Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Komentujesz wpis:

Kulinarny piatek - Cebula

Autor:
Zapamiętaj Aby dodać komentarz na tym blogu, musisz się zalogować. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

zona.oburzona

Słusznie Danusiu :)

2013/05/21 06:36:48

danstarossa

@zonaoburzona Jasne, że pamiętamy "Tulipanowa gorączka" Deborah Moggach :)))

2013/05/20 15:13:19

kattinka33

Na blogu aromatczasu.blogspot.pt/2013/04/cebularz-lubelski.html
czytamy: Cebularz lubelski to jeden z najbardziej popularniejszych wypieków województwa lubelskiego. W dniu 30 kwietnia 2007 roku produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Jako pierwsi cebularze zaczęli wypiekać Żydzi zamieszkujący Stare Miasto.Swój tryumf przeżył zaraz po wojnie i jego smak został rozprzestrzeniony na cały region. Chrupiąca, lekko brązowa skórka, delikatny smak cebuli z dodatkiem maku sprawia, że wypiek jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny. Codziennie rano, gdy ludzie wybudzają się ze snu, do sklepów w całym województwie docierają cebularze, by cieszyć kupujących przez cały nadchodzący dzień. Autorka podaje też ciekawy przepis:
Składniki:
*50 g drożdży
*łyżka cukru
*500 g mąki
* 1 szklanka ciepłego mleka
*2 jajka
*łyżeczka soli
*60 g masła
*4 cebule
*mak (3 łyżki)
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy mak i odrobinę soli.
2. Drożdże mieszamy z cukrem, połową mleka oraz 2 łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Masło rozpuszczamy w drugiej połowie ciepłego mleka.
4. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy masło rozpuszczone w mleku, rozczyn oraz wbijamy 1 jajko. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut, przykrywając ściereczką.
5. Po tym czasie dzielimy ciasto na części, każdą rozwałkowujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem brzegi, nakładamy podsmażoną cebulę z makiem i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 200 st. C, przez około 25 minut.

2013/05/17 11:50:56
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt