Pochodząca z Boliwii słodka przekąska przypominająca nasze polskie faworki.
Przygotowanie tych kąsków jest nieskomplikowane i szybkie.
Polecam na tłusty czwartek.Można zajadać się nimi posypanymi cukrem pudrem lub podane z sosem:karmelowym,czekoladowym lub po prostu z konfiturą w której będziemy maczać nasze kąski.
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
1 szczypta soli
60 ml mleka
1 czubata łyżka masła (roztopić)
1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę,sól,cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.Następnie dodajemy jajko,mleko i roztopione masło.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto.
Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szerokości około 3-4 cm.
Paski ciasta kroimy pod kątem tak aby powstały romby.
Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem,podawać z sosem karmelowym,czekoladowym lub z konfiturą.
czwartek, 23 lutego 2017, kozakowna