Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

condor

Skąd brać mąkę w mieście ? Możesz się zaopatrzyć w śrutownik i sam robić dowolną mąkę albo kupić w hurtowni gdzie kilogram żytniej razowej kosztuje około 2 zł/kg.
Co do rodzajów mąki to sprawa jest prosta - jeśli chcesz chleb pszenny biały to patrzysz na jej typ czyli 750 a w przypadku żytniej 720. Na razowiec potrzebna będzie mąka o typie 2000.
Pozdrawiam,
Krzysiek.

2013/01/15 23:46:23

Gość: Bart, *.dynamic.chello.pl

Witam
Bardzo ciekawe wpisy, ale czekam na więcej artykułów i może nowe inne przepisy ;-D
Przy okazji pytanie do pierwsze wpisu skąd najlepiej brać mąkę? Mieszkam w mieście, wiec nie mam w pobliżu żadnego młynarza. Dlatego mąkę (żytnią) najczęściej kupuję po prosu w markecie. A jeśli chce się zrobić chleb pszenno-żytni, to jakiej mąki pszennej najlepiej używać? Może to być jakaś Poznańska lub Wrocławska?

2012/12/29 21:26:56

Gość: condor, 80.50.127.*

Zakwas najprościej jest trzymać w słoiku przykrytym nakrętką lub ściereczką. Pamiętaj żeby go regularnie dokarmiać a będziesz go mogła przechowywać w nieskończoność. Oczywiście powinien rosnąć ale dopiero po kilku dniach, widać też wyraźnie pęcherzyki gazu na jego powierzchni.
Tym razem powinno ci się udać ;)

2012/11/01 21:01:14

Gość: a.k., *.ip.netia.com.pl

juz wyrzucilam, bede robila od nowa, czy zakwas ma jakos babelkowac lub sie powiekszac? u mnie raczej wysychal na obrzezach miski, i w rezultacie zrobila sie z tego skorupa wyschnieta. ;/

2012/10/26 13:43:28

condor

Możesz napisać do czego podobny jest ten zapach ? Jeżeli nie jest to silna woń rozpuszczalnika (aceton) to nie masz się czym przejmować.

2012/10/19 08:47:23

Gość: a.k., *.ip.netia.com.pl

zrobilam zakwas /juz od kilku dni go dokarmiam/ lecz ma nieprzyjemny zapach, dodam ze robie go na mace zytniej.i nie widze zeby on bąbelkował.W skladzie jest tylko maka i letnia woda, czy tak ma byc?

2012/10/18 13:14:44
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt