Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Komentujesz wpis:

Makaronowy konkurs Barilla

Komentowanie jest moderowane.
Wypowiedź pokaże się po zaakceptowaniu jej przez właściciela blogu.
Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

Gość: Aneta76, *.internetia.net.pl

Witaj,
Jako danie z makaronem penne rigate proponuję pyszne penne rigate z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem. Kurki idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
1 opakowanie makaronu penne rogate
- około 400 gram kurek
garść włoskich orzechów
2 ząbki czosnku
opakowanie świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i ponownie krótko dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Ugotowany makaron mieszamy z kurkami, szpinakiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki dobrej jakości koziego sera i całość zalewany śmietanką kremową 30% lub 36%. Makaron zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Danie podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.

Moja druga propozycja to penne rigate aglio olio z omułkami.
Potrzebujemy:
500 g makaronu penne rigate
1 kg omułków
4 ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
2 papryczki chili
8 łyżek oliwy z oliwek
125 ml białego wina
1/2 cytryny
50 g tartego parmezanu lub grana padano
sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron penne rigate ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl

2015/08/24 23:57:25

Gość: Mikalo, *.adsl.inetia.pl

Pełnoziarniste penne rigate z pomidorami i kurkami


Składniki

-makaron penne rigate pełnoziarnisty
-pomidory z puszki
-dwa pomidory lima
-szalotka
-3 duże kurki
-wino białe półwytrawne
-oliwa
-sól, pieprz
-świeża bazylia
-czosnek, zgnieciony bokiem noża, potem posiekany
-parmegiano regiano
Sposób przygotowania
1.
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane i pomidory. Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty. Wykładamy na talerz posypujemy serem.

mikalo5@gazeta.pl

2015/08/24 16:19:56

Gość: Cygareta, *.adsl.inetia.pl

Penne Rigatte z orzechowym pesto i serem

Składniki:
makaron penne rigate - 500gramów

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr- 2 opakowania
dwie garście liści bazylii
ząbek czosnku - 2 sztuki
orzechy włoskie - 15 sztuk
starty parmezan - 60 gramów
liście bazylii do dekoracji
śmietana 36% - 400 mililitrów
oliwa z oliwek - 0.5 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Przygotuj pesto zmiksuj liście bazylii, czosnek, orzechy włoskie, zawartość opakowaniu sosu Knorr dolewając oliwę i śmietanę.

Dodaj parmezan.

Do miski wyłóż makaron, wymieszaj z sosem.

Udekoruj liśćmi bazylii i podawaj gorące.

cygareta1@gazeta.pl

2015/08/24 14:44:18

Gość: Topazik, *.adsl.inetia.pl

Penne rigate ze szparagami,boczkiem

Składniki
- 500g makaronu penne rigate
- spory pęczek świeżych zielonych szparagów (ok 300-400g)
- 120g chudego boczku wędzonego w kawałku
- 2 łyżki masła
- 200g/ml śmietany 30% lub 36%
- 50g parmezanu w kawałku
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
- pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Szparagi płuczemy (szczególnie główki, gdzie lubią ukrywać się ziarenka piasku, które mało przyjemnie chrzęszczą między zębami, jeśli dostaną się do potrawy...), odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na ok 2-centymetrowe kawałki
2. Boczek kroimy na grubsze plastry (3 mm), odcinamy spodnią warstwę tłuszczu, a następnie każdy plaster kroimy w poprzek, w słupki
3. Pokrojony boczek wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do zrumienienia
4. Usmażony boczek przekładamy z patelni na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
5. Na tą samą patelnię (z resztką tłuszczu, który wytopił się z boczku) wrzucamy pokrojone szparagi i podsmażamy je na niedużym ogniu, mieszając, aż zmiękną (chodzi o to, żeby zmiękły, ale nie rozmiękły - powinny być usmażone do stanu al dente)
6. W trakcie podsmażania szparagów, nastawiamy wodę na makaron
7. Na osobną patelnię wrzucamy masło i roztapiamy, a następnie dodajemy śmietanę, a gdy te dwa składniki połączą się ze sobą, dodajemy starty parmezan i mieszamy, aż rozpuści się w sosie
8. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
9. Do prawie gotowych szparagów dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach (ja zrobiłam to na tej samej tarce, której użyłam do starcia parmezanu) lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy, cały czas podsmażamy dalej, na niedużym ogniu, mieszając
10. Do szparagów z czosnkiem dodajemy boczek, mieszamy
11. Do boczku ze szparagami i czosnkiem , mieszamy i doprawiamy pieprzem (jeżeli mimo dodatku boczku i parmezanu całość będzie za mało słona, oczywiście można również dosolić)
12. Z wody, w której gotuje się makaron, odejmujemy ok 1/4 szklanki i wlewamy ją na patelnię z sosem, żeby trochę go rozrzedzić
13. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem
14. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki i serwujemy, a na popitkę białe wytrawne wino
to-paz@gazeta.pl
Smacznego :-)

