Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Komentujesz wpis:

Plaisir sucré

Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

Gość: Mama Eryka, *.stargardszczecinski.vectranet.pl

Tak wykwintnego deseru jeszcze nigdy nie robiłam. Wygląda bardzo apetycznie i troszkę skomplikowanie. Ale tym bardziej podejmę się wyzwania! To będzie na pewno na wyjątkową okazję!

2012/08/11 20:20:38

viridianka

(:

2010/09/01 13:49:41

Gość: minka, *.pools.arcor-ip.net

Dziekuje :)

2010/09/01 12:30:40

viridianka

ja zrobiłam sama, ale podobno można je również kupić (:
kilka łyżek cukru rozpuściłam na patelni z łyżką wody, gdy nabrał brązowej barwy wsypałam orzechy i wymieszałam tak by były dokładnie karmelem pokryte. Całość wylałam na folię aluminiową (nasmarowałam ją wcześniej delikatnie olejem). Poczekałam aż ostygnie i stwardnieje po czym zmiksowałam w malakserze. Tylko uwaga bo karmel jest ostry;) i łatwo się przeciąć.

pozdrawiam ciepło!

2010/09/01 12:04:07

Gość: minka, *.pools.arcor-ip.net

Piekne.

Chyba wiem co dorzuce w tym roku na swiateczny obiad ;)

Mam tylko jedno male pytanie: jak sie robi skarmelizowane orzechy? Czy moze to mozna gdzies kupic?

Pozdrawiam

2010/09/01 11:26:00

viridianka

Lo rozumiem, ale stwierdziłam że co się odwlecze to nie uciecze (: fajnie, ciekawa jestem co to będzie! Nastawiam się na przyszły tydzień, bo we wtorek u mnie można kupić piękne maliny i ... robimy (:
ach jak się ciesze!

2010/08/25 21:29:37

Gość: lo, *.adsl.inetia.pl

Pięknie zrobiaś. Niesamowicie się cieszę, że się udao i smakowało. Nawaliłam z tym deserem od PH. Zabrakło czasu. Wyjazdy moje, dzieci, męża... W ten weekend na 100%. Kup maliny i lichi w puszce i robimy. Lo

2010/08/25 21:03:32

majanaboxing

Matko , Viri ,ależ to cudownie się prezentuje! Musi smakować niebiańsko!:)

2010/08/23 23:21:32

bryssska

czekolada i orzechy laskowe jak dla mnie to nic więcej nie trzeba, po prostu niebo w gębie

2010/08/23 21:01:38

viridianka

Joanno i my kochamy (:

Weroniko hmm... z pół godziny dzień przed składaniem (robiłam ganache, mus i płatki), a potem może jeszcze z dwie-trzy (na spód i krem + składanie, ale długo musiałam chłodzić w tym czasie bo nieco ciepły to był dzień jak się za nie zawzięłam). Jak się zmobilizujesz to naprawdę szybko idzie, a przyjemność z jedzenia jest duuuża (;

2010/08/20 23:49:48

Gość: mlynki w kuchni, *.173.16.212.tesatnet.pl

wygląda jak z wystawy sklepowej! ile czasu zajmuje zrobienie takiego cuda??

2010/08/20 20:50:06

joanna-kuchareczka

Bardzo eleganckie, och jak ja kocham takie czekoladości ;)

2010/08/19 14:54:47

viridianka

Moni napisałam w notce, że nie (;
fajnie, że Ci się podoba!

2010/08/16 19:18:36

Gość: monikucha, 192.107.26.*

Widac, ze duzo pracy wlozylas, ale warto, wygladaja bosko :)

2010/08/16 10:24:43

viridianka

a proszę Ciem bardzo, zawsze do usług (:

2010/08/15 20:14:29

margot11

nie ja chciałam kupić dwie bo czułam ,że małe może być
idę czytać o tych tortach m dziękuję za pomoc

2010/08/15 20:09:42

viridianka

Alciu w takim razie jedno opakowanie może nie wystarczyć, ale ja mam zawsze problem z określeniem co ile zajmie miejsca czy coś w tym stylu (; Na tortowni folie kupowałam w rozmiarze 30x40cm. Znalazłam tam też fajny artykuł o robieniu duuuużych tortów, zaraz jak się wchodzi o tytule 'tort na duuuże przyjęcie' może się przyda (;

Moniu (:

2010/08/15 20:05:05

9moniam

Ostatnio mam manię słodyczy, a teraz to już nie zasnę jak zobaczyłam Twój przepis...;)

2010/08/15 19:47:12

margot11

dziękuję za profesjonalne tłumaczenie ****
Asiu chciałam boki obłożyć tylko nie wiem czy to będzie okrągły czy prostokątny tort bo ja nigdy nie piekłam na 45 osób na raz ( to ma być na rocznicę ślubu dla przyjaciół moich rodziców oni są jak prawdziwa rodzina )

2010/08/15 19:42:26

viridianka

Alciu dziękuję ;*
to bardzo proste. Wylewamy czekoladę na folię (ja zawsze przyklejam ją sobie taśmą klejącą na drugą stronę blaszki - takiej piekarnikowej) i wkładamy do lodówki. Jak zastygnie to wzorek zostaje na czekoladzie a folię wyrzucasz (: to jest naprawdę łatwe, wygląda ślicznie i każdy się dziwi jak to jest zrobione (;
wzorek jest po ten stronie co czekolada się zetknie z folią.
Tylko warto jest wybrać zimniejszy dzień na całe przedsięwzięcie i nie brać tych kawałeczków ciętych w palce bo zostają takie odciski nie za ładne (;
a jakie chcesz kształty wycinać? bo najlepiej jest wycinać mniejsze kawałki i potem na tort układać bo hmm jak zrobi się za grubą warstwę to nawet z mlecznej czekolady się trudno kroi. Ale jak cieniutko się pokryje to na pewno łatwiej.

2010/08/15 19:29:13

margot11

Viri Księżniczko , cudo
ja trochę nie na temat , napisz mi mój Skarbie o tej folii -na nią wylewa się czekoladę tak?Rozsmarowuje i na tej części co styka się czekolada powstaje ten wzór tak?
Bo chciałam kupić na jeden tort co w prezencie mam zrobić i się pytam:)

2010/08/15 18:49:20

viridianka

a proszę (:

2010/08/15 12:00:34

maniaczytania

I wszystko jasne! Dziękuję :)

2010/08/15 11:48:26

viridianka

Anytsujx a dziękuję (:

Ileczka ja wiem, dajesz nam oglądać wszystkie Twoje piękne torty (: ja szczerze powiem wolę takie malutkie rzeczy 'tworzyć' ale torty zawsze dla mnie wyglądają imponująco (:
dziękuję i nawzajem ;*

ManiaCzytania mus ubijamy (to ten jaśniejszy krem), a z ganache nie robimy nic (:
dziękuję (:

Małgosiu dziękuję, bardzo fajnie że Ci się spodobał i wstęp i deser (;

Maniu cieszę się że już jesteś! a na Plaisir sucre skuś się bo naprawdę warto (:

pozdrawiam!

2010/08/15 11:45:55

mania179

No nie mogę! Przed wyjazdem mi ten przepis wpadł w ręce (wydrukowałam go już kilka miesięcy temu) i sobie obiecałam, że zrobię, jak wrócę ;)
Ale mam zaległości, u Ciebie to już w ogóle... ;)

2010/08/15 11:43:49

malgorzata.dz

Piękny wstęp... Przeczytałam go z wielką przyjemnością. :)
Co do deseru (boję się go nazwać ciastkami) - wygląda obłędnie... Po prostu piękno i elegancja. Jestem pod wrażeniem! Dużym wrażeniem!

2010/08/15 10:52:43

maniaczytania

Wybacz kulinarnej ignorantce, ale czym się właściwie różni ganache od musu czekoladowego???

A ciastka przepiękne :)

2010/08/15 10:04:33

ilka_86

Ty Mróweczko Nasza, podziwiam Cię, że masz tyle w sobie cierpliwości:) również lubię tworzyć w kuchni, ale wybieram te nieco mniej pracochłonne receptury;) jednak czasem (dot. tortów dla Najbliższych) lubię zaszyć się w kuchennych pieleszach na naprawdę dłuuugo;) pozdrawiam Cię ciepło i miłej niedzielki życzę:*:)

2010/08/15 09:25:56

anytsujx

Oj co za cudo Nam serwujesz ... wyglada obłędnie !:)

2010/08/15 07:35:57

viridianka

dziękuję! bardzo, ale to bardzo się cieszę, że Wam do gustu przypadły moje ciastka (:
a tak jak napisałam pracy z nimi bardzo dużo nie ma, naprawdę (:

pozdrawiam!

2010/08/14 22:48:10

cezonia_wino_i_oliwki

...jak prosto od Tima Burtona z Alicji w Krainie Czarów...
Chylę czoła, piękna robota :)

2010/08/14 20:06:51

Gość: pysznakasiula, *.w86-194.abo.wanadoo.fr

Po prostu cudo!!!

2010/08/14 18:53:38

zaytoona

Wiesz co, Asiu? Jesteś już po prostu pełnowymiarową kulinarną artystką. Dzieła sztuki wyskakują spod Twoich łapek!

2010/08/14 18:23:59

justmydelicious

ideał!

2010/08/14 17:05:04

jul.aromatic-baking

Viri, padam Ci do stóp. Jestes mistrzynia:*

2010/08/14 16:23:26

gosiaa99

Ojej jakie elgantki:)
Lepsze niz cukierni:)

2010/08/14 16:23:00

lis_ka

Szczerze podziwiam! Rany, ile to pracy...

2010/08/14 15:53:59

usmiecham-sie

och i ach, moj boze, co za cudo...

2010/08/14 13:42:42

edysia79

No i co ja mam napisać? Zatkało mnie po prostu :)

Stworzyłaś małe cudeńka!

2010/08/14 13:11:55

Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

poezja

2010/08/14 13:04:50

viridianka

dzięki Dziewczynki, bardzo się cieszę że tak Wam się podoba (: i dziękuję również za tak ciepłe słowa!

Jolu ja mam podobną rozterkę, bo zastanawiam się co upiec Rodzicom również na rocznicę i brak mi pomysłu (; tą folię kupiłam w Uci, ale dawniej zawsze na tortownia.pl kupowałam (:

Ciastello o to super, dzięki (:

Olcia wiesz, u mnie również ciepło bardzo było, ale te ciastka już składa się bardzo szybko, więc co każdą warstwę/płatek po prostu chowałam wszystko do lodówki i trzymało konstrukcje bez problemu (:

Myniu ;* nie strasz mnie, też chcę mimo braku wakacji za kilka lat sobie takie ciacho co jakiś czas przygotować (;

Grażynko i to rozumiem! (:

Noblevo a zapraszam (;

Wróżko tą akurat kupiłam w Łodzi, ale normalnie to na tortownia.pl (:

pozdrawiam!
(:

2010/08/14 09:45:26

Gość: magda, *.aster.pl

matko viri!! te to bys sprzedala za 20 zl sztuka wygladaja jak dzielo sztuki a nie ciastka

2010/08/14 09:39:14

cukrowawrozka

z ciebie teraz prawdziwa cukiernicza artystka. :)
Boskie są! Przepiekne!
A powiedz, skąd tą folie wytrzasnęłaś?

2010/08/14 09:34:42

nobleva

Czyli miałaś plaisir podwójne: z jedzenia i robienia :)
Ty się fachura straszna (pozytywnie) zrobiłaś. Muszę chyba Twojego bloga od początku przerobić, żeby się w końcu piec nauczyć.

2010/08/14 09:31:35

grazyna1961.only

Faktycznie, prawdziwe dzieła sztuki ! Ale ja bym się skusiła, żeby zjeść :)

2010/08/14 09:27:24

myniolinka

małe dzieła sztuki! aż szkoda jeść :) tęsknie za czasami kiedy minuty na zegarku płynęły jakby wolniej i wszystko robiło sie bez pośpiechu... teraz wszystko na wariackich papierach i na takie misterne słodkości mogę tylko u innych popatrzeć...:)

2010/08/14 09:14:19

olciaky

No w dzisiejszy dzień to prędzej by z nich była zupka czekoladowa niż piękne "batoniki", ale..
cudowne są i chętnie bym się za nie wzięła;)
Buziaczki!

2010/08/14 09:04:09

pinkcake

Tobie to się naprawdę nudzi:P Śliczności!

2010/08/14 08:54:26

ugotujmy

z wielkim zachwytem patrzę na te małe dzieła sztuki. Viri, jesteś niesamowita. niesamowicie zdolna.

2010/08/14 08:42:15

ciastella

świetnie wygląda;D ale zjadłabym taki kawałek- zapisze przepis;D

Oczywiście;*

2010/08/14 07:24:16
  1   2 następne
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt