Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Komentowanie jest moderowane.
Wypowiedź pokaże się po zaakceptowaniu jej przez właściciela blogu.
Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

pinkcake

Mozna :)

2014/08/30 09:47:52

Gość: Zosia, *.static.ip.netia.com.pl

Czy można z tego przepisu zrobić ciastka? A do orzechu=ów lub zamiast użyć różnych ziarenek??

2014/08/29 20:12:57

pinkcake

Ja w tym roku zrobiłam mazurek na smalcu ;)

2014/04/22 19:14:36

bezmlecznajusti1

Jednak na oleju kokosowym wychodzi lepsze! Na Święta zrobiłam na margarynie (niestety uwodornionej) i było czuć różnicę :) Ciasto zrobione dla przedszkolaków było o niebo lepszejsze.
Tym razem Córcia zażyczyła sobie wersję czekoladową, więc udziwniłam wierzch dodając jeszcze mleka ryżowego w proszku, wody i karobu. I orzechy! Wyszło coś na wzór czekolady z dzieciństwa, takiej z niebieskiego mleka w proszku :)
Smakowało Jej, a radość z CZEKOLADY, zwłaszcza, że kuzynostwo wcinało prawdziwą czekoladę, BEZCENNA!!!

2014/04/22 09:44:23

bezmlecznajusti1

No chyba właśnie teraz pójdę się położyć :)
Zresztą, przez dwa lata tak wstawałam, więc mam wprawę ;p
Mazurek (bo to jest mazurek, prawda?), pachniał obłędnie! Uskubnęłam tylko brzegi i to był błąd, bo chciałam więcej... No, ale pokroiłam w (nierówne) 34 kawałeczków, żeby dla każdego starczyło i nie mogłam :(

2014/04/16 11:01:36

pinkcake

Czyż Ty zwariowała?! A kiedy Ty śpisz?

2014/04/16 09:16:47

bezmlecznajusti1

Na próbę upiekłam wersję mini w postaci jednej babeczki ;) i jest ok, olej kokosowy się sprawdził!

2014/04/16 04:36:14

bezmlecznajusti1

Właśnie czekam aż orzechy wystygną, żeby je obrać ze skórek i posiekać :) Ciasto już wylepione.
Musiałam zmodyfikować przepis na potrzeby śniadania Wielkanocnego w przedszkolu, moja wersja zaczyna się od słów: "wstać ok. 3.30 w nocy (rano?) i trzeźwym umysłem ocenić sytuację! Tak, da się uratować Święta, nawet jeśli matka padła wieczorem na pysk i nie przygotowała obiecanego Córci zastępnika tych wszystkich jajecznych smakołyków, którymi pozostałe dzieciaki będą się opychać do woli. Przecież jest Pinckace, a Ona coś wymyśli :)"

Nie mam tylko przekonania do oleju kokosowego, nie mam z nim doświadczenia, a ciasto jakieś dziwne (kruszy się), choć przyjemnie pachnie :)

2014/04/16 04:13:50

pinkcake

Bez przesady, włoskie wcale nie są twarde ;)

2013/11/29 10:30:34

Gość: Shade, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Ja mogę polecić orzechy pekanowe, są bardziej kruche i delikatniejsze niż włoskie :)

2013/11/28 12:52:42

pinkcake

Jak z całymi, to na pewno:)

2013/03/12 14:10:42

Gość: eliah, *.85-237-170.tkchopin.pl

ja upiekłam z całymi orzechami i migdałami, super wygląda i smakuje, tylko trzeba zdrowe zęby mieć ;)

2013/03/12 13:36:15

pinkcake

Nie, nie będzie. Nawet zdziwiło mnie, że tak długo musiałam piec, bo w wersji migdałowej było gotowe już po 8 minutach. Trzeba patrzeć i pilnować, czy się nie przypala.

2013/01/17 10:31:27

Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Witam:) ciasto piecze się tylko 15 minut? A spód nie będzie niedopieczony?

2013/01/16 23:08:41

pinkcake

Ale wtedy będą pogniecione a nie posiekane:/ Cały pyszny olej z nich wycieknie:(

2009/06/30 21:26:33

Gość: zabka, *.winn.cable.ntl.com

..żeby się nei namęczyć przy krajaniu orzechów możesz je zawinąć w ścierkę szczelnie i stłuc młotkiem albo wałkiem :) ....to działa!! ..i nie ma bałaganu - tylko ścierka do wytrzepania i wyprania :)

2009/06/30 18:11:12

pinkcake

Ja zaadaptowałam przepis Liski i teraz przerabiam:) Może kiedyś wymyślę nazwę:D

2009/05/23 11:03:07

olciaky

Prawie,że identyczne robiłam na Boże Narodzenie,z tym,że u mnie na blogu istnieje pod nazwą "Krajanka orzechowa" :D

2009/05/22 22:57:23

pinkcake

Dziękuję:) Drugie mniam na połączenie orzechów i CZEKOLADY!

2009/05/14 01:10:45

kabamaiga

Jak to fajnie, jak mama umie upiekać takie smaczne ciasta. Pychotki

2009/05/13 13:45:11

zebrra

Wygląda super! Uwielbiam połączenie orzechów i miodu! Mniam :)

2009/05/13 09:47:57

pinkcake

Dziękuję i z całego serca polecam:)

2009/05/13 09:40:37

casiapaw

I tak ja przy cieście z migdałami, znowu cała się zaśliniłam. Mało jest dla mnie pyszniejszych połączeń smakowych niż karmel i orzechy :) Poezja!

2009/05/12 23:06:44

lena_666

wygląda tak smakowicie, że nie mogę się napatrzeć :)

2009/05/12 23:00:40

pinkcake

Boże, połowę zeżarłam sama! Musiałam się ugryźć w palec, żeby zostawić coś Córci ;)
To ciasto powinno się nazywać "szybkie":D

2009/05/12 22:19:58

olalala77

Mniam :). Karmel, orzechy, miód... Cudo :).

2009/05/12 20:42:51

blue_megi

wygląda przepysznie:)

2009/05/12 20:39:15

Gość: agata, *.chello.pl

Na pewno wypróbuję, szczególnie że dziś kupiłam orzechy!

2009/05/12 20:30:14

alicja-30

Wspaniałe te Twoje słodkości, niebo, że tak powiem, w gębie. Wygląda bardzo smakowicie i kusi, oj kusi...

2009/05/12 19:46:00
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt