Doskonała alternatywa dla tradycyjnego, kalorycznego pasztetu, który gości na wielu świątecznych stołach. Ta dietetyczna wersja tego przysmaku jest nie dość, że zdrowa, to i smaczna.
Składniki:
- 1,4 kg kurczaka w całości lub ok. 700 g mięsa drobiowego bez kości *
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- selera
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 kulki jałowca
- 2 kulki ziela angielskiego
- sos sojowy do smaku / ewentualnie sól
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 jajka
dodatki wg uznania: kapary, śliwki suszone, żurawina, morele suszone, oliwki
* Z serii Reszty bez resztki: Domowa kostka rosołowa - bulionetka
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
- Mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy (pieprz cały, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy) i ugotować do miękkości (patrz Domowa kostka rosołowa - bulionetka)
- Mięso oddzielić od kości (jeśli trzeba) i zmielić wraz z warzywami dwa razy.
- Dodać jajka, doprawić do smaku (gałką muszkatołową, mielonym pieprzem, sosem sojowym lub solą) i wszystko wymieszać.
- Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką tartą. Wyłożyć masę do środka powkładać ewentualnie dodatki i całość dokładnie uklepać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do180°C i piec ok. 1 godziny. Upieczony pasztet wystudzić.
wtorek, 12 marca 2013, elkaa13