Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

Gość: Kasia, 213.158.222.*

Gosiu, dlaczego nie powinno łączyć się kwiatów z dwóch rosnących u nas gatunków lipy? Pisałaś o tym we wcześniejszych komentarzach.

2015/07/15 11:12:21

Gość: , *.clienti.tiscali.it

witam wszytkich...moze bysmy zmodyfikowali ten przepis tz sprobowac bez kwiatow bo pewnie ten zapach robio kwiaty...a moze mleka troche ??i pamietajmy uzywajmy cukru nierafinowanego z tzrciny bo rafinowany niszczy wszytko do rafinacji uzywajo zywicy i SMOLY!!! cylit jest drogi ale zdrowie drozsze..albo zmniejszyc do minimum ilosc kwiaow..lipowe pozdrowienia AN.

2014/07/27 14:24:21

pinkcake

Zapomniałam napisać, że w tym roku je jadłam. Nie zachwyciły mnie wcale, też zostaję przy naparach;)

2012/09/30 12:17:57

nobleva

Fantastyczne przepisy Szarlotku! Czekoladki i mąka - kto by się tego po lipie spodziewał!

2011/06/23 20:21:05

sky.dancer

Jedna lipa i tyle możliwości?
Niesamowite:)

2011/06/23 19:30:58

olciaky

ten syrop mnie urzeka;) no i te czekoladki..
nic dodać nic ująć:)

Pozdrowienia ślę, Beatko!

2011/06/23 19:02:06

grazyna00711

Obie propozycje bardzo mi pasuką,idę szukać lipy :)

2011/06/23 14:10:03

anna.kaminska.pl

Dzisiaj szłam pod lipami i tak cudnie pachniały!
Szarlotku, w moim rodzinnym domu zawsze suszyło się lipę na herbatki.Robiło syrop.
Twój wygląda pięknie.Przypomina mi się babcina spiżarnia.
Serdecznie Cię pozdrawiam.
Amber

2011/06/21 23:12:20

jolantaszyndlarewicz

szarlotku z nazwy swojego bloga wywiązujesz sie nawet w 200% ....to co tutaj pokazujesz, a w zaciszu swojego domu tworzysz przyprawia moje kulinarne serducho o drżenie:) pozdrawiam

2011/06/21 22:29:12

ofczasta

Tego o lipie nie wiedziałam. Człowiek uczy się przez całe życie. :)
Pyszności w butelkach - jak zwykle zachwycające Szarlotko.

2011/06/21 22:18:50

Gość: affogato, 95.108.73.*

Jeżeli syrop z kwiatów lipy smakuje tak, jak lipa pachnie...:)

2011/06/21 22:07:42

a.moineau

Jakież piękne butelki i etykietki :) Kusi...

2011/06/21 18:56:33

kuchennefascynacje

Mam swoje sekretne miejsce z lipami ;D

2011/06/21 12:54:11

kabamaiga

Szarlotku ja chyba przez te wszystkie kwiaty nie będę miała miejsca na półkach w spiżarce :) Ten syropek strasznie mnie kusi.

2011/06/21 09:16:02

milk_chocolate84

dla mnie rewelka :) ciekawe informacje :)

2011/06/21 09:13:11

ugotujmy

niesamowicie kwiatowo.

2011/06/21 09:00:37

myniolinka

ciekawostek nigdy dosyć... zwłaszcza tych kulinarnych :)
w mojej okolicy lipy kwitną rozsiewając cudny zapach ale niestety tylko przy drodze widziałam...

2011/06/21 08:44:30

zauberi

ciekawe pomysły przedstawiasz, czekoladki fajnie wyglądają

2011/06/21 08:33:03

zjedz_mnie

Czekoladki kuszące, a jak sie uprzytomni, co zawieraja, to samo zdrowie ;]

2011/06/21 08:28:41

szarlotek

KF* Szerokolistna własnie jest w pełni rozkwitu, a drobnolistna dopiero zaczyna rozkwitać. Warto zbierać jedną i drugą ponieważ różnią się pomiędzy sobą aromatem , pamiętając by raczej ich nie łączyć razem. Może wcześniej zaplanuj jakąś wycieczkę za miasto gdzie znajdziesz lipowy zagajnik, wszak szykuje się długi weekend :)

Alu* Wahałam się czy przedstawić ten przepis, bo miałam bardzo mieszane uczucia. Na początku były zjadliwe, może dzięki euforii po przygotowaniach , ale jak poleżały trochę w lodówce, to ten aromat tak się wybił na pierwszy plan, że nie dało rady..... istne perfumy ....Dlatego to tylko ciekawostka ;D Za to syrop rewelacja :)

2011/06/21 08:22:27

margot11

syrop przepiękny i te takie fajne butelki :) cudo ,ale te czekoladki to mnie powaliły na kolana , smaczne , nie smaczne jakie to ma znaczenie jak wyglądają bosko
Jesteś niesamowita !!!!

2011/06/21 07:58:26

kuchennefascynacje

Pamiętam lata temu zbierałyśmy z babcią i suszyłyśmy właśnie na herbatkę. Nawet nie wiedziałam, że ma tak szerokie zastosowanie. Niepotrzebnie wspomniałaś o halucynogennym działaniu bo zanim dojadę na urlop nie będę miała co zbierać hihihi ;)

2011/06/21 07:55:10

majanaboxing

Świetny syrop! Bardzo lubię herbatkę lipową, myslę,ze syrop jest pyszny:)
A czekoladki to rzeczywiście ciekawostki, wyglądają uroczo. Chętnie bym skosztowała Czarodziejko !:))
Usciski:*

2011/06/21 06:39:17

waniliowakawiarenka

jestem zachwycona różnorodnością na tym blogu, zwłaszcza te ostatnie wpisy mocno mnie zainteresowały. A kwiat lipy - zdrowy zresztą - i te czekoladki rewelacja! Ja mam w zanadrzu coś z czarnego bzu, ale to niedługo...pozdrawiam serdecznie:)

2011/06/21 06:30:13

atina_bc

O wow jakie pyszności Te czekoladki lipowe wyglądają obłędnie, może i w smaku zbyt intensywnie perfumowane, ale na zdjęciu tego nie widać;) No i świetna produkcja! Pozdrawiam!

2011/06/21 05:40:57

szarlotek

Pinkcake* Fakt, uprażenie spowoduje, że mniej będzie czuć roślinną surowość , ale jak dla mnie to i tak zbyt duża dawka kwiatowych perfum, więc nie powtórzę eksperymentu, zostając bardziej przy zaparzaniu lipowych kwiatów :)

2011/06/20 22:33:06

pinkcake

Ja znalazłam przepis, że orzeszki lipowe przed przerobieniem na czekoladę najpierw trzeba uprażyć. Ale ciekawość jeszcze mnie nie popchnęła do działania;)
Natomiast młode listki to i owszem - smaczne bardzo.

2011/06/20 22:22:36

justgreatfood

wow, zaintrygowała nas ta opcja z czekoladą!

2011/06/20 22:21:18

piegusek1976

te czekoladki muszą być nieziemskie, świetny pomysł na wykorzystanie lipy :) pozdrawiam

2011/06/20 22:10:45
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt