Do kopytek dodajemy m±ke pszenn± z ziemniaczan± mamy kluski ¶l±skie:)
my¶lę o kotlecikach ziemniaczanych i kopytkach, bo chyba robi się z podobnego ciasta...
mogę prosić o ten przepis?
dziwne, ja do kopytek daję m±kę pszenn±. Ziemniaczan± m±ka+ ziemniaki to kluski ¶l±skie.
Zrobiłam kpytka i na drugi dzień zrobiły sie czarne takie mocno sine. Maki
ziemniaczanej nie dodawałam. Co to moze być?????
z maka ziemniaczana czy bez? bo slyszalam ze mozna tak:
1. po 1/3 ziemniaki maka zwykla i maka ziemniaczana
lub
2. 1.25 kg ziemniakow i 1 kg maki
+ jajka itp.
jak robicie i jak wychodzi lepiej?
...
druga wersja kopytek to ziemniaki+twaróg+m±ka+jajko...
czy myslicie, że jak dodam trochę tej ziemniaczanej to ciasto będzie bardziej ¶cisłe???
czy w ogóle zamienić m±kę zwykła na ziemniaczan±??
a może nic nie zmieniać bo kopyta nie wyjd± tylko jakie¶ podeszwy......
idę wstawiać ziemniaki
Aż sprawdziłam w googlach, bo co¶ mi nie pasowało, kluski ¶l±skie s± tylko z ziemniaków i m±ki ziemniaczanej, to do kopytek daje się pszenn±, jak uzupełnisz skrobię ziemniaczan±, to to nadal będ± kopytka.
Nigdy nie zastanawiałam się z jakich ziemniaków robię, zawsze mi wychodz±.
Jeżeli tak to z m±k± ziemniaczan± czy pszenn± ?
Przepisy widziałam z tak± i tak± - z przewag± pszennej.
Zrobiłam z pszenna i dupsko - wyszły w takich dziwnych rozlazłych kształtach nawet się ze sob± nie posklejały, ale się rozpadaj±.
Nie mam do¶wiadczenia w tego typu kluchach,ale ostatnio mnie
przepis jest zły.nie da się zrobić z jednej łyżki maki ziemniaczanej dwóch
ziemniaków i 2 jajek kopytek ..przecież to oczywiste nawet na oko.
To jaki¶ żart? Do kopytek daje się m±kę pszenn±. Ja dodaję jeszcze trochę
ziemniaczanej.
przepis na jedna osobe:) ale dodala bym make pszenna bo z ziemniaczanej to wyjda
slaskie-nieprawdaz???
tez podsypuje tylko lekko maka pszenna i dosypuje odrobinke maki ziemniaczanej- wtedy kopytka sa bardziej zwarte, i takie tez wole. Na okolo kg ziemniakow ze 2 lyzki kopiaste zwyklej maki i plaska ziemniaczanej, byle sie ciasto skleilo;)
Kopytka się rozpadaj±. Robię cuda, odparowuję ziemniaki, dodaje dużo jajek min dwa duże na kilogram, trochę ziemniaczanej, jako pszenn± daję m±kę Szymanowsk± i... i czę¶ć jest fajna twarda, a co 5 z tej samej partii jest miękki i się rozpada. Taki jakby był nie dogotowany.
Jest jaki¶ sposób na
Do przygotowania solidnej porcji domowych kopytek na kilka osób potrzebujemy:
*Kopytka domowe*
około 2 kilogramów ziemniaków
około połowy kilograma m±ki pszennej
łyżka lub dwie m±ki ziemniaczanej
20 dag chudego boczku na omastę
Proporcje specjalnie s± podane w formie
Nie da rady, nie można już kupić starych ziemniaków. Więc może do młodych
dodać trochę m±ki ziemniaczanej? Żeby się ładnie posklejało?
Ja i tak ciasto wkładam na pół godziny do lodówki. Jeżeli ziemniaki s± zbyt wodniste, dodaje m±kę ziemniaczana.
kopytka robi sie z maka pszenna
kluski slaskie z ziemniaczana
do kopytek albo dodalas za malo maki albo za krotko gniotlas
no i do kopytek nie dodaje sie wcale maki ziemniaczanej
--
"Idziesz do koleżanki na kawę, a ta nagle ma dziecko ! Pojawiło się znik±d! Bocian przyniósł, czy akurat
razem i szybko wyrabiam
ciasto. Zawsze przy formowaniu wałeczków podsypuję m±kę ziemniaczan± a nie
pszenn±.
Kopytka małymi porcjami wszucam na wrz±c± lekko osolon± wodę, jak wypłyn±
gotuję na wolnym ogniu ok. 1,5 - 2 min.
Pozdrawiam - Maria
Ja dodaje trochę maki ziemniaczanej i jajko. Mozna dodac troche sera białego, sa
bardzo delikatne.
ojej :) ja bym dała objęto¶ciowo niecał± 1/4 m±ki (jak przy kluskach ¶l±skich i
dosypała z pół szklanki ziemniaczanej i potem kombinowała na dotyk, czy dobre :)
Tylko pamiętaj, że ciasto ziemniaczane trzeba od razu gotować, bo robi się
rzadkie jak leży.
Powodzenia :)
--
Porz±dek to wróg
Witajcie, jestem nowa, ale w potrzebie ;) 30 wiosen minęło, m±ż, dzieci na stanie, a ja ... nie umiem robić kopytek. Zawsze wychodzi mi "za luĽne" ciasto, nie chce się odklejać od łapek, generalnie moja przygoda z kopytkami kończy się zazwyczaj zrobieniem z tego ciasta ... kładzionych, ale też
1) gorace ziemniaki przecinac, do kopytek samych brac przestudzone 2) sporo maki, mozna mieszac ziemniaczana, grys kukurydziany, pszenna ( jak ciasto za rzadkie, doac pszennej maki) 3) bez jajka, mozna dodac troche oleju jako lepiszcza
Do ziemniaków (3/4 garnka) dodaję 1/4 m±ki zwykłej, łyżke lub dwie m±ki
ziemniaczanej, 1 jajko.
--
A sygnaturka się obraziła :P
Gotuję ziemniaki obrane,Zimne lub lekko ciepłe mielę przez maszynkę. Dodaję 1
jajko mAkę pszenn± i 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
ja to znam od dziecka jako kopytka
moze i gnocchi brzmi bardziej "made in zagranica", ale czy lepiej smakuje....
no i gnocchi, ktore jadlam mialo taka falista perforacje, ktora domowym
sposobem latwo wykonac widelcem
Dodaję, żółtko dla koloru białko dla zwi±zania ciasta, jak zawsze mówiła moja Mama. Do ciasta pierogowego też dodaję, jak i zarówno do placków ziemniaczanych.
Robię tak samo, kopytka krzywo krojone z pszenn±, ¶l±skie okr±głe z ziemniaczan± i z dziurk±, a leniwe z pszenn± i serem i krateczk± od noża na wierzchu.
A ja robię z takiego przepisu:
80 dkg ziemniaków
2,5 szklanki m±ki
0,5 szklanki m±ki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Ziemniaki należy ugotować, następnie zemleć. Przestudzone przełożyć na
stolnicę, dodać obie m±ki i jajka. No a potem z wyrobionego ciasta formować
kopytka.
--
m0711
Ja nie dodaję do kopytek m±k ziemniaczanej, ziemniaczan± dodaję do klusek ¶l±skich, a kopytka tylko z pszennej. I owszem trzeba jej dać do¶ć dużo w stosunku do masy ziemniaczanej, a ziemniaki musz± być ciepłe, lepiej się ciasto zagniata.
Pewnie nie jadła¶ prawdziwego włoskiego gnocchi, bo absolutnie nie smakuj± jak
kopytka. W Polsce "robi±" z nich kopytka.Sama próbowałam je zrobić, niestety
wyszły kopytka, ale nie gnocchi.
Młode ziemniaki zawieraj± mniej skrobi, a urok kopytek polega na poł±czeniu skrobi z ziemniaków ze skrobi± z m±ki pszennej.
Kto¶ powyżej pisze, że dosypuje m±ki ziemniaczanej, żeby uzupełnić tę skrobię. Ale m±ka ziemniaczana z m±k± pszenn±, to chyba jest przepis na kluski ¶l±skie?
>Czy jakas
własnie. Tyle ziemniaczanej w kopytkach?
--
Szczę¶cie to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera.
kopytka - z dodatkiem m±ki pszennej
¶l±skie - z dodatkiem m±ki ziemniaczanej
--
Wspaniała kobieta. Marzę o tym, żeby kiedy¶ kto¶ na mój widok też zakrzykn±ł „Ga¶cie ¶wiatło, ga¶cie ¶wiatło! Stare próchno będzie ¶wiecić!”
Znalazłam przepis mówi±cy o 1kg ziemniaków, 50 dkg m±ki pszennej i 2 łyżkach
m±ki ziemniaczanej i 1 jajku!! To chyba za mało. Bardzo byłabym wdzięczna za
sprawdzone przepisy - chcialabym uzyskać kolor lekko żółtawy, zwart±
konsystencję i żeby były takie, że same można je¶ć!
M.
wła¶nie to ¶l±skie... do kopytek dajesz makę pszenn± i tylko troche ziemniaczanej...
--
Ala 18 08 09, Sta¶ 13 09 12
Praska tak, maszynka/malakser - nie!
Ziemniaki na kopytka powinny byc gladkie i bez grudek, ale mozliwe malo wymęczone. Zasada taka, jak z puree - im dluzej sie je międli, tym bardziej gumowe wyjd±. Podczas międlenia bowiem tworza sie struktury ze skrobii ziemniaczanej - dlugie lancuchy, ktore
dzieki wielkie, wł±snie chodziło mi o jakies z maka ziemniaczana ylko nie
wiedziałam w jakich proporcjach.pozdrawiam
Proszę podajcie mi przepis na kpytka.
W archiwum znalazłam ale tam dodaj± ser, ja chce bez sera białego.
Jaka m±ka? o raz mówi±, że ziemniaczana, raz że zwykła.
Ile tej m±ki ma być?
Nie mam praski, jestem ¶wieżo po ¶lubie, nie wszystko zd±żyłam kupić. Czy
mogę ziemniaki ubić ubijakiem?
--
Nie będę przepraszać za to, kim jestem. Nie będę przepraszać za to, czego
potrzebuję. Nie będę przepraszać za to, czego pragnę.
Każda chwila to szansa, aby wszystko zmienić.
*pocięte
Ja na 1 kg ziemniaków daję ok. 1/2 kg m±ki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej. Im ziemniaki
cieplejsze tym więcej m±ki ,,pobieraj±'', dlatego najlepiej robić kopytka jak już ziemniaki
s± dobrze schłodzone.
z m±k± ziemniaczan± i bez. Dzisiaj spartoliłam pyzy i w¶ciekła jestem bo ciasto rzadkie, klej±ce się do r±k i wszystkiego naokoło. O co biega? Kopytka to obowi±zowe pi±tkowe danie i bez nich ani rusz...
Oj, tak - ¶l±skie z ziemniaczan± kopytka ze zwykł±!
--
- Przybieżeli do Betlejem haaarceeerze!
Wła¶nie dodałam zdjęcia swoich klusek ziemniaczanych. Robiłam
dzisiaj i rodzina omal nie wylizała patelni (bo oczywi¶cie wszyscy
chcieli odsmażane). Oto link do mojego przepisu ze zdjęciami:
http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=191 kluski
ziemniaczane
nie krzyczcie od razu na mnie:) jestem facetem wcale nie gotuj±cym:)
ale zachciało mi sie kopytek...i cóż zrobić. mam przepis ilo¶ciowy-
co i jak . tylko brak wagi u mnie.
w małym- takim srebrnym garneczku ugotowałem ziemniaki i potłukłem.
maszynki czy takiej wyciskarki też nie mam :(
no
kopytka to poprostu resztka ziemniakow z poprzedniego
dnia,jajko,maka ,sol wszytko dokladnie wymieszane na ciasto....mozna
dodaC TEZ make ziemniaczana troszke.na wrzatek rzucaj kawalki z
pokrojonego waleczka ciastowego:)))))))))))powodzenia i proporcjami sie nie
pzrejmuj.
zamiast kopytek robie kluski slaskie, bez maki pszennej, tylko ziemniaczana (ugotowane ziemniaki + maka ziemniaczana). I takie mozna spokojnie w lodowce przechowac nawet 2 dni, nic sie nie rozlazi.
Nachodzi mnie na tzw: kopytka,z sosem grzybowym lub cos w tym stylu.
Podajcie swoje przepisy.
Jakiej m±ki uzywacie?mozna razow±?
100lat temu mialam przepis na "cos" m±cznego z maka ziemniaczana,dodawalo sie
ser biały i ziemniaki,ale nigdy nie zrobiłam i nie pamietam dokładnie
przepisu.Z czym
Ziemniaki na kopytka najlepsze s± na drugi dzień, ze ¶wieżych s± niesmaczne. Ja robię tak : z masy na kopytka robię kulkę,spłaszczam j±,dzielę na cztery czę¶ci,czwart± czę¶ć wyjmuję i na to miejsce sypię m±kę. Robię różne kopytka-z m±ki pszennej, orkiszowej,ostatnio dyniowe dla dziecka. M±ka
Ta proporcja to w ¶l±skich. W niektórych przepisach jest 1 do 4. I zdaje się o m±kę ziemniaczan± chodzi.
Kopytka robię na oko. Daję tylko tyle m±ki (pszennej), by zwi±zało się ciasto. By było miękkie i dało się formować. Dzięki temu kopytka s± delikatne i nie posłuż± jako amunicja pancerna.;)
yyyy specjalistk± nie jestem ale daję sporo m±ki zwykłej, pszennej i tylko
trochę ziemniaczanej. i jajko daję i pokrojon± natkę - wychodz± wtedy plamiaste
i wygl±dem nadrabiaj± ;)
--
Nie wszystko złoto co się ¶wieci,
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon
Mniej więcej na o,5 kg ziemniaków dodaje 10-15 dag dobrze odci¶niętego sera, 1
jajko lub 2 żółtka, 1 łyżkę z czubkiem m±czki ziemniaczanej
i 1,5 - 2 łyżek m±ki pszennej .
Ziemniaki nie mog± być rozgotowane.
Ja robię cienki wałeczek mniej więcej 1,5 cm ¶rednicy i kroję sko¶nie małe
kluseczki.
Na 1 kg ziemniaków daję 2 szklanki m±ki i 2 łyżki m±ki
ziemniaczanej,
1 jajko i 1 żółtko. i To wszystko.
Jak się daje za dużo m±ki pszennej to wychodz± twarde kluchy.
A jak± m±kę dodała¶? Normaln± czy ziemniaczan±?
A kopytka wygl±daja przepysznie!
musi z krupczatki one byly :)))
zaloze sie ze wytnie, mnie wyciela kiedy zapytalam jak smakuje polenta
ziemniaczana ;)
kopytka robi się z m±ki pszennej, ale owszem można dodać odrobinę ziemniaczanej jednak nie za dużo, ziemniaki też maj± znaczenie, lepsze s± te tzw m±czyste. z samej ziemniaczanej s± wła¶nie ¶l±skie. u Ciebie zabrakło pewnie m±ki i długo¶ć ugniatania też pewnie była za krótka. u mnie w domu stosuje
> U Knorra baza to po prostu pure ziemniaczane z którego robi się albo kopytka po
> dodaniu jaj i m±ki albo sera, a wtedy s± leniwe.
wtedy to sa leniwe ruskie, a nie po prostu leniwe...
Kluski ¶l±skie robi się z m±ki ziemniaczanej, a kopytka ze zwykłej.
--
- Szkoda, że nie masz rodzeństwa… Ja mam dwóch braci!
- No, chciałabym, ale co, jak mój tato nie wrzuca tego ziarenka i nie wrzuca!
Nie wiem, czy najlepsze, bo kluski robię 3:1 (zwykła m±ka), a kopytka 2:1 (m±ka ziemniaczana) i wychodz± bardzo dobre.
--
- Przybieżeli do Betlejem haaarceeerze!
U Knorra baza to po prostu pure ziemniaczane z którego robi się albo kopytka po dodaniu jaj i m±ki albo sera, a wtedy s± leniwe. Knorr to kuchnia dla leniwych czyli tych którym nie chce się wcze¶niej gotować ziemniaków.
Robicie:)
do klusek ¶l±skich odkłada sie czwart± czę¶ć ziemniaków ubitych i dosypuje w to miejsce m±ki ziemniaczanej, żeby póĽniej tak jak dziewczyna wyżej pisała wszystko poł±czyć , a do kopytek odkłada się połowę ubitych ziemniaków i w tę "dziurę " po tej odłożonej połowie sypie się m±kę
Do wyrabiania ciasta oczywi¶cie zimne, ale z m±k± ziemniaczan± zrobiła¶ ¶l±skie, nie kopytka (nota bene -w ¶l±skich proporcja m±ki do ziemniaków jest 1:4 i to objęto¶ciowo, czyli układasz zmielone ziemniaki w misce, uklepujesz dzielisz na 4 1/4 wyjmujesz, w to miejsce dodajesz m±ki ziemniaczanej i
Ziemniaki, maka pszenna i m±za ziemniaczana to krokiety takie niby. Robisz małe kuleczki z tego obtaczasz w jajku bułce i smażysz! Pycha :)
Ja robię kopytka z ciasta na kluski sl±skie czyli z m±ka ziemniaczan±. Wychodza pyszne, dla mnie to łatwiejsza wersja bo z maka przenna rozłaz± mi się.
Do kopytek dodaje sie make pszenna, ale tez i lyzke (lub dwie - zalezy, z
jakiej ilosci ziemniakow) ziemniaczanej. Wtedy maja najlepsza konsystencje.]
Moj przepis - zmielone ziemniaki, lyzka maki ziemniaczanej, jajko, sol i maka
pszenna w ilosci takiej, jaka sie wgniecie (raczej mniej niz
oczywi¶cie,że robię-tak jak lenka.
m±ka ziemniaczana tylko do ¶l±skich.
sukces zależy od gatunku ziemniaków.
--
"Erst wenn die Wolken schlafengehn
kann man uns am Himmel sehn
wir haben Angst und sind allein
Gott weiss ich will kein Engel sein"
A leniwych, wg mojego przepisu, nie robi sie z ziemniakami.
Ja kopytka robie ze zmielonych ziemniakow + plus maka pszenna + łyzka
ziemniaczanej i jajko. Oczywiscie ciasto posolone.
A leniwe ze zmielonego (albo dobrze pogniecionego) bialego sera, z maka
i jajkiem
wielko¶ci planowanego kopytka, wrzucić na wrz±tek
(osolony) i ugotować na próbę. Wyj±ć próbkę i po kilkunastu sekundach stwierdzić
czy ciasto nie za rzadkie-wtedy dosypać m±ki. Kopytka i dłużej stygn± tym tym
robi± się twardsze.
UWAGA. "Surowe" ciasto rzednie. Kopytka robić od razu po zarobieniu ciasta
jako, że jestem cynamonowym maniakiem, dzisiaj wypróbowałam kopytka z tymże.
wyszły całkiem całkiem, więc podaję przepis:
ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, przecisn±ć przez praskę. Dodać
tyle m±ki pszennej ile jest ziemniaków (żby było pół na pół) i trochę m±ki
ziemniaczanej (2
Kuleczki ziemniaczane robię, kiedy zostaj± mi z obiadu ugotawane ziemiaki a na pierogi
czy kopytka nie mam ochoty. Przepis jest prosty a kuleczki w ¶rodku pulchne a na
zewn±trz chrupi±ce.
Każdy na pewno poradzi sobie z ciastem więc nie podam dokładnie ile czego, bo to zależy
od ziemniaków
wła¶nie!
nigdy nie zastanawiałam, sie, z jakich ziemniaków mozna zrobić kopytka, placki ziemniaczane czy tam inne leniwe, ruskie.
Przecież to najprostsze, wła¶ciwie najtańsze, dania kuchni polskiej, robione od wiekow i głównie dlatego, że ziemniaki były łatwo dostępne i tanie. Czy jakas pani domu
tak? m±kę , jajco czy inne cuda dodaję jak ziemniaki s± zupełnie zimne.
O kopytka mi chodzi. Jedni daj± jajko, inni nie daj±, sa przepisy z dodatkiem m±ki ziemniaczanej i pszennej, inne
tylko z pszenn±..kurde no.
Poza tym jaki sos zrobic do nich? na jakie sposoby najlepiej podać?
--
a zdajesz
czarnaalineczka napisała:
no i do kopytek nie dodaje sie wcale maki ziemniaczanej
Tak tez mi podpowiadała intuicja,ale w necie s± tez przepisy na takie ze skrobi±.
Może i za krótko zagniatałam choć te ¶l±skie zagniatałam naprawdę chwilkę,a wyszły jak z obrazka.
M±ki dodałam według przepisu
Do klusek sl±skich to się daje tylko make, ale ziemniaczana. A do kopytek
pszenna i jajko.
--
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=16156551941ee107 Chico i
Harpo;)
Kluski slaskie biale i szare najlepiej z cieplych ziemniakow:)
Kopytka wychodza najlepiej z ziemniakow "wczorajsyzch"-ale
pogniecionych-odparowanych na cieplym palniku.W mundurkach tez ok-pod warunkiem
ze masz praske.Aby byly twardsze dodaj wiecej maki i lyzke ziemniaczanej.Jajko
wystarczy
Ja robie maka, ziemniaki jajko i to wszystko...no i sol...czyli kopytka maja
byc bardziej ziemniaczane..moze byc proporcja 1/4 maki 3/4 ziemniaki?czy
jeszcze mniej maki?
z tego co wiem to ziemniaczana to sa kluski slaskie (sory ale mi klawiature poslak szlag trafil) kopytka to ze zwykla maka
--
65FF-G to WCALE nie jest wielki biust:)
Maka pszenna / di grano tenero tipo 00 /. Niektorzy dodaja troche maki
ziemniaczanej / fecola di patate /.
Kluski ¶l±skie, kopytka, pyzy s± pyszne nie tylko dlatego, że kojarz± się z najlepsz± na ¶wiecie kuchni± babci. Jak Polska długa i szeroka uwielbiamy ziemniaczane potrawy, bo s± po prostu bardzo smaczne.
Kluski ¶l±skie
1 kg ziemniaków
2 jajka
6 łyżek m±ki ziemniaczanej
2 łyżki m±ki
nigdy nie dodawalam maki ziemniaczanej, kopytka bez niej sa bardziej "kruche" (to nie jest
najtrafniejsze okreslenie, ale nic lepszego nie przychodzi mi do glowy). Ale podejrzewam, ze dodanie
maki ziemniaczanej pozwala latwiej "zapanowac" nad kopytkami, tzn. zeby nie byly za twarde, ale tez
czyli tak jak kombinowałam-dosypie trochę ziemniaczanej i będ± ¶ciisłe:)
--
czym się zajmuję w wolnych chwilach...
mojafilcowabiżu
Wchodzisz, od razu nastawiasz wodę. Woda się zagotowuje, a Ty w tym czasie zagniatasz ciasto, robi się to piorunem - 3 czę¶ci ziemniaków, 1 czę¶ć m±ki, można do pszennej domieszać trochę ziemniaczanej, wtedy będ± takie leciutko gumowe; no i jajko. I od razu formujesz kluski i wrzucasz na wrz±tek
ja do kopytek nie dodaję wcale jajka tylko ziemniaki przeci¶nięte przez praskę ,m±kę pszenn± i 2 łyżki m±ki ziemniaczanej,zawsze wychodz± super mięciutkie i nic się nie rozpada,ale gdy robię ich bardzo dużo to przyrz±dzam na dwa razy, jak surowe kluski długo czekaj± na ugotowanie to miękn±
Jedno jajko, więcej m±ki, zwykłej, nie ziemniaczanej, ciepłe ziemniaki, nie gor±ce, wyrobić dobrze, żeby się składniki poł±czyły i już. Aaa, gotować krótko, krócej niż pierogi. I noc się nie rozpada.
bombastycznie napisała:
> kopytka robi się z m±ki pszennej, ale owszem można dodać odrobinę ziemniaczanej
> jednak nie za dużo, ziemniaki też maj± znaczenie, lepsze s± te tzw m±czyste. z
> samej ziemniaczanej s± wła¶nie ¶l±skie. u Ciebie zabrakło pewnie m±ki i długo¶
> ć
Tylko że z tego przepisu wyjd± kluski ¶l±skie w formie kopytek.Do kopytek nie
dodaje się m±ki ziemniaczanej tylko pszenn±.Niestety nie znam proporcji
--
Ja dodaję ziemniaczanej i do kopytek, bo:
bo teraz trudno dowiedzieć się od sprzedawcy co sprzedaje.
A na pytanie, czy ziemniaki s± m±czyste, czy sypkie, czy na placki, czy na pyzy,
czy na kluchy, najwyżej odpowie, że nie wie, albo, że nie jada:D
Nauczona smutnym do¶wiadczeniem, że ciasto może
ja ubijam zaraz po odcedzeniu i pozwalam im ostygn±ć w garnku. Wyjmuję 1/4 i w to miejsce wsypuję m±kę pszenn± (1/4 oczywi¶cie wraca do garnka), dodaję jajko, czasami nie, łyżkę m±ki ziemniaczanej, a dalej już z górki :)
faktycznie przepis doc dziwny ja robie kopytka z conajmniej 1,5 kg
ziemniakow i dodaje maka zwykla nie ziemniaczana i jajko ,ziemniaki
po ugotowaniu ostudzeniu i zemleniu w maszynce zasypuje maka ( na
oko dodaje make)jajko i zagniatam podsypujac maka zeby ciasto nie
przylepialo sie do
Szczerze Ci polecam <a
href="http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408332,P_KOBIETA_PRZEPISY.html">gnocchi
ziemniaczane</a> A.Kręglickiej. S± miękkie i pyszne :)
--
Life's a journey, not a destination.
Odsmażane s± najlepsze. Ze smalcem, cebulk± i oczywi¶cie - skwarkami.
A co my¶licie o plackach ziemniaczanych jedzonych z cukrem?
Normalnie do kopytek tylko pszenna.Ale niektorzy lubia dodac dla pewnosci
ziemniaczanej-nie jest to jednak konieczne:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki
ugotowane, odparowane, utłuczone i wystudzone ziemniaki, m±ka pszenna, jajko, sól
wszystko
m±kę ziemniaczan± obok ugotowanych ziemniaków to widziałam, ale w przepisach na
kluski ¶l±skie z dziurk± :D
--
Beznickowcy = Niezalogowany Lud Miast i Wsi
Ja dodałam ¶ladow± ilo¶ć m. ziemniaczanej, ale raczej, żeby nie były za kleiste :)
Spróbuję tak± ilo¶ć pszennej, jak pisały¶cie. Dzięki!
Ja zauważyłam, że kleiste robi± się zawsze, gdy: ziemniaki s± ciepłe, albo gdy
po ugotowaniu nie rozbiję ich - wtedy woda nie może z nich odparować. Dodaję
jajko, a m±ki.. To zależy na jakie mam ochotę, raz więcej, raz mniej. Staram
się dodawać minimaln± ilo¶ć. Ziemniaczan± dodaję czasem, ale