Platforma blogowa Blox została zamknięta

Blog naturalnakuchnia.blox.pl nie został przez autora przeniesiony w nowe miejsce [jestem właścicielem tego bloga]

Wszystko o:

bigos z kiszonej kapusty

wg, IAR

Nie będzie ogórków kiszonych i bigosu. Co zaserwujemy podczas prezydencji?

Nie będzie ogórków kiszonych i bigosu. Co zaserwujemy podczas prezydencji?

W budynku Unijnej Rady, gdzie odbywają się europejskie szczyty i ministerialne spotkania, podczas naszej prezydencji wyraźne będą polskie akcenty, a w kuchni - polskie smaki. Nie będzie jednak ogórków kiszonych, kapusty i bigosu. - To dla części Europejczyków są ekstremalne - oceniają nasi kucharze.

Gessler przygotowuje sylwestrowy bigos, ale zdjęcie oburza internautów. "Wstyd paniusiu". Ostra odpowiedź restauratorki

Magda Gessler zapowiedziała ostatnio, że mieszkańcy Słupska otrzymają od niej pyszny sylwestrowy bigos. Kolejnymi etapami jego powstawania z entuzjazmem dzieli się z fanami. A ci bywają krytyczni.

Kto marnuje najwięcej jedzenia? Wcale nie sklepy i restauracje

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry czas, by uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia i jednocześnie zastanowić nad tym, jak można ten proces ograniczyć.

"Ta restauracja dla mnie nie istnieje. Kompletna klęska". Właściciel nie posłuchał Gessler. Sprawdziliśmy, co teraz podaje w lokalu

"Ta restauracja dla mnie nie istnieje. Kompletna klęska". Właściciel nie posłuchał Gessler. Sprawdziliśmy, co teraz podaje w lokalu

przerośnięte - oceniła. Wśród "bogatej" karty dań można było znaleźć wymyślne i mocno przekombinowane rodzaje pizz, np. z kapustą kiszoną, kapustą pekińską czy z kukurydzą. Musimy przyznać, że tak źle wyglądającej pizzy naprawdę dawno nie widzieliśmy. Gessler nie zostawiła suchej nitki zarówno na

Przepisy na świąteczne potrawy dla dzieci

Przepisy na świąteczne potrawy dla dzieci

kiszonej kapusty 25 dag pieczarek cebula 3 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Drożdże zalej ciepłym mlekiem. Gdy pojawią się bąbelki, zmieszaj z masłem, olejem, cukrem i solą. Dodaj mąkę i wyrób ręką ciasto. Gdy poczujesz, że masa odchodzi od ręki, przykryj je lnianą ściereczką i

Zobacz wideo

bigos z kiszonej kapusty

Ja mialam ostatnio wieeeelka ochote na gotowana kiszona kapuste. I jadlam ze smakiem juz ze dwa razy i dalej mi sie chce (szok). Ostatnio robilam w wersji bardziej bogatej w bialko - z grochem (ale zielonym - suszonym). Mozna dodac troszke jablka (do gotowania) - bedzie bardzie winna. Oczywiscie

kapusta kiszona zamrożona

Postawiłam na balkonie kiszoną kapustę i zapomniałam o niej i o mrozie,no i się zamroziła.Czy po rozmrożeniu będę mogła z niej zrobić surówkę,czy raczej już tylko dodać do bigosu?.

Bigos z mlodej kapusty??

Mam pytanko czy do takiej kapusty mam dodac jeszcze kiszona czy mloda wystarczy?a moze znacie jakies inne ciekawe przepisy co z taka kapucha zrobic?pozdrawiam i na propozycje czekam

Bigos

bigos zrobiony tylko z kiszonej kapusty jest kwasny i cierpki - najlepiej przygotowc go w rownych proporcjach z kiszonej i swiezej bialej kapusty ;-) Poza tym mozna dorzucic kilka suszonych sliwek kalifornijskich - PYCHA!

Kiszona kapusta

Jak czytam,ze ludzie plucza kapuste kiszona albo obgotowywuja po 2-3 razy to zaczyna mnie bolec zoladek.Kto takie rzeczy robi? Wszystkie witaminy i wlasciwosci,ktore posiada kapusta wylewacie do zlewu. Kapuste za kwasna na bigos neutralizuje sie kapusta slodka czyli taka w glowce

bigos, ale skąd wziąć kapustę kiszoną?

Dla dużej ilości gości wymyśliłam bigos. I tu klops - nie ma już zeszłorocznej kapusty kiszonej. Czy ta młoda kiszona nadaje się do bigosu? Zwykle łączę białą kapustę z kiszoną, pół na pół. Poradźcie co TERAZ zrobić, by nie było kulinarnej kompromitacji!

Re: Kiszona kapusta

Ja robię dwa różne rodzaje bigosy. Jak gotowany to łącze dwie ugotowane osobno kapusty zwykłą i kiszoną, ale bigos pieczony robi się tylko z kiszonej i tam trzeba płukać i obgotowywać. -- Doskonałość jest jedynie deklaracją śmiesznego człowieka.

Re:Kapusta kiszona - bigos...

>Rydze zbiera > się z kolei od lipca do listopada więc jaki on jest jesienny? Taki: po lipcu jest sierpień, a następnie wrzesień, październik i listopad... --

Re:Kapusta kiszona - bigos...

Faktycznie nieporozumienie. Np. cytryny można kupić przez cały rok. Ale herbata z cytryną po zimowym spacerze smakuje najlepiej.

Re:Kapusta kiszona - bigos...

Poszczególne gatunki grzybó są dostępne cały rok - również zimą. Rydze zbiera się z kolei od lipca do listopada więc jaki on jest jesienny? W końcu listopada na przykład zbiera się sarniaki ( w Polsce pod ścisłą ochroną), od października do końca grudnia ucho bzowe, często występujące i później

Re:Kapusta kiszona - bigos...

na pomysł tych ziemniaków z ogniska, co? :DDD -- Zamknąć to forum! Zostawić tylko wyszukiwarkę. (Baky o f. Kuchnia)

Re: Kiszona kapusta

Kapustę kiszoną kupuję w sprawdzonym sklepiku i nigdy nie jest ona zbyt przekiszona.Takowej po prostu nie kupuję.Zastanawiam się nad tymi witaminami w bigosie gotowanym przez 2 tygodnie.Moim zdaniem tam ich już nie ma.Nie lubię bigosu z dodatkiem kapusty świażej. Uwielbiam grochówkę z dodatkiem

BIGOS contra SUROWA KAPUSTA KISZONA

No wlasnie, jest wiele sprzecznosci. Z pewnych zrodel dochodza mnie sluchy,m, ze kiszona kapusta to rewelacja, a po przetestowaniu surowki z niej zaczelo mnie wszystko solidnie swedziec. I dopiero pan Andrzej Janus sprostowal to mowiac, ze wolno jest tylko ugotowana lub uduszona kapuste

Jest kiszona kapusta

Gość portalu: chochelka napisał(a): > Dla dużej ilości gości wymyśliłam bigos. I tu klops - nie ma już > zeszłorocznej kapusty kiszonej. Czy ta młoda kiszona nadaje się do bigosu? > Zwykle łączę białą kapustę z kiszoną, pół na pół. Poradźcie co TERAZ zrobić, > by nie było

Re: kiszona kapusta

Kupiłam kiszoną kapustę ze świeżej kapusty, wydawało mi się, że jest mało kwaśna. Ugotowałam bigos nie przepłukując jej, tylko zagotowując i wylewając tzw. pierwszą wodę. Okazuje się, że jednak jest za kwaśna. Czy coś z tym fantem mogę zrobić, oczywiście poza wyrzuceniem jej. Wiem, że gdy np

Re: Kiszona kapusta

Piszesz prawdę, ale kapusta , ktorą gotuje sie kilka godzin na bigos i tak traci wszelakie dobro, ktore w sobie ma. Wiec jaka roznica czy ja ją opłucze czy wygotuję? Żadna. a poza tym, nie wszyscy mogą jadać bigos z dodatkiem kapusty surowej. Wbrew pozorom, wzdyma kapusta nowa, a kiszona nie

Re: Kiszona kapusta

no własnie, co jeszcze(prócz bigosu) mozna z kapusty kiszonej zrobic? mam spory zapas na zimę -- moje Słonko Synek 73/93 65FF

Kapusta kiszona

: - pomocnik kuchenny, który kapustę poszatkuje i dobrze wymiesza z kiszoną oraz startą na wiórki marchwią i przyprawami. Po tej robocie daj mu odpocząć do następnego dnia a gdy sił przez noc nabierze niech spróbuje czy dosolić nie trzeba a potem to wszystko ubije w słoju szklanym i docisk

Re: Bigos z mlodej kapusty??

> Kiszona mozesz jesc caly rok,wiec daj jej teraz spokoj i poczuj smak lekkiego w > > smaku bigosu z mlodej kapusty. No właśnie, a z kolei bigos bez kiszonej jest niesmaczny i gorszy. Z młodej kapusty robi się po prostu inne potrawy.

Kiszona kapusta

, "produkuję" różne surówki. Najsmaczniejsza wersja (moim zdaniem i zdaniem domownikow), jest następująca: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 soczyste jabłko (deserowe) 1 średnia , obrana marchewka 1 świeży ogórek wąż - obrany olej kujawski/oliwa przyprawa do bigosu i potraw z kapusty Kamis (lub inna w tym typie

Re: Kiszona kapusta

monjan napisała: > no własnie, co jeszcze(prócz bigosu) mozna z kapusty kiszonej zrobic? > mam spory zapas na zimę Zupę pyszną zwaną przez moją babcię zarzutką - gotujemy marchew i ziemniaki, dodajemy trochę poszatkowaną kapustę (+sok z niej), jeszcze chwilę gotujemy, przyprawiamy

Re: Kiszenie kapusty

a ja mialam ukisic, nie ukisilam, i teraz bede gotowac bigos z paskudnego sauerkrauta w sloiku...:-((((((

Re: Kiszona kapusta

lili-2008 napisała: > bo moja ba > bcia gotowała kapuchy osobno i potem je mieszała (chyba) Tak jak twoja babcia, gotuję kapusty osobno (na bigos), później je łączę. Kiszonej kapusty nie płuczę. Sok wypijamy lub gotujemy z nim zupę - kwaśnicę.

kapusta kiszona - co z niej zrobic??????

mam pytanie co można zrobić z kapusty kiszonej oprócz bigosu, kapuśniaku i surówki!!! chodzi mi oczywiście o tanie przepisy!!! jak macie pomysły to wpisujecie całe przepisy!! pilnie potrzebuję, bo dostałam trochę kapuchy:-)

Re: kapusta kiszona

Dziś nagotowałam gar bigosu, z kiełbaską, wędzonką, grzybami.... pycha:-) czasem robię kapuśniaczki- kapustę zawijam w ciasto francuskie, zapiekam w piekarniku, fajna przekąska lub dodatek do barszczu czerwonego -- NA

Re: Bigos, bigos.

Z większością się zgadzam. Bigos z kapusty kiszonej. Jednak jest małe "ale". Mianowicie, jesli kapusta jest przekwaszona, czyli gębę wykręca, przepłukuję kapustę przed wrzuceniem do gara. Mozna się też naciąć na kapustę kiszoną octem. Gębę wykręca jeszcze bardziej - taka nie nadaje się wcale. Ale

Re: kiszona kapusta

Dzięki za porady, wykorzystałam wersję ze świeżą kapustą, ponieważ wyprawiam imieniny dla mojej 86-letniej Mamy i jej przyjaciółek, tak więc musi to być delikatne, jeśli o bigosie można tak powiedzieć, pozdrawiam

Co zrobić z mlodej kapusty?

Niekiszonej kapusty zasmażanej nie lubię. Gołąbki dopiero były. Jedyne co mi przychodzi do głowy to poszatkowanie i wymieszani z kiszoną na bigos... Nie, nie kupowałam, ani nie rwałam, dostałam, a właściwie mąż dostał.

Re: kapusta kiszona

Moja teściowa obdarowała mnie kiszoną kapusta;)w ilości hurtowej .Możesz zrobić -łazanki,ugotowana kapuste mieszasz z makaronem,ja dodaje grzyby i kiełbase -bigos -krokiety -kapuśniak -mięso albo biała kiełbasa gotowane w takiej kiszonej kapucie pychaa Ja nie lubie surowej kapusty kiszonej

Re: co z kapusty kiszonej?

a może macie jakiś sprawdzony przepis na bigos lub na krokiety z kapustą i pieczarkami?

bigos - proporcje

napiszcie mi proszę, ile czego powinnam wrzucic na 5 kg kapusty kiszonej - pierwszy raz bigos będę robić, chcę zrobić pieczony. Ile powinnam na taką ilość kapusty kiszonej dodac kapusty słodkiej, ile liści laurowych, jałowca, ziela i ile mięcha? wszedzie piszą tylko, ze przyprawy do smaku, ale jak

bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszonej

Obiecałam znajomym zza Odry bigos. Wybaczcie może głupotę pytania, ale czy znajdę tam kapustę kiszoną, która będzie się nadawała (plus dodatki typu suszone grzyby) czy muszę przytachać ją z Polski? ;) Przyznam szczerze, że nigdy nie rozglądałam się za nią za granicą i stąd moje, może nie

Re: kapusta do bigosu

Bigos MUSI byc z kiszonej kapuchy. Jak ze slodkiej to nie bigos.:)

Re: Kiszona kapusta

póki co gotuję bigos i kapuśniak dla smaku i dlatego, że uwielbiam kapustę, ale zaintrygowałyście mnie i spróbuję ugotować z kapustą słodką, chociaż wydaje mi się to okropnie pracochłonne... wrzucacie wszystko do jednego gara? bo moja babcia gotowała kapuchy osobno i potem je mieszała (chyba)

Re: Kapusta kiszona

> tez polecam ta z Carrefour'a nawet jest na winie,albo ta z torebek HERTY- > najczesciej w Carrefour i Delhaize lezy w lodowkach za paczkowana wedlina I wychodzi na tej kapuscie calkiem dobry bigos.

kupiłam oszukaną "kiszoną" kapustę:(

co prawda nie jest pędzona octem, ale ukiszona raczej też nie-no zgroza co teraz wyprawiają z tym pseudokiszeniem, żeby bigos wyszedł będzie trzeba nieźle się namęczyć, na szczęście nie jest gorzka, ale wino, wędzone śliwki i grzyby będą musiały nadrabiać zaległości

Re: Bigos z mlodej kapusty??

Kiszona mozesz jesc caly rok,wiec daj jej teraz spokoj i poczuj smak lekkiego w smaku bigosu z mlodej kapusty. -- .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....

Re: Bigos

Kapuście nic nie powinno się stać. U nas, ponieważ nie lubimy b. kwaśnego bigosu, na 2 kg kapusty kiszonej daję 1 kg kapusty słodkiej. Kiszoną lekko odciskam i jak wychodzi za mdły bigosik, to podlewam. Kiedyś odciskałam a nawet płukałam, ale to marnotrawstwo. Kapuchę z grzybami robię z samej

Re: Kapusta kiszona- trwałość ?

Kapustę własnego wyrobu często mrożę w woreczkach, nadaje się na kapuśniak, bigos, surówka już niekoniecznie może wszystkim smakować z mrozonej.

Re: Kiszona kapusta !!!

No wlasnie, czy jest jakas rada na naszych partnerow Anglikow, ktorzy od > zapachu (a teraz to juz nawet od widoku) kiszonej kapusty traca przytomnosc?? Nie mam takiego problemu. Moj Anglik lubi nie tylko zapach ale i smak - surowke z kapusty uwielbia, bigos-reszte wsunal buuu

Kapusta kiszona emigrantow - idealna na bigos

Przepis jest bardzo prosty i tak ukiszona kapusta nadaje sie na bigos. Turecka kiszona kapusta niestety po ugotowaniu ma jakis dziwny smak, polecam wiec zrobic samemu z ponizszego przepisu: 1kg kapusty (bialej, zielonkawa moze byc gorzka) bez glaba - drobno poszatkowac, 1 mala marchewke

Re: mrożona kapusta kiszona?

ja zamrozilam ostatnio 2kg i potem z niej ugotowałam bigos - identycznie dobry jak z niemrożonej

Re: Co z kiszoną kapustą????

i Homeopatka ma rację :) koszonki są zakazane ale tylko pod surowa postacią, możesz bez obaw ugotowac sobie bigos z kapusty kiszonej, ogorkowa tez chyba można a co do octu to nalezy go unikać, można spożywac ocet jabłkowy marynaty generalnie odpadają (oliwki, grzybki, papryka... itd)

Re: kapusta kiszona/kwaszona

Przepłukać i dobrze wycisnąć albo przegotować z 10 minut i odlać wodę (jeśli później kapusta ma służyć np. do bigosu albo kapustki z grochem). Pozdrawiam.

Re: BIGOS:)

ale mi temat poddalyscie, odkiedy tu mieszkam gotowalam bigos slownie jeden raz :( dwa razy pierogi z kapusta i grzybami, musze sie przemoc i sprobowac z ich kapusty kiszonej, albo znow sama zakisic bigos to dla mnie potrawa z kapusty kiszonej, z kapusty bialej ewentualnie z dodatkiem

Re: Bigos - to tylko kapusta kiszona.

Dodatek słodkiej - to już nie bigos a kapusta z mięsem i dodatkami. Nie twierdzę, że zła. Zwyczajnie - pewne potrawy są klasyczne i mogą ewentualnie różnić się przyprawami i niewielkimi różnicami w dodatkach, ale składnik główny pozostaje niewzruszony jak przestrzeń kosmiczna.))) -- Nie

Re: bigos

troszke, troszeke czerwonego wina nie zaszkodzi temu bigosowi...a i grzyby suszone...oj zrobiem jutro:) p.s robisz z kapusty kiszonej tylko czy , misz masz ..kiszona i surowa kapusta?

Re: kapusta do bigosu

bigos gotuje się z kiszonej kapusty niektórzy mieszają ze świeżą ale nie młodą młoda kapustę gotuje się króciutko, na wodzie z łyżką masła i niewielką ilością koperku bigos najlepszy jest po kilkudniowym powolnym duszeniu z masą dodatków pekińską gotuje się jak młodą, z bigosem z

BIGOS:)

Jakiej kapusty używacie do bigosu: słodkiej czy kwaśnej? Ja kiedyś używałam jednej i drugiej /gotowałam osobno/, ale teraz chyba mi się kubki smakowe zużyły i namiętnie używam tylko kiszonej kapusty. Uwielbiam jak bigos jest tak kwaśny żeby paszczą wykręcało;) Na szczęście domownicy

Re: Kroicie kapustę na bigos?

boczek /ten gotowany z kapusta kiszoną /,kiełbaskę z cebulka ,nie zaprawiam bigosu mąką .Gotuję gotuję ,mieszam ,mieszam. A potem już tylko odgrzewanie kiedy przyjdzie smak na bigos. Upiekłam karkówkę ,mam sporo sosu z pieczenia. Odgrzewam bigos dodając tego sosu. Mniam,mniam,mniam....

Ile kapusty kiszonej na bigos dla dwóch osób?

Zabieram się dziś za bigosik, mam tylko jedno pytanko. Z jakiej ilości kapusty kiszonej zrobić go, jeśli ma być dla dwóch osób, tak z 6 dużych porcji w sumie?

Re: co zrobić z nadmiarem kapusty kiszonej?

no i oprócz bigosu... nie lubię kapusty zasmażanej ani bigosu troche roboty z pierogami...hmm a jak sie robi farsz z kapusty do pierogów? -- Witaj moje Słonko Mój Stefan

Francuska kiszona kapusta

lepsze niz zwykly bigos. Kiedys w Cannes, (Canneses? uchowaj Boze!) na poczatku jesieni, jadlam taka elegancka choucroute zapiekana ze smietana i owocami morza. Dobre to nawet bylo.

Protestuję-bigos to nie jest kapusta kiszona !

pospolita kapustą kiszoną. Owszem kaposta kiszona , taka prawdziwa , wiejska , z beczki też jest dobra , ale daleko jej do prawdziwego bigosu. W bigosie (długo i solidnie gotowanym w wielkim garze) to oprócz kapusty kiszonej obowiązkowo musi być jakieś "mięsko". W warunkach domowych ( nie pisze o

bigos

Ukisiłam kapustę i chciałam sobie zrobic bigos ale z samej kiszonej- była jeszcze nie bardzo kwaśna wiec nie dodałam surowej.Gotuję już 3dni ipo wrzóceniu dodatków jest za słony choc nie soliłam . Poza tym pan mąż stwierdził że w tym bigosie prawie nie ma kapusty.Wzwiązku z tym mam

Carrefour-kiszenie kapusty trwa chwilę...

Dziś przed zamknięciem Carrefour-a pracownica KISIŁA KAPUSTĘ "do" BECZKI. Dlaczego "do" a nie "w"??? Otóż rozcinała woreczki z kapusta kiszoną (na sztuki) hermetycznie zapakowaną! I wrzucała ją do beczki. Jak można przypuszczać jej termin przydatności pewnie się skończył. Mnie zdarzyło

zachcialo mi sie bigosu.

Czy w Polsce do bigosu dodaje sie kapustu kiszonej razem z kapusta swieza?. Tutaj robia tylko z kapusty swiezej.Bardzo chciala bym tradycyjny przepis polski na bigos.

