2 małe cukinie
1 cebula
10 dag boczku wędzonego
10 dag kiełbasy zwyczajnej
olej
1/2 szklanki wywaru
sól, pieprz
majeranek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
1 łyżka mąki
Cukinie umyć, pokroić w plastry. Wrzucić do gara z 1/2 szklanki wywaru i liściem
LECZO Z CUKINII
Składniki:
1 duża cukinia
1 papryka
szynka drobiowa - kilka plasterków
1 cebula
czosnek (jeśli ktoś lubi)
1 pomidor
oliwa z oliwek
przyprawy
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy
szynkę pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię
Przepis ok gdyby nie to że po godzinie gotowania to z cukinii będzie papka przecież. Skorzystam ale trochę zmienię :)
właśnie się gotuje leczo - kurczak, cebula, cukinia, papryka
zastanwiam sie czy mozna nie dodac pomidorów albo dodac cos innego, zeby było
smaczne a bezpomidorowe (jak bezpomidorowe to dziecko się załapie)
--
Edzitowicz
To jest cukinia z kiełbasą, a nie żadne leczo.
Gdyby tam było 3 kg papryki. 1,5 kg. pomidorów i 1 kg cebuli to bym uznała to za leczo.
Super przepis mniam... Uwielbiam cukinię i nieskomplikowane przepisy kulinarne:)
Jutro zrobię!
--
Pozdrawiam!
duszę na wodzie mały kawałek cebuli, pora, marchew, pietruszkę, dodaję cukinię,
zieloną fasolkę i kawałek pomidora albo sok pomidorowy. Podaję mu to z ryżem
albo samo. Niestety muszę rozgnieśc na papę bo nie umie jeszcze gryźc a ma już
19 mies
Powiedzcie jak robicie leczo.
Z cukinią czy bez?
Może jakieś przepisy?
A może należałoby tak -izostar1; spróbuj i porównaj. O wiele
zdrowsze i bardziej pożywne. Nie tworzy zalegań, tkanki tłuszczowej,
choresterolu i innych skutków nazywanych chorobami. Buduje oiękną
sylwetkę ciała. S M A C Z N E G O!!!!!!
Składniki:
1 duża cukinia
1 papryka
boczek prawdziwy
Uwielbiam i dawno nie robilam, hmm w tym tygodniu mozeby tak?
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Uwielbiam to :)
--
Truskawki
Mam dobre, bogate leczo wg mojej wersji - papryki, pomidory, cebula, cukinia, czosnek, pieczarki, podsmażany boczek wędzony i kiełbaska.
Jak jecie? Z ryżem czy z makaronem, a może tylko z pieczywem?
Pierwsze cukinie sie pojawiły (7 zl/kg) i sezon na leczo uważam za otwarty, bo
bez cukinii nie wyobrażam sobie leczo :)
Na 3 porcje:
2 kielbasy (sląska)
1 cukinia (średnia)
2 papryki (zielona i czerwona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść pieczarek
1 pomidor
3 ogórki konserwowe (z piwnicy
Witam
Co dobrego można zrobić z cukinii? Oprócz leczo.Tak, żeby było
szybko i niezbyt skomplikowanie?
(z cukinią to też leczo) mniam mniam:
https://www.kwestiasmaku.com/sites/v123.kwestiasmaku.com/files/leczo_z_cukinia_01_1.jpg
Ten plus, to osobno gotowana pierś kurczka z zielem i liśmi laurowymi. Potem
na koniec dodane mięso do lecza.
A leczo, to tym razem 3 ogromne papryki (inny kolor), 4 duże cebule, 2
cukinie średnie i jeden kabaczek duży, 2 ogromne pomidory i 4-5 suszonych.
Cebule z czosnkiem przeszklone nieźle
Pomóżcie,bo już sama nie wiem, co robię źle. Z racji dużej ilości cukinii w ogrodzie przerabiam ją na leczo - no i własnie- zrobiłam przegląd kontrolny w spiżarce i okazało się, że prawie wszystkie słoiki z leczo, które robiłam kilka dni temu syczą, najwyraźniej psuje się zawartość. Leczo robione z
na 4 duże porcje
2 duże cebule
duża cukinia (ale taka lipcowa, a nie ogromna wrześniowa)
papryka czerwona - 1 lub 2
pomidory - 3 duże
kiełbasa węgierka paprykowa 1 długa laska (do kupienia w warszawskich sklepach, powiem
tak... w życiu mi takie leczo nie wyszło jak z ta kiełbasą)
pasta
o tej porze roku wstyd nie zrobić choć raz lecza!!!
potrzebne będą:
2 nieduże cukinie
3-4 cebule
6-10 kolorowych papryk
30 dag pieczarek
4 pomidory
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
curry
majeranek
to wersja wegetariańska, ale dla mięsożerców..:
30-40 dag boczku
0,5-0,7 kg
nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy,
kroimy na mniejsze kawałki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku z grubym
dnem wlewamy olej (trochę zostawiamy do cukinii) i rozgrzewamy. Cebulę kroimy w dość
grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia, mieszając od czasu do
a ja w sobote zrobilam leczo wegetarianskie ;-) znaczy z cukinio :-)
..
jedna duza cebula ( ja mialam ogromna) podsmażona na oliwie, lyzka przecieru pom i papryki slodkiej, wymieszać, dodac kilka kolorowych papryk, kilka pom. obranych ze skorki, (opcjonalnie cukinie) sol, pieprz.
Jak ktos nie
leczo, pieczona z czosnkiem, nadziewana miesem, a czy ktos próbował w omlecie?
Sunny, z leczo poczekaj na sezon. Teraz pomiodry i cukinia nie dość, że drogie
(cukinia np. w Geancie jest za ponad 22 zł/kg!), to jeszcze bez smaku...
--
Life's a journey, not a destination.
Pomocy!
przygotowuję na imieniny przyjaciółki leczo (standard: cukinia, pomidorki,
papryka itd.) zazwyczaj do środka wkładałam parówki, ale teraz chciałabym coś
innego, poradźcie co pasuje do tego, kurczak? wołowina? świnka?
pzdr Hanah
dziewczyny przepraszam jak znow powielam jakis watek
szukam od godzinki u was na forum przepisu na leczo
bardzo dawn nie robilam lecza a sasiadka wczoraj przyniosla mi cukinie i papryka d siebie z ogrodka
i jeszcze pytanie:mam tylko jedna duza cukinie i 9 malutkich swierzutkich,czy one sie
Dla dobra ogółu pokopiuje przepisy ze starego forum
LECZO Z CUKINII
Składniki:
1 duża cukinia
3 papryki (różne kolory)
szynka gotowana (w I fazie)
2 cebule
czosnek (jeśli ktoś lubi)
3 pomidory
oliwa z oliwek
przyprawy
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę
dostałam od teściowej kilka ogromnych cukinii i mam problem - nie mam pojęcia, jak je wykorzystać. Tzw. leczo albo bigos z cukinii w tym sezonie w ogóle mi nie podchodzi, placki (polecana przez teściową) są dla mnie za tłuste... i już sama nie wiem co z tego zrobić.
Macie jakieś dobre
zawsze mam problem co jest cukinia a co kabaczkiem (zakladam ze cukinia to
zielonie nieco pasiaste ;).... aktualnie mam to zolte ;), sredniej wielkosci
i zastanawiam sie do czego wykorzystac czeby nie nadziewac i nie "leczowac i
najchetniej nie dodawac pomidorow....
watki kabaczkowo
Jeżeli potrawa zawiera cukinię to nie nazywa się "leczo". Natomiast ratatuję z cukinią owszem, robię często.
--
Byłam hipsterem zanim to było modne...
Ja wolę obraną, choć da się zjeść i ze skórką.
--
Walczmy z bykami ;)
nigdy nie slyszalam o leczo z cukinia nie mówiac juz o pieczarkach. Zgroza. A
curry i majeranek? Jakies nieporozumienie totalne. I nigdy z ryzem
Z cukinia to moze ratatouille.
Oczywiście, że z cukinią, z własnego ogródka :-). Kiełbasę podsmażam z cebulą, dodaję stratą marchew, pokrojoną w kostkę papryke i cukinie, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
mamati3 napisała:
> Oczywiście, że z cukinią, z własnego ogródka :-). Kiełbasę podsmażam z cebulą,
> dodaję stratą marchew, pokrojoną w kostkę papryke i cukinie, koncentrat pomidor
> owy i przyprawy.
To nie jest leczo.
Będę je miała - co z nich mozna przyrządzć? Mozna dodac do leczo?
mmm....własnie jestem swierzo po zjedzeniu Lecza. dopiero
stawiam pierwsze kroki w kuchni więc czegoś zabrakło. ale
uwielbiam. co mnie niezmiernie zdziwiło, w przepisie nie ma
cukini. ja osobiście znam wersję z cukinią i inna niemieści mi
się w głowie...ekhem...w brzuszku. i moja mama i
Można, jak do tego zestawu nie dodasz nic się nie stanie. Nawet takie bardziej
lubię, przyprawiam ziołami i czosnkiem i jest bardzo dobre. Robię czasami
wegetariańskie z cukinii, pieczarek i cebuli - bez pomidorów i jest bardzo
dobre.
węgierska kiełbase paprykowa mozna dostac w Lidlu a z ta cukinia to tak nie do
końca prawda zalezy od regionu ja jadłam na wegrzech leczo z cukinią a w
bułgarii dodawano nawet bakłazan .:)
Moja tesciowa zdobyła przepis na leczo z kabaczka, i ma zamiar dziś je
zrobic, tyle ze kupiła do tego cukinie i twierdzi uparcie ze to to samo co
kabaczek. zaryzykowac i zjesc?
No właśnie ja latem robię mnóstwo leczo, risotto z cukinią, makaronów z cukinią, itd, więc jak nic by mi się takie zawekowane leczo przydało jako baza do zimowych potraw. Tylko mi się nigdy nie chce nakupić więcej i zrobić ;).
Składniki:
3 średnie cukinie
1 kg zwykłej kiełbasy
3 duże cebule
8 pomidorów albo przecier pomidorowy
6 papryk
1 kg pieczarek lub innych grzybów
1 słoik ogórków konserwowych
4 ząbki czosnku
5 łyżek wody
sól, pieprz
keczup
Wykonanie:
Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami
Ktoś mi powiedział, że jadł i temat mnie zainteresował, bo cukinie i
kabaczki obrodziły w tym roku i kto może to mnie tym obdarowuje :)
Leczo już nam się znudziło, z grilla też już nie smakują tak jak na
początku. A jeszcze jeden dość duży mam. I w perspektywnie kolejne,
bo wizyta na wsi
moje leczo jest przeważnie z cukinią albo kabaczkiem :)
--
ups
oczywiście, że możesz pominąć pomidory! tak czy inaczej leczo to kominacja
różnych warzyw, będzie dobre, robiłam już przeróżne misz-masze! :)
--
mężczyzna w kuchni
atłas
Cukinia w leczo???
Nie wiem co robisz źle ale na bank nie robisz leczo... W leczo nie ma cukinii.
Cebula, pomidory, papryka + dodatki (smalec, kiełbasa, suszona papryka czy papryka w paście itp)
To tak jakby Węgier wziął kiszoną kapuchę, kiełbachę, paprykę, marchew i cukinię i stwierdził, że
Dzisiaj dostałam od przyjaciółki dwie piękne cukinie. Kłopot tylko, że są naprawdę wielkie. Ja znam tylko jedne przepis na potrawę z cukinią, a jedzenie przez tydzień czy dwa lecza z warzyw nie uśmiecha mi się...
Chciałabym w miarę możliwości zawekować je. Czy ktoś z Was zna jakieś ciekawe przepisy
Mam właśnie pod dostatkiem tych warzyw i zastanawiam się, co z nich stworzyć.
Taki miszmasz - coś jak leczo - z ugotowanych pomidorów, cukinii i papryki
trochę mi się już przejadł...
Mam w domu jeszcze puszkę czerwonej fasolki, może coś z tym?
Macie jakieś fajne pomysły???
wielorybka napisała:
> melduję, że wyszło super
> chłopcy pojedli a niemąz domyslił się, że może dać młodemu bo wacik wisiał na
> ekranie kompa i doczytał :)
no i proszę! :)))
--
buro i ponuro
Myślę że spoko bez pomidorów bedzie dobre.
--
Mężowie to niebezpieczny gatunek udomowionych istot, które przez cały czas
usiłują wyskoczyć na schody w poszukiwaniu przygód.
gdzie kucharek 6 tam 12 cycków...
melduję, że wyszło super
chłopcy pojedli a niemąz domyslił się, że może dać młodemu bo wacik wisiał na
ekranie kompa i doczytał :)
--
Edzitowicz
cukinia, papryka, cebula, kiełbasa i pieczarki
ortodoksi mogą się przeżegnać, ale z tego robię moje leczo :D
:
www.budapeszt.infinity.waw.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=94
Niejednokrotnie spotykam się z takimi przepisami na leczo, gdzie dominuje duża cukinia. Dodawane są tylko 2 papryczki, i parę pomidorów plus cebula i kiełbasa.
W leczo węgierskim dominuje papryka.
w tym roku ogorki nie obrodziły
więc poki warzywa o wiele tańsze
modę sobie stworzyc zapasy innego rodzaju
Leczo na zimę w słoiku - z cukinii, papryki i pomidorów. Przepis
Składniki:
dwa kg papryki (można użyć wszystkich kolorów),
dwa kg pomidorów (najlepiej mięsistej odmiany
takie około 15 cm. Co z nimi zrobić, żeby były dorbe i nadal takie śliczne.
Szkoda mi je kroić do leczo czy innych takich.
Będę wdzięczmna za podpowiedzi
Kielbaske z polski dostalam i mam zamiar zrobic z niej leczo. Jakie
macie sprawdzone przepisy??
Ja daje cukinie, papryke, pomidory + sos pomidorowy, cebule i jakies
przyprawy. Starczy czy cos jeszcze mozna skroic?
--
http://www.maluchy.pl https://suwaczki.maluchy.pl/li-
37010.png
Zgadzam się z Toba całkowicie! Leczo może być bez kiełbasy ale musi być z
cukinia lub kabaczkiem...mniam....
W wersji zimowej dodaję czasem czerwoną fasolę z puszki. A skąd cukinia w
zimie? Kiedy jest sezon na cukinie, czyli teraz, kroję w kostkę i zamrażam w
woreczkach. Zimą do lecza jak
co z niej robicie dla swoich dzieci. Próbowałam zrobić z niej takie a'la
leczo, ale wydaje mi się strasznie mdłe. Jakie dodajecie do niej warzywa i
przyprawy. Moja córka ma 15mies. Dzięki za wszelkie sugestie.
Moze to zalezy od regionu? U mnie rowniez leczo zawsze z cukinia, majeranek tez
dorzucam.
--
Nasza Kochana Trójeczka
Zachciało mi się leczo zimą, a bez cukinii do juz nie to samo.
Cukinie (najlepiej młode)
koper
czosnek
chrzan
gorczyca, pieprz ziarn., listek, ziele
sól (2 łyzki na 1 l wody)
Cukinie umyc, pokroić. Jesli ma za grubą skorkę, to obrać.
Włozyc do słoików, wrzucić dodatki.
Zagotować wodę
byly z grila,
byly a'la placki
byle a'la leczo
byly jako quiche
w omlecie
w minestrone
w sosie pomidorowym
zostalo mi dwie garscie mini, takie jak podwojny kciuk
musi byc bez smietany - dodatek innych produktow mlecznych lub glutenowych potrafie zastapic
--
co bylo
Jutro dostanę od koleżanki dużą ilość cukinii i chciałabym coś zmyślnego z
niej zrobić- tylko co???
do tej pory dodawałam to tylko do leczo:(
Błagam- rzućcie jakieś przepisy:)
Z góry dziękuję:)
> ja jadłam na wegrzech leczo z cukinią a w
> bułgarii dodawano nawet bakłazan .:)
Tak. Jest taka wersja. Nazywa się ratatouille...... :o)
Pozdr
Urosły mi mega krzaki w kompostowniku. I mam klęskę urodzaju z tymi cukiniami. Jakies sprawdzone przepisy. Leczo zrobiłam. Wczoraj placki z cukini, marchwi i selera z sosem tzatzyki były...co dalej. Zerwane 3 duze jak udo. Kolejne 4 sobnie rosną. Masa małych....
cukinia, cebula, pomidor, papryka, marchew. jest tak switetna, ze nie trzeba miesa ale mozesz dodac filet z kurczaka
> no moje leczo jest bardziej pracochlonne, kilka cukinii obrac umyc, pokroic dro
> bno, papryke parze w piekarniku, obieram ze skorki bo jej nie lubie i nie jem,
> pomidory tez parze i obieram.
> samo robienie dopoki cukinia sie nie rozpadnie ladnie okolo godziny.
A po kij
Proponuję cukinię, najlepiej młodą, tę zieloną.
Ostatnio jadłam również w wersji ratatujowatej, z dodatkiem plasterków
bakłażana. Pychotka!
Wszyscy macie rację, ale ja tego oburzenia to generalnie nie rozumiem. Może i
bzdurna nazwa dla powyższych potraw, ale skoro innej nie wynaleziono(mam na
myśli to to z dodatkiem cukinii), to wymyślmy, rozpropagujmy. Potrawa jest
bardzo smaczna, dodatek cukinii czyni ją wyjątkową w smaku( ta
mięso mielone doprawić jak kto lubi ;-)
uformować w kulki i obsmazyć na patelni teflonowej (bez tłuszczu)
przełożyć do większego garnka, dodać pomidory bez skórek, pokrojoną cukinię i
paprykę (i co tam kto jeszcze lubi;-)
Podgotować, doprawić ;-)
--
----
Nie nalezy pobierać odcisków
Ja bym nie robiła z tego lecza, ale ratatouille. Na pokrojoną i zeszklona cebulę (dużo) wrzucasz czosnek, paprykę , pokrojone pomidory i na końcu cukinie. Pokrojone wszystko na dość duże kawałki. Można dorzucić trochę bakłażana, czasem na południu Fransji dodaje się też fasolkę szparagową. Jako
Z ziemniakami albo z chlebem. Pieczarki zupełnie niepotrzebne, aromat papryki, pomidorów i cebuli je zabija, tak samo jak cukinię. Leczo raczej z pieczonych warzyw.
--
http://socjologiakobietyblog.tumblr.com/ "Socjologia kobiety" a sprawa Jaxy.
zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/skladniki/cukinia-833.html
:)
myslalem o polaczeniu cukinii z papryka :), nie pamietam z czym ostatnio
konsumowalem :)
na 100 sposóbów" leczo; na oleju z czosnkiem smażona; jako "schabowe";
faszerowana bryndzą; faszerowana grzybami; jako "placki ziemniaczane";
zjedliśmy trochę wczoraj, i jeszcze zostało go mnóstwo, a ja jakoś smaka na
nie nie mam. I tak się zastanawiam, na co je przerobić.
Przy czym leczo to nazwa umowna, są to po prostu duszone warzywa (pomidor,
cebula, papryka, cukinia) z przyprawami (pikantne dość).
Tak się zastanawiam nad
Pewnie każdy ma swój przepis, oto mój ulubiony na "bigos" z cukinii, może być
też leczo, lecz najpewniej ani jedno ani drugie(bo bigos to z kapusty, a leczo z
papryki głównie). No, ale do rzeczy:
1 wielka cukinia, taka z która nie wiadomo co zrobić innego,
2 papryki obojętnego koloru,
4
Witajcie,
chcialabym zrobic kilkanascie sloikow pasteryzowanego 'lecza' czy potrawki z kabaczka, cukinii, papryki i pomidorow. Problem w tym, ze kazdy przepis na leczo zawiera olej/oliwe. Czy moglabym zapasteryzowac taka potrawke bez uzycia oliwy - czy nie zepsulaby sie?
Tak na co dzien dusze w
Dlaczego oczywiście? Po co obierasz cukinię? Obierania wymaga gdy skóra stwardnieje, ale takich twardych w sklepach nie sprzedają, to jedynie od kogoś z ogrodu można taką dostać. Cukinia bez skórki jest bez sensu. Robi się z niej ciapa. A skóra fajnie, delikatnie chrupie.
czy to dobre połączenie?
wydaje mi się, że nie, ale może się mylę?
mam w lodówce 2 cukinie, kupiłam je z zamiarem zrobienia na parze (w większą
kostkę)
ryba już się rozmraża więc muszę ją wykorzystać, z cukinią mogę poczekać
ewentualnie do czego będzie pasować cukinia? do tej pory robiłam z
szpiczak napisała:
> a gdzie cukinia?
Cukinia to w ratatouille raczej nie w leczo.Leczo powinno składać się z
pomidorów,papryki zielonej,cebuli,boczku lub/i kiełbasy i papryki czerwonej w
proszku.Ale jest to taka potrawa że toleruje w sumie różne wariacje na
temat.Ale ja cukinii
Leczo zrób z cukinii ?
--
"Le beau est toujours bizarre" - Charles Baudelaire
Leczo... Zrobię, póki papryki jest od metra i pomidory są, i cukinia. Oooo
placki ziemniaczane a potem z cukinii też zrobię.
A łazi za mną... ryba. :-/
--
opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
dodatkowa nutke domowa, stosowana przez Was. Ktora czyni te leczo wyjatkowym. Te nutke, jakiej nie ma w przepisach w necie, albo jest ale ukrywa sie niezle.
Chce doswiadczyc najlepszego leczo jakie jadlem.
A ja tak jak tam pisalem, dopiero niedawno "odkrylem" ze dodanie cukinii to fajna sprawa a nawet
ja od paru lat robię bazę pod leczo na zimę: papryka, cukinia, cebula (w kolejności szklona cebula, papryka, cukinia) + trochę przecieru pomidorowego - duszone w sumie ok. 20 min. Potem wrzące do litrowych słoików, zakręcam, odwracam i zostawiam na noc. Na drugi dzień do piwnicy. I nic się nie
no papryki w leczo nigdy dość, już sezon kabaczków i cukinii, można jeść leczo
na okrągło. Z dużą ilością bazylii i tymianku. No i dużo czosnku. Samo, z
bagietką i z winem :) Mniam.
A jeszcze lepiej, jak ktoś ugotuje
--
Cukinie dodaję do lecza i to tyle jeśli chodzi o warzywa podane w temacie.
Podrzuccie proszę jakieś przepisy dla małego candidowca z ich wykorzystaniem.
besame.mucho napisała:
> No właśnie ja latem robię mnóstwo leczo, risotto z cukinią, makaronów z cukinią
> , itd, więc jak nic by mi się takie zawekowane leczo przydało jako baza do zimo
> wych potraw. Tylko mi się nigdy nie chce nakupić więcej i zrobić ;).
Podobnie jak Ty
merche napisała:
> dostałam od teściowej kilka ogromnych cukinii i mam problem - nie mam pojęcia,
> jak je wykorzystać. Tzw. leczo albo bigos z cukinii w tym sezonie w ogóle mi ni
> e podchodzi, placki (polecana przez teściową) są dla mnie za tłuste... i już sa
> ma nie wiem co
Była w domu cukinia i się namyślałam czy zrobić z niej placki... leczo mnie
przekonało bardziej. Już drugi gar w tym tygodniu;)
--
"Wiara jest w zasięgu ręki", M.G.
Jeśli chodzi o oryginalne węgierskie leczo, to nie dodajemy żadnej cukinii a tym
bardziej bakłażanów.
A oto przepis na leczo węgierskie, prosto z Budapesztu
Przepis jest z głowy, dusi po kolei, cebulę, paprykę, cukinię, pomidory,
pieczarki, nieraz ogórka i już, doprawia do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
--
https://forum.gazeta.pl Drobiu mówię stanowcze stop!
Szukam przepisu na dania ( takie sprawdzone) z cukini i kabaczków. Mogą być też takie do słoików. Jak dotąd robiłam leczo (cukinia,papryka,cebula,kiełbasa) a teraz mam wysyp cukini i kabaczków na działce i myśle żeby zrobić może coś do słoików chociaż inne takie do zjedzenia od razu też mi się
ponacinanej na krzyż, wyjmuję do miseczki.
Smażę pokrojony boczek i mięso wędzone wraz z cebulą aż wytopi się tłuszcz z
boczku, a cebula zezłości.
Dokładam pokrojone warzywa w kolejności: - na początku te twardsze, na końcu
miękkie > czyli: papryka > ogórek > cukinia > pomidory oraz
robiłam wczoraj, lecz zamiast mozzarelli dodałam sera pleśniowego i odrobinę
soku z cytryny.
Chyba zrobię jutro na obiad. A do tego grillowaną pierś z kurczaka albo indyka.
Składniki (na 2 porcje):
- po 100 g czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 200 g cukinii
- 150 g pieczarek
- łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml soku pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
paprykę
> do lecza najlepiej paprykę robić z przecierem i cukinią....
pomidory w tym roku sa bardzo drogie , a ze mam sporo przetworów zarówno calych
pomidorów i jaki przecieru z pomidorów z zeszłego roku, to postanowiłam zrobic
tym razem sama paprykę i tak jak sugerujesz czesc z cukinia
cukinia za długo smażona-straci wszystkie witaminy! i lepsza jest oliwa. Poza tym-nie ma
potrzeby oddzielnego smażenia cebuli i cukini (smażymy razem tak jak leczo).Ja dodaję
jeszcze zioła prowansalskie