Są takie dni, które spędzamy na rozmyślaniu co też począć z kilkukilogramową dynią otrzymaną w prezencie :) Oto moja pierwsza propozycja. Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto dyniowe z nutą pomarańczową. Idealne na zimowy wieczór - nic tylko zaparzyć ulubioną herbatę i zajadać!
200 g miąższu z dyni
75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
75 g orzechów włoskich
75 g gorzkiej czekolady
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżezki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
125 g miękkiego masła
160 g cukru jasnego trzcinowego
3 jajka
skórka otarta z jednej pomarańczy
80 g jogurtu naturalnego
50 ml soku pomarańczowego (można zastąpić likierem pomarańczowym)
Dynię zetrzeć na tarce o małych otworkach i odcisnąć sok. Posiekać orzechy, czekoladę i skórkę kandyzowaną.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę po czym stopniowo dodawać do niej jajka ciągle ucierając. Następnie dodać skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy i wymieszać łopatką. Dodawać na przemian mąkę i jogurt naturalny ciągle mieszając. Na koniec wsypać skórkę kandyzowaną, czekoladę, orzechy oraz dynię i wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonych i wysypanej mąką foremki ( ja piekłam w klasycznej formie do baby z kominkiem. Piec ok 55 minut w 180 st. C
Gdy ciasto będzie gotowe pozostawić na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po czym ostudzić je na kratce.
Na przepis natknęłam się na www.flowerek.com
poniedziałek, 26 grudnia 2011, kachowa1