Mazurek na bezglutenowym, bardzo smacznym spodzie z mąki ryżowej i mielonych migdałów. O ile spód jest wyborny, to polewa jest wprost obłędna. I bardzo prosta do zrobienia. Składa się z mleka zagęszczonego, kawy Inki i jogurtu naturalnego. Dosłodzona jest (i dodatkowo zagęszczona) kilkoma kawałkami białej czekolady. Nie, mazurek nie jest za słodki. Jest akurat. To taki mazurek tiramisu. Jeden z lepszych, jakie jadłam. Polecam serdecznie, jeśli już nie na te święta, to na pewno na następne.
Radosnych Świąt!
Składniki:
ciasto*:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 140 g masła
- 1 niepełna łyżka ekstraktu z wanilii
- małego jajka (jajko roztrzepałam i połowę dodałam do tego ciasta, a połowę do ciasta na mazurek jogurtowy)
polewa kajmakowo kawowa**:
- 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (w tubce)
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej zbożowej (inki)
- 170 g gęstego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego i najpierw odsączyłam go na sitku: zostało 120 g)
- 30 g białej czekolady
dodatkowo:
- migdały (wcześniej sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki)
- rodzynki
- pokrojone daktyle
* przepis jest na dużą blachę, np. 36x22 lub 33x26 cm, moje mazurki (3 sztuki) są w kształcie jaj o wymiarach ok. 15x21 cm.
** polewa jest idealnie odmierzona na wielkość ciasta, ale ponieważ upiekłam jeszcze dwie duże mazurko pisanki z przepisu na mazurek jogurtowy , to przemieszałam polewy; część znalazła się na tym cieście, a część na jogurtowym. Na zdjęciach są obydwa ciasta i obie polewy.
Ciasto: Wymieszać mąki z cukrem, dodać masło, posiekać nożem (lub rozetrzeć palcami na kruszonkę). Dodać ekstrakt i jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto jest bardzo miękkie.
Piekarnik nagrzać do 160C. Schłodzone ciasto rozwałkować (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na grubość ok. 5 mm. Placek przenieść razem z papierem na blachę do pieczenia (zdjąć górny arkusz papieru) i przyciąć do rozmiarów formy. Ja upiekłam trzy placki w kształcie jajek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut (w zależności od wielkości), do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu placek udekorować.
Polewa kajmakowo kawowo jogurtowa: jogurt odcedzić wyłożyć na gęste sitko i odstawić na minimum godzinę.
Kawę połączyć z częścią (albo całością, jeśli zrobicie to w większym naczyniu) odcedzonego jogurtu. Mleko zagęszczone podgrzać w niewielkim rondlu. Kiedy zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać.
Do jogurtu z kawą przełożyć łyżkę masy kajmakowej, energicznie wymieszać, dodać kolejną, wymieszać i połączyć całość. Masa powinna być gładka i dosyć gęsta. Polewę przełożyć na placek, mazurek udekorować np. bakaliami. Moja córka zrobiła w tym roku dekoracje lentilkowe:)
Przepis mojego autorstwa.
Smacznego,
Marta
niedziela, 16 kwietnia 2017, mamuku