Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

Gość: Karola1001, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Ciasto jest warte pracy, którą trzeba poświęcić na jego przygotowanie. Sernik należy piec tak jak napisała autorka, nawet jeśli jest jeszcze jasny na wierzchu, nie przedłużać- sprawdzone. Krem zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawało mi się, że może być za mało- ilość wyszła mi optymalna. Moje ciacho było, na białym biszkopcie, wyglądało bardzo ładnie, efektownie, kawał konkretnego ciacha, chociaż na ciemnym spodzie jeszcze ładniej. Biszkopt zrobiłam ze swojego przepisu z 7 jaj, nie musiałam go nasączać. Bardzo dobrze się trzymało. Rozmrożone truskawki wymieszałam z przestudzoną galaretką, zmiksowałam i taki tężejący mus położyłam na ciasto. W miejsce truskawek pasowałyby także wiśnie. Na pewno jeszcze zrobię, bo naprawdę warto. Dziękuję za przepis.

2015/02/05 22:06:13

gosiaa99

Okolo 1/4 szkl wody i okolo 2 lyzki cukru. Woda zimna, przegotowana i obydwa blaty skrapiamy.:)

2014/05/13 13:16:31

Gość: Anonim, *.opera-mini.net

Ile to będzie 70g wody, i 30g cukru? Woda do ponczu ma być przegotowana ciepła? Obydwa blaty nasączyć.

2014/05/12 13:44:31

Gość: Gość, *.opera-mini.net

Ślicznie Dziękuję za odpowiedź myślę że na razie już wszystko jest jasne ewentualnie jak coś mi umknęło będe dopytywać. Wolę nie wykorzystywać całej Pani cierpliwości na raz:). Pozdrawiam:)

2014/05/12 11:55:32

gosiaa99

Budyn ma byc bez cukru. Jesli dodasz z cukrm to tez nic sie nie stanie:)budyn wsypujesz w proszku do masy serowej( bez gotowania oczywiscie) porcja budyniu standardowa na 0,5l mleka.
I nie ma problemu pytaj ile chcesz. Ciasto nie jest latwe wiec trzymam kciuki!

2014/05/10 18:52:24

Gość: Gość, *.opera-mini.net

A czy ten budyń proszku do masy serowej ma być z cukrem bez? Taka porcja na 0,5l mleka? Przepraszam za zamieszanie ale wolę się upewnić.

2014/05/09 11:12:02

gosiaa99

A rum mozesz zastapic np. Wodka

2014/05/09 00:47:51

gosiaa99

Tak do masy musisz dodac budyn w proszku, aby masa byla bardziej stabilna. Ewentualnie mozesz dodac make ziemniaczna zamiast budyniu, ale budyn bedzie lepszy.

2014/05/09 00:46:33

Gość: Anonim, *.opera-mini.net

Ale wyśmienicie wygląda. Czy do masy serowej dodać trzeba małe opakowanie budyniu? Nie mam rumu czy mogę dodać np. Wódkę/spirytus jeśli tak to też 2 łyżeczki?

2014/05/07 18:48:17

gosiaa99

Cukier dodaj do proszku budyniowego i wymieszaj z zimnym mlekiem, a potem wlej to,wszystko na gotujace sie mleko.
Do kremu budyniowego uzyjesz dwa budynie i 500 mleka, czyli po 250ml na kazdy budyn.:) hehe az sama sie teraz zakrecilam:))
Spod sernikpwy mozesz trzymac w lodowce, nie ma problemu.
Galaertka tezejaca bedzie miec mniej wiecej konsystencje budyniu? Nie rzadka, ale jeszce nie scieta...tak, ze da sie ja jeszce wylac.
Jezeli po wylaniu galaretki wstawisz ciasto do lodowki, to moze na wszelki wypadek zostaw sobie troszeczke kremu, a moze masz jakies powdlo i posmaruj wierzch:)
Ciasto jest dosc trudne, ale jesli nie masz duzego doswiadczenia z pieczeniem tego typu ciast , to sugeruje zaczac pd czegos latwiejszego ja to
mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2013/06/Biszkopt-z-galaretka-i-kremem.html#.U2FmEie9KSM
To ciasto ma tez galaretke i kremem i jest duzo prostsze i naprawde pyszne. Jed o z moich ulubionych.
Pozdrawiam

2014/04/30 23:08:52

Gość: Anonim, *.opera-mini.net

Czy upieczony spód sernikowy po ostudzeniu można trzymać w lódówce?! Kiedy poznać że ta galaretka jest tężejąca, kiedy ją wylać? Jeśli ją wyleje i wstawie do zastygnięcia to później jak wyłoże biszkopt to złaczy się to z warstwą galaretki jak już będze zastygnięta?

2014/04/29 15:38:08

Gość: Gość, *.opera-mini.net

Bardzo Dziękuje za pomoc:). Jeszcze ostatnie pytanko dla pewnośći czy wszystkie budynie mają być te na 0,5l mleka? Gotując budyń cukier dodać do budyni czy do gotującego się mleka? Pozdrawiam:)

2014/04/29 15:27:11

gosiaa99

Dwa budynie w szklance mleka, reszte zagotowac. ( do kremu)
Do masy serowej dodajesz budyn w proszku, nie gotujac go wczesniej.
Sernik bedzie upieczony, gdy sie lekko zarumieni, a srodek nie bedzie rzadki. Cala masa musi sie sciac.
Do masy serowej budyn bez cukru, jesli masz budynie tylko z cukrem, to tez nic sie nie stanie:)
Jezeli ten serek waniliowy jest slodki, to jak najbardziej zredukuj ilosc cukru, najlepiej sprobuj masy i sama zdecydujesz czy sernik jest wystarczajaco slodki.
Jak wlejesz glaretke, ktora musi byc tezejaca nie rzadka, bo wsiaknie. Mozesz wstawic do lodowki na 30 minut, sby sie sciela lepiej. Pamietaj, ze musi byc tezejaca, pod zadnym pozorem rzadka.
Rum zastap innym alkoholem, sokiem z cytryny lub go pomin.
Pod koniec ubijania bialek dodajesz cukier, troche ubijasz i dodajesz po jdnym zoltku ubijajac na wolnijeszych obrotach caly czas. Przy dodawaniu maki nie uzywasz juz miksera tylko mieszasz lopatka.
Forme ja zawsze wykoadam papierem do pieczenia.


2014/04/29 13:24:35

Gość: Anonim, *.opera-mini.net

Po ubiciu piany na biszkopt jak dodam cukier to trzeba to ubić? I dopiero dodwać żółtka? Nie całe jajka? Forme pod biszkopt wyĺadamy papierem czy natłuścić i obsypac mąką?

2014/04/28 11:01:59

Gość: Ona, *.opera-mini.net

Czy do masy serowej mam dodać budyń małe opakowanie bez cukru?

2014/04/28 10:58:32

Gość: Anonim, *.opera-mini.net

Czy do masy serowej też używamy budyniu bez cukru mała porcja? Jeśli użyje sera z wiaderka np. Waniliowego to pewnie będzie słodki sam w sobie więc mogę ewentualnie dodać mniej cukru? Jak wyleje galaretk to od razu przykryć biszkoptem nie wsiąknie to? I czym można zastąpić rum?

2014/04/27 20:30:23

Gość: Gość, *.opera-mini.net

Ciasto tak pysznie wygląda że wolę się upewnić. Rozumiem czyli 2 budynie rozrobić w szklance mleka-a reszte mleka zagotować z cukrem? Kiedy poznać że masa serowa jest już upieczona? Tzn. Pytam o budynie bo w przepisie jest podane budynie bez cukru waniliowego... I się zaplątałam...

2014/04/27 20:27:10

gosiaa99

( blacha 22x33cm)

o ilosc kawalkow...hmn szczerze powiem, ze nie pamietam, ale powiedzialabym, ze okolo 16?-18 :)
kakao gorzkie jak najbardziej
lyzeczke proszku do pieczenia mozesz dac "z czubkiem"
Ser z wiaderka powinnien byc dobry, moze byc waniliowy.
do ubijania bialek zawsze mozna dodac soli, aby sie lepiej ubily.
budynie maja byc bez cukru, tak jak mowi przepis. tak takie na 1/2 litra.
po dodaniu cukru dopiero dodawac powoli po jednym jajku i ucierac.
budyn gotowac wzorujac sie na przepisie na opakowaniu. Ja tak odlewam okolo pol szklanki mleka na kazdy budyn, a reszte zagotowuje.
Warstwe serowa kladziemy na biszkopt, ktory wczesniej smaruje lekko kremem, zeby sie blaty lepiej trzymaly. Ciasto jak kazde musi najlepiej polezec cala noc, aby wszystko dobrze zastyglo. Ja nie mialam problemu z rozpadajacym sie ciastem, choc musisz w miare delikatnie kroic, gdyz masa serowa jest dosc zwarta, a biszkopt delikatny :)
Nie moge powiedziec, ze ciasto jest prostne, bo nie jest wymaga cierpliwosci:))
Ale efeket cudowny.

2014/04/27 19:58:29

Gość: abc, *.opera-mini.net

Ciasto wygląda obłędnie widać że jest pracochłonne. Czy mogę prosić proporcje w jakich ugotować budyń tzn. Ile mleka zagotować a ile dodać do proszku budyniowego? I czy po wyłożeniu upieczonego spodu serowego te masy się jakoś ze sobą scalą nie będa osobno?

2014/04/27 18:46:45

Gość: Anonim, *.opera-mini.net

Można użyć sera z wiaderka na sernik już zmielonego np. Waniliowego? Do ubicia piany z białek można dodać szczyptę soli? Po dodaniu cukru do białek rozmiksować i dopiero dodawać po jajku i ucierac?

2014/04/27 18:43:51

Gość: Nastka, *.opera-mini.net

Pyszne ciacho. Mam pytanie jakie wymiary ma mieć blaszka? Ile kawalków ciasta wyjdzie z podanego przepisu? Kakao ma być gorzkie, łyżeczka proszku też płaska? W kremie jakie maja być budynie waniliowe bez cukru? Takie ma 0,5l mleka?

2014/04/27 18:41:44

Gość: Iva, *.adsl.inetia.pl

genialny przepis, naprawdę wart spróbowania

2013/06/27 12:55:05

majanaboxing

Wygląda przepysznie. Ciekawy pomysł na naprawdę smaczne ciacho.:)

2013/06/16 19:26:04

Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl

piękny przekładaniec :)

2013/06/16 17:42:07

Gość: justin dorothy, *.tktelekom.pl

Bardzo spodobał nam się ten przepis, truskawki i do tego sernik super ! :)

2013/06/16 17:24:37

1urtica

Bardzo eleganckie ciasto i pyszne połączenie smaków. Wygląda bardzo kusząco.

2013/06/16 14:57:59

wiosenka27

Bardzo eleganckie ciasto:)

2013/06/16 14:51:34
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt