wg Dorotus
mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół
szklanki)
180 ml letniego
robie czesto na ciescie drozdzowym, ale pomimo ze mak mokry to
ciasto szybko wysycha. Czy lepszy bedzie na ciescie kruchym?
Czy ktos poratuje mnie super sprawdzonym przepisem na taki makowiec?
Z gory wielkie dziekiM
Polecam ten przepis na makowiec. Ja piekę taki makowiec co roku. Przepis: https://youtu.be/OdFMTXQSyGQ Tekst linku
proszę pomóżcie - co roku piekę makowiec zawijany drożdzowy i wsztstko
wychodzi O.K. gdyby nie odstająca u góry skórka ,co żle robię pozdr SISI
piekłam tego makowca na te święta... absolutna rewelacja, żaden inny makowiec nie
wchodzi w grę. Zwijałam go jak dywan i wszyscy się dopytywali jak to możliwe, że takie
cienkie drożdżowe ciasto wyszło i tyle maku z bakaliami. Udało mi się kawałek zamrozić i
po rozmrożeniu był równie pyszny
Pierwsze zdjęcie super, chociaż ja czekolady i wiórków na makowcu nie uważam za
dobry pomysł:)) Musowo lukier! Ale ten tak wygląda, że chyba zmienię poglądy;)
--
Uwielbiam:)
Piekny ten Twoj makowiec:) z przepisu dorotki zawsze wszystko sie udaje
koncertowo;-)
--
zajrzyj!
sweetspoon.blogspot.com/
Ciasto półkruche do makowca:
4 szklanki mąki
2 żółtka i 1 całe jajko
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru + waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 2 łyżek śmietany
Zagnieść składniki ciasta i włożyć do lodówki.
W tym czasie przyrządzić mak.
Jeśli chcesz mak przykryć ciastem, to 2
Bardzo dobry przepis na makowca, jesli ktos planuje robić na świeta, zawsze sie udaje :)
Z tego przepisu wyszły mi 3 makowce (jak na zdjeciu), każdy 35 cm długosci...
Ciasto drożdżowe:
-3 szklanki mąki pszennej
-180 ml mleka
-150 g margaryny
-6 żółtek
-45 g drożdży
-6 łyżek cukru
-1
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,88762101.html
nie doczytałam, że to ma być zawijany. Podałam link z Galerii, może taki?
a ja właśnie nie lubuję się za lukrowanymi makowcami, zresztą lukier był na
pierniku i keksie, więc ileż można ;)
--
Buba79 :)
Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
no właśnie, jak go zrobić? znalazłam w necie kilka przepisów, ale jakoś "nie
podchodzą"... z kruchym czy drożdzowym ciastem lepiej? I chciałabym, żeby
maku było duuużżżoo:))))
Dziękuję z góry.
Strasznie duzo drozdzy dodaje sie do tego ciasta. Normlanie na 3 szklanki maki =
1/2 kg jedno opakowanie suchych drozdzy (7g).
ostatnio wypróbowałam ten przepis:
0,5 kg mąki pszennej,
200 ml mleka
5 dkg drożdży
6 dkg cukru
20 dkg masła.
cukier waniliowy
BEZ JAJ! też się zdziwiłam
Rozrobić drożdże z 2 łyżkami cukru. Odstawić aż drożdże urosną.
Przesianą mąkę wsypać do miski.Rozpuścić masło, dodać mleko,cukier, cu
wlasnie taki zawijany makowiec z kruchym ciastem i wole w wigilie sie
nie przekonac, ze mi nie wyszedł.
dzieki za odpowiedz
--
Doświadczenie uczy nas tylko tego, że wciąż niczego nie uczymy się z
doświadczenia
George Bernard Shaw
Nie wiem, co by tu jeszcze... Białka nie roztrzepuję, leję ze słoika z zapasów
(po zużytych żółtkach) bezpośrednio na placek i rozcieram ręką. Zawijam bez
szczególnej troski o to, by było luźno, ale z dbałością o to, by paczkę dobrze
zawinąć. To znaczy ucinam dugi kawałek papieru, roladę
Co zrobic żeby drożdżowy zawijany makowiec nie pękł w czasie pieczenia? Z
góry dziękuję za wszelkie wskazówki ;-)
Gość portalu: bef napisał(a):
>
> Nie wiem, co by tu jeszcze... Białka nie roztrzepuję, leję ze słoika z
zapasów
> (po zużytych żółtkach) bezpośrednio na placek i rozcieram ręką. Zawijam bez
> szczególnej troski o to, by było luźno, ale z dbałością o to, by paczkę
dobrze
SMAROWAŁAM białkiem ale może za mało, czy białko ma być roztrzepane?
w papierze piekłam raz i papier wpiekł mi się wciasto nie mam wyczucia na ile
lużno zawijać w papier,?nigdy nie nakłuwałam czy to ma jakieś znaczenie?
pozdr SISI
Ja wiem z doświadczenia że zapobiega odstawaniu wyłącznie zawijanie ciasta w
papier do pieczenia, w miarę luźno, by ciasto miało jak troszkę podrosnąć.
Strucle są bardzo ładne i równiutkie. Nie tylko zresztą z makiem ale i z masą
czekoldadową na przykład.
pomocy,może ktoś zna przepis na ciasto jak w tytule?
w necie znalazłam tylko na ciasto z serem,pewnie też pyszne,ale nie wiem czy
będę umiała zrobić ,a kruche juz kiedyś robiłam,niestety przepis zgubiłam.
figaro1 napisała:
> Ja wiem z doświadczenia że zapobiega odstawaniu wyłącznie zawijanie ciasta w
> papier do pieczenia, w miarę luźno, by ciasto miało jak troszkę podrosnąć.
> Strucle są bardzo ładne i równiutkie. Nie tylko zresztą z makiem ale i z masą
> czekoldadową na
A jaka jest różnica? Makowiec zawijany i nie zawijany tak samo będzie makowcem.
Pomyślałam jeszcze o nakłuwaniu ciasta, by zrobić kanały ujścia pary. Nie wiem,
czy tak się robi (pieke w papierze i tak nie robię), ale gdy wyobraziłam sobie,
że mogłabyś się poratować manewrem z makowcem modernistycznym (tzn foremke
wylepić ciastem, nałożyć mak, przykryć ciatem, docisnąć je
A czy smarujesz ciasto przed położenie maku białkiem ?(Na rozwałkowany placek
trzeba wylać ok 1 białka, może nieco mniej, rozprowadzić ręką i dopiero kłaść
masę).
Ja dodaję do tego jeszcze zawijanie rolad w papier do pieczenia, po upieczeniu
są ca tak samo cienkie, jak przedtem.
Chętnie
Masz rację. Nazwa strucla makowa jest bardziej doprecyzowana, i wiadomo że chodzi o makowiec zawijany. Na makowiec nie zawijany, mówimy raczej placek z makiem.
Tak przynajmniej jest w cukierniach warszawskich.
Ten makowiec wygląda bosko, dlatego też chcę spróbować go upieć - choć nie wiem
czy osiągnę podobny rezultat. Zobaczymy. Nigdy w życiu jeszcze nie piekłam
makowca i obawiam się tego zawijania, ale może nie będzie tak źle.
Zastanawiam się tylko nad tym jak przechować go do świąt, aby nie
https://www.youtube.com/watch?v=nCQ4kzxQp1E;;nCQ4kzxQp1E;;https://i.ytimg.com/vi/nCQ4kzxQp1E/default.jpg;;Tradycyjny Makowiec Zawijany / Oddaszfartucha
Zachęcona pięknymi zdjęciami makowca zrobiłam i ja .Nie wiem jaki popełniłam błąd ,ale
ciasto wcale mi nie wyrosło, chociaż po upieczeniu makowiec dobry w smaku.
Bardzo prosze o pomoc.
Ostatni raz jak bylam w Polsce, kolezanka zamowila
dla mnie makowiec z sernikiem, Cos Cudownego!!!!
Zawsze robilam makowiec zawijany albo sernik, nigdy nie pieklam ich razem.
Sprobowalam przepis ktory sciagnelam z internetu, ale to nie to!!
Jakby ktos mial moment czasu
Prze-pięk-ny!!!!
Aż mi zapachniało z monitora - rany, jak ja uwielbiam makowce!!!!
sylwia.g21 napisała:
> dorotus, zaraz zabieram się za pieczenie twoich cudnych makowców, cała jestem w
> nerwach bo mam Rodzinę na Wigilii...trzymaj kciuki
> a tak przy okazji...po co spirytus do ciasta? mam i dam, ale ciekawa jestem..na
> pisz
Pewnie, że trzymam kciuki
Witaj Kasiu!
Mrożę już po upieczeniu, jak dobrze wystygną, nie ozdabiam jednak lukrem. 3 makowce
to dla nas za dużo jak na jeden raz :)
Wkładam do woreczka, potem po prostu wyciągam i zostawiam aż dojdzie do siebie, są
ok, nic się z nimi nie dzieje :), jakby były pieczone dzień wcześniej
jejeu cudo
a mialam nie robic makowca ale po takich widokach nie ma mowy
jutro pieke :D
--
zimo ? gdzie jesteś ? tęsknie za tobą ....
Nie mam zdjęć ale moje makowce wyglądały,dokładnie jak Thiessy.
--
"Pieniądze to władza,seks to władza
więc
seks za pieniądze to forma wymiany władzy."
nienawidze tego forum!!!!!
zawsze jak tu wchodze obsliniam klawiature!!!!
;-)
makowiec wyglada przepysznie! moglabym przysiac, ze czuje zapach! :-)
Piekne sa wasze makowce i dzieki tym zdjeciom moge napasc oczy bo zoladka nie przez
ograniczenie cukru w moim zyciu do zera :D
Pozdrawiam świtnych kucharzy - ja tez dązę dzieki wam do mistrzostawa;=)
Trzymajcie kciuki - dwa makowce siedzą w piekarniku!
Ciekawa jestem efektu końcowego. Jak upieką się to się pochwalę, jak będzie
oczywiście czym się chwalić.
Jestem pełna obaw, ponieważ moje ciasto wyszło dosyć zwarte i nie było klejące.
Dzięki temu miałam ułatwione wałkowanie, ale
dorotus, cuuudny ten makowiec, chcę go upiec na święta ale..
jeśli owijasz go szczelnie pergaminem to jak on ci się zrumieni na wierzchu ?
czy dobrze wszystko rozumiem?
pozdrowienia
Makowiec wspaniały wg tego przepisu nie miałam spirytusu wlałam 1,5 łyżki wódki, a do
maku dodałam 2 ubite na pianę białka, mozna więcej (już ze swojego przepisu to
wzięłam) najlepsze życzenia świateczne , życzę Ci wielu wspaniałych wypieków w
nowym roku :)
Jak z cukierni! Piekny! :)
A moja babcia robi makowiec z ciasta krucho-drozdzowego... Kochani, to jest niebo w
gebie. Minimum ciasta, maksimum maku z bakaliami... A usmiech po tym jest
zniewalający... ;P
--
dorotus, zaraz zabieram się za pieczenie twoich cudnych makowców, cała jestem w
nerwach bo mam Rodzinę na Wigilii...trzymaj kciuki
a tak przy okazji...po co spirytus do ciasta? mam i dam, ale ciekawa jestem..napisz
Zrobiłam i wyszły suuuuper makowce! Jestem z siebie dumna.
Zostało mi masy makowej i tak się zastanawiam czy możnaby ją taką gotową zamrozić?
Jak myślicie? Oczywiście teraz już jej nie ma (mąż zjadł) ale pytam tak na przyszłość
Chciałabym pierwszy raz zrobić makowiec (taki zawijany,zrolowany).
Czy może ktoś z Was podać jakis w miarę łatwy przepis.Od razu mówię,że nie
jestem specjalistą w tej dziedzinie.
Blagam, powiedzcie mi jak zrobic dobry makowiec, nie konieczie zawijany,
i taki wilgotny:)))no i latwy do zrobienia.
Jesli chodzi o ciasta to jestem cienki bolek, ale uparlam sie , ze w tym roku
sie przemoge i zrobie.
rozmrożeniu, czy nie robi sie ciapciate?I dobre jest takie rozmrażane?
Jak długo moze być w zamrażalniku?
Przepraszam że tyle pytań na temat mrozenia, ale ja nigdy jeszcze ciast nie mroziłam, a
chciałabym upiec tego makowca , i część zamrozić, na sylwestra jak znalazł będzie.
sylwia.g21 napisała:
> dorotus, cuuudny ten makowiec, chcę go upiec na święta ale..
> jeśli owijasz go szczelnie pergaminem to jak on ci się zrumieni na wierzchu ?
> czy dobrze wszystko rozumiem?
Owijam go szczelnie papierem do pieczenia, a jednak...temperatura robi swoje i
placki biszkoptowe na duzych
blachach, jak wystygną zawija z makiem i jeszcze raz podpieka. Też pyszne, ale
chyba najlepsza to jest strucla...
--
pozdrawiam
Aga z Agatką-Gagatką 3,5 latką :)
A więc... Zrobiłam jednak z maku mielonego dwukrotnie na sucho - moja maszynka
do mielenia nie dała rady z mokrym ;) Potem zalałam gorącym mlekiem.
I wyszło :)
Niestety zdjęć nie mam.
Aaaaa, Dorotuś, mam też na stole sernik wiedeński z Twojego przepisu... Również
sie udał :D
Wesołych Świ
mirika1 napisała:
Czy wystarczy zawinąć ciasto w folię i trzymać w jakimś chłodnym miejsc
> u?
Dokładnie :), mozna też np. w lodówce.
powodzenia!
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)
berlinetka napisała:
> czy spirytus mogę zastąpić wódką
Jak najbardziej. Daj jednak wiecej wódki.
I pamiętaj by nie polac bezpośrednio po drożdzach.
pozdrowienia :)
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (stro
Mam taką specjalną maszynkę do mielenia maku. Miele się mak na sucho:
aukcja.onet.pl/show_item.php?item=151908760
Moja teściowa, jak i jej sąsiadki chodzą do piekarni mielić mak w podobnym młynku, tylko
elektryczn
Cieszę się, że smakował...pozdrawiam :)
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)
Krysiu dziękuję za przepis. Na wierzchu tylko polukrowałam (lukier z sokiem
cytrynowym). Naprawdę dobre ciasto, nie będę więcej się męczyć z zawijaniem
makowców, bo nie za bardzo mi to zawijanie wychodzi.
Świetnie! Wesołych!
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie
Dziewczyno!Przepis wydaje się bardzo dobry ale pod warunkiem,że zamiast margaryny
zastosujesz dobre,sprawdzone masło.Margaryna to w skrócie:choroby
kobiece.Podyskutujcie o tym.Pozdrawiam serdecznie.
--
sanocki2
Moze z drożdzami cos było nie tak? Albo nie trzymałas w ciepłym miejscu?
pzdr
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)
Pozwól ciastu podwoić swoją objętość :)
Pamiętaj, że bedzie klejące, musisz podczas wałkowania podsypywać mąką, ale śmiało,
to mu nie zaszkodzi, byle sie nie kleiło :)
pzdr
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (stron
Dziękuję za świetny pomysł z papierem.Zawsze smakowo miałam super , ale skórka
mocno odstawała .Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Ślina mi zalała klaakwiaskioture ...
wrrrrrr
--
pozdrawiam, GINGERS
"Kim jest przyjaciel? To jedna dusza mieszkająca w dwóch ciałach."
Drożdże miałam dobre , ale wsypałam za dużo cukru.
Nie wiem czy to ciasto ma być klejące( a moje takie było) i jak długo ma stać w ciepłym
miejscu,czy trzeba je długo wyrabiać. Pozadrawiam .
Zrobiłam -jest pyszny.Dwa zamroziłam a jeden zjedliśmy natychmiast.Pomysł z
pergaminem super, mi trochę maku wyszło z ciasta a i tak nic sie nie sypie .Wspaniały
przepis-Dzięki wielkie!!!
--
moje skarby to Piotruś i Karolinka
Super przepis, zawsze się udaje: 1/2 kg mąki, 3 żółtka, 20 dkg masła lub
margaryny, 1/2 szklanki curku, 10 dkg drożdży rozpuszczonych w kwaśnej
śmietanie, wszystko dobrze wyrobić i włożyć do lodówki (śmietany tyle, żeby nie
było za rzadkie).
Masa makowa: 1/2 kg maku sparzony i 3 razy przekręc
sanocki2 napisał:
> Dziewczyno!Przepis wydaje się bardzo dobry ale pod warunkiem,że zamiast margary
> ny
> zastosujesz dobre,sprawdzone masło.Margaryna to w skrócie:choroby
> kobiece.Podyskutujcie o tym.Pozdrawiam serdecznie.
Sanocki2!
Dyskusja może bedzie ale zaproponuj ja
Też pierwszy raz w życiu.
Wyszedł wspaniały,taki jak lubię,mało ciasta,duzo masy.
Zrobiłam z gotowej masy,dodałam tylko ubitą pianę.
Pyszny!
Zamroziłam nieco,będzie na później.
--
"Pieniądze to władza,seks to władza
więc
seks za pieniądze to forma wymiany władzy."
Właśnie sobie rośnie. O maaatko ależ jestem przejęta. Pierwszy raz w życiu robię ciasto
drożdżowe! Trzymajta kciuki:)
Mam pytanie. Ile to ma rosnąć? Godzinkę? Dłużej?
anna451 napisała:
> proszę mi podpowiedzieć czy mak suchy można zmielić w melakserze
Szczerze mówiąc nie próbowałam, ale jeśli masz na mysli mikser,to bałabym się, że sie
spali...a zresztą mielę zawsze mak mokry, nie suchy...
Moze ktos, kto mieli czymś innym niz maszynką sie wypowie :)
Dziekuję za wszystkie miłe slowa:)
Mam nadzieję że równie dobrze bedzie Wam smakował.
pzdr
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)
mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
robię od kilku lat, tylko wygląda na trudny - marne szanse że nie wyjdzie ;)
--
Jeszcze trochę i świat będzie mój :)
przepisu?
ale nie wiem, "moje ciasto" piecze się z owocami jakieś 50 minut, jak mak to wytrzyma.
może macie jakieś gotowe przepisy na mojego wymarzonego makowca?
ps cała rodzina zawijane piecze;/
tylko wy mi zostałyście;P i internet ale wam ufam bardziej ;)( aż zacytuję chłopa mego co
w zeszłym roku w lato robiłam makowiec ale taki na blasze niezawijany z
wisniami pycha
Może chcesz przepis na drozdżowe,też zawijane, zawsze mi wychodzi. Jeśli chcesz
to służę:)
ja zawsze zawijam w papier do pieczenia zostawiając tylko trochę miejsca, by
mogły urosnąć w trakcie pieczenia; zawsze wychodzą kształtne i mak nigdy nie
odstaje
pozdr
ewa
Ania, a może być zawijany makowiec? jesli tak, to ten przepis jest świetny, jest to przepis na 3 zawijane makowce, ja robiłam 2, więc wszystko dzieliłam na odpowiednią ilość potrzebną mi do dwóch :))
spróbuj
Polecam zrobilam na Swieta Bozego Narodzenia wyszl super wg tego przepisu
zmodyfikowanego do warunkow amerykanskich czyli zamiast
maku - uzylam gotowej masy makowej ktora mozna kupiw chyba w kazdym grocery
store masa makowa w puszce i zamiast "zywych drozdzy" uzylam instant wg
miary z tej
Może być jeszcze krucho-drożdżowe, siekasz jak na kruche ale dodajesz drożdży.
Ale nie mam przy sobie przepisu. :(
Pomocy :( Zaczęłam robić makowca z tego przepisu:
mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
Zamiast 3 strucli chciałam zrobić 2 i tak podzieliłam składniki, żeby było na
2. Ale zapomniałam zmniejszyć
Zgodnie z podpowiedzią koleżanki,która pracuje w cukierni(ciastkarni)makowce
piekę w papierze do pieczenia.Zawijam całego makowca,piekę,a póżnie studzę w
tym samym papierze.Makowiec jest soczysty i wilgotny,taki właśnie jak lubię.
Pozdrawiam. :)
Jeszcze ze świątecznego stołu :)
Znany również jako makowiec jabłkowy - alternatywa dla tradycyjnego makowca
zawijanego, bez grama mąki, za to z jabłkami - mokry i pyszny :)
2 szkl. maku, 1 szkl. cukru, 5 jaj, 1/2 kostki masła, 1/2 kg jabłek, 4 łyżki
bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do
Też kiedyś robiłam zawijany, pierwszy i ostatni raz, koncertowo spieprzony mimo trzymania się przepisu. Po prostu piekę teraz zwykłe makowce, niezawijane.
Tak naprawdę najlepsze są makowce w ogóle bez ciasta, te bardzo mokre ;)
A zawijane zwykle są dla mnie za suche.
--
Dobre decyzje są
Papier do pieczenia to rodzaj pergaminu w miodowym kolorze, czasem z
wyrysowanymi roznosciami jak np. pajacyki, domki do pieczenia itp.
Jest on uzywany obustronnie i nie wymaga smarowania.
Ja moje makowce rowniez zawijam w ten papier i zostawiam troche miejsca do
rosniecia wzwyz, ale i na
mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany
W wigilię i wielki piątek piekę. Mak przygotowuję wcześniej. Można mrozić, ale bez lukru - lukruję po rozmrożeniu i sypię makiem.