Gazeta.pl Forum Randki Gry Online Poczta
Autor:
Zapamiętaj Jeżeli się nie zalogujesz, przy twoim komentarzu pokaże się numer IP. | Załóż konto
Treść:
Formatowanie: [b] pogrubienie [/b], [i] kursywa [/i], [u] podkreślenie [/u], link: URL lub [a="URL"]tekst[/a]

Powiadamiaj mnie e-mailem o nowych:

Po skomentowaniu wracaj na stronę blogu

Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Najlepszy powód do wyrażania podziwu - to degustacja - ciast deserów - ale ogromne znaczenie ma też zdjęcie- -to ono uwodzi kusi,kokietuje- ciasto -delicja -jest o niebo smaczniejsza -gdy najpierw możemy nasycić nim wzrok -nie trzeba sie spieszyć - łatwiej wtedy wspominać - dłużej pamiętamy-łatwiej sobie wyobrazić-co jedliśmy- godzinę temu
lub dłużej -

2014/02/16 20:01:56

Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Wydaje mi się że i Lekarz i Cukiernik ratują życie -bo swoimi czynami - uczynkami -
poprawiają nastrój - Recepta jest tylko bardziej skomplikowana - bo tylko Pani lub Pan Mgr w aptece -łatwiej ją odczyta - przepis na deser odczyta nawet dziecko -

2014/02/16 19:47:45

viridianka

Jak zrobisz krem maślany, i osobno creme pâtissire, to wtedy je łączysz w jedną całość w malinowy krem maślany, który dodatkowo wzbogacasz o likier i sproszkowane maliny.
malinowy krem muślinowy = krem maślany + crme pâtissire + likier i sproszkowane maliny.
Możesz go też pominąć i ozdobić tartaletki polewą czekoladową lub jeżynową/malinową. Mniej roboty a efekt może nawet lepszy? :)

Pozdrawiam!

2013/01/15 13:40:31

Gość: JUSTYNA, *.tktelekom.pl

Witam. Chee zrobi te tartaletki ale nnie rozumiem dwóch rzaczy kiedy mam urzyc crme pâtissire razem z tym muslanym. Bo wychodzi ze na wierzchu ale w tym kremie nie ma kakao a na wierzchu jestjakby kakowe.Prosze o porade dziekuje z góry

2013/01/15 10:14:40

viridianka

To Ty jesteś wielki, że je zrobiłeś! I to koncertowo - i ja dziękuję :*

2011/07/24 21:56:47

spencer2

Viri..te tartaletki są przecudne!! Przepiękne! Przepyszne! Głupi byłem, że aż rok zwlekałem z ich zrobieniem... Ale warto było czekać:)) Dzięki wielki za ten mega przepis:) Jesteś wielka:)))

2011/07/24 21:05:12

viridianka

Spencerze zrób oba! mówię Ci ha ha xD chociaż jak się głębiej zastanowić to waniliowe zrobisz o każdej porze roku, a tych tutaj już nie koniecznie, bo owoce musimy mieć świeże, a co prawda teraz są cały rok dostępne, jednak na pewno nie tak smaczne jak w siepniu (:

coraz bardziej widzę ile na Durszlaku jest osób na medycynie tudzież chciałby iść w przyszłości a łamie się czy jednak nie wybrać cukiernictwa (:
i to jest to! dzięki za te słowa, będziemy leczyć, pomagać a w tak zwanym międzyczasie siedzieć w kuchni i piec.

pozdrawiam Cię ciepło (:

2010/08/27 19:44:57

spencer2

Viri!! To żeś zrodziła w mej głowie ogromny dylemat.. Zacząłem już kompletować składniki na genialne tarteletki waniliowe od Herme...a Ty bach, wrzucasz tu takie cudo...które prezentuje się lepiej, niż wypieki Mistrza H.!!! I co ja mam teraz zrobić?? Które mam zrobić???

Hehe jak ja sobie żartuję: "mama zabroniła mi iść swego czasu do technikum gastronomicznego...to poszedłem na medycynę";))
Nie ma tygodnia, żebym nie myślał "co by było gdyby". I choć miewam chwile zwątpienia, kiedy naprawdę mam ochotę rzucić w diabły całe te studia, otworzyć własną kawiarenkę i realizować się w tej dziedzinie, nie żałuję swojego wyboru:)) Prawda jest taka: kończąc medycynę, nikt nie zabroni nam pitrasić; będąc cukiernikami...życia człowiekowi nie uratujemy...:))))

2010/08/27 19:05:08

viridianka

Fioleczko tylko spróbuj! :]

Asiejko proszę bardzo i dziękuję (:

Beatko od P. Herme. To jest mój pomysł ale poszczególne przepisy na warstwy zaczerpnęłam od niego (:

dziękuję i pozdrawia,
viri

2010/08/27 08:59:33

beataolhar

Skąd Ty bierzesz te przepisy?? I czas na zrobienie tych cudów? Odlotowe po prostu!

2010/08/26 23:52:44

wypiekibeaty

Ale super! Ładne zdjęcia!
pozdrawiam

2010/08/26 21:05:59

olciaky

jednym słowem ful wypas;d!

2010/08/26 20:43:48

ugotujmy

gdy patrzę na słodkości, które przygotowujesz, to brakuje mi słów na jakikolwiek komentarz. to ja sobie jeszcze popatrzę i nic już nie powiem.

2010/08/26 15:13:44

ilka_86

na sam widok ślinka cieknie:) piękne zdjęcia:))))

2010/08/26 15:06:30

fiolka-fiolunka

Boskie są bez dwóch zdań :)

p.s
W niedzielę wybieram się Moja Droga na "książkowy targ" więc jak tylko wypatrzę jakąś książkę dla Ciebie to zaraz ją podeślę ;)

2010/08/26 14:19:55

sweet_spoon

tartaletki wygladaja po prostu booosko! slinka cieknie jak oszalala :) maliny, jezyny i jeszcze czekolada! pychota!
pozdrawiam

2010/08/26 10:24:04

viridianka

Ciastello ja dobrze wybrałam, i jestem zadowolona (: a nad kucharzem się nie zastanawiałam, tylko raczej cukiernik wchodziłby w grę.

Violiśko witaj! trochę jest, ale kruche spody z tego co wiem można kupić w sklepie, biszkopt piecze się w try miga, podobnie jak przygotowuje się masę z mascarpone (jedynie musi stężeć w lodówce), potem syrop zdecydowanie najszybciej, ganache można zastąpić rozpuszczoną mleczną czekoladą (mimo że przy nim też nie ma wiele roboty), a krem muślinowy pominąć, też będzie pysznie (:

Maniu a gdzie tam, właśnie się nie nudzę bo robię takie desery, ja to uwielbiam (:

Siostro Ma moja ulubiona modelko ;P muszę się zastanowić nad przyszłymi kreacjami hłe hłe hłe (złowieszczy śmiech) xD
;*

Piegusku dziękuję, miło mi (:

pozdrawiam!

2010/08/26 08:53:21

Gość: piegusek1976, 80.54.20.*

wow zatkało mnie na ten widok-mega apetycznie wyglądają :) pozdrawiam

2010/08/25 23:47:04

viris.sis

Same ochy achy..:D także ja tylko napiszę jako jedna z nielicznych degustatorek, iż zaiste są przepyszne:D i dodam Siostro ma kochana, że dla Ciebie jestem w stanie pozować nawet w różowej bluzce:P:P :*

2010/08/25 22:48:20

mania179

Jeeeeeeeej. Asiu, chyba nudzisz się w domu! ;D Takie wspaniałości... ;)

2010/08/25 22:22:47

ciastella

powinnam chyba napisać- czy chce ;DD

2010/08/25 22:21:17

Gość: Violiśka, 95.155.123.*

Witaj Viridianko! Te tartaletki wygladają nieziemsnko apetycznie i do tego takie bogate smakowo! Szkoda tylko, że tak duzo przy nich pracy... choc pewnie wysiłek zostaje wynagrodzony!:) Pozdrawiam:)

2010/08/25 22:14:55

ciastella

widzisz, a ja wlasnie stoje przed tym dylematem i coraz czesciej zastanawiam sie czy nie chce byc kucharzem;)
a tartaletki prezentuje sie wysmienicie;)

2010/08/25 22:09:41

viridianka

Majano dziękuję, nie zapominajmy o malinkach (;

Noblevo to może być podołała całej jeśliś bardzo głodna (((:

Agnieszko w takim razie jestem pewna, że by Ci się udało ha ha (: ja również lubię czekoladę ale tak po kosteczce - wolę w wypiekach (:

Gosiu nie możliwe, one są naprawdę duuuże (;

Wiosenko dzięki Kochana (:

Moni o to dobre spostrzeżenie, delektowanie się jest jak najbardziej wskazane w przypadku tych ciastek (:

Lo my jesteśmy pod tym wzgledem podobne - uwielbiamy montowanie (; Super, że Ci się podoba! ja teraz czekam na Twój przepis od PH (((:

pozdrowienia!

2010/08/25 21:33:57

Gość: lo, *.adsl.inetia.pl

To ciacho jet jakby dla mnie stworzone. Uwielbiam takie "konstrukcje", a do tego smak jeżyn. Odpadam i padam. Zrobię oczywiście. Cudowne. Lo (pistachio-lo.blogspt.com)

2010/08/25 20:54:11

Gość: monikucha, 147.62.42.*

Piekny, ale porcja ogromna...przynajmniej mialabym czym sie delektowac :)

2010/08/25 20:22:07

wiosenka27

Zadatki na cukiernika i to dobrego masz na 100%:))

2010/08/25 20:21:40

gosiaa99

Ach jakie pyszne!!
Cudwonei zjadlambym napewno z kilka! :)

2010/08/25 19:02:51

Gość: agnieszka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Ja z pewnością dałabym radę zjeść całą - mam chyba opóźniony mechanizm, który wywołuje uczucie przejedzenia. ;P Dwie tabliczki czekolady z rzędu potrafię zjeść, to i tartaletka mi nie straszna. Zwłaszcza jak tak apetycznie wygląda. ;)

2010/08/25 17:28:17

nobleva

Łojej, jakie cudowne a ja tu w dodatku głodna przyszłam!

2010/08/25 17:21:20

majanaboxing

Cudownie się prezentują! I ten smak - jeżynowo - czekoladowe - mniam:))
Jestes bardzo kreatywną osóbką Viridianko:)
Pozdrawiam :)

2010/08/25 17:07:04

viridianka

Tmach ja jestem na siebie zła, bo jak co roku na wakacjach pochłaniam książki to w tym roku może z 5 tylko przeczytałam...

Żuliku dzieki Kochana ;*
do Uci jeszcze nie wiem kiedy jadę, zależy od Kobity od anglika, dam oczywiście znać (((:

Kaba ha ha ha to mnie rozśmieszyłaś xD raju ja sobie nie wyobrażam łączyć dwóch takich pasji, albo kij albo marchewka ;P ja sobie będę Panią Doktor a w godzinach wolnego będę sobie piekła, to mi wystarczy aż nadto do szczęścia (:

Oliwka jesteś jak zawsze bardzo miła ;* jeśli sprawia Ci to aż taką przyjemność to ja oczywiście będę starała się robić coraz to fajniejsze desery, ale oczywiście tylko do końca września (;

Joanna ale takiego domowego cukiernika (;

Gwiazdko medycyny to ja nie rzucę, co to to nie ;P chyba że mnie sami wydalą ((;
a na praktykach szpitalnych jak obserwowałam lekarzy to było ciekawie, cały czas coś nowego się działo (:

Karmelku aż mi się policzki zaczerwieniły, co za komplement, dziękuje ;*

Praline to moja ulubiona modelka na zdjęciach jest (; strasznie przeżywała że musi róóóźźźową koszulkę ubrać ;P

Szarlotku dziękuję (: (: kto Cie tam bije ha? zaraz ciastkiem (nie ciastko;P) dostanie (;

Grażynko i maliny (; a jezyny moje pierwsze w tym roku, kwaśica okropna, ale pyszne mimo to (:

Just ja takie przepisy lubię najbardziej, bo potem smakołyki są zachwycające, warto powiem Ci się skusić raz na jakiś czas (:

Myniu a co to za deser był? kiedy mam się spodziewać? (:

Agnieszko mam! mam! jeszcze 6 tartaletek z ośmiu (:

pozdrawiam!
(:

2010/08/25 16:25:41

Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl

Nie potrafię znaleźć słowa, żeby opisać jak apetycznie wyglądają. Nie został Ci może jakiś mały kawałeczek? :)

2010/08/25 16:21:08

myniolinka

Pszczółko Ty moja pracowita:) ostatnio też miałam deser którego wcale miało nie być :) ale fajne takie niespodzianki :)

2010/08/25 16:13:47

justmydelicious

fajne połączenie, tylko trochę przeraża mnie czasochłonność przygotowania tej pyszności ;P

2010/08/25 16:12:11

grazyna1961.only

Co za pyszności ! I jeszcze jeżyny :)

2010/08/25 15:40:32

szarlotek

Nie wiem czy bardziej zadziwiasz mnie czy zdumiewasz, więc przyjmę,że i jedno i drugie. A wykład wspaniały , przecież są tacy co to i wodę potrafią przypalic...auuu, dostałam kuksańca ;D Pozdrawiam !

2010/08/25 15:34:31

Gość: Praline, *.trzebinia.mm.pl

Urzekające zdjęcia, intrygujący przepi na połączenie ciast ;)

Pozdrawiam :)

2010/08/25 15:11:43

karmel-itka

zatkało mnie. autentycznie, w stu procentach nadajesz się na cukiernika. ba, na mistrza cukiernictwa! co za cudo...

2010/08/25 15:09:16

gwiazdka.w.kuchni

Viri, praca lekarza chyba nie jest tak przyjemna jak cukiernika - nie trać czasu ;) jestem pod wrażeniem Twoich ostatnich poczynań - bardzo przemyślane, ciekawe propozycje, (niestety) też coraz bardziej skomplikowane. pozdawiam serdecznie i już czekam, co nam dalej pokażesz (i kiedy medycynę rzucisz ;)

2010/08/25 14:59:59

joanna-kuchareczka

Suuuuuper, świetna kombinacja. Bardzo efektywne tartaletki. Na cukiernika na pewno się nadajesz :)

2010/08/25 14:58:35

zaytoona

Mówiłam już, Asiu, że jesteś prawdziwą kulinarną artystką, prawda? Uwielbiam oglądać Twoje zmagania i ich zachwycające efekty. :)

2010/08/25 14:56:27

kabamaiga

Viri otwieraj tę cukiernię. Muszę Ci powiedzieć, że w moim mieście jest pewien lekarz, który kilka lat temu otworzył swoją pierwszą cukiernię. Teraz ma już kilka oddziałów. Oczywiście przez cały czas ma dyżury, żeby nie stracić uprawnień. Także Viri, działaj działaj
a tu masz linka www.williams.pl/

2010/08/25 14:44:07

jul.aromatic-baking

Viri, jestes moim cukierniczym bóstwem:)
Acha, bączku kochany, kiedy jedziesz do Lodzi, bo chyba zaraz potem byś u mnie zawitala, nie?:D:*:*

2010/08/25 14:38:16

coikiedygotuje

Viri, wyrazy podziwu. Zjeść, nie powiem, zjadłabym, ale zrobić.... No, chyba, że miałabym mnóstwo wolnego i nic do czytania

2010/08/25 14:22:49

viridianka

ha ha ha nie no medycyny to nie rzucę, chyba że sami się ze mną pożegnają ;P

Wróżko ja się cieszę, ze swojej decyzji. Pieczenie to moje hobby i niech tak zostanie, a Ty musisz zdecydować sama, choć ja medyczne studia polecam (jeśli mogę polecać bo dopiero na drugim roku będę (; ).

dziękuję za miłe słowa, częstujcie się (;
pozdrawiam!

2010/08/25 14:17:21

cukrowawrozka

viridianko, właśnie trafiłaś w sedno. Byłam zdecydowana iść na medycynę, ale rozważałam też cukiernika. Tylko nie chciałam iść do zwykłej zawodówki. Wciąż marzę o studiach za granicą. I przynajmniej pocieszam się tym, że nie ma co sie martwić maturą. No, a bynajmniej nie tak, jak kiedyś. Bo na dietetyce łatwiej, a i bardziej podchodzi pod moje zainteresowania.. :)
A za te twoje tarteletki dałabym się pokroić. Takie wykwintne, tyle smaków..

2010/08/25 13:47:30

Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Ależ piękne! bez zastanowienia rzuciłabym medycynę na Twoim miejscu;)

2010/08/25 13:37:17

efi

Wspaniałe, może kiedyś znowu będę miała czas na takie dzieła sztuki. Na razie nacieszę się Twoimi zdjęciami :) pozdrawiam - muffingirl
PS. a mi w pracy kiedyś zasugerowali zmianę zawodu na cukiernika :)

2010/08/25 13:30:53
  1   2 następne
Copyright © Agora SA | Ochrona prywatności | Kontakt