Witam;)
Czy mogłabym dostać kilka rad,które pomogą mi zrobić udaną,pyszną karpatkę?
Z góry dziekuję:)
witam jak robicie ciasto do karpatki zeby wyrosly te karpaty?\
czy t0o ma byc mocno schlodzone ciasto do bardzo nagrzanego piekarnika?
Proszę o sprawdzone, pyszne przepisy na Karpatkę;))))
Inaczej będę zmuszona zrobić gotowca ze sklepu;))
Pozdrawiam serdecznie, dziekuję
aga
--
"W każdym istnieniu dziecka wpisane jest życie dwojga ludzi, nie do wymazania
i na cale życie"
Witam! Thermomix mam od Bożego Narodzenia, jednak zaczęłam go używać dopiero 2
tygodnie temu i jeszcze wiele nie potrafię na nim zrobić. Niedługo mąż ma
urodziny i chciałabym mu zrobić jego ulubione ciasto - karpatkę. Znalazłam w
dużej książce przepis na ciasto ptysiowe, jednak nie wiem jak
stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Gotową masą przełożyć placki.
Karpatkę odstawić w zimne miejsce na noc. Przed podaniem obficie posypać
cukrem pudrem.
--
Ucywilizowany dziki to najgorszy ze wszystkich dzikich... :P
Czy znacie może dobry przepis na karpatkę?Ja próbowałam dziś upiec-ale wyszedł
mi tylko zakalec.Ciasto początkowo ślicznie wyrosło,ale potem opadło i było
glinowate.Fakt,w sklepie można kupić gotowy półprodukt,ale ja bym chciała piec
ją od podstaw.Może macie dobry,sprawdzony przepis?!I tu moje
przepis nie jest precyzyjny,pomieszanie z poplątaniem nie wiadomo
co do czego.Do kremu czy do ciasta
całe wieki nie jadłam, a taką domową to dopiero pierwszy raz ;)) przepis
"zbierany" z różnych.
Budyń robiłam sama, ale można też użyć tego z torebki. Wtenczas na pół litra
mleka dajemy półtora opakowania budyniu.
125 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do
Robilam dziś pierwszy raz.
W domu straszyli mnie że nie wyjdzie, że to kapryśne ciasto.
Ale wyszla super!
Pięknie wyrosla, krem palce lizać.
Jestem z siebie zadowolona :)
--
Znalazłam, przeczytałam, zrecenzowałam.
ht
Ciasto:
Szklanka mąki pszennej
pół kostki margaryny
5 jaj
szklanka wody
Krem:
kostka masła
pół litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
Rozpuścic margaryne, dodać wode i mąkę, zagrzać, aż ciasto zacznie "odchodzić" od
garnka. Schłodz
ciasto dobre , ale nie wykonalne, bo nie wiadomo ile dać wody.Czy
proporcjonalnie do ptysiów?To nie pierwszy taki przepis,proszę to
sprawdzić.Czy wogóle ktoś robi potrawy z tych przepisów
Bardzo łatwa w wykonaniu i naprawdę pokaźne karpaty wychodzą.
składniki na ciasto:
1 szklanka wody
1/2 kostka margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
Margarynę rozpuścić w garnku, dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę
pszenną i przez chwilę ucierać aż powstanie gę
prosze o sprawdzony przepis :)
P.S. jedyne ciasto, które do tej pory mi wyszło to Murzynek
--
(...) Rzekł Tadeusz z powagą:
-Zosiu, to są jaja.
sałatka grecka
i karpatka...
Na 10 razy robienia karpatki, w około połowie przypadków karpatka
wogóle mi nie rośnie. Nie robią się fale i jest płaska jak mój
biust :( Od czego to zależy. Korzystam zawsze z tego samego
przepisu: woda, margaryna, mąka, 4-5 jaj.
jak piec ciasto na karpatkę aby było lekkie i wypieczone, a nie twarde i
zbite, jakie mi wychodzi ( góry rosną jak należy)
Witam i pytam -
mam ochotę na karpatkę, wiele, wiele lat nie jedzoną, ale ochoty jej
robic nie mam :). I tak się zastanawiam nad produktem Delecty -
ciasto+krem Karpatka. Szybko, prosto.Znacie, jedliście, robiliście?
Będę wdzieczna za sugestie...
Karpatko!Jesli mozesz,napisz,prosze co z badaniami i wynikami,ktore tak Cie
martwily.Twoj post byl bardzo niepokojacy.Przepraszam,ze ja nie na priva,ale
mialam troche problemow technicznych.
