Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

Gość: Angeela, *.17-1.cable.virginm.net

Pamiętam, że kiedyś korzystałam z tego przepisu i były pyszne, dzisiaj robiłam i tak jakby wyszły surowe w środku? Dlaczego?

2018/08/21 21:51:06

Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl

To ja też dodam komentarz. Wyszły ci cudownie, nie robiłam ich jeszcze ale może zrobię a może nie. Jesteś wspaniała i twoje wypieki cudnie wyglądają. Po głębszym przemyśleniu dochodzę do wniosku, że może je jednak zrobię. Ale nie.... może jednak nie. Tak cudownie wyglądają. Pozdrowienia dla wszystkich ludzi, którzy mają czas czytać te pierdoły. Może znajdzie sobie pracę leniwe nieroby wtedy zaczniecie szanować czas innych i zaczeniecie dawać komentarze z sensem wnoszące coś... Jak na przykład opinie PO upieczeniu placków. A nie wasze durne nic nie warte rozważania.

2018/07/29 10:03:59

Gość: Jakub, *.play-internet.pl

Cześć wszystkim. Zrobiłem w wczoraj. Niestety placki wyszły super ale mimo przykrycia ściereczka po usmażeniu to po godzinie były już tak suche ze nie dało się ich zgiąć. I tortilli nie udało się zrobić.

2018/07/11 15:06:47

Gość: Michał, *.serv-net.pl

Dzięki za przepis!
Też zawsze kupowałem w sklepie gotowce, bo szybciej, łatwiej, ale własnoręcznie wykonane są boskie! Bez problemu da radę zrobić 8 szt. - wtedy są przezroczyste jak pergamin :-)
Zrobiłem z mąki orkiszowej 1850 i dodałem 4 łyżki oliwy i dzięki temu ciasto mniej się wysusza i jest bardziej elastyczne. Generalnie elastyczność ciast nadaje gluten. Żeby się pojawił to trzeba trochę ciasto powyrabiac. Najlepiej po wstępnym połączeniu składników i wyrabiania przez chwilkę zostawić je na te 10 minut i potem znowu wyrabiać. Po kilku minutach (wszystko zależy od jakości mąki) ciasto jest tak plastyczne, że bez ryzyka rozerwania można je wałkowac na cienkie jak papier placki.
Jeszcze raz dziękuję za inspiracje!

2018/03/17 12:27:17

Gość: jazby1, *.internetia.net.pl

Rewelacja. Dziękuje za przepis. Wyszło wspaniale. :) Pozdrawiam

2018/02/25 18:41:16

Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Rewelacyjny przepis, dokładnie przy tych proporcjach, wychodzą świetne tortille, polecam...

2018/01/26 16:27:30

Gość: młody kuchmistrz :D, *.lukman.pl

dosłownie każdy sobie z tym poradzi sam mam 13 lat i nawet moja ciocia powiedziała ,że wyszły dobre

2018/01/21 12:18:00

Gość: Joanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Najlepszy przepis ! Polecam :)

2018/01/18 18:49:55

Gość: Iwka, *.cnet.gawex.pl

Tortilla z mąki pszennej?! Meksykanie by cię wyśmiali - tylko kukurydziana!

2017/12/06 13:32:16

Gość: art, *.toya.net.pl

to wygląda jak indyjskie chapati tyle że oni robią z pszennej pełnoziarnistej, a tak to ni pies ni wydra :)

2017/10/30 19:34:17

Gość: , 185.69.145.*

Prawdziwa tortilla jest z maki kukurydzianej a nie pszennej i w meksyku uzywaja smalcu zamiast oleju,i te meksykanskie tortille jak sa swieze to sa lekko gumiaste.

2017/10/14 14:30:45

Gość: Betina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Przepis jest jak najbardziej w porządku. Wychodzi 8 średniej wielkości placków. Ciasto daje się łatwo wyrobić i dobrze się wałkuje. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają z tym problem.
Robiłam 2 razy, raz ze zwykłej mąki pszennej, a raz z pełnoziarnistej. Podobno oryginalne placki w Meksyku robi się z mąki kukurydzianej, więc też spróbuję.

2017/10/10 16:31:11

Gość: LeChef, *.interkonekt.pl

Polecam zmieszać mąkę pszenną z kukurydzianą (w proporcji 2 do 1 na korzyść pszennej). W części Meksyku robi się właśnie tortille kukurydziane i mają o wiele bogatszy smak. Nie pamiętam dokładnie, ale ogólnie południe Meksyku to tradycyjnie jeden typ tortilli, a północ drugi, tj. albo pszenne albo kukurydziane :-)

2017/10/07 21:18:13

Gość: buri, *.static.akk.net.pl

ja nie polecam, zrobiłam wszystko wg przepisu a ciasta nie dało się odkleic od niczego wiec dodawałam maki, potem przy wałkowaniu tez podsypywalam mąka i placki niestety wyszły bardzo kiepsko, nie dało się ich cienko rozwałkować, coś lipa z proporcjami składników

2017/10/05 12:03:31

Gość: janlis, 77.252.197.*

Ten przepis to nieporozumienie. Nie ma absolutnie opcji, żeby z podanej ilości składników wyszło 8 jakichkolwiek placków, a już na pewno nie "dużych". Co najwyżej sześć, i to małych. Ciasto wyszło zbyt suche przez co pękało przy rozciąganiu/wałkowaniu. Zbyt duże pęcherze na cieście sprawiały że miejscami była spalona, a miejscami surowa (nie przylegała do patelni. Nie polecam

2017/09/14 18:16:24

Gość: wózki widłowe, *.meden.com.pl

super placki są lepsze niż w te ze sklepu

2017/09/04 15:10:09

ako_ako

Rewelacyjny sposób na wykorzystanie reszty ciasta na pierogi. Dodajemy odpowiednią ilość oleju i zagniatamy. Pieczemy na patelni i mamy TORTILLE

2017/09/03 16:15:23

Gość: Ela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Genialny przepis,ciasto o niebo lepsze niż kupione. I tak pięknie, łatwo się wałkuje bez mąki. Polecam nawet mniej wprawionym w kulinarnych zapasach :))

2017/07/04 16:10:14

Gość: Grzegorz, *.dynamic.chello.pl

W smaku dobre tylko moje bardzo kwadratowe

2017/04/25 15:43:09

Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Świetny przepis! Dzisiaj piekłam,
dużo lepsze jak kupne:)

2017/03/19 19:09:41

Gość: Gość 128522 , *.dynamic.chello.pl

Wspaniały przepis . Ja też wstydzę się, że tak długo korzystałam z kupnych tortilli!Żeby nie wysychały jeszcze ciepłe zawijam w folię aluminiową dzieki czemu nie tracą elastyczności!

2017/02/21 11:44:14

Gość: m, *.adsl.inetia.pl

Wyszła super! Dzięki za tak prosty przepis! :)

2017/02/01 20:09:09

Gość: kulinarne.pl, *.telemedia.pl

Przepis poleciła mi koleżanka, bardzo prosty a tortilla wychodzi pyszna!
Dziękuję

2017/01/20 21:20:09

Gość: Gość, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Ja pamiętam podobne placuszki robione przez nasze babcie na rozgrzanej płycie pieca..

2017/01/10 10:31:21

Gość: Aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Super przepis.Sama zawsze kupowałam z niewiedzy i chyba nie zainteresowaniem się tym żeby samemu zrobić. No i dzisiaj wpadłam na ten pomysł i znalazłam Twój przepis.Te sklepowe kupujesz i masz ale czytając skład trochę się odechciewa

2017/01/10 10:22:14

Gość: Dziunia, *.play-internet.pl

Sprawdziłam przepis i jestem bardzo zadowolona z efektów. Znalazłam go przez przypadek, bo okazalo sie że na dzisiejszy posiłek dla 4 osób mam tylko 3 tortille, gotowce ze sklepu. Zrobilam wlasne wg tego przepisu i... chyba zostanie na stałe w mojej kuchni. Polecam

2016/11/12 19:15:51

Gość: stanley, *.dynamic.chello.pl

Wyszły przepyszne:) Dzięki:)

2016/11/08 22:00:50

Gość: symultana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Super przepis! Zrobiłam je z mąki pszennej na pizzę. Po usmażeniu schowałam pod szklany klosz (bo mi mucha wpadła do kuchni) i dzięki temu placki długo pozostały miękkie i sprężyste. A pomyśleć, że kupowałam wcześniej tortille organiczne po 2 zł za sztukę. Z podanych proporcji wyszło mi 6 sztuk, ale myślę, że gdybym się bardziej przyłożyła do wałkowania, to by wyszło 8. Trzeba je rozwałkować jak najcieniej i smażyć krótko, tak jak w przepisie i wyjdą idealnie. Nigdy więcej kupowania tortilli!

2016/10/16 16:33:42

Gość: kucharz123, *.telico.pl

Super przepis ale polacem dluzej smazyc tortille tak z 3-4 min

2016/10/13 19:25:59

Gość: marek, *.dynamic.mm.pl

super przepis, dzisiaj tortilla wjedzie na obiad ;)

2016/10/09 14:56:57

sp69

Jeśli wspominasz o meksykańskich kobietach to w przepisie nie powinno zabraknąć zdania Tortillas de Harina (bo to chyba miała być jej kopia). Jak z mąki kukurydzianej to Tortillas de Maseca (drobo mielona mąka kukurydziana). Zresztą co ja się znam, idę zrobić podpłomyki :D :D :D

2016/10/04 18:03:36

Gość: kas, *.customer.cdi.no

Bardzo dobre. Bardziej się człowiek najada takimi domowej roboty. Strasznie ciężko się rozwałkowuje to ciasto :/ Może za suche robię ? Norweska mąka to nie wiem jaki typ to jest nawet... :/

2016/10/02 19:05:15

Gość: EEEE, *.adsl.inetia.pl

NO I TYLE WYSZŁO JAK CZEBA DZIENA

2016/09/21 17:38:52

Gość: pola, *.dclient.hispeed.ch

Najlepsza tortilla jaką jadłam!!! I bardzo prosty przepis, dziękuję :-)

2016/09/10 13:48:54

Gość: Maja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Świetny przepis i megaprosty :) Wyszły super smaczne - robiłam z mąki pszennej (dokładnie ze starej jej odmiany - z samopszy). Pycha po stokroć! :) Dzięki!

2016/08/27 22:39:20

Gość: Karina, *.adsl.inetia.pl

Dzięki za przepis! Wyszły cudowne, udało się za pierwszym razem! :)

2016/08/22 18:53:00

Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl

Rewelacja ,proste do zrobienia :)

2016/08/21 18:22:36

vegazone

Kukurydziana niestety odpada. Do zrobienia tortilli nadaje się tylko specyficzny typ mąki kukurydzianej, która nazywa sie masa harina, ale wówczas sposób przygotowania tortilli jest inny, niż ten przedstawiony w przepisie. Robiłam te tortille pól na pół ze zwykłej mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej. Wówczas wyszły idealne. Myślę, że można zaryzykowac i zrobić w 100% z mąki pszennej pełnoziarnistej. Powinny wyjść. Innych mąk niestety nie mogę polecić, bo nie próbowałam.

2016/08/16 16:31:37

Gość: Natalia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Czy mąkę pszenną można zastąpić inną, np. kukurydzianą lub załóżmy jakąś pełnoziarnistą? Czy bardzo zmieni to plastyczność ciasta?

2016/08/16 12:24:50

Gość: , *.dynamic.chello.pl

Wychodzą kruche nie można zawijać

2016/07/30 16:10:03

vegazone

Cieszę się, że przepis się sprawdził. A przepis na pizzę również mam ;) zapraszam: vegazone.blox.pl/2014/05/Najlepsza-pizza-przepis-i-wskazowki-wiosenna.html

2016/07/14 21:05:32

Gość: Michał, *.gazeta.pl

Znakomity przepis, dziękuję! I już rozumiem Twoje poczucie, że było Ci "głupio", bo to faktycznie bardzo proste i nie ma opcji, żeby nie wyszło! A przyznam, że miałem niezłą tremę, bo jakkolwiek gotuję nieźle, to często zdarza mi się spaprać wszystko, co wymaga zagniatania itp. Może masz równie niezawodny przepis na ciasto na pizzę? ;-) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję! :-)

2016/07/14 20:28:30

Gość: izolda, 155.133.34.*

Placki są super, jednak najlepsze wychodzą gdy się je rozwałkuje na niemal przezroczysto, polecam;)

2016/07/11 13:27:39

Gość: Listwy przypodłogowe, 91.235.255.*

Fajny i ciekawy pomysł :)

2016/07/08 19:19:05

Gość: Karo, *.gazeta.pl

Wyszły super! Już nigdy nie kupię gotowych placków do tortilli.

Zapraszam również na mój blog: vegankaro.blogspot.com/ :)
Pozdrawiam!

2016/06/26 10:43:33

Gość: Jan Góra, *.gazeta.pl

Kaj je miynso!?

2016/06/13 14:22:32

vegazone

@KSWC Cieszę się bardzo , że trafiłam z przepisem i żartem ;) Nie każdemu odpowiada moje poczucie humoru, więc tym bardziej fajnie trafić na kogoś, kto ma takie samo :) Pozdrawiam serdecznie

2016/06/06 12:32:57

Gość: KSWC, *.centertel.pl

Przepis genialny w swojej prostocie, pomysl przedni i wychodzi co i gdzie trzeba :) Pomijajac peany kuchenne na Twoją cześć, bardzo dziękuje za okraszenie przepisu tą wstawką o Sevres ^^ Uchichotałem do nieprzytomności :)

2016/06/05 15:49:53

gzymsy

pycha, polecam :)

2016/05/17 21:31:13

Gość: Justyna, *.internetunion.pl

Przepis bardzo prosty, starałam się nie przetrzymać placków na patelni, ale chyba niezbyt mi się udało albo źle przechowywałam tortille przed zawijaniem, bo wyschły - ALE - udało się je uratować: włożyłam do garnka zwilżoną ściereczkę na dno, a na to placki przekładane wilgotnymi ręcznikami papierowymi - po kilkunastu minutach dało się zwijać :)

2016/04/29 22:48:04
  1   2   3   4 następne
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt