Wydawało mi się że na tym forum widziałam taki przepis na kolet z gotowanych
jajek jakoś tam pomieszanych z czymś. Niestety od razu sobie nie skopiowałam
a wyszukiwarka forumowa nie znajduje nic w tym stylu.
Kto mi coś podpowie?
--
poprosze o sprawdzone przepisy.
Znalazlam kilka w internecie, ale np. dodatek czosnku mi nie pasuje.
Moze lepsze beda z zielenina, pieczarkami...
ale czym je zlepiac, zeby sie nie rozpadly? surowym jajkiem?
:
1. Jajka ugotować na twardo i zemleć.Bułkę namoczyc w mleku i odcisnac.
2. Do zmielonych jajek dodac odciśniętą bułkę,drobno posiekaną zieloną
pietruszkę,surowe jajko oraz przyprawy.
3. Następnie należy uformować kotlety jajeczne i obtoczyć je w bułce tartej.Tak
przygotowane kotleciki smazyc
www.cincin.cc/index.php?showtopic=2877
--
Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem...
Ostatnio przejadło mi się mięso, mimo że na ogół je lubię. Chciałabym jednak
urozmaicić trochę menu właśnie różnymi rodzajami nietypowych kotlecików.
Proszę o przepisy!!! Pozdrawiam. Kasia
O coś takiego właśnie chodziło :-) DZIĘKUJĘ.
Tylko dlaczego mi nie wyszukało??
--
♥Jak Maks ćwiczy pompki♥
Z pieczarkami, soją granulowaną, ugotowaną marchewką, ziemniakami - co chcesz
możesz dodać. Jak lubisz to też trochę natki.
A zlepia się tak jak sądziłaś, surowym jajkiem.
--
(...) Rzekł Tadeusz z powagą:
-Zosiu, to są jaja.
podobnw w "klimacie" są jaja faszerowane natką pietruszki, pychota. Jajka
ugotowane na twardo przecinamy wzdłuż skorupki, wybieramy wnętrze, mielimy
przez maszynkę, dodajemy sól, pieprz, dużo zielonej natki pietruszki drobno
posiekanej i trochę oleju roślinnego, wszystko wyrabiamy łyżką na jed
Zrobiłam dzisiaj na kolację;) Z bułką przesadziłam, z nieznanych sobie powodów,
i mało jajkami chciały smakować, ale odratowałam i, choć nie smakowały jajkami,
nie smakowały również bułką;)
Wersji jest tyle ile domów ale taka prawie podstawowa wygląda tak:
na 4 porcje
10 jajek, 1 cebula, bułka tarta, posiekany pęczek koperku (niekoniecznie ale
można też dać natkę pietruszki), sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
8 jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać.
Obraną cebu
Ostatnio byl wlasnie ten forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
f=77&w=18181332&a=18181832 kiedy pisalam o nie do konca udanym eksperymencie.
Ale bez obaw, bez eksperymentowania wychodza bardzo dobre.
wlasnie jestem w trakcie robienia.
Przepisy troche modyfikuje wiec zobaczymy co wyjdzie.
poki co mam posiekane jajka z natka pietruszki i koperkiem.
a jajka faszerowane to jedna z moich ulubionych potraw:)
ja mam taki przepi 4 jajka ugotować zetrzeć na tarce jak najdrobniej do tego
dodać jedną dużą bułkę namoczoną (i odciśniętą ) w mleku,+ jajko surowe i
szczypiorek drobno posiekany wymieszać doprawić do smaku. opanierować najpierw
w jajku rozbełtanym , a później w bułce tartej. Wrzucać na rozgr
Bardzo proste kotlety jajeczne. Smaczne i zgodne z dietą dr Dukana. Idealny
posiłek w fazie proteinowej.
Kotlety jajeczne z rybą
6 jajek na twardo
2 surowe jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 posiekanej cebuli
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
3
Takie kotleciki z jajek na twardo pragnę zrobić mojemu dziecieciu, maja być
koniecznie takie jak w przedszki\olu, a ja nie wiem co powinnam dodać do tych
jajek. Pomóżcie!
kotlety i smazy lub
piecze lub gotuje na parze-zalezy,jaki kto ma zoladek i upodobania smakowe.Ja
do tego kotleta podaje salate zielona z oliwa lub sosem vinegret. ale mam dzis
buraczkowa
Składniki:
Kotlety:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
10 dag żółtego sera
pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
łyżka gęstej śmietany
łyżka bułki tartej
sól, pieprz
Sos:
4 jajka ugotowane na twardo
2 kopiate łyżeczki tartego ostrego chrzanu ze słoiczka
4 łyżki majonezu
4 - 6
przepisnasukces napisała:
> Bardzo proste kotlety jajeczne. Smaczne i zgodne z dietą dr Dukana. Idealny
> posiłek w fazie proteinowej.
czegos tutaj brakuje,
zeczywiscie mniej jest lepiej
ale wyglada
jak DIETA
Podłączę się ;)
Też polecam z Kwestii Smaku
www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-jajeczne
Masę zgniatam tłuczkiem do ziemniaków. Warto zrobić sos musztardowy - idealnie pasuje
Ja mogę polecić kotlety z jajka kalafiora żółtego sera i ziemniaków!
Jak coś pisz na emila które by cie interesowałay
joanna82@op.pl
Witam,ja robię je kilka lat.Ugotuj jajka na twardo,zostaw do ostygnięcia i
dalej postępuj jak z kotletami mielonymiczyli;namoczona
bułka,przyprawy,cebula,surowe jajo i te ugotowane jaja starte na tarce na
grubsze wiórki,wymieszaj.Panieruj w bułce tartej i kładż na gorący tłuszcz na
patelni
ja dziś polecam pyszne sznycelki z jajek.Jajka na twardo(4-6 szt)szklanka
otrębów 2 cebule,łyżeczka posiekanego selera,surowe jajko,natka,koperek,tarta
bułka,sól i pieprz.Oliwa do smażenia.Można oczywiście w różnych wariantach
przygotowywać to danie.Jest naprawdę smaczne i niepracochłonne.Moja
dzis na obiadek pyszna zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, seler, pietruszka,
kapusta, pomidor) + natka pietruszki + moja własna Vegeta :-)
--
Moje kartki - GALERIA KOSZKA
ja zamiast bułki dodaję zairenka sezamu. sprawdza się.
16%VOL
22%VAT
--
takie tam... forum homeopatia
Poradzcie:
robie kotlety jajeczne i co do nich mozna podac? Ziemniaki jakos nie bardzo
mi pasuja? Jaka surowke? Chodzi mi poglowie wiosenna z pomidorka, ogorka,
papryki i salaty, ale co wiecej? Czekam na Wasze propozycje. Dzieki ;-)
--
mama Emilki (21 lipca 2003)
Ja brałam kiedyś od przedszkolnych kucharek przepis na kotlety jajeczne i
surówkę z marchewki (bo moja była inna i dzieci protestowały)
Kotlety jajeczne:
jaja na twardo gniecione tłuczkiem do kartofli
jajko surowe
sól (pieprz nie!)
pietruszka (fuj)
mieszane, panierowane - smażone
Obawiam
Co do kotletow ziemniaczanych (strasznie je lubie) to polecam opanierowac je w
sezamie.
To nadaje im wyrafinowania ;-)
ja nie dodaję namoczonej bułki za to łyżkę, lub 2 tartej do środka oraz cebulę
podsmażoną na maśle w kostkę, można dać szczypiorek, można też dać pietruszkę -
jajek warto ugotować dużo - 8 to jest na 4 osoby, do środka daję wtedy 2
surowe, oczywiście trzeba posolić, czasami się rozwalają dlate
3 jajka gotowane
1 jajko surowe
trochę namoczonej i odciśnietej bułki
jako przyprawy pieprz i sól i dużo szczypiorku zamiast cebuli
Krokiety ziemniaczane z jajkami (na 4 os)
FARSZ: 4 jajka ugotowanych na twardo, szczypiorek (lub natka pietruszki), gęsta
śmietana. CIASTO:1 kg ziemniaków ogotowanych i zmielonych, łyżka masła, 1 jajko
surowe, 3 łyżki mąki. bułka tarta do panierki, olej do smażenia
Ze składników na ciasto
4 jajka na twardo, łyżka pietruszki, łyżka bułki tartej i 1 surowe jajo, sol
piperz, polazyc opanierowac i smazyc
ryzowe i z kaszy gryczanej.
Wklejac przepisy?
--
www.lachman.pl/michalina.html
starte na tarce na grubych oczkach jajka gotowane, starte na grubych oczkach pieczarki i obsmazone, surowe jajko, dymka/natka, kozieradka, sol, pieprz. Jak konsystencja nie pasuje i sie nie sklejaja to mozna dodac troche bulki tartej.
Robiłam z Kwestii smaku, jajka ugotowane rozgniecione widelcem (nie utarte, czy zmiksowane, bo wyjdzie pasta), jajko surowe, pieprz, sól, natka pietruszki albo szczypiorek, bułka tarta gdyby było za rzadkie. I to chyba wszystko. Wyszły smaczne. Można dodać pieczarki.
Robiłam też z kalafiora, ale t
/sosu nie zje nic (a wiekszosc np. straczkowych fajnych przepisow to takie jednogarnkowce, ktore jej zupelnie nie podchodza), pozostaje "kotlet", chetnie niesmazony, a duszony jak pulpety lub pieczony. Moga byc z jajkiem. Sery tez sie juz przejadly.
Jak macie spawdzoneprzepisy na kotlety jajeczne to tez
Moze sie jakies jajka ostana jutro:DD
Fajny pomysl-do tej pory robilam podobnie kotlety jajeczne:)A pasztet czemu nie?:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki
Inny pomysl (ja ze swojego dziecinstwa pamietam, jako niejadkowi rozne cuda
trzeba bylo mi wymyslac :)) - bardzo prosty, mianowicie roztrzepac jajko, dodac
natke posiekana, sol i wymieszac z bulka tarta (tyle zeby powstal "kotlet"),
usmazyc. Mnie to do dzis smakuje, cokolwiek panieruje to
można pozwolić sobie na różne wariacje: ziemniak, ryż gotowany i co tam
jeszcze w lodówce, byle była przewaga smaku jajek. Jeśli dodaję
taki "wypełniacz" to podaję same kotlety , bez ziemniaków, tylko sos i surówka.
My zjedliśmy (poświęcenie-czego się nie robi dla dziecka-niejadka)z
ziemniaczkami i surówką z pekinskiej kapusty, dobre byłyby ogóreczki konserwwe,
coś ostrego i kwaśnego , bo kotleciki mlaśne dość
Nie wiem czy bedzie takie jak w przedszkolu, ale ja dodaję namoczoną bułkę (
dobrze odciśniętą) ew. ugotowaną kaszkę mannę i ocZywiście surowe jajka jako
spoiwo. powodzenia
Nobull - obiecuję przypomnieć ! Chyba, że zapomnę :0)
Fetti - ja też pomysł wziąłem z "jajcanych" kotletów. Pomyślałem, czemu nie
upiec ich w formie pasztetu ? Efekt niczego sobie :0)
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
´´dy rozbiç z
obydwu stron drewnianym t?uczkiem do mi´sa. Mŕk´ wysypaç na p?aski talerz i
starannie obtoczyç w niej kotlety.
Jajka umyç, oddzieliç bia?ka od ´´ó?tek. Bia?ka ubiç trzepaczkŕ na sztywnŕ
pian´ i po?ŕczyç z roztrzepanymi widelcem ´´ó?tkami. Kotlety zanurzaç w
masie jajecznej.
Smalec
slo-onko napisała:
> kotlety jajeczne:
> 5 jaj ugotowanych na twardo,
> jedno jajo surowe,
> trochę namoczonej w mleku bulki tartej,
> trochę smażonej cebulki,
> natka
> sol,czarny pieprz
> jaja ugotowane ugniatam tłuczkiem do ziemniakow, dodaje reszte
Czyli:
- jajeczne
- rybne
- warzywne (j z jakich warzyw?)
- inne
Tak, wstałam wcześnie, kawę wypiłam i planuję co dziś na obiad, więc poproszę wasze przepisy, bo z netu to mogę sobie ściągnąć tego na pęczki; ale chodzi mi o takie przepisy, które są przez was wypróbowane, a kotlety smaczne, w
Jak dla mnie roznica jest taka:
1) KOTLET - miesny/rybny/zwierzecy,
2) PLACEK - roslinny.
Bo czy mozna kotletem ziemniaczanym nazywac placek ziemniaczany. Albo
bliny/racuchy nazywac kotletem maczno-jajecznym?
Pzdr.Le.O.N.
A może kotlety z gotowanych jaj? Ugotowane jajka (4 - 5 szt.) przeciera się przez praskę, dodaje jedno jajo surowe, namoczoną i odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulkę, sól, pieprz (ja daję ziołowy), sporo zielska typu pietruszka czy koperek.
Formować kotlety (ja przed formowaniem każdego kotleta
Czytam te zmagania z dietkami i czytam i postanowiłam dorzucić coś od siebie.
Polecam dietkę jajeczną na której straciłam kiedyś 2 kg w tydzień. Moja siostra 3 bo bardziej ściśle przestrzegała. Ja ponieważ nie tknę jajka ugotowanego tak bez niczego dodawałam ciutkę majonezu albo ketchupu. A
na początek to ogromne dzięki za pomysł na obiad, a szczególnie za przepis już
dawno takiego szukałam, mąż chciał jeść a ja nie umiałam zrobić, a teraz
huraaa!!! jest.
Ale mam jeszcze pytanie, ile wyjdzie kotletów z tej ilości produktów, pomijając
wielkość, bo im większe to mniej, to wiem
A więc piekłam wczoraj. Osobiście bardzo mi smakowały. Zamiast dymki dałam
zielona pietruszkę. Lubię sos chrzanowy, więc ten przypadł mi do gustu. Nawet
dodałam więcej chrzanu. Niestety moi panowie nie trawia "kocich jajek" z
chrzanem. Owszem spróbowali ale najbardziej samkowała im kasza. Nies
ja robię kotlety ryżowo-jajeczne (z cebulką , natką , koperkim lub co kto lubi
z przypraw), a do tego mogą być sos ( pieczarkowy, pomidorowy, chrzanowy itp.)
i oczywiście surówka, lubię ze szpinakiem
Oj, w takiej sytuacji musisz przynajmniej podwoić składniki i coś wrzucić na
talerze dodatkowo... jakiś wypełniacz,... bo jak chcesz Ich chcesz samymi
jajkami nakarmić, nie radzę... ;)
--
U mnie też dziś były i też z młodymi ziemniakami ( z Egiptu chyba )
z koperkiem ale zamiast sosu zapodałam surówkę z pekinki , ogórków
kiszonych ,szczypiorku , lajtowej śmietany , kapki musztardy i majonezu .
--
Nie przejmuj się , jutro będzie Lepper
Blacksecret , dzięks za przepis :)
brakuje niebanalnych ,prostych , bezmięsnych dań
brak został uzupełniony ......... smacznie
--
Nie przejmuj się , jutro będzie Lepper
Zrobiłam dziś, wyszło mi 10 niewielkich, ale nas jest tylko dwoje. Sos sobie
odpuściłam, za to podałam je z młodymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Pyszne.
A ja chciałabym się dowiedzieć jak smakują takie kotleciki na zimno (chociaż po
ich wyglądzie wątpię czy kiedykolwiek zdążyły się `ostudzić`). Myślałam, że
byłyby fajne na wielkanocny stół zamiast tradycyjnych `jaj w majonezie`...
Pozdrawiam!
Dołaczam sie do pochwal. Wczoraj zrobilam - pyszne!
p.s. Rzeczywiscie ilosc jest na jeden zabek :-)
Pozdrwaiam i dziekuje
Miło mi, że smakowało... a ilość, no zależy od apetytu w danym momencie ;)
--
mojegotowanie.onet.pl/16804657,ksiazka.html
bomba bomba bomba ;)))
mam pytanko a na ile osób jest ten powyższy przepisik...bo napewno go
wykorzystam ale u mnie w domu to same żarłoki ;)))
flaki, szynka - to kawalek tuszy zwierzęcej (i ile tak mozna to
nazwac.... w kazdym razie - flaki - część, a wlasciwie częsci -
zwierzęcia)
Kotlet - nazwa potrawy. O ile Wikipedia podaje, ze zest to
najczęsciej miesna potrawa - o tyle dopuszcza kotlety warzywne ,
sojowe, jajeczne.
Po
Witajcie,
zostało mi sporo jajek gotowanych na twardo. Co prócz kotletów jajecznych polecilibyście?
A ja bardzo lubię kotlety w różnych formach i często je robię. Mielone,
schabowe, z piersi kurczaka/indyka - w różnych panierkach albo "sote" :P
Poza tym preferuję jarskie kotlety, np. z ziemniaków (+ dodatki np. szpinak czy
pieczarki) albo jajeczne. Pycha :P
lila_star napisała:
> kotlet to uniwersalne określenie dla czegoś smażonego na patelni (niekoniecznie
> w panierce, ale głównie).
W takim razie na obiad smażę dziś niepanierowane kotlety mączno-mleczno-jajeczne
zawijane w rulon i nadziewane słodkim twarożkiem. ;o
> Taki jajeczny kotlecik to przebój wśród dzieci z rodziny :)
>
to wlaściwie bardziej taki omlecik.
Moja mama też zawsze tak robiła. Ja też tak robię i najchętniej zżeram sama.
kotleta? Jakis juz mi sie trafil. Ja na przyklad jajeczne bardzo lubie.
Mielone, schabowe....a jest tego troche.
pomidorowym
sznycel paryski - podobnie jak wiedenski, ze ty ze moze byc w samej mące lub w cieście jajecznym (naleśnikowym)
Dotycza albo cieleciny (cześciej) albo wieprzowiny (to byc moze wlasnie polski wklad, ktory zaowocowal "schaboszczakiem - ale trzeba by historykow kuchni spytać)
sznycel wegierski
W pierwotnej wersji były to kotlety. Tak tez zostały sporządzone po raz pierwszy. Za
drugim razem doszłam do wniosku, że stanie nad patelnią to strata czasu i niepotrzebne
przydawanie daniu kalorii.
Przepis z książki z serii 1000 klasycznych potraw "Kuchnia wegetariańska" Carolyn
Humphries
kotlety jajeczne
pasztet jajeczny
jajka faszerowane
jajka w koszulkach
fritata
własny majonez ;)
jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami
jajka w galarecie
sałatki jajeczno-brokułowa, jajeczno-śledziowa itd..
Jajeczne:
-8 jajek ugotowanych na twardo
-2 jajka surowe
-natka pietruszki
-bułka tarta
-przyprawy
Wszystko do robota albo posiekać drobno i wymieszać. Potem formować małe
kotleciki i an patelkę. Pychotka!
Grzybowe:
-kilka dużych pieczarek
-pół opakowania soji w granulacie
-2 jaka
śniadanie i kolacja codzień takie samo:
dwa jaja
obiad:
może być kotlet cielęcy albo plaster wołowiny zrazówki albo piersi kurczaka
albo ryba - wszystko gotowane lub na suchej patelni
do tego ogórki, sałata, rzodkiewki, szpinak - do woli
dopuszczalny jeden pomidor dziennie
dopuszczalna
na kotlety jajeczne?
--
www.elukubracje.bloog.pl
Zrób jajka sadzone z ziemniakami i mizerią. Albo kotlety z jajek albo jajka na
twardo w sosie koperkowym ( jak w przedszkolu).