Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Komentujesz wpis:

Boczek po ukraińsku

Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

doswiadczajpl

Jestem miłośniczką boczusia! A ten przepis jest genialny! Dziękuję ci!

2018/07/30 21:34:40

karolina_2312

To zdjęcie, tego konkretnego kawałka boczku jest wykonane po 12 dniach w lodówce. Był dobry, a nie był to tłusty kawałek, tak jak zalecano. Myślę, że faktycznie tyle wystarczy, zwłaszcza, że kawałek nie powinien być tak duży, jak to jest w przypadku schabów i karczków wykonywanych tą metodą. Dla pewności oczywiście można go przetrzymać dłużej, np. 14 dni, ale ja trzymałam się przepisu i taki efekt uzyskałam.

2018/07/02 18:50:50

Gość: kluk, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Wydaje mi się, że 12 dni to jednak będzie za krótko, przy tego typy wyrobach miesiąc to będzie minimum, szczególnie że boczek macerował się będzie w lodówce.
Pozdrawiam

2018/06/29 15:57:52

karolina_2312

Dziękuję bardzo za komentarz, jednak zawsze lepiej dla pewności przeczytać wpis, zanim się do niego doda swoje "trzy grosze", albo i 5, jak w tym przypadku. We wpisie jest jasno zaznaczone, że Sało, to słonina, a ten boczek jest po prostu przygotowywany w podobny sposób i tyle w tych przepisach zbieżności. Dodatkowo, nie jest to mój przepis, co również zostało podane we wpisie. Życzę wszystkiego dobrego, a przede wszystkim CZYTANIA :)

2018/06/29 08:59:05

hens

Kurczak pieczony bez natki pietruszki w gwizdku na talerzu,
to takie chamskie wulgarne i prowincjonalne.
A wg innych fachowców kulinarnych to słonina jest ze słonia

Tak samo jak można SAŁEM nazweć BOCZEK !
SAŁO to SŁONINA autorze tego przepisu wydumki.

Przepis na soloną słoninę:
Garnek emaliowany
Papier szary pakowy
Słonina możliwie gruba
Gruba sól np szara kopalna np drogowa nie jodowana.
Garnek wykładamy papierem pakowym, słoninę kroimy na kostkę ca.60x60mm
Na dno garnka na papier sypiemy sól, układamy luźno pokrojoną słoninę i przysypujem solą. Przykrywamy ścierką lub gazą ustawiemy w chłodnym miejscu (piwnica) i czekamy. Przed użyciem obkrawamy słoniną z warstwy z solą 3-4mm i kroimy w plasterki na chleb.
Obkrojone brzegi słoniny z solą są znakomitym dodatkiem po obsmarzeniu zamiast tłuszczu do jejecznicy.
Przydatność tak peklowanej słoniny...................minimum 6 m-cy nawet w plecaku

2018/06/28 17:35:35

izaa_a

ciekawy przepis

2018/06/27 09:48:23
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt