Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

rain1drop

Hahaha, Lidko, to chyba najlepszy komplement dla tych bułeczek! Jedzcie na zdrowie! A ja właśnie w tej chwili robię chałkę :D

2019/01/21 14:59:05

Gość: lidka, *.icpnet.pl

Nie mogę zrobić tej chałki...:(
Mąż ciągle chce tylko te bułeczeki...no i ja też:)
Normalnie się uzależniliśmy od nich, są tak pyszne:)
Dziękuje za świetny przepis.Pozdrawiam Lidia

2019/01/21 14:52:18

rain1drop

Lidko, ogromnie się cieszę, że ten łosoś Ci smakujep! Trzymam kciuki za udaną chałkę :)
Gdybyś miała jakieś pytania - pisz. I zaglądaj do mnie po różne wypieki, i nie tylko :) Pozdrawiam!

2019/01/20 00:03:58

Gość: lidka, *.icpnet.pl

Pięknie dziękuje za odpowiedź, będę się trzymać twoich cennych rad. Dziękuje za podanie linka do Twojej chałki, kolejny wypiek to właśnie będzie ona:)
P.s uwielbiam twojego łososia pieczonego w masełku ziołowym i do tego przepyszny ryż z pomidorem, papryką.Dziękuję i pozdrawiam.

2019/01/18 15:34:58

rain1drop

Lidko,
tak- szklanka to 250 ml. Co do mąki 650, to jest ona zdecydowanie "cięższa", bardziej odpowiednia do wypieku chleba. Nie próbowałam na niej piec tych bułek - obawiam się, że mogą stracić swą lekkość. Daj po prostu więcej mąki tortowej, wedle potrzeby, by Ci się ciasto nie kleiło i dobrze formowało.
Używam tu "słodkiej" śmietanki 12%, tzw. śmietanki do kawy, UHT, z kartonika. Absolutnie nie kwaśna śmietana ani jogurt. Myślę, że można dać także 18%. Jednak chyba bym nie dawała 30%, ani bym nie zmieniała ilości masła. Pieczenie to takie małe, fascynujące laboratorium chemiczne - każdy składnik coś daje, wywołuje określoną reakcję, przyczynia się do określonego efektu końcowego :) (np. kwaśna śmietana poprawia kruchość ciasta kruchego. Ugotowane żółtko też. Taka mała magia) :)

Teraz co do chałki - to już inny rodzaj pieczywa, bardziej podobny do ciasta drożdżowego w rozumieniu cukierniczym. Tu dajemy już i jajko, i więcej masła
passionfruit.blox.pl/2012/05/Chalka.html . Jeszcze bogatszą wersją chałki jest brioszka - passionfruit.blox.pl/2009/09/Szwajcarska-brioszka-z-Neuchtel.html .

Oczywiście, ciasto na bułeczki z przepisu, o którym teraz rozmawiamy, można uformować w dowolny kształt.

Zapraszam Cię do zerknięcia do działów "wypieki" i "wypieki wytrawne" na blogu - myślę, że znajdziesz coś ciekawego dla siebie :) Pozdrawiam serdecznie!

2019/01/18 12:22:36

Gość: lidka, *.icpnet.pl

Bardzo Ci dziękuję, za tyle rad i wskazówek. Będę robić te bułki, może jak dam mąkę pszenną o wyższym typie np.650 wówczas, ta ilość śmietanki będzie dopasowana.Bo mówimy o szklance o poj.250ml???
W smaku są pyszne, tak jak piszesz mleczne, przypominają mi w smaku takie mleczne bułeczki kupowane w biedronce, ale te są o niebo lepsze, bez żadnej sztucznej chemii.
Rozumiem,że mogę dać słodka śmietankę 18 lub 30???Czy wówczas masła ilość zmniejszam?chociaż jego i tak jest niewiele prawda???I to musi być słodka, lejąca śmietanka?Bo niekiedy spotkałam się z przepisem, gdzie dają śmietanę kwaśną lub jogurt.
A wiesz co teraz sobie tak myślę???Ze to ciasto byłoby też dobre na chałkę???czy się mylę?Pozdrawiam Cie ciepło, dziękuje,że super przepis, że fajne i szczere rady:)

2019/01/17 09:34:15

rain1drop

Lidko, cieszę się, że smacznie wyszły. Generalnie, trochę może zależeć od wilgotności mąki,ale generalnie to ciasto jest stosunkowo luźne. Mąki dajemy tylko tyle,by dało się wyrabiać i formować. Śmietanka daje bardziej mleczny smak w każdym wypieku, niż samo mleko. Ma też więcej tłuszczu,co dobrze wpływa na strukturę ciasta. Co do jajka, słusznie zauważyłaś-ono wpływa na puszystość wypieku. Gdy chcemy mieć 'prawdziwe' pieczywo, jak chleb czy bułka, nie dajemy go. Dodatek jajka daje nam ciasto o struturze drożdżówki czy babki drożdżowej. Też puszyste,ale już w inny sposób-bardziej w stylu ciastka niż pieczywa.
Tak,cukier - poza malutką szczyptą dla drożdży,by ładnie ruszyły na początku, można pominąć :)

2019/01/17 09:18:26

Gość: lidka, *.icpnet.pl

Zrobiłam bułeczki, miałam problem, bo ciasto było luźne i musiałam dodawać mąki.Czy 1 szkl. śmietanki to nie za dużo na 1,5szkl. mąki?
W smaku są super, nie wyszły mi takie piękne jak Twoje,ale chcę jeszcze je upiec.Są bez jajka, mięciutkie to pewnie zasługa śmietanki, prawda???Tak się zastanawiam jakby w ogóle zastąpić mleko śmietanką w drożdżowych wypiekach, jakie by wówczas były w smaku?Co o tym sądzisz?
A jak nie dać cukru, to mogą być takie wytrawne:)

2019/01/16 18:51:02

rain1drop

Lidko, chcąc wyliczyć potrzebna ilość świeżych drożdży, podwajamy ilość drożdży suszonych. Tutaj zatem będziemy potrzebować mniej więcej 7 g świeżych drożdży, co można zaokrąglić do równych 8g. :)

2019/01/14 17:25:15

Gość: lidka, *.icpnet.pl

Ile by to było świeżych drożdży???

2019/01/10 14:25:43

rain1drop

Kurernoga85 :)))

2018/12/10 16:41:07

kuternoga85

i cyk do gabloty powtórz

2018/12/05 12:22:27
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt