Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną to jedne z najlepszych dań grzybnych jakie udało mi się przyrządzić. Smak podbił jeszcze sos z maślaków, którymi gołąbki były polane. Niebo w gębie.
Do zrobienia gołąbków z grzybami potrzeba:
- 0,5 kg grzybów leśnych
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- kapustę włoską
- 1 l bulionu
- 3 główki cebuli
- 5 ząbków czosnku
- tymianek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
Najpierw musimy sparzyć kapustę by oddzielić od główki liście. Używam kapusty włoskiej , bo w przeciwieństwie do białej, łatwo z niej odchodzą liście.
Kaszę gryczaną, najlepiej niepaloną , gotujemy niezbyt długo, może pozostać nieco twarda. Odcedzamy ją i wrzucamy do miski.
Zobacz też: Jak zrobić gołąbki z kiszonej kapusty
Duże cebule siekamy w małe kawałki i na maśle podsmażamy. Dodajemy do niej, pokrojone w drobne kawałki, grzyby. Mogą to być podgrzybki, kozaki, prawdziwki czy maślaki lub rydze. Na patelnię wrzucamy jeszcze starty czosnek i całość smażymy około 5 minut. Grzyby solimy i pieprzymy. Dodajemy też tymianek, najlepiej świeży.
Podsmażone grzyby wrzucamy do miski i mieszamy razem z kaszą. Taki farsz zawijamy w liście kapusty i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dno naczynia możemy wyłożyć liśćmi kapusty. Gdy znajdą się w nim wszystkie gołąbki całość zalewamy dobrym bulionem. Najlepiej wołowym. Doprawiamy liściem laurowym. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop.C na godzinę.
Zobacz też: Jak zrobić sos grzybowy
Gołąbki należą do tych dań, które najlepiej smakują odgrzane następnego dnia. Na talerzu można je podać z sosem grzybowym.
środa, 11 października 2017, piotras1011