Potrawa ta to doskonałe połączenie makaronu, świeżo przygotowanego sosu pesto (na którego punkcie mam totalną obsesję), chrupiących krewetek i soczystych pomidorów. Moim zdaniem nie ma nic zdrowszego i lepszego od własnoręcznie przygotowanego przez siebie sosu pesto
Składniki na 2 porcje:
- 300 g makaronu
- 1 duży pęczek bazylii (ok. 100 g)
- 70 ml oliwy
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek startego parmezanu
- 30 g orzeszków piniowych
- 100 g krewetek koktajlowych
- 50 g parmezanu
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz, sól
Wykonanie:
- Przygotować sos pesto. Bazylię, orzeszki piniowe, połowę parmezan oraz czosnek przełożyć do blendera. Miksować, stopniowo dolewając tyle oliwy, aby sos miał lekko gęstą konsystencję.
- Odciąć górną warstwę z pomidorów i wydrążyć środek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, połać oliwą, posypać cukrem, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC i zapiekać przez około 30 minut.
- Następnie wyjąc, nafaszerować krewetkami i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez około 10-15 minut, aż krewetki nabiorą ładnego różowego koloru.
- Makaron ugotować al dente, odcedzić. Dodać sos Pesto, dokładnie wymieszać.
- Makaron przełożyć na talerz, ułożyć na nim pomidora z krewetkami. Całość posypać pozostałym startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.
sobota, 26 marca 2011, baaaraneeek