Pozdrawiam!
Zrobiłam pyszną karpatkę. Ciasto ładnie wyrosło. Ponieważ jest z
masą, włożyłam do lodówki. Na drugi dzień ciasto wchłonęło cukier
puder z wierzchu, a w ogóle zrobiło się trochę gumowe. Mimo to nadal
pyszne. Macie ten sam problem ?
No to rozdzieliły kobiety z rodziny ciasta i mi karpatka wypadła :O
W życiu nie piekłam, w książce kucharskiej znalazłam tak
skomplikowany przepis że czytając połowy nie umię zrobić, a podobno
to łatwe miało być.
Ratujcie jakimiś łatwymi przepisami i błagam jak krowie na rowie
tłumaczcie
Moja kuzynka dawno temu chciała upiec karpatkę. Zrobiła ciasto, zrobiła krem,
wyłożyła ciasto na blachę, na to położyła krem i włożyła wszystko do piekarnika.
Dodam tylko, że była to karpatka z torebki, a więc z przepisem na opakowaniu. No
i nie zapominając, że w karpatce jest krem budyniowy
już od lat karpatkę czy ptysie!!! Ale krem - wiadomo, więc raczej nieczęsto
ulegam pokusie. Ale uwielbiam ten twór...
--
"Siłą kobiet są słabostki mężczyzn."
-- Henry Louis Mencken
Karpatka
5 jajek,
szklanka wody,
szklanka maki,
pól kostki masla,
szczypta soli.
To na ciasto.
Na krem:
budyn ugotowany z jednej szklanki mleka (okolo polowy normalnej paczki),
cukier do smaku,
cukier waniliowy,
odrobinka zapachu cytrynowego,
jedno zóltko,
pól kostki masla
Hej Kobietki!
Ostatnio naszlo mnie cos na karpatke, wiec kupilam gotowca Delecty i
mam zamiar dzisiaj to cudo upiec, ale... No wlasnie, mam dwa pytanka
i bede wdzieczna za pomoc :-)
1. Tam jest napisane, zeby najpierw piec w jednej okreslonej temp, a
pozniej ja zmniejszyc. Czy naprawde trzeb
Ciasto:
Gotujesz szklankę wody z 1/2 kostki margaryny. Zdejmujesz z gazu, wrzucasz 1 szkl mąki
z ociupiną proszku do pieczenia i mieszasz aż zacznie osdtawać od ścianek naczynia.
Potem dodajesz 6 jaj- jedno po drugim, dopiero kiedy poprzednie zniknie w masie.
Dzielisz na dwie blaszki i do pie
normalnie ostatnio wzielam sie za gotowanie i pieczenie. chcialabym zrobic
karpatke. Czy moge prosic o jakis sprawdzony pzrepis??
--
"Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty
tak, aby swym pojmowaniem istoty sprawy nie peszył przełożonego" Ukaz Cara
Rosj
Mam tu przepis na ciasto karpatkowe - ćwierć litra wody, 125g margaryny, 4
jajka i szklanka maki. Jak w przepisie zagotowałam wodę z margaryna, dodałam
make ciągle mieszając. Gdy masa ostygła (czyli po ok. 2 godzinach) dodałam 4
jajka no i klops. Miksuje ponad 10 minut na najwyższych obrotach i w
Czy musi to być taki maślany krem? Czy ktos próbował nadziac karpatkę czymś
innym, lżejszym?
--
szarość też piękna...
Witam i pytam -
mam ochotę na karpatkę, wiele, wiele lat nie jedzoną, ale ochoty jej
robic nie mam :). I tak się zastanawiam nad produktem Delecty -
ciasto+krem Karpatka. Znacie, jadłyście, robiłyście?
Będę wdzieczna za sugestie...
zawsze wychodzi ta z torebki :) Ja zawsze ja kupuję i robie-jest pyszna.
Najlepsza wg mnie dr Etker
--
Marcel
szukam sprawdzonego przepisu na karpatkę. to będzie mój pierwszy raz z tym ciastem więc byłabym wdzięczna za wszystkie uwagi i szczegółóowe opisy w przepisach. karpatke chcę sprezentować na walentynki mojemu karpatkożercy :)
Witam wszytskich.
Robiłam krem do karpatki z Dlecty, wg instrukcji na opakowaniu. I mi nie
wyszedł.... :-( Nie wiem dlaczego. Wogóle nie połączyło mi się masło z tym
"kremem". Robiłam dwa razy i dwa razy mi nie wyszło. Pomóżcie - dlaczego?
