Mam dobre, bogate leczo wg mojej wersji - papryki, pomidory, cebula, cukinia, czosnek, pieczarki, podsmażany boczek wędzony i kiełbaska.
Jak jecie? Z ryżem czy z makaronem, a może tylko z pieczywem?
Leczo. Kto zna jakiś dobry i sprawdzony przepis? Proszę o propozycję na jaskiewiczmarta@interia.eu
Dziewczyny poproszę o wasze pomysły na leczo, najchętniej b. niskokalorczne ale pożywne:)
Chdzi mi o ugotowanie dużego gara lecza by starczyło to na 2-3 dni czyli żeby wyszło tego jakieś 6l. A i czy takie leczo można zapasteryzować w słoikach 1l?
--
A. 2009
Myślę, że leczo jest taką potrawą, która potrzebuje dużo serca i umiejętności. Twierdzenie, że to łatwa potrawa nie jest uprawnione. I jeszcze jedno - pamiętajcie proszę, leczo to nie gulasz warzywny, to kulinarne wyżyny.
Podalas bardzo dokladny przepis na leczo. Ja od lat mieszkam na Wegrzech i co
zrozumiale czesto jadam ta potrawe. Spotykam sie tam z pewnym urozmaiceniem
tegp podstawoewego przepisu. Oprocz pomidorow i papryki mozna dodac jeszcze
cukini albo baklarzan. Zamiast - albo razem - kielbasy czy
czytając ten wątek
forum.gazeta.pl/forum/w,77,137674179,,Leczo.html?v=2 na forum "Kuchnia"
nabrałam ochoty na leczo. Zrobiłam tak jak napisała Mitta i kolejny raz się
przekonałam że czasem
dziewczyny przepraszam jak znow powielam jakis watek
szukam od godzinki u was na forum przepisu na leczo
bardzo dawn nie robilam lecza a sasiadka wczoraj przyniosla mi cukinie i papryka d siebie z ogrodka
i jeszcze pytanie:mam tylko jedna duza cukinie i 9 malutkich swierzutkich,czy one sie
kostkę, przełożyć do garnka, dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić do miękkości . Pod koniec duszenia dodać koncentrat i wymieszać.
Zdjęcie potrawy dostępne http://swiat-smaku.blogspot.com/2013/01/leczo.html tutaj
mmm....własnie jestem swierzo po zjedzeniu Lecza. dopiero
stawiam pierwsze kroki w kuchni więc czegoś zabrakło. ale
uwielbiam. co mnie niezmiernie zdziwiło, w przepisie nie ma
cukini. ja osobiście znam wersję z cukinią i inna niemieści mi
się w głowie...ekhem...w brzuszku. i moja mama i
1. mam zamiar zrobić dużą porcję i chciała bym ją zamrozić, czy można to
zrobić i jak długo leczo może być przechowywane w postaci zamrożonej?
2. oprócz podstawowych skladników (pomidory, cebula, papryka) co jeszcze
dajecie?
Pozdrawiam
Jeżeli ktoś jeszcze nie zrobił to podaję przepis, który pochodzi z książki
Roberta Makłowicza PODRÓŻE KULINARNE ROBERTA MAKŁOWICZA SMAK WĘGIER
LECZO
4 duże cebule
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 kg żółtej papryki
2 ostre zielone lub czerwone papryki
1 kg dojrzałych pomidorów
3 ząbki
na 4 duże porcje
2 duże cebule
duża cukinia (ale taka lipcowa, a nie ogromna wrześniowa)
papryka czerwona - 1 lub 2
pomidory - 3 duże
kiełbasa węgierka paprykowa 1 długa laska (do kupienia w warszawskich sklepach, powiem
tak... w życiu mi takie leczo nie wyszło jak z ta kiełbasą)
pasta
o tej porze roku wstyd nie zrobić choć raz lecza!!!
potrzebne będą:
2 nieduże cukinie
3-4 cebule
6-10 kolorowych papryk
30 dag pieczarek
4 pomidory
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
curry
majeranek
to wersja wegetariańska, ale dla mięsożerców..:
30-40 dag boczku
0,5-0,7 kg
Mam problem, zrobiłam do słoików leczo z przepisu (papryka, pomidory, cebula
gotowane pół dnia) i dzisiaj odkryłam, że w prawie każdym słoiku robi się
pleśn (na razie jest jej mało więc mam nadzieję, że da się jeszcze uratować).
Może ktoś wie jak się je konserwuje i gdzie mogłam zrobić błąd.
ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki
majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku.
wkuchennymoknie.blox.pl/2011/09/LECZO.html
cebule, czosnek, paprykę rużnokolorowom żeby ładnie było, kiełbasę, żeby było
bogato i najważniejsze: pomidory, ale koniecznie takie, żeby ładnie z nich
skórka odchodziła i siadała na żołądku. Smażymy, dusimy, mieszamy zjadamy.
Odczekujemy kilka godzin, żeby skórki od pomidorów dobrze nam się zag
byłam bardzo czesto na węgrzech i to danie najbardziej mi smakowało więc
naprawdę je polecam jest bardzo smaczne...i nie trudne w przygotowniu...!!!
pozdrawiam wszystkich węgrów..papapa
Nie odsyłajcie proszę do googla, bo jak dla mnie są to przepisy "martwe" ;-)
Jak robicie, czym doprawiacie?
papryka, pomidory, cebulka,kiełbaska
doprawione-listek laurowy,ziele angielskie,sól,papryka słodka,ostra,
tabasco,bazylia, oregano,majeranek
..chyba z tesknoty za latem:-)
3papryki(ja dalam kolorowe)
3duze pomidory
2duze cebule
kielbasa
Na oliwie podsmazamy pokrojona cebule i kielbase,jak juz ladnie sie
przyrumieni dodajemy pomidory(bez skory)i papryke.Podlewamy woda lub bulionem.
Doprawiamy,u mnie;slodka papryka,pieprz kajens
to leczo jest nie jest madziarskie ale musze sprostowac prawidlowo
to leczo jest Wegierskie w dawnych czasach uzywano tego wyrazu ale
nie obecnie i szanujmy sasiadow.
Witam forumowych zapaleńców kulinarnych. Zrobiłem fotkę potrawy, która w
przeróżnych wersjach była już wielokrotnie eksploatowana w naszej galerii.
Brat wrócił jednak kilka dni temu z Węgier, gdzie przebywał służbowo, i
przywiózł ze sobą przepis na Leczo, który otrzymał od swojego
Witam
Podpowiedzcie mi z jakich warzyw najlepiej zrobic leczo? I co po kolei
wrzucac do garnka?
Dzieki
Pozdrawiam :)
Ten plus, to osobno gotowana pierś kurczka z zielem i liśmi laurowymi. Potem
na koniec dodane mięso do lecza.
A leczo, to tym razem 3 ogromne papryki (inny kolor), 4 duże cebule, 2
cukinie średnie i jeden kabaczek duży, 2 ogromne pomidory i 4-5 suszonych.
Cebule z czosnkiem przeszklone nieźle
Wyszło mi bardzo pyszne leczo!
Musiałam je jednak odrobinę zmienić ,ponieważ jestem wegetarianką i nie mogłam
użyć kiełbasy.W zamian użyłam kotletów sojowych obtoczonych w przyprawie do
grilla i obsmażonych na rumiano.Dodałam ich na sam koniec gotowania.Pychotka!
Pozdrawiam!
Pierwsze cukinie sie pojawiły (7 zl/kg) i sezon na leczo uważam za otwarty, bo
bez cukinii nie wyobrażam sobie leczo :)
Na 3 porcje:
2 kielbasy (sląska)
1 cukinia (średnia)
2 papryki (zielona i czerwona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść pieczarek
1 pomidor
3 ogórki konserwowe (z piwnicy
witam serdecznie,
postanowilam zrobic taki mlody bigosik z kapusty wloskiej, powiedzcie
prosze jak :) moge go zamrozic?
leczo wiem jak :)
ale chyba cos mi na glowe padlo i kupilam do tych dwoch rzeczy
ogromny kawal boczku wedzone zamiast kielbiasy, nada sie?
no i moze ktos wie, gdzie
Czy moge prosic Was o wskazowki i przepisy na LECZO. Nie robilam nigdy, a
dzisz natchnal mnie kolega. On robi to tak:
- 1 kg. papryk kolorowych
- 1 kg. cebuli
- 1 kg kielbasy
- 1 kg parowek
- 1,5 kg pomidorow
- 1 duzy ketchup
- przyprawy do smaku
Pokroic w wybrana przez siebie fakture
Składniki:
3 średnie cukinie
1 kg zwykłej kiełbasy
3 duże cebule
8 pomidorów albo przecier pomidorowy
6 papryk
1 kg pieczarek lub innych grzybów
1 słoik ogórków konserwowych
4 ząbki czosnku
5 łyżek wody
sól, pieprz
keczup
Wykonanie:
Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroi
Cała masa akcji, informacji, wywiadow i programow w mediach. I wszytsko to od
kilku lat o depresji. Akcje lekarzy psychiatrów informujących pacjentów o
tym, że depresja to poważna choroba. I co? Ludzie pisza a najlepsze Centrum
leczenia miedzy innymi depresji w tym ktaju MILCZY. Eksperci nie o
az nie chce sie wierzyc ze 11to miesieczne niemowle moze zjesc uduszona
cebule i do ego 2 zabki czosnku (patisona sie nie czepiam ale on tam chyba
niewiele pomoze :-} )
składniki widac na zdjęciu
na końcu dorzucono wkładkę mięsna w postaci parówek (no tak, maz mięsożerny..)
Dzisiaj zrobiłam i wyszło bardzo smaczne. :) Dodałam tylko troszkę
śmietany, żeby złagodzić kwaśny smak przecieru pomidorowego. Podałam z
żółtym ryżem (z kurkumą). Cała rodzina stwierdziła, że bardzo dobre i
że za mało...:D
naprawdę nie dzieje się nic....
pl.youtube.com/watch?v=NkzB5Ys8xCI&feature=related
..i nie stanie się nic aż do końca ....
gosia
--
trudną choć wielką sztuką jest umieć cieszyć się tym , co człowi
Znalazłem artykuł przypadkowo. Coś należy zrobić aby był
łatwiejszy w dostępie.Zrozumie go kazdy kto miał depresję a kto
nie to po jego przeczytaniu na pewno sie zastanowi nad sobą.Z
pewnością warto go przeczytać i zastanowić się nad tym co tam
jest napisane.
kochani mialam zrobic leczo lecz papryki nie ma dzis nigdzie co mozna zrobic z pomidorow cebuli mam jeszcze koperek fasolka szparagowa...na obiad...pomozcie nie mam weny:o(
witam. chce zrobic dzis na zime kilka sloikow leczo. czy wystarczy, ze wloze
gotujace sie leczo do sloika, zakrece go i obroce do gory nogami, czy musze te
sloiki jeszcze gotowac?
pozdrawiam
W dniu śmierci Papieża moja Mama napisała takie słowa:
ODSZEDŁEŚ, LECZ POZOSTAŁEŚ
NIE MÓWISZ, LECZ CIĘ SŁUCHAMY
I CHOĆ DZIŚ POZOSTAŁ BÓL I PUSTKA
WDZIĘCZNI JESTEŚMY, ŻE BYŁEŚ
I ŻYŁEŚ Z NAMI.
- OJCZE ŚWIĘTY MÓDL SIĘ ZA NAMI -
Czy ktos robił leczo do słoików? Chodzi mi o to czy te słoiki trzeba
pasteryzować?
czy mogę zrobić w słoikach na zimę paprykę pokrojoną w paseczki ,jak do lecza
w samej zalewie solnej(+ pieprz, lisc laurowy i ziele ang.)?
Dziewczyny, mam przepis na leczo ale bez pieczarek. Chcialabym jednak zrobic
je z pieczarkami, ale nie wiem czy wrzuca sie je surowe czy posmazone. Jestem
poczatkujaca kucharka i robie leczo 1-szy raz. A jakie przyprawy dodac? To
tez wazne, a nie mam pojecia...Pomozcie! Mam pomidory, zielona
Witajcie,
chcialabym zrobic kilkanascie sloikow pasteryzowanego 'lecza' czy potrawki z kabaczka, cukinii, papryki i pomidorow. Problem w tym, ze kazdy przepis na leczo zawiera olej/oliwe. Czy moglabym zapasteryzowac taka potrawke bez uzycia oliwy - czy nie zepsulaby sie?
Tak na co dzien dusze w
właśnie zaczęłam sezon na leczo.
parę razy w przepisie na leczo spotkałam się z informacją, że można je
wzbogacić jajkiem dodanym na sam koniec duszenia.
niestety, nie wiem, czy to jajko ma być w całości czy "rozkłócone" i jak ono
się "zachowuje" i wygląda.
ktoś z Was dodaje jajko do leczo?
Kilka lat temu wstawiałam na zimę leczo. Nietsety zagubiłam przepis.
Moglibyście mi pomóc?
Czlowieku. Z Twoiego podpisu pod postem wnosze ze albo masz 6 lat albo jestes
bardzo chory psychicznie. Widze to juz ktorys raz na tym forum i sorry gosciu ,
okazuje sie ze to nie byl przpadek. (a wcale nie jestem zwolennikiem braci
Kaczynskich).
robie 1raz leczo i nie ma smaku lecza:(hmm ma kwaskowy smak bleee dodalam przypraw keczupu troszke koncentratu i dalej taka pomidorowka;/jak zrobic smak i by byl sos gesty:(dziekuje za pomoc:)
wiem ze takowe cos istnieje,to znaczy ze to fantastyczne danie mozna miec w
sloikach na zime ale moze macie jakis szczegolowqy przepis? Czy nalezy po
prostu poddusic leczo, wsadzic do sloika i zapasteryzowac? jak dlugo?
Czy robicie leczo na zimę w słoikach-jeżeli tak to będę wdzięczna za
przepisy.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ugotowałam cóś
cóś zawiera warzywa i mięsko, które zostały z noworocznej rakletki, więc jakby leczo; ale nie zawiera pomidorów, więc nie leczo. Miałam też banany, to wwaliłam do cósia z myślą, że zagęści i nada ciekawy smak. Zagęściło i nadało. Przełamałam słodkawy banan tajskim sambal oelekiem
Czy kts z was mógłby dokładnie opisać jak zawekować leczo na zimę./moje
pierwsze weki/.Z góry dzięki
Dziewczyny mam pytanie może któraś będzie wiedziała.Uwielbiam leczo i nieraz
już w zimie miałam na nie ochotę.Chciałabym więc zrobić sobie mały zapas
właśnie na zimę tylko nie mam pojęcia czy jak teraz zrobię to mam je pomrozić
w słoikach czy też coś w stylu peklowanie zupełnie nie mam pojęcia
ja tylko na chwilkę...a do tego swego cudownego leczo nie dajesz koncentratu? same pomidory wystarczą tu?
to tyle
--
nie klikać
Kielbaske z polski dostalam i mam zamiar zrobic z niej leczo. Jakie
macie sprawdzone przepisy??
Ja daje cukinie, papryke, pomidory + sos pomidorowy, cebule i jakies
przyprawy. Starczy czy cos jeszcze mozna skroic?
--
http://www.maluchy.pl https://suwaczki.maluchy.pl/li-
37010.png
zjedliśmy trochę wczoraj, i jeszcze zostało go mnóstwo, a ja jakoś smaka na
nie nie mam. I tak się zastanawiam, na co je przerobić.
Przy czym leczo to nazwa umowna, są to po prostu duszone warzywa (pomidor,
cebula, papryka, cukinia) z przyprawami (pikantne dość).
Tak się zastanawiam nad
Czy jesli zrobie leczo z pieczarkami to moge wlozyc je w sloiki? Nie wiem czy
takie pieczarki sie wklada do sloikow. zawsze robilam bez i staly dosc dlugo
ale teraz nie jestem pewna. Moze ktos wie?
zrobiłam dzisiaj pyszne leczo, lecz wszystkie składniki brałam na oko: papryke
kolorową, czosnek, cebulke, majeranek, kabaczek,pomidory i duzo majeranko oraz
olej rzepakowy/oliwa. wyszło suuuper.
zamierzam poraz pierwszy zaprawic leczo do sloikow, ale zrobilam je z
kielbasa i boczkiem i zastanawiam sie czy to dobry pomysl. troche boje sie
robienia przetworow z miesem. czy ktos z was moglby mi poradzic jak nalezy je
wypasteryzowac, zeby nie bylo ryzyka ze sie mieso zepsuje? z gory
I ciepło. https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mh/ne/wgap/SOlmDubnP5vwvktprB.jpg Pozdrowienia z wyżyn ;)
Lecz nie chcą budować nowych hal, chcą wejśc na gotowe hale podłączone w
pełen zakres mediów. W Elblągu obecnie jest tylko teren po EZNS, wszystkie
hale od Starego po Trasę Uni sa pozajmowane:( mam nadzieję, że miasto szybko
postawi hale o której już mówiono na Modrzewinie, żeby własnie tego
Ano wlasnie, uwielbiam leczo, warzyw teraz mnóstwo zrobilabym na
zapas ale nie mam niestety gdzie zamrozic. Dac sie je zamknac w
sloikach tak zeby dotrwaly do zimy? Jak to zrobic zeby sie nie
zmarnowalo bo tego bym chyba nie przezyla...?
Bede wdzieczna za Wasze rady bo z przetworami
lecz sie facet bo piszesz bzdury tacy imbecyle jak ty doprowadzą jagę na dno.
Mecz to mecz sportowy a nie demonstracje światopoglądowe towarzystwa bandyckiego
o IQ=5
a ja dzisiaj znalazłam tą stronkę bo też właśnie robiłam dziś leczo i wyszedł mi gorzki ale udało się urotować bo dodałam 2 łyżeczki cukru i łyżkę ketchapu i dało się uratować więc polecam ten sposób
leczo świetne, dopiero co skończyłam się nim zajadać:)dodałam do
niego pieczarek(wcześniej podduszonych), jest pyszne!!! serdecznie
polecam ten przepis:):)
upodobaniem
do kapusty, ale konsystencję chyba ma jak pozostali.
1. Leczo, to wg węgrów papryka, cebula, pomidory?
2. ratatujka, to coś jak wyżej, ale dodać trzeba cukinię i bakłażan?
3. paella, to coś co ma jeszcze ryż, kurczaka i krewetki?
A jednak dalej mi gorąco...
Do lecza dodaje sie jeszcze ogórki zielone i kabaczka albo cukinie.Wtedy to
prawdziwe leczo.pozdrawiam.
Z racji spietrzonego gotowania, sprzatania i silnych mrozow zrobila mi sie latwo pekajaca , zaczepna luszczaca sie skora przy paznokciach
Jakies podpowiedzi, jak to zregenerowac
Zwykly krem do rak nie bardzo pomaga,
--
co bylo to bylo
co moze byc jest
a bedzie to co bedzie
(z cukinią to też leczo) mniam mniam:
https://www.kwestiasmaku.com/sites/v123.kwestiasmaku.com/files/leczo_z_cukinia_01_1.jpg
W dawnym, acz nie byłym ustroju, funkcjonował swego czasu hasło: nie
matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera. Pan Ziobro jest
niestety przykładem tej tezy. To taki, niekedy nawet sympatyczny
nieuk. Ukończone dośc cienko studia, ledwo ledwo
zaliczona /zaliczana - niestety - w naszym
"Rząd chce skrócić kolejki, więc kuracjusz będzie musiał odczekać co najmniej rok od powrotu z sanatorium, by złożyć wniosek o ponowny wyjazd."
Koniec z rozpustą! ;-)
podaliscie tyle ze zapytam sie jeszcze raz,
znam leczo jako papryke w sosie pomidorowym(bylo pisane)
ale z jakims miesem jest mi nieznane,
Sunny, z leczo poczekaj na sezon. Teraz pomiodry i cukinia nie dość, że drogie
(cukinia np. w Geancie jest za ponad 22 zł/kg!), to jeszcze bez smaku...
--
Life's a journey, not a destination.
Robicie? Co z pasteryzacją? To ostatnie mnie nurtuje, bo przepisy w necie przeróżne (w tym odnośnie pasteryzacji).
Bardzo dziękuje za ten przepis.Odnalazłam po latach.Robiłam leczo z
tego przepisu również i na zime.Bardzo nam smakowało.Dzięki
serdeczne!
najpierw piszesz, żeby założyć rękawice ochronne przed wstawieniem
słoików do piekarnika (czyli piekarnik ma być gorący), a zaraz
potem, że zimne słoiki wstawia się do zimnego piekarnika.
Czy do leczo w słikach też daje się kiełbasę, czy to zbyt
niebezpieczne?
a ja w sobote zrobilam leczo wegetarianskie ;-) znaczy z cukinio :-)
..
jedna duza cebula ( ja mialam ogromna) podsmażona na oliwie, lyzka przecieru pom i papryki slodkiej, wymieszać, dodac kilka kolorowych papryk, kilka pom. obranych ze skorki, (opcjonalnie cukinie) sol, pieprz.
Jak ktos nie
W Ghanie nedza. Na śmietniku globu dzieci odzyskują miedz. Mloda dziewczyna marzy o edukacji. I czwórce dzieci. Wokół widzi albo sieroty albo samotne matki. Żyją na śmietniku i marzy nie o mężu z dzieckiem ale o czwórce dzieci. No po prostu rewelacja. To jest główny problem ze ci nagrzani słońcem ah
Trochę wam przyznam racji :) Aczkolwiek jak już napsiałm mnie tam
nie było...Ale a owszem może i poszłabym z tym do gazet;)
Idę robić leczo PA
--
fotoforum.gazeta.pl/3,0,1915847,2,1.html