Mam dobre, bogate leczo wg mojej wersji - papryki, pomidory, cebula, cukinia, czosnek, pieczarki, podsmażany boczek wędzony i kiełbaska.
Jak jecie? Z ryżem czy z makaronem, a może tylko z pieczywem?
Leczo. Kto zna jakiś dobry i sprawdzony przepis? Proszę o propozycję na jaskiewiczmarta@interia.eu
Dziewczyny poproszę o wasze pomysły na leczo, najchętniej b. niskokalorczne ale pożywne:)
Chdzi mi o ugotowanie dużego gara lecza by starczyło to na 2-3 dni czyli żeby wyszło tego jakieś 6l. A i czy takie leczo można zapasteryzować w słoikach 1l?
--
A. 2009
Myślę, że leczo jest taką potrawą, która potrzebuje dużo serca i umiejętności. Twierdzenie, że to łatwa potrawa nie jest uprawnione. I jeszcze jedno - pamiętajcie proszę, leczo to nie gulasz warzywny, to kulinarne wyżyny.
Podalas bardzo dokladny przepis na leczo. Ja od lat mieszkam na Wegrzech i co
zrozumiale czesto jadam ta potrawe. Spotykam sie tam z pewnym urozmaiceniem
tegp podstawoewego przepisu. Oprocz pomidorow i papryki mozna dodac jeszcze
cukini albo baklarzan. Zamiast - albo razem - kielbasy czy
czytając ten wątek
forum.gazeta.pl/forum/w,77,137674179,,Leczo.html?v=2 na forum "Kuchnia"
nabrałam ochoty na leczo. Zrobiłam tak jak napisała Mitta i kolejny raz się
przekonałam że czasem
dziewczyny przepraszam jak znow powielam jakis watek
szukam od godzinki u was na forum przepisu na leczo
bardzo dawn nie robilam lecza a sasiadka wczoraj przyniosla mi cukinie i papryka d siebie z ogrodka
i jeszcze pytanie:mam tylko jedna duza cukinie i 9 malutkich swierzutkich,czy one sie
kostkę, przełożyć do garnka, dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić do miękkości . Pod koniec duszenia dodać koncentrat i wymieszać.
Zdjęcie potrawy dostępne http://swiat-smaku.blogspot.com/2013/01/leczo.html tutaj
mmm....własnie jestem swierzo po zjedzeniu Lecza. dopiero
stawiam pierwsze kroki w kuchni więc czegoś zabrakło. ale
uwielbiam. co mnie niezmiernie zdziwiło, w przepisie nie ma
cukini. ja osobiście znam wersję z cukinią i inna niemieści mi
się w głowie...ekhem...w brzuszku. i moja mama i
1. mam zamiar zrobić dużą porcję i chciała bym ją zamrozić, czy można to
zrobić i jak długo leczo może być przechowywane w postaci zamrożonej?
2. oprócz podstawowych skladników (pomidory, cebula, papryka) co jeszcze
dajecie?
Pozdrawiam
Jeżeli ktoś jeszcze nie zrobił to podaję przepis, który pochodzi z książki
Roberta Makłowicza PODRÓŻE KULINARNE ROBERTA MAKŁOWICZA SMAK WĘGIER
LECZO
4 duże cebule
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 kg żółtej papryki
2 ostre zielone lub czerwone papryki
1 kg dojrzałych pomidorów
3 ząbki
na 4 duże porcje
2 duże cebule
duża cukinia (ale taka lipcowa, a nie ogromna wrześniowa)
papryka czerwona - 1 lub 2
pomidory - 3 duże
kiełbasa węgierka paprykowa 1 długa laska (do kupienia w warszawskich sklepach, powiem
tak... w życiu mi takie leczo nie wyszło jak z ta kiełbasą)
pasta
o tej porze roku wstyd nie zrobić choć raz lecza!!!
potrzebne będą:
2 nieduże cukinie
3-4 cebule
6-10 kolorowych papryk
30 dag pieczarek
4 pomidory
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
curry
majeranek
to wersja wegetariańska, ale dla mięsożerców..:
30-40 dag boczku
0,5-0,7 kg
Mam problem, zrobiłam do słoików leczo z przepisu (papryka, pomidory, cebula
gotowane pół dnia) i dzisiaj odkryłam, że w prawie każdym słoiku robi się
pleśn (na razie jest jej mało więc mam nadzieję, że da się jeszcze uratować).
Może ktoś wie jak się je konserwuje i gdzie mogłam zrobić błąd.
ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki
majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku.
wkuchennymoknie.blox.pl/2011/09/LECZO.html
cebule, czosnek, paprykę rużnokolorowom żeby ładnie było, kiełbasę, żeby było
bogato i najważniejsze: pomidory, ale koniecznie takie, żeby ładnie z nich
skórka odchodziła i siadała na żołądku. Smażymy, dusimy, mieszamy zjadamy.
Odczekujemy kilka godzin, żeby skórki od pomidorów dobrze nam się zag
byłam bardzo czesto na węgrzech i to danie najbardziej mi smakowało więc
naprawdę je polecam jest bardzo smaczne...i nie trudne w przygotowniu...!!!
pozdrawiam wszystkich węgrów..papapa
Nie odsyłajcie proszę do googla, bo jak dla mnie są to przepisy "martwe" ;-)
Jak robicie, czym doprawiacie?
papryka, pomidory, cebulka,kiełbaska
doprawione-listek laurowy,ziele angielskie,sól,papryka słodka,ostra,
tabasco,bazylia, oregano,majeranek
..chyba z tesknoty za latem:-)
3papryki(ja dalam kolorowe)
3duze pomidory
2duze cebule
kielbasa
Na oliwie podsmazamy pokrojona cebule i kielbase,jak juz ladnie sie
przyrumieni dodajemy pomidory(bez skory)i papryke.Podlewamy woda lub bulionem.
Doprawiamy,u mnie;slodka papryka,pieprz kajens
to leczo jest nie jest madziarskie ale musze sprostowac prawidlowo
to leczo jest Wegierskie w dawnych czasach uzywano tego wyrazu ale
nie obecnie i szanujmy sasiadow.
Witam forumowych zapaleńców kulinarnych. Zrobiłem fotkę potrawy, która w
przeróżnych wersjach była już wielokrotnie eksploatowana w naszej galerii.
Brat wrócił jednak kilka dni temu z Węgier, gdzie przebywał służbowo, i
przywiózł ze sobą przepis na Leczo, który otrzymał od swojego
Witam
Podpowiedzcie mi z jakich warzyw najlepiej zrobic leczo? I co po kolei
wrzucac do garnka?
Dzieki
Pozdrawiam :)
Ten plus, to osobno gotowana pierś kurczka z zielem i liśmi laurowymi. Potem
na koniec dodane mięso do lecza.
A leczo, to tym razem 3 ogromne papryki (inny kolor), 4 duże cebule, 2
cukinie średnie i jeden kabaczek duży, 2 ogromne pomidory i 4-5 suszonych.
Cebule z czosnkiem przeszklone nieźle
Wyszło mi bardzo pyszne leczo!
Musiałam je jednak odrobinę zmienić ,ponieważ jestem wegetarianką i nie mogłam
użyć kiełbasy.W zamian użyłam kotletów sojowych obtoczonych w przyprawie do
grilla i obsmażonych na rumiano.Dodałam ich na sam koniec gotowania.Pychotka!
Pozdrawiam!
witam serdecznie,
postanowilam zrobic taki mlody bigosik z kapusty wloskiej, powiedzcie
prosze jak :) moge go zamrozic?
leczo wiem jak :)
ale chyba cos mi na glowe padlo i kupilam do tych dwoch rzeczy
ogromny kawal boczku wedzone zamiast kielbiasy, nada sie?
no i moze ktos wie, gdzie
Pierwsze cukinie sie pojawiły (7 zl/kg) i sezon na leczo uważam za otwarty, bo
bez cukinii nie wyobrażam sobie leczo :)
Na 3 porcje:
2 kielbasy (sląska)
1 cukinia (średnia)
2 papryki (zielona i czerwona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść pieczarek
1 pomidor
3 ogórki konserwowe (z piwnicy
Czy moge prosic Was o wskazowki i przepisy na LECZO. Nie robilam nigdy, a
dzisz natchnal mnie kolega. On robi to tak:
- 1 kg. papryk kolorowych
- 1 kg. cebuli
- 1 kg kielbasy
- 1 kg parowek
- 1,5 kg pomidorow
- 1 duzy ketchup
- przyprawy do smaku
Pokroic w wybrana przez siebie fakture
Składniki:
3 średnie cukinie
1 kg zwykłej kiełbasy
3 duże cebule
8 pomidorów albo przecier pomidorowy
6 papryk
1 kg pieczarek lub innych grzybów
1 słoik ogórków konserwowych
4 ząbki czosnku
5 łyżek wody
sól, pieprz
keczup
Wykonanie:
Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroi
Cała masa akcji, informacji, wywiadow i programow w mediach. I wszytsko to od
kilku lat o depresji. Akcje lekarzy psychiatrów informujących pacjentów o
tym, że depresja to poważna choroba. I co? Ludzie pisza a najlepsze Centrum
leczenia miedzy innymi depresji w tym ktaju MILCZY. Eksperci nie o
az nie chce sie wierzyc ze 11to miesieczne niemowle moze zjesc uduszona
cebule i do ego 2 zabki czosnku (patisona sie nie czepiam ale on tam chyba
niewiele pomoze :-} )
składniki widac na zdjęciu
na końcu dorzucono wkładkę mięsna w postaci parówek (no tak, maz mięsożerny..)
Dzisiaj zrobiłam i wyszło bardzo smaczne. :) Dodałam tylko troszkę
śmietany, żeby złagodzić kwaśny smak przecieru pomidorowego. Podałam z
żółtym ryżem (z kurkumą). Cała rodzina stwierdziła, że bardzo dobre i
że za mało...:D
naprawdę nie dzieje się nic....
pl.youtube.com/watch?v=NkzB5Ys8xCI&feature=related
..i nie stanie się nic aż do końca ....
gosia
--
trudną choć wielką sztuką jest umieć cieszyć się tym , co człowi
Znalazłem artykuł przypadkowo. Coś należy zrobić aby był
łatwiejszy w dostępie.Zrozumie go kazdy kto miał depresję a kto
nie to po jego przeczytaniu na pewno sie zastanowi nad sobą.Z
pewnością warto go przeczytać i zastanowić się nad tym co tam
jest napisane.
(z cukinią to też leczo) mniam mniam:
https://www.kwestiasmaku.com/sites/v123.kwestiasmaku.com/files/leczo_z_cukinia_01_1.jpg
kochani mialam zrobic leczo lecz papryki nie ma dzis nigdzie co mozna zrobic z pomidorow cebuli mam jeszcze koperek fasolka szparagowa...na obiad...pomozcie nie mam weny:o(
witam. chce zrobic dzis na zime kilka sloikow leczo. czy wystarczy, ze wloze
gotujace sie leczo do sloika, zakrece go i obroce do gory nogami, czy musze te
sloiki jeszcze gotowac?
pozdrawiam
W dniu śmierci Papieża moja Mama napisała takie słowa:
ODSZEDŁEŚ, LECZ POZOSTAŁEŚ
NIE MÓWISZ, LECZ CIĘ SŁUCHAMY
I CHOĆ DZIŚ POZOSTAŁ BÓL I PUSTKA
WDZIĘCZNI JESTEŚMY, ŻE BYŁEŚ
I ŻYŁEŚ Z NAMI.
- OJCZE ŚWIĘTY MÓDL SIĘ ZA NAMI -
Czy ktos robił leczo do słoików? Chodzi mi o to czy te słoiki trzeba
pasteryzować?
czy mogę zrobić w słoikach na zimę paprykę pokrojoną w paseczki ,jak do lecza
w samej zalewie solnej(+ pieprz, lisc laurowy i ziele ang.)?
Dziewczyny, mam przepis na leczo ale bez pieczarek. Chcialabym jednak zrobic
je z pieczarkami, ale nie wiem czy wrzuca sie je surowe czy posmazone. Jestem
poczatkujaca kucharka i robie leczo 1-szy raz. A jakie przyprawy dodac? To
tez wazne, a nie mam pojecia...Pomozcie! Mam pomidory, zielona
Witajcie,
chcialabym zrobic kilkanascie sloikow pasteryzowanego 'lecza' czy potrawki z kabaczka, cukinii, papryki i pomidorow. Problem w tym, ze kazdy przepis na leczo zawiera olej/oliwe. Czy moglabym zapasteryzowac taka potrawke bez uzycia oliwy - czy nie zepsulaby sie?
Tak na co dzien dusze w
właśnie zaczęłam sezon na leczo.
parę razy w przepisie na leczo spotkałam się z informacją, że można je
wzbogacić jajkiem dodanym na sam koniec duszenia.
niestety, nie wiem, czy to jajko ma być w całości czy "rozkłócone" i jak ono
się "zachowuje" i wygląda.
ktoś z Was dodaje jajko do leczo?
Kilka lat temu wstawiałam na zimę leczo. Nietsety zagubiłam przepis.
Moglibyście mi pomóc?
I ciepło. https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mh/ne/wgap/SOlmDubnP5vwvktprB.jpg Pozdrowienia z wyżyn ;)
Czlowieku. Z Twoiego podpisu pod postem wnosze ze albo masz 6 lat albo jestes
bardzo chory psychicznie. Widze to juz ktorys raz na tym forum i sorry gosciu ,
okazuje sie ze to nie byl przpadek. (a wcale nie jestem zwolennikiem braci
Kaczynskich).
robie 1raz leczo i nie ma smaku lecza:(hmm ma kwaskowy smak bleee dodalam przypraw keczupu troszke koncentratu i dalej taka pomidorowka;/jak zrobic smak i by byl sos gesty:(dziekuje za pomoc:)
Ugotowałam cóś
cóś zawiera warzywa i mięsko, które zostały z noworocznej rakletki, więc jakby leczo; ale nie zawiera pomidorów, więc nie leczo. Miałam też banany, to wwaliłam do cósia z myślą, że zagęści i nada ciekawy smak. Zagęściło i nadało. Przełamałam słodkawy banan tajskim sambal oelekiem
wiem ze takowe cos istnieje,to znaczy ze to fantastyczne danie mozna miec w
sloikach na zime ale moze macie jakis szczegolowqy przepis? Czy nalezy po
prostu poddusic leczo, wsadzic do sloika i zapasteryzowac? jak dlugo?
Czy robicie leczo na zimę w słoikach-jeżeli tak to będę wdzięczna za
przepisy.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Dziewczyny mam pytanie może któraś będzie wiedziała.Uwielbiam leczo i nieraz
już w zimie miałam na nie ochotę.Chciałabym więc zrobić sobie mały zapas
właśnie na zimę tylko nie mam pojęcia czy jak teraz zrobię to mam je pomrozić
w słoikach czy też coś w stylu peklowanie zupełnie nie mam pojęcia
Czy kts z was mógłby dokładnie opisać jak zawekować leczo na zimę./moje
pierwsze weki/.Z góry dzięki
ja tylko na chwilkę...a do tego swego cudownego leczo nie dajesz koncentratu? same pomidory wystarczą tu?
to tyle
--
nie klikać
Kielbaske z polski dostalam i mam zamiar zrobic z niej leczo. Jakie
macie sprawdzone przepisy??
Ja daje cukinie, papryke, pomidory + sos pomidorowy, cebule i jakies
przyprawy. Starczy czy cos jeszcze mozna skroic?
--
http://www.maluchy.pl https://suwaczki.maluchy.pl/li-
37010.png
zjedliśmy trochę wczoraj, i jeszcze zostało go mnóstwo, a ja jakoś smaka na
nie nie mam. I tak się zastanawiam, na co je przerobić.
Przy czym leczo to nazwa umowna, są to po prostu duszone warzywa (pomidor,
cebula, papryka, cukinia) z przyprawami (pikantne dość).
Tak się zastanawiam nad
Jeśli nikt niezwłocznie nie założy jakiegoś fajnego wątku na chociaż 50 wpisów, to znowu polecę jakimś wierszydłem.:>;)
Czy jesli zrobie leczo z pieczarkami to moge wlozyc je w sloiki? Nie wiem czy
takie pieczarki sie wklada do sloikow. zawsze robilam bez i staly dosc dlugo
ale teraz nie jestem pewna. Moze ktos wie?
zrobiłam dzisiaj pyszne leczo, lecz wszystkie składniki brałam na oko: papryke
kolorową, czosnek, cebulke, majeranek, kabaczek,pomidory i duzo majeranko oraz
olej rzepakowy/oliwa. wyszło suuuper.
"Rząd chce skrócić kolejki, więc kuracjusz będzie musiał odczekać co najmniej rok od powrotu z sanatorium, by złożyć wniosek o ponowny wyjazd."
Koniec z rozpustą! ;-)
a ja dzisiaj znalazłam tą stronkę bo też właśnie robiłam dziś leczo i wyszedł mi gorzki ale udało się urotować bo dodałam 2 łyżeczki cukru i łyżkę ketchapu i dało się uratować więc polecam ten sposób
zamierzam poraz pierwszy zaprawic leczo do sloikow, ale zrobilam je z
kielbasa i boczkiem i zastanawiam sie czy to dobry pomysl. troche boje sie
robienia przetworow z miesem. czy ktos z was moglby mi poradzic jak nalezy je
wypasteryzowac, zeby nie bylo ryzyka ze sie mieso zepsuje? z gory
Lecz nie chcą budować nowych hal, chcą wejśc na gotowe hale podłączone w
pełen zakres mediów. W Elblągu obecnie jest tylko teren po EZNS, wszystkie
hale od Starego po Trasę Uni sa pozajmowane:( mam nadzieję, że miasto szybko
postawi hale o której już mówiono na Modrzewinie, żeby własnie tego
lecz sie facet bo piszesz bzdury tacy imbecyle jak ty doprowadzą jagę na dno.
Mecz to mecz sportowy a nie demonstracje światopoglądowe towarzystwa bandyckiego
o IQ=5
Ano wlasnie, uwielbiam leczo, warzyw teraz mnóstwo zrobilabym na
zapas ale nie mam niestety gdzie zamrozic. Dac sie je zamknac w
sloikach tak zeby dotrwaly do zimy? Jak to zrobic zeby sie nie
zmarnowalo bo tego bym chyba nie przezyla...?
Bede wdzieczna za Wasze rady bo z przetworami
leczo świetne, dopiero co skończyłam się nim zajadać:)dodałam do
niego pieczarek(wcześniej podduszonych), jest pyszne!!! serdecznie
polecam ten przepis:):)
upodobaniem
do kapusty, ale konsystencję chyba ma jak pozostali.
1. Leczo, to wg węgrów papryka, cebula, pomidory?
2. ratatujka, to coś jak wyżej, ale dodać trzeba cukinię i bakłażan?
3. paella, to coś co ma jeszcze ryż, kurczaka i krewetki?
A jednak dalej mi gorąco...
Do lecza dodaje sie jeszcze ogórki zielone i kabaczka albo cukinie.Wtedy to
prawdziwe leczo.pozdrawiam.
Robicie? Co z pasteryzacją? To ostatnie mnie nurtuje, bo przepisy w necie przeróżne (w tym odnośnie pasteryzacji).
W dawnym, acz nie byłym ustroju, funkcjonował swego czasu hasło: nie
matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera. Pan Ziobro jest
niestety przykładem tej tezy. To taki, niekedy nawet sympatyczny
nieuk. Ukończone dośc cienko studia, ledwo ledwo
zaliczona /zaliczana - niestety - w naszym
podaliscie tyle ze zapytam sie jeszcze raz,
znam leczo jako papryke w sosie pomidorowym(bylo pisane)
ale z jakims miesem jest mi nieznane,
Sunny, z leczo poczekaj na sezon. Teraz pomiodry i cukinia nie dość, że drogie
(cukinia np. w Geancie jest za ponad 22 zł/kg!), to jeszcze bez smaku...
--
Life's a journey, not a destination.
Bardzo dziękuje za ten przepis.Odnalazłam po latach.Robiłam leczo z
tego przepisu również i na zime.Bardzo nam smakowało.Dzięki
serdeczne!
a ja w sobote zrobilam leczo wegetarianskie ;-) znaczy z cukinio :-)
..
jedna duza cebula ( ja mialam ogromna) podsmażona na oliwie, lyzka przecieru pom i papryki slodkiej, wymieszać, dodac kilka kolorowych papryk, kilka pom. obranych ze skorki, (opcjonalnie cukinie) sol, pieprz.
Jak ktos nie
W Ghanie nedza. Na śmietniku globu dzieci odzyskują miedz. Mloda dziewczyna marzy o edukacji. I czwórce dzieci. Wokół widzi albo sieroty albo samotne matki. Żyją na śmietniku i marzy nie o mężu z dzieckiem ale o czwórce dzieci. No po prostu rewelacja. To jest główny problem ze ci nagrzani słońcem ah
najpierw piszesz, żeby założyć rękawice ochronne przed wstawieniem
słoików do piekarnika (czyli piekarnik ma być gorący), a zaraz
potem, że zimne słoiki wstawia się do zimnego piekarnika.
Czy do leczo w słikach też daje się kiełbasę, czy to zbyt
niebezpieczne?