Pani Monieko czy jedzenie drożdzy w sensie ;drożdżówki,ciasto do pizzy moze
szkodzić dziecku? to samo z pieczarkami i szpinakiem?
Przepis jestPani Wiesławy Kudalskiej z "Przepisów czytelników-ciasta i
ciasteczka" z biblioteczki Poradnika Domowego.
50 dag mąki tortowej
pół szklanki cukru
5 dag drożdży
10 dag margaryny
3 żółtka
1,5 szklanki mleka
rodzynki(u mnie nie ma)
aromat
szczypta soli
Mąkę podzielić na dwie c
Przepis tutaj
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=2297791
Najlepiej smakuje w zimny, letni wieczór z ciepłą herbatką w miłym
towarzystwie...
Przepis sprawdzony wielokrotnie, ale fotograficzna premiera!
ca
Bo się rozpędziłam, upiekłam ciasto i dwa tuziny drożdżówek, zapomniałam, że nie jestem w domu i pasibrzuchów nie ma....
Zeschną się, można zamrozić? I co potem, zostawić po prostu żeby odtajały?
Witajcie!
Czy podzielicie się ze mną przepisem na drożdżówkę, ALE taką która po upieczeniu nie będzie sucha, a chociaż lekko wilgotna? Bez owoców.
To dziwne. Właśnie upiekłam drożdżówkę - 2 foremki i w obu ciasto pękło przez
środek... Może ktoś podpowie czemu pękło ???
Ciasto na drożdżówki z wątku
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=48777212
Farsz:
20 dag pieczarek
3 cebule
3 kozaki białe (nie muszą być...mi się udało :) z grzybobrania wrócili :D )
4 łyżki oleju
sól
to wyższa szkoła jazdy, przynajmniej dla mnie,
na zimowe wieczory przydałby się fajny i łatwy i sprawdzony przepis na przepyszną....:)
--
czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D
mojafilcowabiżu
Przepis z forum cincin tu:
www.cincin.cc/index.php?showtopic=18959&hl=
Są naprawdę świetne, niech idą w świat! :)
Ja swoje piekłam z twarożkiem i dżemem jagodowym, pychotka :)
--
home is where the heart
wczoraj upieklam drozdzowke po raz pierwszy z budyniem, i wyjelam ja stanowczo
za szybko z piekarnika ok 30 min. nie wyciagalam jej od razu z foremki bo bylo
juz bardzo pozno w nocy. rano okazalo sie ze drozdzowka jest w srodku przy
budyniu niedopieczona. czy mozna to jakos naprawic. pieke ja ter
Najlepiej robić ze sprawdzonego ciasta drożdżowego.
Na 10 sztuk:
1/2 szkl. ciepłego mleka
25 dag drożdży
2 cukry wanil.
1/4 szkl. cukru
1 jajo+ 1 żółtko (białko do smarowania)
3 szkl. mąki
70 dag stopionej margaryny
po łyżce powideł z marmoladą różaną
jagody, brzoskwinia
kruszonka: (p
Co by tu wymyslić, żeby ożywic poczciwą drożdżowkę?? Wsadzic do mufinowych
foremek ! Fajne na imprezę :)
Z pozostalej części ciasta zrobilam drożdżowkę na blaszce.
CIASTO:
3 jaja
1/2 szkl. cukru
4 cukry waniliowe
6 szkl. mąki
1 szkl. letniego mleka
50 g drożdży świeżych
150 g stopionej
Przepis na bardzo smaczne drożdżówki, przerobiony nieco przeze mnie na
thermomix.
1 szkl. mleka
3 jajka
50 g drożdży
Wymieszać w temp. 37 lub 40 stopni, 2 minuty, obroty 2-3.
Dodać 1 kostkę masła, 100 g cukru, cukier waniliowy, 10 s/obr. 6.
Dodać pół łyżeczki soli i mąkę krupczatkę
.Wszystko tak jak w normalnej drożdżówce jedynie
jajka miksuję z fruktozą przed dodaniem do wyrośniętego rozczynu i
mąki.Na wierzch kruszonka 50g masła , 100g mąki ,fruktozy na
wyczucie.Robiłam wielokrotnie zawsze wychodzi.
Nie jestem całkiem noga w pieczeniu. Ale drożdżówka mi ostatnio nie wychodzi ewidentnie.
Próbowałam wielu przepisów i klops.
Rzuccie jakimś sprawdzonym.
Z opisem łopatologicznym. Jak dla debila ;)
Pozdrawiam serdecznie
Polecam budkę na ul. Strzeleckiej, za przecznicą z Kopernika, naprzeciwko
oddziału dziecięcego. Facet ma drożdżówki pozawijane dokładnie w folię i
twarde, sprzed kilku dni. Smak i konsytencja gumki do mazania.
Jest niestety czasem kilka drożdżówek zawiniętych w woreczki, ale luźno - te
są
uzależniłam się.
mój organizm dzień w dzień domaga się drożdżówki, albo placka drożdżowego.
nic innego bym nie jadła, tylko drożdżówki.
nie jestem w ciąży.
czy to znak, ze mi czegoś brakuje w organizmie?
na żadne inne słodkości nie mogę patrzeć i nie lubię.
--
i like to cook with wine
Wczoraj dałam mojej małej (14 mies.) kawałek drożdżówki. Nie pierwszy raz,
więc odważyłam się dać taki średni kawałeczek. Skończyło się to wielkim bólem
brzucha. Czy dajecie swoim maluchom drożdżówki? A może powinnam wszystkie
ciasta piec sama? A może tylko biszkopt wchodzi w grę
jak włożyć nadzienie do drożdżówki,żeby nie wylatywało przy klejeniu i jak
dobrze zakleić, żeby się trzymało;)z góry dziękuję
Szukam dobrego przepisu na drożdżówkę , w której zamiast cukru jest miód. Może znacie taki przepis. Szczególnie chciałabym się dowiedzieć, jakie są proporcje, czyli ile miodu zamiast cukru
jeśli chciałabym upiec drożdżówki z buydyniem,to powinien on byc zrobione w
mniejszej ilosci wody? kłaść przed pieczeniem?
pozdrawiam,kasia
Czy ktoś wie może jak się robi drożdżówki z budyniem (takie jakie sprzedają w
sklepach).
Dlaczego dużo ludzi przed powiedzeniem tego co ma powiedzieć mówi eeeeeeeeeeeee
mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi, aż czasami w sklepie chce się powiedzieć
-eeeeeeeeeeee poproszę drożdżówkę
-eeeeeeeeeeeeee 1,20 proszę
Latem często piekę drożdżówki, takie małe ,na 2 kęsy z owocami, truskawkami, rabarbarem, jagodami. Ale owoce podczas pieczenia "wyparowują" i często pozostaje po nich słodki dołek. Jak położę na ciasto zbyt wiele owoców to zakalec pewny. Czy można te świeże owoce czymś obtoczyć by nie znikały
Chodziło za mną coś słodkiego i ponieważ jestem na diecie postanowiłam
sprawić przyjemność innym. Upiekłam więc drożdżówki z serem bo na to miałam
akurat produkty. Przepis na ciasto i masę według przepisu na "Drożdżowy
warkocz z serem Bajaderki" zaczerpnięty z tego pysznego forum.
Przepis tu
wielbiam drożdżówki... Czasem się zastanawiam dlaczego tak długo ich nie piekłam.
Bowiem pierwszą swoja drożdżówkę upiekłam chyba w lutym! Od wtedy lista stworzonych
przeze mnie pyszności stale się wydłuża. Tym razem padło na mak i na kształt pluszek! A
ciasto, mimo (albo raczej dzięki
https://lublin.wyborcza.pl/lublin/1,48724,18844861,w-szkolach-kwitnie-czarny-rynek-drozdzowek-reportaz.html#MT Ustawa wyczyściła sklepiki szkolne z niezdrowej żywności. Teraz Weronika po drożdżówki chodzi do spożywczego obok szkoły, a Karol kupuje od kolegi, który przed lekcjami zaopatruje się w
Upiekłam dziś drożdżówkę ze śliwkami:
1/2 kg mąki tortowej, 15 dag cukru, 10 dag masła, łyżka oleju, 2 całe jajka, 2 żółtka, 1/4
l mleka, 4 dag drożdży, paczka cukru waniliowego, 2 łyżki śmietany
kruszonka: 5 dag masła, 5 dag cukru, 1/2 szklanki mąki
Z drożdży, części ciepłego mleka, łyżeczki
DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH
Mam przepis, sama jeszcze nie robiłam wg tego przepisu, ale jadłam:)
Podaję przepis na blachę.
Wszystkie składniki o pokojową temperaturze. Mleko też.
5 dag drożdży rozkruszyć
5 jaj roztrzepanych
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
mozna do ciasta
domieszać rodzynki czy skórkę pomarańczową. Generalnie ciasto jest wdzięcznym
materialem do komponowania z róznymi owocami i innymi dodatkami. I jest wyjątkowo
nieklopotliwe w wykonaniu, za to bardzo bardzo dobre, jak każda drożdżówka
(oczywiście to nie jest wykwintne ciasto
raz dodajac pozostała makę.
Rozwałkować, ale nie za grubo, wycinac prostokaty. Na srodek kazdego połozyć
nadzienie, podwinąć boki i zawinąć na kształt pasztecików.
Ułozyc drożdżówki na blaszce, stroną podwinieta do dołu (!). Odstawić do wyrosnięcia na
jeszcze 30 minut. Posmarowac roztrzepanym
. Generalnie ciasto jest wdzięcznym
materialem do komponowania z róznymi owocami i innymi dodatkami. I jest wyjątkowo
nieklopotliwe w wykonaniu, za to bardzo bardzo dobre, jak każda drożdżówka
(oczywiście to nie jest wykwintne ciasto drożdżowe - jest bardziej wilgotne i ma większe
hmmm pory w
180?C przez około 15 - 25 minut (ja piekłam jak Dorotus 18 minut).
Z przepisu wyszło mi 12 drożdżówek.
--
www.pychaciasta.bloog.pl
yyymmmm pyszności ;)
Świeżutka,mięciutka ze śliwką.nie ważne że doopsko przytyje,nie ważne że na straganach truskawki się czerwienią.Łaziła za mną od poniedziałku i ani myślała odejść.Czułam się jak narkoman na głodzie.No to ma co chciała.Pożarłam z apetytem,narreeeszcie.Wyrzutów sumienia żadnych ;
Tak wygląda rzeczywistość, pomimo że Ejfa ogłosiła dzieciakom, że dien pierwszy września, to koniec niezdrowej żywności w szkołach.
Chodziły za mną od kilku dni, odkąd zobaczyłam je na blogu dorotus. No i
przyszła sobota i poranna wczesna pobudka, którą urządził mi synek. Oto efekt
naszych wspólnych działań:
Przepis podaję za dorotus.
Składniki na zaczyn:
* 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
i bez, nie mogłam się powstrzymać żeby go nie wkleić bo jest przepiękny i
cudownie pachnący ale do rzeczy, ciasto drożdżowe to zmodyfikowany przepis
bajaderki na warkocz z serem
Znacie? ze warstwowo produkty i na noc do lodowki? rano zamieszac lyzka i piec.
Moja wlasnie w piekarniku ze sliwkami.
Ciasto jest jednak "plynne", znaczy nie mozna z niego zrobic np. bulek. Dsypac maki i bedzie ok? moze ktos robil? Macie doswiadczenie?
podam przepis dla zainteresowanych.
Składniki na cisto drożdżowe:
* 0,5 kg mąki pszennej;
* 5 dkg margaryny lub masła;
* 15 dkg cukru pudru;
* 5 dkg drożdży;
* 2 jajka;
* 1 szklanka lekko ciepłego mleka;
* 1 cukier waniliowy;
* szczypta soli;
Wykonanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozet
są "ciężkie"? Takie mało pulchne w środku?
Czegoś za dużo?
Czegoś za mało?
Za wcześnie położyłam jabłka na środek?
Za krótko wyrabiałam ciasto?
Yyyy... pomożecie?
A, nie pytajcie o przepis, robiłam trochę "na oko"...:(
--
W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
No właśnie, ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, jeszcze w piekarniku wystaje
ponad blaszkę, a po wyjęciu zaraz opada :-( Zaznaczam, że nie wyjmuję ciasta
od razu po upieczeniu, zostawiam jeszcze w ciepłym piekarniku ok. 10 minut.
Co robię źle? Czy może ktoś zna na to radę?
Dżizas! co ten kolo wygaduje?
"A jak w wakacje nie było zajęć, to co robić! - też biegałem. "
tylko pozazdrościć takiej ilości wolnego czasu!
Drożdżowe? Drożdżowe. Z serem? Z serem. Wszystko, jak zobaczycie, się zgadza,
a nie chciałałam straszyć kolejnym obcojęzycznym tytułem. :)) Naprawdę nazywa
się to "Flamiche aux maroilles", a przepis z Wielkiej Księgi Chleba wygląda tak:
SKŁADNIKI (na jeden duży placek, 6 - 8 porcji):
Ciasto:
Zapewne niejedna osoba kupuje drożdżówki i pączki w albercie.
Większość osób przy wyjściu z tego poczciwego sklepu,sprawdza paragony, na ile
tym razem go oszukali...
Jednak czy jest rzeczą normalną, bioręc pączka ( czy to z lukrem, cxzy z
karmelem w środku), przy kasie wybija go jako DROżDżóWKA
Cytat:"Ja robię sernik kokosowy na spodzie migdałowym, bez mąki. Piekę jeszcze szarlotkę i drożdżówki cynamonowo-marcepanowe - opowiada Zosia".
I w takiej dziewczynie mógłby się zakochać.
A pomysł na jednodniowe restauracje pierwszej wody.
Drożdżówkami nie przekupicie Slązaków!
Gwiazdą katowickiej debaty TOK FM okazała się - szerzej nieznana wcześniej - Aleksandra Jelonek, "jedynka" Koalicji Polskiej. Kandydatka - z charakterystyczną śląską gwarą - nie omieszkała zrugać prezesa PiS za wyznaczanie standardów w sprawie prawdziwego
ja skolei robię zawsze drożdżówkę z kruszonką
(moim zdaniem taka jest najlepsza)
kruszonka
tyle samo mąki i cukru, trochę cukru waniliowego
tłuszczu (najlepiej masła) tyle aby zlepić cukier i mąkę
pokruszyć masę na ciasto i piec
--
Beata :)
gg 9329438
"Życie to dar i zadanie"
Wydaje mi się, że kiedyś na tym forum przeczytałam coś na temat specjalnej
miski do ubijania drożdżówki, do której się tylko wrzuca wszystkie składniki.
Nie zapamiętałam nazwy, a teraz nie mogę tego znaleźć. Pomóżcie! Czy
rzeczywiście jest takie cudo?!
Liczę na Waszą pomoc.
Marzą mi się drożdżówki takie jak w sklepie - z okrągłym budyniem na wierzchu
bułeczki.
I teraz pytanie: czy mam upiec bułeczki z wgłębieniem pośrodku i wypełnić je
ugotowanym budyniem po upieczeniu, czy też włożyć w to wgłębienie ugotowany
budyń przed pieczeniem?
I
Dzieci mogą reagować na różne składniki w diecie mamy, więc
odpowiedź na Pani pytanie nie będzie jednoznaczna. Powiem tak -
jeśli któryś ze składników drożdżówek, pizz (w tym oczywiście
drożdży) dziecku nie służy reakcja będzie czy to w postaci wysypki,
czy bólu brzuszka, czy drobinek krwi
łyżek cukru i opakowania cukru waniliowego
Moja modyfikacja: w ciasto wrzuciłam jabłko pokrojone w kostkę i opruszone
cynamonem
Do kruszonki również dodałam cynamonu.
Drożdżówka jak zawsze rewelacyjna!
--
://www.masztu.pl/img_txt/Buleczki-z-czekolada-Dan-Cake.jpg
Niestety nie może ich jeść, bo dostaje po nich uczulenia - stawiam na konserwanty i polepszacze, bo nic innego go nie uczula.
Chciałabym upiec mu coś w tym stylu, ale moje drożdżówki takie bardziej twarde wychodzą, no nie są takie pulchne )pewnie brak emulgatorów i polepszaczy).
Ale może ktoś zna
Dziewczyny, rzuciłam się na pieczenie drożdżówek, o tych:
www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami
i takie sobie są. Niby ok, da się zjeść, ale spodziewałam się
Czy można posmarować drożdżówki dla ładnego koloru, połysku itp. czymś innym niż jak typowo w przepisach jest: " jajkiem", " jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka ", " białkiem " ? ( Chodzi o to aby było bez użycia jaj ) Może wodą z cukrem jak gdzieś czytałem, co powinno spowodować powstanie a
Górnikom idącym na szychtę:)
https://pbs.twimg.com/media/CFlM28WWMAAm18x.jpg:large
pbs.twimg.com/media/CFlM28WWMAAm18x.jpg:large
Mrożę. A jak to czysta drożdżówka bez owoców czy sera to czasami susze na sucharki w kromkach :)
Na ok 16 bułeczek
farsz:
2 upieczone dynie makaronowe tu
przepismagiawkuchni.blox.pl/2010/08/Dynia-makaronowa-na-ostro.html
3 duże cebule
majeranek
ciasto:
7 g suchych drożdży
zgadzam się w zupełności. sama jestem nauczycielem, mam dzieci a
mimo to nie wiem w jaki sposób mogę walczyć z problemem. w szkole
mojego syna poprosiłam panią (dałam pomysł)aby w sklepiku nie było
chociaż chipsów. Pani zgodziła się i faktycznie nie ma ich w
sklepiku. myślę, że problem tkwi
Ncooo proszę, jakie wspaniałe wieści "nadejszły" dzisiaj zza oceanu, a niech
mnie :)))) Gratulować i salutować z radością mi przyszło :) Drożdżóweczki
pyszne, mało oczy orbit mi nie wyszły.
Aleś się zawzięła, Martko. I baaardzo dobrze. Teraz już wiesz, jak będziesz się
dogrzewać w chłodne deszc
Nowy "Newstatesman",najpowazniejszy magazyn polityczny na wyspach,zamieszcza
opinie Micheli Wrong o papiezu Janie Pawle II,z ktora chcemy,czy nie,musimy
sie pogodzic:"He did more to spread AIDS in Africa,than prostitution and the
tracking industry combined".
Przypomniec trzeba,ze AIDS ma kilk
Kochane,
właśnei robię ciasto drożdżowe(po raz kolejny w swoim życiu ale to chyba się
uda)i właśnie mam kilka szybkich pytań.Urosło pięnie i piecze się w
piekarniku elelktrycznym w temp.180C już 20 min i powoli wypada poza formę
(duż prostokątna blacha)i co terz będzei.ile ma się jeszcze piec
U Busia lub Pod Telegrafem. Kurde, o tej porze o drożdzówkach? U Busia chyba po 1.30 a Pod Telegrafem 1.50. Polecam z jagodami od Busia.
Pyszna, lekka i puszysta z masą owoców, a zdrowsza niż z pszennej mąki. Polecam!
Na niewielką blaszkę (30x20cm):
1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
1 szklanka razowej mąki orkiszowej
1 jajko, lekko ubite
125 ml mleka
14 g świeżych drożdży
1/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
Na nadzien
Złociste, wyrośnięte, dojrzałe. Ale chyba nie o takie chodziło Sylwi zakładając
wątek. Się niezły oftopik zrobił.
Rengo był jednak zwyklak hipermarkeciak, choć dam sobie paznokcie przyciąć, że
jak piłam, to na butelce było napisane "gran reserva specially selected for Krysia".
Dzięki za info
Wiele razy robiłam juz drożdzówki, no i przewaznie wychodziły całkiem dobrze,
lub nawet bardzo dobrze, ale zastanawia mnie to, czemu one sa zawsze takie
chrupiące no i w pewnym sensie suche. Jest jakis sposób, zeby wyszły
wilgotne, mieciutkie, takie jakie sa sprzedawane w większości cukierni c
Ja też już piekłam z kruszonką-też wyszło pyszne. Ostatnio miałam po prostu
płatki migdałowe. Cieszę się, że się udała.
--
Aida moja córeczka
Spróbuj tego przepisu-powinno wyjść. Ja też się bałam a jednak...
--
Aida moja córeczka
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=18831531&a=22285858
To moja pierwsza naprawde porządna drożdżowka. Juz nawet sie zniechęcalam do
tego cista, ale je niestety uwielbiam. Urosla na 9 cm ! Czy to normalne?
Pewnie za mała blaszkę wzięłam?
Przepis z forum, ale nie zanotowałam czyj, więc przepraszam autora.
CIASTO:
3 jaja
1/2 szkl. cukru
4 cukry wa
Wydaje mi się że same drożdże nie szkodzą, raczej mleko bo przecież
do drożdzówek i pizzy dodaje się mleko do rozczynu. Chyba że jadasz
inne mleczności i nic się Maluchowi nie dzieje.
Ja jem i szpinak i pieczarki i jest OK. Mleczności nie mogę
Drożdze nie szkodzą, pizza też nie (najlepiej własnej roboty ;)), szpinak też
nie. Ale pieczarek bym nie jadła - sztucznie pędzone, chemią nafaszerowane. No
chyba że masz pieczarki z własnego pola :)
--
my_Flickr
przecież wielokrotnie mówiłam,
abyś ostrożnie się z nią obchodziła.
Delikatnie,w dwa paluszki,a zaręczam Ci,
ze efekt przejdzie Twoje oczekiwania.
Czy ja Cię muszę uczyć takich rzeczy?
Gość portalu: ika napisał(a):
> ciasto drożdżowe pycha!
> 5 dag.drożdży zalać letnim mlekiem(ok. 1 szklanki),dodać 1 łyżkę cukru i 1
> łyżkę mąki i niech wyrasta.
> Rozpuścić ok. 15 dag. masła
> 60 dag maki
> 1 całe jajo i 5 żółtek utrzeć z 10 dag cukru
> szczypta so
Tak samo ci Włosi kochają ...milczenie w cenie: cappuccino, drożdżówki i 10 euro codziennie, jak w III RP pomoc policji w podobnych sprawach.
Rozczyn
5 l mleka
5 kg drożdży
5 kg mąki pszennej
0.1 cukru
rozpuścić drożdże w mleku wraz z cukrem , dodać mąkę i mieszać w prawo i
odłożyć do wyrośnięcia.Temperatura ok 20 C.
II faza
mieszanka:
2.5 l jaj
2.5 l wody
6 kg cukru
0.25 kg soli
(wymieszać , nie grzać , to musi byc
Opierając się na przepisie Betsypetsy zrobiłam swoją drozdżówkę z wiśniami. Może nie
wyszła mi najlepiej ale samkowała wyśmienicie :)
Przepis się niestety nie otwiera, może coś ucięło w linku.
--
Moje skarby :-)
Pawełek 21.02.2005r. i Mateuszek 6.07.1996r.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=24664280&a=24664280
Upiekłam według podanego przepisu ale dla odmiany z kruszonką. Wyszła pulchna,
delikatna, bardzo smaczna!Często moje drozdżowe wychodzi gumowe i szybko wysych
a to jest idealne. Dzięki!
Bardzo apetyczna. I jak ladnie lukrem skropiona, mi nogdy nie wychodzi:(
--
sfinjak.linux.suid.pl
Kobiety ratujcie!!potrzebuje dobry przepis na to ciasto.zeby bylo pulchne i
niewysuszone po dwoch dniach.zastrzegam ze nie potrzebuje gniota tylko cos
takiego jak robily nasze Babcie..od tego zalezy moja przyszlosc u tesciowej:P
masakra mowie Wam!ratujcie mnie ludzie o rety!
Nie, no drozdzowe to mi wychodzi, tylko lukier niet. Zawsze klei sie i nie
zastyga.
Mam 63 pozycje z tej serii biblioteczka poradnika domowego, wlasnie policzylam,
dasz wiare? Nawet nie zdawalam sobie sprawy z tego ile sie nazbieralo od 94
roku.
--
Bardzo się cieszę, bo zdarza mi się słyszeć że ciasto drożdżowe jest trudne do
zrobienia. Zresztą sama tak kiedyś uważałam.Polecam z tego ciasta pyszne
rogaliki z nadzieniem różanym:)
ciasto drożdżowe pycha!
5 dag.drożdży zalać letnim mlekiem(ok. 1 szklanki),dodać 1 łyżkę cukru i 1
łyżkę mąki i niech wyrasta.
Rozpuścić ok. 15 dag. masła
60 dag maki
1 całe jajo i 5 żółtek utrzeć z 10 dag cukru
szczypta soli,sok i otarta skórka z cytryny
Do przesianej mąki dodać wyrośnięte
drożdżówka ta bardzo szybko się psuje - na wiśni (czy to na jabłku w innej wersji) szybko pojawia się pleśń - najpierw biała, potem robią się zielone plamki - np. po pół doby trzymania tego w kuchni. Zajadałem się tym, jednak dopiero po rozerwaniu i zajrzeniu do środka widać, że drożdżówka się psuje.
Czym