Zaznaczam że ciasto robiłam sama i wyszło. Więc nic z
Dzięki za przepis bebe52-wypróbuję go na pewno!!!.Czekam też na przepis od słonka1335.
Ja lubię czasami coś upichcić-jeśli tylko moja Niunia na to mi pozwoli :-)
jak zaczniesz rodzić będziesz miałą to głęboko w du.. czy ci cos wyjdzie czy
nie, ja tez sie tego bałam i wstydziłam a jak zaczełam rodzić to mnie to ani
trochę nie interesowało
Ciasto:
250 ml wody
100 g masła
szczypta soli
160 g mąki
7 jajek
1/2 opakowania proszku
Wodę zagotować z masłem i solą. Mieszaninę zestawić z ognia, wsypać makę i
przenieść garnek znowu na gaz, ciągle mieszając. Ostudzić. Ciągle mieszając
dodawać po jednym jajku. Wmieszać proszek. Ciasto
ciasto dobre , ale nie do wykonania bo nie wiadomo ile dać wody.Czy
proporcjonalnie do ptysiów?To nie pierwszy taki przepis,proszę to
sprawdzić.Czy wogóle ktoś robi potrawy z tych przepisów?
Czaroffnico,
Dzis cwiczylam karpatke. Karpatka od podszewki jest na watku "dlaczego nie
wyszła mi karpatka??? " a takze w moim blogu
www.ccwhois.net/parisvarsovie/karpatka-od-podszewki.html
Dziuuniu, widze ze tu wpadlas - jak Ty robisz krem do karpatki ?
Ciasto ptysiowe to nie problem, ale krem !!! Przeczytaj moj drugi wpis prosze,
o karpatce od podszewki.
karpatka nie jest łatwym ciastem ,trzeba często ją robić aby wyszła -wystarczy
że srodek spulchniający jest nie taki jak powinien i klapa .
Gotowa karpatka jest ok więc jak się robi od czsu do czasu -to po co sie męczyć
a smakuje tak samo
Nabrałam smaku na karpatkę. Napiszcie tylko proszę laikowi jakie wymiary ma
blaszka do pieczenia.
moja karpatka
nigdy ci się nie przykleiła do foremki ?
ja zawsze piekę na folii
kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=10
tutaj jest kilka przepisów na karpatkę może któryś będzie Ci odpowiadał;-)
Z podanej porcji zrobiłam karpatkę na blasze o wymiarach 30x40 cm.
--
Ucywilizowany dziki to najgorszy ze wszystkich dzikich... :P
Czy koniecznie muszą być jajca? znalazłam przepis bez jajec ale nie wiem co z
tego wyjdzie :).
Jak myślicie?
A pytam bo jajec w domu brak :P.
--
http://tnij.org/c144 https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lh/mb/wvld/ZHNbZZc6oDXvyYhXhX.jpg
etam, ludzie gupoty pitolą, karpatka to proste ciasto parzone, zawsze wychodzi.
fajnie ci wyszło :)
--
"..a to ci dopiero odp. na poziome jak zwykle zresztą.."
copryright by klara-poisencja
prawda
karpatka z delecty najlepsza
nikt się nie połapał, ze to gotowiec
--
Nauczyłam się, że nawet jeśli na czymś bardzo mi
zależy, na drodze stanie jakiś idiota.
A tu karpatka z Galerii:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51738664,51738664.html?f=777&w=51738664&a=51738664
Tak sie zastanawiam, czy ten krem jest dokladnie taki, jaki pamietam z
Ale bym zjadła ech...
Moja babcia robiła podróbę karpatki, tzn. z kremem karpatkowym na herbatnikach.
Też dobre :)
--
Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo.
Uwielbiam karpatkę!! A ta wygląda przesmacznie:) Mam pytanie: czy do ciasta moge
zastosować masło zamiast margaryny? Bo wiem, że nie we wszystkich ciastach taka
zamiana wychodzi na lepsze.
tak właśnie sobie o tej gorzkiej pomyślałam - przyjemny kontrast smakowy
będzie, a i efekt kolorystyczny też da niezgorszy ;-)) - taka "karpatka
stracciatella"
o tej białej to tak napisałam, bo gros deserów z malinami jest z jej dodatkiem
pozdro dla nieśpiących na forum
Jak mam przechować do jutra karpatkę. Lepiej w lodówce, czy nie. Chciałabym,
żeby do jutra mi nie skapciała.
Uwielbiam karpatkę zawłaszcza w wykonaniu mojej koleżanki, ma ona tylko jedną
wadę 1 kawałek to ponad 700 kalorii, ale raz w roku można sobie pozwolić.
Karpatka super pomysl, ale jak duzo gosci to trzeba zrobic tone;)
ja mam sentyment do plesniaka:D
Witam,
może ktoś z Was może mi pomóc. Chciałabym zrobić uproszczoną wersję karpatki
czyli z gotowych krakersów i budyniu. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ją
zrobić?
Gość portalu: iwka napisał(a):
> karpatka nie jest łatwym ciastem ,trzeba często ją robić aby wyszła -
wystarczy
> że srodek spulchniający jest nie taki jak powinien i klapa .
Podstawą karpatki jest ciasto ptysiowe do którego nie dodaje się żadnych
środków spulchniających typu
dorothea37 napisała:
> moja karpatka
> nigdy ci się nie przykleiła do foremki ?
Nigdy nie miałam takiego problemu :)
--
Ucywilizowany dziki to najgorszy ze wszystkich dzikich... :P
ja raz w młodości robiłam karpatkę niestety właśnie z "torebki" średnio mi
smakowała. Twoja wygląda supeerrrr kiedyś zrobię na pewno.
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl
całkiem niezłe kremy do karpatek w proszku produkuje Delecta, Dr.Otteker - te
dwie firmy mam sprawdzone, na opakowaniach kremu są przepisy na ciasto - też
wypróbowane. nie kupuj raczej kremu + ciasto (bo to ciasto w proszku to
poprostu ... mąka). ja do ciasta dodaję zawsze trochę proszku do
Szukam sprawdzonego przepisu na Karpatkę, poratujecie??
--
Nakrętka nie da się odkręcić, dopóki nie wykrzykniesz magicznego słowa. Gdy
już masz wykrzyknąć to słowo, okazuje się, że w pobliżu są dzieci.
witam
wlasnie mam w piekarniku ciasto(spody)kapatki
czy wyjac je od razu po upieczeniy z piekarnika czy tam zostawić do
wystygniecia
czy jak wyjme to mi nie opadna?
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz
pozdrawiam
Karolina
Jak zwykle apetyczne i ogromnie kuszące ciasteczko.
Mniam jak ja lubie z kremem lub budyniem a karpatka taka że och,ach...
Pozdrówka
Wlasnie ja robie, z Twojego przepisu... Karpatka "chodzi" za mna od dluzszego czasu.
Przymierzalam sie zrobic z gotowca, ale te zdjecia mnie przekonaly :) Cudo!!!
Karpatka piękna i smakowicie wyglada , moje i mojej rodzinki klimaty ,ja tez
wybieram masło naturalne jest zawsze lepsze niz jakies mixy i margaryny,nabrałam
ochoty na to ciasto :) pozdrawiam:)
Czy u Was też podczas jedzenia karpatki, krem wyjeżdża bokami?
Może znacie przepis na "sztywniejszy" krem.
--
"Nie bój się cienia - on świadczy o tym, że gdzieś jest światło"
Mateusz
szarlotkę i makowca też niech zastrzegą..... przecież karpatka czy inny placek to nazwa tradycyjna....
No nareszcie porzadna karpatka, bo juz myslalam ze wszyscy na swiecie robia z
gotowca i obowiazkowo masa z margaryna. Brr
Ta nawet wyglada lepiej, o smaku pewnie nie ma co wspominac.
--
Pomóż potrąconym zwierzętom
umasumak napisała:
> Marta, a której firmy kupujesz gotowca?
Karpatka robilam z Delecty.
Zolte pudelko. Wyszla naprawde swietna.
Nie ma co sie szarpac zeby wszystko bylo super domowe.Zwlaszcza w
moim przypadku gdzie nigdy nie wiadomo co mi wyjdzie ;-)
Ja zawsze robię Karpatkę Dr. Oethger ( nie wiem jak to się pisze) kupuję w
osiedlowym sklepiku i robię dokładnie jak na opakowaniu tylko do kremu dodaję 1
łyżkę wódki czystej Zawsze wychodzi super więc nie eksperymentuję innego
przepisu Pozdrawiam
a robiliscie sami moze krem do karpatki? tak od a -z. czy moze uzywaliscie
budyniu gotowca?