Re: kapusta do bigosu

ja gotuję zawsze z 2 rodzajów. Zazwyczaj jest to w proporcji 1 średnia główka kapusty świeżej (starej) i 1 kg kiszonej Teraz też pomieszałam, tylko zamiast starej dałam młodą

bigos

Hej - jutro wieczorem chcę ugotować bigos; proszę o info co oryginalnego dodajecie i jak przyprawiacie? słyszałam o dodawaniu: - suszonych śliwek - grzybów ( nabyłam dzisiaj mrożone) - kiełbasa, boczek, mięso ( wołowe??) - doprawić majerankiem aha - dajecie tylko kiszona kapustę czy pół na

przesolony bigos

bigos z zeszłej soboty, na kapuscie kiszonej. pierwsze dwa dni ideał a teraz jakby sól z niego wylazła /zapakowany w słoikach w lodówce/ i co? dodać surowej kapusty, przegotować i będzie ok?

Re: Kapusta kiszona...niekonwencjonalnie :)

Nie chcę cię uziemiać, ale to żadne kontrowersje ;) - moja 80-letnia ciocia od lat robi surówkę z kapusty kiszonej, jabłka i pomarańczy z oliwą. Do kapusty dodaje też rodzynki - tak przy surówce, jak i postaci gotowanej (coś a'la bigos). Pycha, potwierdzam. Noo, może ta kapusta ze śmietaną i

Re: Kroicie kapustę na bigos?

Oczywiście do gotowania kiszonej kapusty z boczkiem też dodaję wodę.

Re: Kroicie kapustę na bigos?

no i dobrze bo kapuchę uwielbiam a cytryna to tylko cytryna,przypomniało mi się jak rodzice kisili całą beczkę kapusty z pysznymi jabłuszkami w środku,całą zimę była frajda wyjadać nie tylko kapustę ale i kiszone jabłuszka,mniam

Re: Co z tą kiszoną kapustą?

Gość portalu: mikuszek napisał(a): >, trzeba ją dusić w > iele godzin? mozna, nasz bigos jest wspanialy:)

Re: bigos, ale skąd wziąć kapustę kiszoną?

Młoda kiszona kapusta raczej nie nadaje się na bigos - ma zupełnie inny smak niż ta "zimowa". Zrób duży gar duszonej młodej kapusty (było sporo przepisów całkiem niedawno) i drugi gar młodych ziemniaków z koperkiem. Myślę, że goście będą wylizywać talerze :-)

Re: Co z tą kiszoną kapustą?

Pod wpływem tego wątku zrobiliśmy 3 dni temu pierwszą domową kiszoną kapustę. Przepyszna wyszła, ideał absolutny, dziś robię kolejną porcję bo pierwsza długo nie postoi. Mial być bigos ale coś mi mówi, że domowa kiszona może tego nie doczekać

Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapusty.

A na przyszłość przelej kiszoną kapustę pod kranem i wyduś.Cukier dobry do złamania kwasu.A bigos jeszcze lepszy jak proporcje zachowane.Kapusta kiszona musi być.I niech zgadnę-sklepową dawałaś?Toż tam sam ocet ,stąd ten kwas. -- :*

Re: BIGOS:)

tylko z kiszonej, najbardziej lubię robić bigos latem z młodej kiszonej kapusty, mniam :))) Zimą gdy jest zbyt kwaśna troszkę moczę ją w wodzie, ale ogólnie lubię dosyć kwaśny bigos :)

Re: Bigos, bigos.

Do bigosu tylko kapusta kiszona. Surowa to jakaś pomyłka. Koncentrat pomidorowy to zbrodnia na bigosie. Podsmażona cebula jest składnikiem obowiązkowym. Jest milion wersji bigosu, własciwie ludzkośc zgadza się tylko co do kapusty kiszonej, mięsa i grzybów. Widziałam wojny frakcji "pieczarka

Bigos z dziczyzną

Mam ok 1,5 kg sarniny i zamarzył mi się bigos. Myślałam o takim: pół na pół kapusta słodka i kiszona, dużo grzybów, śliwek, jałowiec, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Jednak część przepisów w necie poleca upiec najpierw dziczyznę i taką upieczoną dodać do bigosu. Nie będę ukrywać, że

Re: BIGOS:)

u mnie kapuśniak też tylko z kiszonej kapusty:) z białej lub włoskiej kapusty to zupa prezydencka/ta odchudzająca;) -- Starszy Córa Młodszy

Re: BIGOS:)

ojej. u mnie kapusniak robi sie z kapusty kiszonej...

Re: kapusta do bigosu

Moja Mama robi bigos z młodej kapusty (tak to nazywa, w odróżnieniu od "bigosu", który jest z kiszonej pomieszanej ze "starą"). Dusi kapustę z kminkiem, kiełbasą i chyba pomidorami. W smaku jest zupełnie inny niż tradycyjny bigos, który nie jest zbyt wiosennym daniem :-) A "uciekł" Ci dlatego

Kapusta, niedoszły bigos i co dalej

Kupiłam 6 kilo kapusty kiszonej celem ugotowania bigosu. Po godzinie gotowania okazało, że kapusta zrobiła się miękka, za miękka by mogła stać się bigosem. Jeszcze godzina gotowania i pewnie stałaby się kapuścianą papką. W stanie surowym kapusta była chrupiąca, smaczna, w sumie taka jaka powinna

Re: lubicie BIGOS?

uwielbiam, jak dla mnie musi być na każdej imprezie :) Nie mogę się doczekać młodej kiszonej kapusty, z takiej lubię najbardziej :) I nie mieszam kapusty kiszonej ze zwykłą.

Re: Kiszenie kapusty..... kto zaczyna

a czy taka kapucha z ziołami będzie się nadawała do wszystkich potraw? Np. do bigosu?

Re: Kapusta na bigos - kroicie?

Robię tylko z kapusty kiszonej. Przekrawam ją z grubsza ledwie parę razy, żeby było wygodniej jeść. Żadnego szczegółowego szatkowania.

Re: kapusta do bigosu

z takim mieszaniem się wcale nie spotkałam, więc nie wiem wiem za to, że jako początkująca kucharka gotowałam młoda kapustę jak kiszoną, z listkami laurowymi, zielem, boczkiem, cebulą itd.. męczyłam ją 2 dni i była niezjadliwa.. zmusiliśmy się do 2 - czy 3 łyżek i reszta poszła do śmieci

Re: dlaczego kapusta kiszona???

dlaczego kazdy kraj ma swoje produkty i nie boi sie ich prezentowac a polak cicho siedzi a oni maja niby swoje golonki z kapusta kielbaski z kira ktore sprzedaja na zalym swiecie bo w niemczech nie maja pracy a kurczak ktory pochodzi z chine tez jest ich dlaczego boich sie powiedziec ze

Re: Bigos z dziczyzną

Mięso surowe, gotowane w kapuście kiszonej nie będzie dobre. Piecze się wszak "samo".

jak bigos z następujących składników?

Jak po kolei działać przy gotowaniu bigosu, jeśli mam następujące składniki: - 1 kg kapusty kiszonej; - 40 dag mięsa od szynki; - kiełbasę chudą; - boczek wędzony; - cebulę; - suszone, namoczone grzybki; z góry dziękuję

Re: mrożona kapusta kiszona?

przywozimy kiszoną kapuste od tesciowej - pakuje z beczki do słoikow, trzymam w lodowce - jest dobra okolo 2-3 tygodni dlatego jesli nie zjemy wszystkiego - gotuję, odsączam, siekam i zamrazam, a pozniej uzywam do łazanek, albo do pierogów. u mnie w domu równiez dawniej mroziło sie już

Re: Kapusta na bigos - kroicie?

Tnę nożyczkami ;). Wrzucam kiszoną kapustę do garnka i wielkimi (umytymi) nożycami tnę z grubsza, jak popadnie. Bardzo wygodne, przynajmniej sok z kapusty nie rozlewa się wszędzie.

Re: Kapusta kiszona domowa

dolej troche slonej wody (lepiej surowej). Aaa i kupilam kiedys w Leclercu ten ichni szukrut. Jak dla mnie to smakuje jak ta gorna warstwa z beczki, ktora sie wyrzuca przy myciu, albo przekladaniu do sloikow. Kapusniak albo bigos moze z tego byc ale na surowke np do rybki sie nie nadaje.

Re: mrożona kapusta kiszona?

tesciowa mieszka w bloku, kisi kapuste w kuchni i ona wtedy trochę śmierdzi. Gdy sie ukisi i już nie smierdzi wystawia beczułkę na balkon. Bywało, że taka beczka zamarzła na amen razem z kapustą. Jak mi teściowa dawała na bigos to odrąbywała kawałek tasakiem. Po ugotowaniu smakowała identycznie jak świeża.

Młoda kapusta-można zamrozić?

Ugotowałam jak zwykle cały gar bigosu z młodej kapusty.Czy mogę część zamrozić? Z kiszonej mroziłam a z młodej nie jestem pewna. Pozdrawiam Aga:)

Re: Kapusta z grzybami...

jadałem dobre bigosy z kapust mieszanych, ale te najlepsze zawsze były tylko z kiszonej. w samą kiszoną trudno trafić. w tym roku skazany byłem na asortyment jednego sklepu arabskiego w Sztokholmie. zadziwiajaco dobrą kapuste mieli, ze słoików, polską z resztą, bigos wyszedł super. nie miałem tylu

Re: bigos

moze nie kazdy tak rorumie jak ty i ma inny smak grzyby dobre,wedlina upieszona z cebulka dobra do tego dobra kapusta kiszona (a z kwasu z burakuw zrob lepiej inna wspaniala zupe ) do bigosu nalezy kapusta kiszona (nie ta ze sklepu) dobre mieso (wolowe,wieprzowe potem ostatki po

Re: Kiszona kapusta ...

mniejszy, ale to jak podkisnie to uzupelnie ta resztka te pelne sloiki, zakrece i po miesiacu juz moge konsumowac, to taki sloiczek mam na 2 razy, do bigosu bo zawsze mieszam ze slodka kapusta i tez surowki z olejem i cebulka lubie. >>Powodzenia Pia<<< -- Serce miej otwarte dla

Re: kapusta kiszona vs kwaszona

w "Panu Tadeuszu, we fragmencie o gotowaniu bigosu, wieszcz mówi o kapuście kwaszonej. Raczej watpie, że miał na mysli taką potraktowaną octem czy też kwaskiem, którego wtedy nie było raczej. "Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa

Bigos z kaczki

Składniki: Kaczka oczyszczona – 1 szt. Nóżki wieprzowe pokrojone w kawałki (ok. 1 cm) – 500 g Szynka w kawałkach – 500 g Wywar (bulion) z kurczaka – 1 l Marchew krojona Cebula posiekana - 50 g Kabaczek pokrojony – 200 g Kapusta kiszona – 200 g

Re: Kiszona czerwona kapusta - co zrobić?

ilovetofu-cb.blogspot.com/2010/09/bigos-z-czerwonej-kiszonej-kapusty-z.html Wpisz w Google "z czerwonej kiszonej kapusty", jest sporo wyników. :-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: bigos

Nie masz innego wyjścia, tylko to co napisała Daga.Obawiam się tylko, że będziesz musiała sporo kapusty nie kiszonej dolożyć. Odnośnie pana mężą - prawidłowe proporcje w prawdziwym bigosie, to co naj- mniej - 1kg mięsa i wędlin na 1kg kapusty. Jeżeli mąż lubi kapustę, to można zrobić żeberka w

Re: bigos

smutas13 napisała: > kapusta kiszona, biała- słodka - gotowana osobno, dodana później, mięsa tyle, i > le kapusty- > - w kg. suszone grzyby, przyprawy, trochę przecieru pomidorowego Też robię z mieszanej kapusty a to chyba mniej popularna wersja. Ostatnio na trzy osoby

pyszny bigos

Mój przepis na bigos: kapusta biała ( nie kiszona), pomidory z puszki, cebula, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, filet z kurczaka. Poszatkowaną kapustę, pomidory, cebulę pokrojoną w kostkę + przyprawy gotujemy w małej ilości wody, filet kroimy w kostkę i osobno podsmażamy. Potem

Re: BIGOS:)

u mnie bigos robi sie z kapusty mieszanej z serdeczniejszym uklonem w strone kiszonej + miesa + przecier pomidorowy. i tez lubie jak bigos ma "moc"

Re: jak robicie bigos?

Kiszona kapusta, suszone grzyby, mięsko (pieczony schab, karkówka), wędlina (podsmażam), przecier pomidorowy (niekoniecznie), czerwone wino, suszone śliwki, trochę kminku, trochę przyprawy do bigosu Kamis. Nie przepadam za bigosem ze świeżą kapustą, którą wcześniej się gotuje i później dodaje do

Re: Bigos

Ja gotuje kiszona kapuste w garnku hermetycznym, pod wlaczonym wyciagiem i przy uchylonym oknie. Dopiero jak kiszona kapusta jest ugotowana to zaczanam ja doprawiac w zaleznosci od tego co ma z niej wyjsc. Bigos gotuje bardzo rzadko, ale raz w roku, na Wigilie gotuje kapuste z grochem i z

Re:Kapusta i ogorki kiszone

Wklejam wypowiedz dr.Janusa; Nie polecam spożywać kiszonej kapusty i ogórków na surowo ze względu na możliwość obecności w nim drożdży rozwijających się w procesie fermentacji. Ugotowane natomiast pod postacią kapuśniaku czy zupy ogórkowej, można spożywać. A wiec nie jest tak zle,bo mozna