2015/08/24 14:26:23

Gość: Belibi, *.adsl.inetia.pl

Spaghetti z sosem z ciecierzycy i z borowikami

Składniki:
1/4 filiżanki suszonych borowików,
1 filiżanki wrzącej wody,
1 średniej cebuli,
2 łodyg selera,
1 średniej marchwi,
3 ząbków czosnku,
80-90 g boczku, pokrojonego na kawałki,
4 łyżek oliwy z oliwek + odrobiny do skroplenia,
3 filiżanek ugotowanej ciecierzycy,
3 łyżeczek suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1/4-1/2 łyżeczki pokruszonych płatków papryki,
ok. 750 g pomidorów śliwkowych,
1 filiżanki białego, wytrawnego wina,
1/2 filiżanki śmietany,
garści świeżej bazylii,
soli i pieprzu,
odrobiny sera parmezan,
450 g makaronu.

Wszystkie warzywa powinny być umyte i posiekane. Makaron ugotuj al dente.

Przygotowanie:

Zalej borowiki filiżanką gorącej wody i pozostaw na ok. 30 minut. W międzyczasie umieść cebulę, seler, marchew, czosnek i boczek w misce robota kuchennego i zmiksuj,nie całkiem gładko. Podgrzej 4 łyżki oliwy i dodaj ciecierzycę. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu, upewniając się jednak, że ciecierzyca pokryta jest oliwą. Następnie dodaj do niej mieszankę warzywną i podsmażaj jeszcze przez chwilę, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj bazylię, oregano i płatki papryki.

Posiekaj drobno borowiki i dodaj do warzyw. Odcedź i zachowaj płyn. Rozgnieć pomidory i dodaj do patelni wraz z winem i płynem z borowików. Duś przez ok. godzinę pod częściowym przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj. Po godzinie, za pomocą blendera delikatnie zmiksuj ciecierzycę. Dodaj śmietanę i, w miarę potrzeby, sól i pieprz. Dodaj liście bazylii. Nałóż na makaron posypany startym parmezanem i polany odrobiną oliwy z oliwek.

SMACZNEGO
belibi@gazeta.pl

2015/08/24 14:17:55

Gość: Franulka, *.adsl.inetia.pl

Makaron penne rigate z wódką

2 łyżki oleju czosnkowego
1 cebula
1/4 szklanki wódki
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
100 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz, płatki chilli w młynku
makaron penne rigate
szczypiorek do posypania
Rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Lekko posól. Gotuj ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj wódkę i chwilę pogotuj by alkohol wyparował. Dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś do momentu gdy sos stanie się gęsty. Wmieszaj śmietankę. Połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerz. Możesz posypać tartym parmezanem lub zieleniną bazylią, pietruszką lub szczypiorkiem.

franulka5@gazeta.pl

2015/08/24 06:00:21

Gość: maksym, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Lubię minimalizm w kuchni, szczególnie teraz, latem, gdy mamy dostęp do pysznych, świeżych warzyw. Dlatego najczęściej w sierpniu na obiad gości u mnie dobrej jakości makaron z najprostszym i najpyszniejszym sosem pomidorowym.

składniki:
3 średnie pomidory
1-3 ząbki czosnku
masło lub oliwa z oliwek
bazylia lub natka pietruszki
makaron
ew. ser (feta, parmezan albo zwykły, żółty)

Przygotowanie: pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć pestki a miąż pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżeczkę masła lub oliwy, wycisnąć na to 1-3 ząbki czosnku w zależności od preferencji i zeszklić. Po chwili wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem, bazylią lub natką pietruszki i na wolnym ogniu gotować ok. 20 minut, od czasu do czasu zamieszać i rozgnieść pomidory, by się nie przypaliło. W czasie gdy sos się redukuje makaron ugotować al dente. Gdy makaron jest już prawie gotowy odlać 2-3 łyżki wody w której się gotował do garnka z sosem (dzięki temu nabierze jeszcze lepszej konsystencji), dołożyć makaron, posypać serem, włączyć na chwilę ogień, zamieszać i podawać.

Do sosu oczywiście można również dodawać inne składniki np. pierś z kurczaka, pieczarki (wychodzi wtedy super sos pomidorowo-pieczarkowy, trzeba tylko pamiętać by przyrządzanie sosu zacząć od pieczarek) znakomicie pasują też kapary czy zielone oliwki.


Do makaronu pyszne jest również nasze polskie, pietruszkowe pesto.

Składniki:
pęczek natki pietruszki
garść orzechów włoskich lub pestek słonecznika
oliwa z oliwek (ok. 1/4 szklanki)
ew. łyżka soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
garść startego parmezanu (można pominąć)

Wszystkie składniki blendujemy, całość przelewamy do słoiczka. Można przechowywać w lodówce ok. tygodnia, świetnie sprawdza się nie tylko do makaronu ale też np. jako zamiennik masła, czy dressing do sałatek (wtedy trzeba łyżkę pesto zmieszać z wodą albo oliwą z oliwek)

maksym
so-i[@]o2.pl

2015/08/23 17:50:08

Gość: CakesByKejt, 194.33.111.*

Penne to ulubiony rodzaj makaronu mojego męża i córki. Ja osobiście wolę spaghetti, ale czego się nie robi z miłości ;)
Sos, który ostatnio podbił nasze serca to pesto z naci marchewki.
Składniki:
-natka z 1 pęczka młodej marchewki
-100ml oliwy z oliwek
-duża garść uprażonych orzechów laskowych
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Natkę umyć, przebrać i osuszyć. Umieścić w blanderze, dokładnie zmielić, dodając powoli oliwę. Następnie dodać czosnek i orzechy, nadal blendować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić do smaku.

Wspaniale smakuje właśnie z penne. My mamy akurat to szczęście, że posiadamy marchew z własnego ogródka, ale kupiona na bazarku też się nada :)

Kasia Załuska - katarzyna.zaluska123@interia.pl

2015/08/23 08:09:52

Gość: Joanna, *.adsl.inetia.pl

Sos do makaronu penne

2 pojedyncze filety z kurczaka
4 suszone pomidory w oleju
ser gorgonzola (wedle uznania)
4 plasterki surowego boczku w plastrach
śmietana 18% lub kremówka 150ml
tymianek suszony
papryka ostra
olej
woda

Filety ponacinać w taki sposób, aby w środku powstała kieszonka, do której wkładamy po 2 suszone pomidory i plaster gorgonzoli. Posypujemy filety tymiankiem i papryką, a następnie owijamy plastrami boczku.
Na rozgrzanej patelni na ok. 2 Łyżkach oleju podsmażamy owinięte filety do zarumienienia się boczku (jeśli boczek nie zlepia szczelnie można owinąć dodatkowo filety sznurkiem bawełnianym lub spiąć wykałaczkami). Następnie wlewamy tyle wody, aby sięgałam do 1/3 wysokości mięsa. Przykrywamy patelnie i dusimy na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy filety, a na patelnie wlewamy śmietanę, szczyptę tymianku i resztę gorgonzoli. Po zagotowaniu wkładamy z powrotem filety i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż do zgęstnienia sosu. Wyjmujemy filety i kroimy w plastry. Ugotowany all dente makaron mieszamy z sosem, a na wierzch kładziemy pokrojone filety.
W przepisie celowo nie używam soli, ze względu na to że zarówno boczek jak i gorgonzola są słone.

Pozdrawiam serdecznie
joannaboczek1@o2.pl

2015/08/20 13:18:18

Gość: Pobitegarybarbary, *.kpsi.pl

Sos do makaronu z mango i papryczką chilli
Składniki:
łyżka kurkumy, imbiru i chili,
tłuszcz do smażenia,
mango w puszcze,
2 cebule,
1 papryczka chili,
2 łyżki żółtej pasty curry,
mleko kokosowe w puszcze,
sól, pieprz,
2 łyżeczki chili w proszku.
Sposób przygotowania: Na patelni rumienimy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dokładamy pokrojone w kostkę mango. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry i mielone chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
barwis1984@gmail.com

2015/08/19 11:40:44

Gość: Pobitegarybarbary, *.kpsi.pl

Sos do makaronu ze szpinakiem i groszkiem
Składniki:
puszka groszku,
1 ostra papryczka chilli,
2 puszki mleka kokosowego,
25 dag szpinaku,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
szklanka bulionu (może być z kostki),
płaska łyżka brązowego cukru,
płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej,
łyżeczka cynamonu,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Cebulę, papryczkę chilli kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut.
barwis1984@gmail.com

2015/08/19 11:34:37

Gość: Pobitegarybarbary, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Sos do makaronu z kurczaka i fasolki szparagowej
Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* 0,5 kg pieczarek
* śmietana 18% (330g)
* szklanka bulionu (może być z kostki)
* 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
* 5 łyżek musztardy
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy je do kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy śmietanę i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Danie można posypać pietruszką, ja użyłam suszonej.

barwis1984@gmail.com

2015/08/19 11:27:21

Gość: BeFitBeStrong, *.rzeszow.mm.pl

Penne rigate z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej
Składniki:
- 250g makaronu penne rigate
- 300-350g bobu (ugotowanego, obranego)
- 250-300g groszku cukrowego (obranego)
- 200g śmietany 12%
- 100g parmezanu
- 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć)
- 30 listków bazylii
- 10 listków mięty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.
Smacznego!
peppciaq@gmail.com

2015/08/18 00:58:22

Gość: BeFitBeStrong, *.rzeszow.mm.pl

Penne rigate z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej
Składniki:
- 250g makaronu penne rigate
- 300-350g bobu (ugotowanego, obranego)
- 250-300g groszku cukrowego (obranego)
- 200g śmietany 12%
- 100g parmezanu
- 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć)
- 30 listków bazylii
- 10 listków mięty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.
Smacznego!
peppciaq@gmail.com

2015/08/18 00:56:01

Gość: BeFitBeStrong, *.rzeszow.mm.pl

Penne rigate z pesto z bobu i bazylii
Składniki:
- 150g ugotowanego i obranego bobu (ok. szklanka)
- 15g liści bazylii
- 15g orzechów pinii
- 3 łyżki parmezanu (weganie - parmezan z nerkowców)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z bazylią
- 1 duży ząbek czosnku
*opcjonalnie: ekstrakt z oregano

Dodatkowo:
- makaron penne rigate

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Orzeszki pinii prażymy na patelni, uważając by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy go pod zimną wodą, gdyż pesto nie będzie się do niego przyklejać).
Smacznego!
peppciaq@gmail.com

2015/08/18 00:53:15

Gość: h_anka, *.ists.pl

Witam,
z przyjemnością wezmę udział w konkursie proponując moją wariację na temat zapiekanki makaronowej. Przepis można zaliczyć do kuchni fusion. W daniu pojawia się włoski akcent (makaron) oraz polskie akcenty... odrobina wędzonego boczku (nadaje daniu nieco "chłopski", wiejski charakter), regionalny ser, kolorowe polskie warzywa oraz zioła, bez których zarówno włoska jak i polska kuchnia nie może się obejść. Aha zapomniałam o jeszcze jednym włoskim akcencie w moim daniu - które zostanie zwieńczone posiekanymi orzechami WŁOSKIMI (a jakże!!!) :-)

zapiekanka makaronowa z bryndzą i boczkiem

Potrzebujemy
makaron penne (ok. pół opakowania)
bryndza (najlepsza "w kostce", OSM Sanok)
mała śmietanka 30%
wędzony boczek
pół papryki czerwonej, pokrojonej w kosteczkę
mały brokuł, zblanszowany, podzielony na różyczki
natka pietruszki lub czosnek niedźwiedzi
ulubione przyprawy, sól, pieprz
garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Makaron gotujemy na pół-twardo, odcedzamy. śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną bryndzę, mieszamy, aż się rozpuści tworząc sos, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Boczek kroimy (np.najpierw w cienkie plastry, a później każdy plasterek w poprzek na "kolorowe" paski), podsmażamy na patelni do zrumienienia.
Do makaronu dodajemy boczek, różyczki brokuła, paprykę, zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy w piekarniku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub czosnkiem niedzwiedzim i orzechami włoskimi.

pozdrawiam
h_anka

h_anka(at)wp.pl


PS proszę wybaczyć brak dokładnych proporcji, ale gdy przygotowuję tak spontaniczne dania jak to, nigdy nie odmierzam proporcji, zawsze robię na tzw. oko.

2015/08/18 00:28:34
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt