz sie do jednego z dwoch watkow o tej potrawie. znajdziesz je pare postow
pod twoim.
ulatwi to reszcie szukanie przepisow
--
Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories
Sernik gotowany :) Moj osobisty serniczy faworyt.
Robie w innej wersji, np bez margaryny i smietany, a za to z
jogurtem i maslem, ale odkrylam, ze wychodzi najlepszy, jesli mleko
podgrzewa sie nie do wrzenia, ale do okolo 70C (tak na oko). Masa
serowa i tak sie zwarzy, a bedzie miala o wiel
Chodzi mi o przepis z kawy czy herbaty - było parę dni temu.
Może ktoś ma inny sprawdzony?? :)
Podam Ci dwa przepisy, jeden jest bardzo prosty, drugi bardziej pracochłonny.
PASCHA KLASYCZNA
2 l mleka, 4 szklanki śmietany, 25 dag masła, szklanka cukru, 8 jaj, bakalie
[migdały, orzechy, smażona skórka z pomarańczy, zapach waniliowy
Mleko zagotować. Smietanę i jaja zmiksować, wlać do
Kupiłam doniczkę :-)
Z braku dostępu do wanilii zmodyfikowałam przepis dodając do masy rumu ;).
Wyszło pycha!!
Pascha wejdzie do naszego kanonu świątecznych potraw :)
Dziękuję.
--
Pozdrówka
AlexK
niech żyje siadełko, wiertałka, kapć i górnierze :D
Robiłam kiedyś z gotowego twarogu, ale odkąd mam ten przepis (b. podobny do Twojego) nie wróciłam do starego. Nie robię klasycznej paschy tylko taki mini torcik - Spód tortownicy wykładam biszkoptami nasączonymi kawą i spirytusem. Do masy dodaję rodzynki i płatki migdałowe (bardzo pasują i
:
www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bez-pieczenia/418-przepis-na-pascha-wielkanocna
i chyba rzeczywiscie zrobie z połowy kilograma twarogu; Fetti, jak myslisz, czy mozna do tego sera dodac utarte orzechy włoskie i laskowe razem z migdalami - jeśli tak to ile - zeby nie za dużo... i jeszcze jedno czy rzeczywiscie musze wygrzewac te mase serową w wodnej kąpieli?
boje sie że cos
Bardzo proszę o taki przepis.Kupiłam przez nieuwagę takie coś i
jeszcze do tego terminowane.Chciałabym wykorzystać,szkoda wyrzucić
przecież.Dziękuję z góry!
Ja swoją paschę rok rocznie robię wg przepisu:
75 dag tłustego białego sera
10 żółtek ugotowanych na twardo
kostka masła
25 dag cukru
1 laska wanilii
po 10 dag orzechów, migdałów i rodzynków
skórka kandyzowana z pomarańczy
Orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem, ostudzić i obrać. Żółtka
prosić o przepis :-)
Proszę uprzejmie. Wydawało mi się, że zamieszczałam w GP, ale nie mogę znaleźć,
więc w wklepię.
3 litry mleka
4 kwaśne śmietany (procent dowolny, byle były kwaśne, takie "wczorajsze", nie
superświeże i rzadkie)
6 jajek
Mleko zagotować, wlać śmietanę rozbełtaną z jajkami
Hej Larysa, dzięki za podzielenie się wspomnieniami i przepisem. A Twój polski?-
nie przejmuj się! Jest OK!Wesołych Świąt!
I to wszystko przepisy "krakowskie", a ileż to jeszcze ukrywa się wśród
przepisów rosyjskich i ukraińskich skąd paska pochodzi!
Pascha (łatwa):
1 kg twarogu tłustego
25 dkg masła
3 szkl.cukru
10 gotowanych żółtek
2 całe jajka
laska wanilii, bakalie
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym,surowymi jajkami.Ciągle ucierając
dodawać po łyżce: skręconego przez maszynkę sera i gotowane żółtka.Dodać
bakalie.Do lodówki
jedyna chyba warta większej uwagi rzecz podczas świąt, które się właśnie
rozgrywają.. Robię ze zblizonego przepisu. Wychodzi pycha (chociaż cholera jest
słodka, jak dla mnie)
Podchwytliwe a może i nie ;) Paschę jada się w Wielkanoc.... a dokładniej w
niedzielę - przynajmniej u mnie w rodzinie :)
Moze nie robic w doniczce ;) ale np w durszlaku :):)
Smacznego
ulcik
--
edziecko_ulcik czyli Ulcik ( na edziecku) Mama dwójki kochanych szkrabów czyli
Karoliny
Pascha waniliowa
Rewelacyjna ....poprostu przepyszna od kilku lat robię ją w ..... zwiększonej
tzn. potrójnej porcji
Czyli:
1 kg sera tłustego twarogowego ( ja biorę ten w pudełkach na sernik)
20 dkg masła
1 śmietanka 12%
30 dkg cukru pudru
6 żółtek
1 laska wanilii
po 10 dkg
A przepis na paschę wołyńską mogłabyś także zamieścić?
--
Blog reakcyjny: Predator XL - ostateczny łowca komuchów
cześć, znacie jakiś fajny przepis na ciasto bez pieczenia?? Sernik Oetkera itp
odpada. Jutro goście, a ja znalazłam tylko przepis na paschę.
Kilka miesięcy temu był przepis w dodatku do Wyborczej jako przepis kuchni
rosyjskiej,poszukaj.Przepis wypróbowałem ,poscha jest naprawdę doskonała.Ten
przepis z mlekiem trochę dziwny a poprzedni dość podobny do oryginału ale za
dużo żółtek.
było, ale moze macie jakies jeszcze inne ciekawe przepisy?
w zasadzie piszcie wszystko co robicie tylko blagam bez wpisow typu - nic nie robie, jade na gotowe, swieta sa dla frajerow itp itd.
--
Jeśli przechodzisz przez piekło nie zatrzymuj się.
Winston Churchill
ja tez chce zrobic pasche ale forma dla mnie w sumie jest sprawa trzeciorzedna:)
macie swoje ulubione przepisy, robicie to cudo?
--
Szable w dlon!
i
sabba-tu.blogspot.com/
.
Pascha dość pracochłonna, ale wychodzi dobra i delikatna.Polecam.
Ja robię ją co roku.
Pytanie podchwytliwe ;)
Kiedy wg tradycji je się ten specjał??
Dzięki za przepis :), Jutro kupię nową doniczkę ;)
--
Pozdrówka
AlexK
niech żyje siadełko, wiertałka, kapć i górnierze :D
Jadlam u znajomych, wydebilam przepis, wyszlo tak samo, wiec sprawdzony :)
2 l mleka 2%
1/2 l smietany 18%
6 jaj
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 1/2 kostki masla
sok z 1-2 cytryn
rodzynki
Mleko zagotowac, na gotujace sie mleko wlac wymieszane ze smietana jaja.
Podgrzewac ciagle mieszajac
ja robilam w zeszlym roku z sera wlasnej roboty podobnego do ricotta
(wg lekko zmodyfikowanego przepisu na miekki panir)
wyszlo genialnie
nie pamietam przepisu, ale wydaje mi sie, ze byla w nim kwasna
smietana
wszystko zalezy od jakosci sera, ktory masz
Konsystencja: zależy od przepisu, wg którego robisz. Ja robię z sera twarogowego
i jest mocno zwarta (odcieka 2 dni), jak sernik; podobno pascha z gotowanego
mleka jest delikatniejsza.
Pozdrawiam
Ola
Pani Laryso, Pani polski jest piekny a przepis na babci pasche wzruszajacy. Jak
dobrze, ze sa ludzie , ktorzy potrafia pieknie odpowiadac , wzbogacajac tresc
artykulow. Byloby pieknie poznac Babcie i dobrze, ze Pani kultywuje jej
wspaniala sztuke gotowania
ja znam inny przepis na paschę:
-3l mleka
-0,5l kwaśnej smietany
-5 jajek
-1 szkl. cukru
-0,5 kostki masła
-1 cukier waniliowy, lepiej wanilia
jajka rozbić ze śmietaną, wlać do gotujacego się mleka (jeśli nie chce sie
zrobić twaróg, można dodać trochę kwasku cytrynowego albo octu