Świetna, a też myslałam niedawno o karpatce :))
Dobrze że tylko 1 kostka masła idzie do kremu, bo znalazłam nawet przepis, gdzie
daja 2 (!!!) - ksiazka Ewy Wachowicz sie kłania :)), nic dziwnego, że musi to
teraz wytanczyc ;))
pzdr
--
home is where the heart is
truskawkowy rozmieszany w pol szklanki wody. Zrobilam Krem
Karpatka z torebki Delecty wg opisu.
Biszkopt na pol, posmarowalam kisielem rabarbarowym, na to krem karpatka, spod
drugiej czesci biszkopu posmarowalam znow kisielem, odwrocilam do gory dnam jakims
cudem nie lamiac placka, do kisielu dodalam
droga marto, podsunęłaś nieźle owocowy pomysł na oswojenie ogłupiającej wręcz
słodyczy karpatki..
myślę sobie, że jakby spróbować ze świeżymi MAINAMI, a do kremu dorzucić dość
drobno posiekaną CZEKOLADĘ (najlepiej białą, ale czy aby całość nie zrobiła się
wtedy jeszcze bardziej
jakoś zachciało mi się czegoś pysznego i upiekłam karpatkę;) Jeszcze musi
ostygnąć i będzie w brzuszkach;)
Ma ktoś ochotkę?;PPP
--
Guziczek mój kochany
z dawnych lat pamietam smak pysznej napoleonki, cienkiego ciasta francuskiego
przelozonego lekkim kremem /na zoltkach/ i warstwa bitej smietany pod
wierzchnia warstwa ciasta, posypana grubo pudrem.
kremowka byla podobna, ale krem byl bardziej maslany, ciezszy.
a karpatka to dla mnie:) nic
dobry,szczególnie zastosowanie maizeny
a nie maki ziemniaczanej jest zasadne.Maizena jest po prostu najlepsza do creme
patissiere,a tak ciężko dostać ją w Polsce niestety.
Poza tym ja pamiętam karpatkę jako ciasto z kremem budyniowym ale wyraźnie
innym od tego eklerkowego-ten karpatkowy był
rozsmarowaniu miało około 3 mm grubości ale po upieczeniu
widać zupełnie inny efekt.
Upiekłam karpatkę ,bo nie jadłam jej wieki. Ten przepis znalazłam w sieci, zawsze robiłam
z gotowca.
.........
Trufla i jej kuchnia
witam, znalazłam w wyszukiwarce już przepis na karpatkę, ale mam pytanko.
goście przychodzą jutro po południu. kiedy ją zrobić? czy dziś wieczorem i
wstawić do lodówki żeby ciasto troszkę rozmiękło od kremu czy też lepiej
jutro żeby było świeże i chrupkie? jak radzicie?
Kilka dni temu dostałam od babci pudełko karpatki z Leader price. Cena 1,89 zł, w srodku proszki - jeden do zrobienia ciasta a drugi do kremu, identycznie jak w produktach Dr.Oetkera czy Delecty.
Wiem, jaką jakość mają niektóre produkty tanich sklepów , ale postanowiłam być optymistką i spróbować
Słuchajcie, dziewczynki moje, mistrzynie piecyków :) Zafiksowałam się na
karpatkę - nigdy tejże nie robiłam, zawsze moja mama ją robiła. No, zrobiłam i
nie wyszła. To znaczy wyszła, jest nawet niezła, tyle, że mi krem nie do końca
odpowiada. Jest ciężki, taki "maślany", tłusty. Robiłam go według
ech, klasyka :) uwielbiam!
--
MÓJ BLOG O SZYCIU & HANDMADE
He, he! Jaka pani!? ;) Ja takiego ladnego ciasta jeszcze nie zrobilam. Ale
skorzystam z checia z Twojego przepisu w przyszlosci.
--
Zmysły w kuchni
Karpaty - jak malowane ;) Uwielbiam to ciasto, tylko wolę krem bardziej budyniowy niż
maślany, nie mówiąc już o margarynowym :D
Genialna!!! Ja jestem waniliowo-budyniowa, karpatke kocham, ale nigdy nie mialam
odwagi zrobic, może teraz się skuszę, skoro mowisz, ze to nie takie trudne?
--
zobacz, z czego robi się parówki :)
MANIFEST KAPITANA KARPATKI
1. kapitan karpatka jest za zmniejszeniem liczby wizyt u klientów.
2. kapitan karpatka jest za klima w każdym aucie.
3. kapitan karpatka jest za oficjalnymi jawnymi i nie stresującymi
check listami.
4.kapitan karpatka jest za tym by druki OTO wypelniał Asm!
5